ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν στις 16 Απρίλη οι ναυτεργάτες

Οργανωτική σύσκεψη τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τρίτη 16 Απρίλη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια, με προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης, οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τους αγώνες τους, για μπάρκο με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ που, όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο του ΥΝΑ, τους θέλει σύγχρονους δούλους στα καράβια για να αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η νέα απεργία αποφασίστηκε χτες από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ενώ τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ σηκώνοντας το βάρος της προετοιμασίας και αυτής της μάχης, αλλά και για την προετοιμασία της απεργίας την 1η Μάη, τη Δευτέρα 15 Απρίλη, στις 10.30 το πρωί καλούν σε οργανωτική σύσκεψη στην ΠΕΜΕΝ. Για την ημέρα της απεργίας διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά, ενώ στις 5.30 το πρωί στο ίδιο μέρος θα γίνει προσυγκέντρωση.

Την ημέρα της απεργίας, δηλαδή στις 16 Απρίλη, αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του ΥΝΑ που μετατρέπει καράβια και λιμάνια, σε εργασιακά γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, ανάλογα με αυτό της COSCO. Βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, καταδικάζει νησιά στην απομόνωση καθώς εξαρθρώνει το ακτοπλοϊκό δίκτυο, παραδίδει ολόκληρο το λιμενικό δίκτυο της χώρας στα μονοπώλια.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ με δελτίο Τύπου απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα, στους εργαζόμενους, σε Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Ανέργων να συμμετέχουν στην απεργιακή μάχη.

Οσον αφορά στις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, (ΟΜΥΛΕ, Ενωση Λιμενεργατών ΟΦΕ), που ενώ υπέγραψαν με τον ΟΛΠ Συλλογικές Συμβάσεις με 35% μείωση των μισθών εφαρμόζοντας τους μνημονιακούς νόμους 3833/2010, 3845/2010, 4024/2011, την ίδια ώρα καλούν τους ναυτεργάτες σε κοινή δράση, τα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν: «Οι ταξικές δυνάμεις στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (που επίσης έγινε χτες), κατήγγειλαν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, αλλά και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που τις έννοιες της ενότητας και της κοινής δράσης, τις χρησιμοποιούν ως προγεφύρωμα για να προωθούν την αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική».

«Απαιτείται -τονίζουν- η μέγιστη ενότητα των ναυτεργατών και της εργατικής τάξης ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική και η ανάγκη ανάπτυξης πολύμορφων αγώνων και απεργιακών κινητοποιήσεων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Κινητοποίηση ενάντια στη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων

Στάση εργασίας χτες και πορεία στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής

Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας
Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας
Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στην αντεργατική πολιτική, την ανεργία, τις απολύσεις, την καταστροφή των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Θριασίου Πεδίου. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας, που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ), ενώ ακολούθησε πορεία στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής.

Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στην περιοχή είναι δραματικές: Στη «Χαλυβουργική» η εργοδοσία απολύει «οικειοθελώς» 170 εργάτες και μειώνει τους μισθούς, στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» οι εργάτες είναι απλήρωτοι για 3 μήνες, οι εργάτες στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας» αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς είναι απλήρωτοι επί ένα χρόνο και βρίσκονται σε απεργία επί τρεις μήνες. Δεκάδες είναι και οι μικρότερες επιχειρήσεις που έχουν απλήρωτους τους εργάτες μέχρι και 7 μήνες.

Ο Παντελής Παπαβασιλείου, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΕΔΑ και της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, στο χαιρετισμό του κάλεσε τους εργάτες σε αγώνα που θα χαρακτηρίζεται από μαζικότητα, οργάνωση και ταξικό πλαίσιο αιτημάτων που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και θα απαντά στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι Β. Λίγγος γραμματέας του ΕΚΕΔΑ, Κ. Τούρτας και Χρ. Κανακίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής.

Ενδεικτικό, ωστόσο, των αυταπατών που σπέρνουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στους εργαζόμενους είναι το ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο κατατέθηκε στην Περιφέρεια. Με αυτό καλούν την Περιφέρεια «να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τους δημάρχους των όμορων Δήμων και προκαλέσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας», λές και δεν είναι δεδομένη η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τον παλμό στην πορεία που ακολούθησε: «Κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες κάνουνε τις πλάτες στους κεφαλαιοκράτες» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά - εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Στη συγκέντρωση ανακοινώθηκε πως στις 24 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανθριασιακή απεργία και συλλαλητήριο από την πλατεία Ηρώων Ελευσίνας στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

ΕΡΓΑΤΕΣ «ΝΟΥΝΟΥ»
Σήμερα δίωρη στάση εργασίας

Την τρομοκρατία της εργοδοσίας καταγγέλλουν η Ομοσπονδία του κλάδου και το Συνδικάτο της Αττικής

Σε δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) και ταυτόχρονη παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας Α. Λιοσίων, όπου θα εξετάζεται στις 11 π.μ. το θέμα της ανάκλησης της απόλυσης του συνδικαλιστή εργαζόμενου Π. Λάγιου, προχωρούν σήμερα οι εργάτες της ΝΟΥΝΟΥ. Υπενθυμίζεται ότι οι εργάτες προχώρησαν σε τρεις 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας την ανάκληση απόλυσης του συνδικαλιστή. Η εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία κατέληξε με τη σύλληψη πέντε εργατών, τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Την τρομοκράτηση κατά των απεργών καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το αντίστοιχο Συνδικάτο της Αττικής.

Με επιστολή της προς την Επιθεώρηση Εργασίας η Ομοσπονδία, τονίζει: «Καταγγέλλουμε την εταιρεία ΝΟΥΝΟΥ που την Κυριακή 7 Απρίλη παρά την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων για την απόλυση εργαζόμενου, συνδικαλιστή στο Σωματείο Εργαζομένων Ανυψωτικών μηχανών, προχώρησε σε απεργοσπαστικό μηχανισμό διακινώντας προϊόντα με εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο εργασίας. Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας, την εταιρεία, να πάρουν θέση. Γιατί γίνονται όλα αυτά; ΝΟΥΝΟΥ, κυβέρνηση, προσπαθούν να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, να απασχολούν εργαζόμενους με μειωμένους μισθούς, αυξάνοντας τα κέρδη της».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε ήδη φυγαδεύσει από το βράδυ της Κυριακής τα φορτηγά από τις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου σε διάφορα σημεία της Αττικής και τα ξημερώματα της Δευτέρας διευθυντικά στελέχη συνόδευαν εκβιαστικά τους οδηγούς για να τα παραλάβουν και να βγουν για δρομολόγια.

Από την πλευρά του, το Συνδικάτο σημειώνει: «Ο αγώνας αυτός μας έκανε πιο δυνατούς, πιο συσπειρωμένους, πιο ενωμένους. Δεν κατάφεραν να μας τρομοκρατήσουν, να μας φοβίσουν, να υποχωρήσουμε. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός. Οτι για να έχουν οι εργοδότες κέρδη πρέπει εμείς να γίνουμε πιο φθηνοί, να μας διασπάσουν, να μας τσακίσουν, να μας φοβίσουν. Τους υποσχόμαστε ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρουν».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΚΟ
Πρόγραμμα παρεμβάσεων το επόμενο διάστημα

Πρόγραμμα δράσης κατάρτισε για το επόμενο διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων και Ανέργων ΜΚΟ (εργαζόμενοι που απασχολούνται σε πεντάμηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στους ΟΤΑ και έχουν προσληφθεί μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και φορέων όπως ΓΣΕΒΕΕ, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα). Βασικά ζητήματα της δράσης που αναπτύσσει η Επιτροπή μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής είναι η καταβολή δεδουλευμένων, η ασφαλιστική κάλυψη, μέτρα προστασίας στην εργασία.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική αποφάσισε:

  • Κινητοποιήσεις στα γραφεία των ΜΚΟ μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές των αντίστοιχων δήμων, όπως έγινε μέχρι σήμερα στα γραφεία των ΜΚΟ.
  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Δημοτικά Συμβούλια σε συνεργασία με τη Λαϊκή Συσπείρωση για την καταβολή των δεδουλευμένων και μέτρων προστασίας.
  • Κεντρική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, μετά την 1η Μάη.
  • Κεντρική κινητοποίηση στο ΙΚΑ για τη σφράγιση των βιβλιαρίων στις 23 Απρίλη. Ηδη έχει ζητηθεί συνάντηση με το διοικητή του ΙΚΑ από το Συνδικάτο ΟΤΑ. Κεντρική κινητοποίηση στη διοίκηση του ΟΑΕΔ για βιβλιάρια, επίδομα ανεργίας κ.ά. στις 25 Απρίλη.
  • Κεντρική κινητοποίηση στο υπουργείο Συγκοινωνιών για έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις 18 Απρίλη μαζί με επιτροπές ανέργων κλαδικών σωματείων.

Η επόμενη ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστική θα γίνει την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 7 μ.μ., αίθουσα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).

Ακόμα, η Συντονιστική προβάλλει ένα πλαίσιο αιτημάτων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων όπως: Επιδότηση ανεργίας για όλους τους άνεργους μέχρι να βρουν δουλειά. Απλοποίηση των προϋποθέσεων και άμεση χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ανανέωση των βιβλιαρίων Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να γίνει με 100% χρηματοδότηση από το κράτος και να συμπεριληφθούν και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών των ανέργων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ