ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τα χρέη των νοικοκυριών

Η λεγόμενη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά γίνεται προκειμένου να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Ειδικά η ρύθμιση για τα τραπεζικά χρέη διευκολύνει τους τραπεζίτες να εισπράξουν ό,τι μπορεί να εισπραχθεί, πριν οι οικογένειες των δανειοληπτών χρεοκοπήσουν οριστικά και δεν είναι σε θέση να τους δώσουν δεκάρα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και αφορά μόνο όσους έχουν δάνεια με υποθήκες. Για τους υπόλοιπους «καθαρίζουν» οι εταιρείες είσπραξης και ο καθημερινός εκβιασμός για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.

Το πρόβλημα των τραπεζικών δανείων για τα λαϊκά νοικοκυριά οφείλεται στην κάλυψη αναγκών που το εισόδημά τους δεν τους έφτανε. Ετσι δανείζονταν από τις τράπεζες, που από τα δάνεια βγάζουν κέρδη, αφού αποπληρώνονται με τόκο, δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πολύ περισσότερα με δόσεις και σε διάρκεια χρόνου απ' όσα έχουν δανειστεί, ενώ αυτό συμβάλλει και στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομικής δραστηριότητας γενικά, και κατ' επέκταση στα επιχειρηματικά κέρδη. Είναι ένα μέσο της άρχουσας τάξης για να βάλει στο χέρι τα μελλοντικά εισοδήματα των εργαζομένων. Τώρα που ξέσπασε η κρίση, και τσακίζουν τα λαϊκά εισοδήματα, κάνουν ρυθμίσεις, που δήθεν είναι προς όφελος των εργαζομένων. Λένε ψέματα.

Το ΚΚΕ, που λένε ότι τη λύση των προβλημάτων την παραπέμπει στο σοσιαλισμό, έχει καταθέσει πρόταση, συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα τραπεζικά δάνεια. Πρόταση Νόμου, που τα άλλα κόμματα αρνήθηκαν να ψηφίσουν στη Βουλή. Στην πρότασή του προβλέπονταν:

  • Από την κάθε είδους οφειλή, από κάθε μορφής δάνειο προς τα πιστωτικά ιδρύματα διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων, καθώς επίσης κάθε ποσό από ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής, για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των παραπάνω, διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
  • Οι οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα που απομένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές, παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των οφειλών, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.
  • Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω διαγραφών, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Αντίστοιχα, οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μειώνονται σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
  • Από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος...

Πανηγυρίζουν για την τάξη τους

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι καταστροφολόγοι διαψεύσθηκαν. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, χωρίς να χρειασθούν νέα μέτρα και περικοπές». Αυτά έγραφε προχτές ο αστικός Τύπος σε μια σειρά κύρια άρθρα.

Η «Καθημερινή» επαίρεται για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε άλλη μια συμφωνία - σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό, φυσικά, δεν είναι κάτι καινούριο. Το ίδιο κάνει από την πρώτη στιγμή, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται επικεφαλής της προπαγάνδας για ακόμη μεγαλύτερη επίθεση κατά των εναπομεινάντων δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης και του λαού. Μάλιστα, λέει πως δε χρειάζονται νέα μέτρα. Το ζήτημα, όμως, παραμένει: Ολα τα μέτρα που έπρεπε μέχρι τώρα να ληφθούν, έχουν ληφθεί. Το μόνο που μένει είναι η... εφαρμογή τους! Στο Δημόσιο οι μισθοί έχουν υποστεί συντριβή, ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει μείνει σύμβαση για σύμβαση που να μην έχει δεχθεί (ή να μην πρόκειται να δεχθεί στο άμεσο μέλλον) ισχυρό χτύπημα.

Οι πανηγυρισμοί της «Καθημερινής» κάθε άλλο παρά αφορούν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που καλούνται να ζήσουν με όλο και λιγότερα χρήματα. Που καλούνται να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους μέσα στην ανεργία και τη φορο-αφαίμαξη. Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους, για έξοδο απ' την ΕΕ και για να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία στα χέρια τους.

Ανάπτυξη για το κεφάλαιο...

Γράφει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο κύριο άρθρο της (17 Απρίλη): «Εφόσον, επιτέλους, αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ώστε να επανέλθει η Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση φέτος, σε συνδυασμό με την καλύτερη των προβλέψεων πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, μπορεί να ανακοπεί η υφεσιακή πορεία και να επιστρέψει σταδιακά στην αναπτυξιακή τροχιά ώστε να παραχθεί πλούτος και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Το «πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», που επικαλείται η ΗΜΕΡΗΣΙΑ σημαίνει ξεπούλημα της όποιας εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας, παράδοση των πάντων στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Οπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, μια τέτοια εξέλιξη, κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι για το λαό, εφόσον θα πρόκειται για μια ξεκάθαρη καταλήστευση του εγχώριου πλούτου από τα μονοπώλια. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και η θέση ότι η «τουριστική κίνηση» θα ανακόψει την «υφεσιακή πορεία». Δηλαδή, με την παραγωγική βάση της χώρας κατεστραμμένη, με τα εργοστάσια κλειστά, με την ανεργία στα ύψη, με το λαό να υποφέρει από την ανελέητη φορολογία, η εφημερίδα (εκφράζοντας τους πόθους της αστικής τάξης), περιμένει έξοδο από την κρίση επειδή θα έρθουν κάποιοι... τουρίστες!

... εξαθλίωση για το λαό

Ασφαλώς, δεν έχουν τρελαθεί στον αστικό Τύπο. Απλά, αυτά που λένε, δεν αφορούν τον εργαζόμενο λαό. Αφορούν το κεφάλαιο. Γι' αυτούς δε μετράει η εξαθλίωση του λαού, αλλά τα δικά τους κέρδη. Και γνωρίζουν πως μπορεί να έχουν κέρδη ακόμη και με εργοστάσια κλειστά, ακόμη και με την ανεργία στα ύψη. Η ανάπτυξη, την οποία ευαγγελίζεται η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, είναι η ανάπτυξη της αστικής τάξης. Και ο εργαζόμενος λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από μια τέτοια ανάπτυξη.

Οσον αφορά τις θέσεις εργασίας - τις οποίες επίσης επικαλείται η εφημερίδα - ας αναλογιστούν οι εργαζόμενοι: Τι είδους εργασία θα είναι αυτή; Με 400 και 500 ευρώ το μήνα - στην καλύτερη περίπτωση - και χωρίς δικαιώματα. Αλλά, δεν έχει άδικο η εφημερίδα: Μόνον έτσι, μόνο μέσα από την εξαθλίωση των εργαζομένων, θα έρθει η ανάπτυξη για το κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ