ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΝΕ
Καταδικάζει τη δολοφονία φοιτητή στην Ινδία

Τη δολοφονία του φοιτητή συνδικαλιστή Σουντίπτα Γκούπτα, την Τρίτη, στην Καλκούτα της Ινδίας, ενώ κρατούνταν από την Αστυνομία, καταδικάζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, που εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονία του συνδικαλιστή φοιτητή Σουντίπτα Γκούπτα, κατά τη διάρκεια της κράτησής του από την Αστυνομία στο κρατίδιο της Καλκούτας. O 22χρονος Sudipta Gupta ήταν ένας από τους ηγέτες της Ομοσπονδίας Φοιτητών Ινδίας. Συνελήφθη μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια των μαζικών και ειρηνικών φοιτητικών διαδηλώσεων με το αίτημα της διενέργειας φοιτητικών εκλογών στα Πανεπιστήμια, οι οποίες απαγορεύονται.

Η κυβέρνηση της Καλκούτας το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στο λαό και τη νεολαία, χτυπώντας τους αγώνες τους, με διώξεις και δολοφονίες. Στην πρώτη γραμμή της πάλης βρίσκονται κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές.

Η ΚΝΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της, ενώνει τη φωνή της με τους φοιτητές στο δίκαιο αγώνα τους και απαιτεί τη διερεύνηση της δολοφονίας του φοιτητή συνδικαλιστή, την τιμωρία όλων των υπευθύνων».

Το ΚΚ Ινδίας Μαρξιστικό, που κατήγγειλε τη δολοφονία, χαρακτηρίζει την εξήγηση που δόθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Καλκούτας, «ότι ο φοιτητής έπεσε από το λεωφορείο της Αστυνομίας, που τον μετέφερε», «γελοία» και απαιτεί να γίνει δικαστική έρευνα για το περιστατικό και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

ΣΥΡΙΑ
Στοιχεία για τη διείσδυση ξένων στη Συρία

Ξένοι μισθοφόροι στη Συρία
Ξένοι μισθοφόροι στη Συρία
ΛΟΝΔΙΝΟ, ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερο ότι οι λεγόμενοι αντικαθεστωτικοί στη Συρία, που χρησιμοποιούνται ως η αιχμή του δόρατος για την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση, προέρχονται σε σημαντικό βαθμό από το εξωτερικό και από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις χώρες συμμάχους τους, τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου. Τα στοιχεία που δίνει και το λεγόμενο «Διεθνές Κέντρο Μελέτης Ριζοσπαστικοποίησης» του Κολέγιου Κινγκ του Λονδίνου, παρά τη σκοπιμότητα που έχει για να αποκρύψει το ρόλο των ιμπεριαλιστών, το επιβεβαιώνουν με τον τρόπο τους. Ετσι δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε πάνω στις ομάδες ξένων ισλαμιστών, που καταφθάνουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης. Η έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον 600 Ευρωπαίοι από 14 χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου» μετέβησαν στη Συρία από τις αρχές του 2012 ως σήμερα πολεμώντας στο πλευρό αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών φαίνεται πως προέρχεται από τη Βρετανία, ενώ σημαντικός αριθμός καταφθάνει από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ισπανία, αλλά και η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Οι ερευνητές του Κολεγίου Κινγκ υπολογίζουν σε τουλάχιστον 5.500 τους ξένους ισλαμιστές μαχητές που βρίσκονται στη Συρία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη αργά το βράδυ της Τρίτης ένα ισραηλινό άρμα μάχης απάντησε σε ρίψεις όλμων προς την πλευρά περιπόλου Ισραηλινών στρατιωτών στα ισραηλινά σύνορα στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν. Η εξέλιξη έδωσε αφορμή στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προειδοποιήσει ότι δε θα ανεχθεί την παραμικρή επιθετική ενέργεια «σκόπιμη ή τυχαία» στην ισραηλινή μεθόριο με τη Συρία.

Τέλος χτες ο Τυνήσιος υπουργός Εσωτερικών Λόφτι Μπεν Τζέντο δήλωσε ότι οι τυνησιακές αρχές «είναι αποφασισμένες» να αντιμετωπίσουν και να εμποδίσουν ομάδες ακραίων ισλαμιστών που επιχειρούν να μεταβούν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις στο συριακό μέτωπο θα τεθούν επί τάπητος στη νέα περιοδεία που πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Για 18η μέρα συνέχιζαν έως χτες την απεργία τους οι λιμενεργάτες που απασχολούνται στην εταιρεία διαχείρισης λιμένων «Ultraport» στο λιμάνι Μεχιγιόνες στο βορρά της Χιλής, με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», σε ένδειξη αλληλεγγύης πραγματοποιούν στάσεις εργασίας και άλλοι εργαζόμενοι και λιμενεργάτες στα λιμάνια όλης της χώρας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ.-- Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, που πλήττουν εδώ και δύο μέρες την πρωτεύουσα της Αργεντινής, έχουν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων (τουλάχιστον 40 επιβεβαιωμένοι) και εκτεταμένα προβλήματα από τις μεγάλες πλημμύρες. Το δίκτυο του μετρό πλημμύρισε ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι σφοδρότατες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν, μετά την πτώση ενός λεωφορείου από γέφυρα, στη λεωφόρο Brasil, έναν από τους κύριους δρόμους που οδηγούν προς το διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΧΑΓΗ.-- Η ολλανδική οργάνωση παιδεραστών «Martijn», που προωθούσε την «αποδοχή από την κοινωνία» των «συναινετικών» σεξουαλικών σχέσεων παιδιών και ενηλίκων, προτού διαλυθεί τον περασμένο Ιούνη, δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου, αποφάσισε το εφετείο του Αρνεμ-Λοϊβάρντεν, κρίνοντας ότι μολονότι η αποστολή της οργάνωσης αντιτίθεται στη δημόσια τάξη, εντούτοις «δεν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της κοινωνίας»!

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράτζακ, διέλυσε χτες τη Βουλή και προκήρυξε πρόωρες εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στο τέλος τρέχοντος μηνός.

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Με τη νέα κινεζική ηγεσία θα συναντηθεί η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία και φτάνει αύριο, Παρασκευή, στο Πεκίνο συνοδευόμενη από τρεις πρωτοκλασάτους υπουργούς της, υψηλόβαθμους τεχνοκράτες, διπλωμάτες και γνωστούς επιχειρηματίες. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη της Γκίλαρντ, ως πρωθυπουργού της Αυστραλίας, στην Κίνα και η πιο υψηλόβαθμη πολιτική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τη χώρα, έχοντας βασικό στόχο την επίτευξη αμοιβαίας συμφωνίας, ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών να γίνονται απευθείας με τα δικά τους νομίσματα και όχι μέσω του αμερικανικού δολαρίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Επιτροπή Σοφών» για το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Επιτροπή σοφών», προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, για την προώθηση της «επίλυσης του Κουρδικού», μετά και την κήρυξη εκεχειρίας από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στις 21 Μάρτη, καλεί σήμερα Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο των υποσχέσεων της τουρκικής κυβέρνησης προς τον κουρδικό λαό, ο οποίος μέχρι σήμερα υφίσταται σκληρές διώξεις και πόλεμο από την Αγκυρα, η ομάδα των 62 «σοφών» που επιλέχθηκαν από τον Τούρκο πρωθυπουργό, θα παρουσιάσει το «πρόγραμμα ειρήνευσης» στις επτά επαρχίες που ζουν κουρδικοί πληθυσμοί. Στον προγραμματισμό είναι η πραγματοποίηση σεμιναρίων, συναντήσεων και συσκέψεων με ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρηματίες, και όσους όπως παρουσιάζεται «επιθυμούν να συμβάλουν θετικά».

Παράλληλα, πληροφορίες ήθελαν τον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να ετοιμάζεται να καλέσει τους αντάρτες να αποσυρθούν από την Τουρκία, στο βόρειο Ιράκ, εγκαταλείποντας τη χώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η τουρκική αστική τάξη δείχνει, για ακόμα μια φορά, ότι επιχειρεί να λύσει το Κουρδικό στο πλαίσιο των δικών της συμφερόντων, σε μια περίοδο που επίσης έχει εμπλακεί ενεργά στις εξελίξεις στη Συρία και την εκεί ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η προώθηση επενδύσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες κρατούνταν εξαιρετικά υποβαθμισμένες και τώρα επιχειρείται να αναδειχτούν σε «βιομηχανικές ζώνες» σχετίζεται με τα σχέδια τουρκικών και πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων στην Ανατολική Τουρκία, που αποτελεί σημαντικό πέρασμα των ενεργειακών δρόμων, με τεράστια γεωστρατηγική σημασία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί σε επίθεση, ενώ ενισχύεται ο σκοταδισμός

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Μακελειό σημειώθηκε χτες στην επαρχία Φαράχ του Αφγανιστάν, μετά από επίθεση αυτοκτονίας σε κτήριο δικαστηρίων, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άνθρωποι και περισσότεροι από 90 να τραυματιστούν. Οι νεκροί είναι κυρίως άμαχοι, καθώς και οι εννιά καμικάζι. Οι δράστες επιτέθηκαν με στόχο δικαστήριο στο οποίο επρόκειτο να δικαστούν 15 «Ταλιμπάν» και είχαν «μεταμφιεστεί» σε στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού.

Στο Αφγανιστάν βρέθηκε χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της, το 2014 κάτι που αναμένεται να κάνουν και οι άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία δημοσκόπησης στο Πακιστάν, όσον αφορά τη δημοφιλία του ισλαμικού νόμου (Σαρία) στους νέους που καταγράφει υψηλά ποσοστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη σε 5.000 Πακιστανούς ηλικίας 18-20 ετών, πάνω από το 50% απάντησαν ότι «η δημοκρατία δεν έχει αποδώσει θετικά στη χώρα τους», ενώ το 94% θεωρεί ότι το Πακιστάν βαδίζει σε λάθος δρόμο. Σε ποσοστό 70% δεν έχουν καμία πίστη στους θεσμούς του κράτους και το στρατό, ενώ το 25% δηλώνει ότι επηρεάζεται άμεσα από τη βία που επικρατεί στη χώρα. Γύρω στο 40% θεωρεί την Σαρία ως επιθυμητή εξέλιξη. Αυτά τα στοιχεία έχουν σχέση με την αντίδραση των νέων στα διαχρονικά σκάνδαλα των αστικών κυβερνήσεων της χώρας, που εξέθρεψαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τα τεράστια ποσοστά φτώχειας για το λαό, καθώς και τον πόλεμο στο γειτονικό Αφγανιστάν, που επηρεάζει άμεσα τον πληθυσμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ