ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντική άνοδος - παρακαταθήκη για την ενίσχυση του ΜΑΣ

Αύξηση των ποσοστών της ΠΚΣ σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, πρωτιές σε δεκάδες συλλόγους

MotionTeam

Η διακριτή, σημαντική ενίσχυση των ποσοστών της Πανσπουδαστικής ΚΣ, πανελλαδικά, και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, σφράγισε το αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. Με ενισχυμένη τη θέση του, με νέες δυνάμεις, το ΜΑΣ θα εντείνει τη δράση του για την ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για ζωντανούς και αγωνιστικούς συλλόγους, που να οργανώνουν την πάλη των σπουδαστών. Ρίχνεται στη μάχη για να δοθεί απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τη δουλειά για να σωθούν τα μονοπώλια και τα κέρδη τους.

Ιδιαίτερα αξιόλογη και ελπιδοφόρα είναι η άνοδος που σημειώθηκε στα ΤΕΙ. Με βάση τα αποτελέσματα σε 57 από τους 61 Συλλόγους, η Πανσπουδαστική συγκέντρωσε το ποσοστό 18,81%, σημειώνοντας άνοδο 3,35%. Σημαντική αύξηση του ποσοστού, της τάξης του 6,9%, καταγράφηκε στα ΤΕΙ Αθήνας, όπου η Πανσπουδαστική κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,31%. Στα ΤΕΙ Πάτρας, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 41,73%, σημειώνοντας άνοδο 22,71% σε σύγκριση με το 2012 και δίνοντας στην ΠΚΣ την πρώτη θέση.

Στα πανεπιστήμια, η Πανσπουδαστική συγκέντρωσε το ποσοστό 15,77% σημειώνοντας άνοδο 1,64% σε σύγκριση με το περσινό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν τα ΑΕΙ Αθήνας, όπου η Πανσπουδαστική σημείωσε άνοδο 2% και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, με ποσοστό 15,98%. Στο πανεπιστήμιο Πάτρας η ΠΚΣ σημείωσε άνοδο 2,88% και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 25,07%, ενώ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η άνοδος ήταν 3,22% και το συνολικό ποσοστό 18,12%.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΕΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΕΙ
Τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ η ΠΚΣ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν στις εκλογές. Η ΔΑΠ πέφτει σε ψήφους τόσο στα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ, αλλά καταφέρνει να διατηρήσει το ποσοστό της ίδιο στα πανεπιστήμια και να το αυξήσει κατά μία νομάδα στα ΤΕΙ. Η ΠΑΣΠ συνέχισε για άλλη μια χρονιά την πτωτική της πορεία, χάνοντας σχεδόν τρεις μονάδες από το ποσοστό της στα πανεπιστήμια και σχεδόν εννιά μονάδες στα ΤΕΙ! Από αυτήν την πτώση της ΠΑΣΠ όμως δεν καρπώνεται τίποτα η ΑΡΕΝ (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) που ουσιαστικά παραμένει στα ίδια ποσοστά με... αρνητικό πρόσημο από την ελαφριά πτώση της σε ψήφους. Το συνονθύλευμα της ΕΑΑΚ είναι αυτό που ανεβαίνει λίγο πάνω από μια μονάδα και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Αυτό το αποτέλεσμα βέβαια, μεταφράστηκε με διάφορους τίτλους, ανάλογα κατά πώς βολεύει στα χτεσινά ρεπορτάζ και στους τίτλους του αστικού Τύπου. Η «Αυγή» και οι λοιπές εφημερίδες που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ («Ελευθεροτυπία», «Εφημερίδα των Συντακτών»), προκειμένου να κρύψουν την πτώση της παράταξής του μιλούν για... «άνοδο της αριστεράς»(!) τσουβαλιάζοντας την πτώση της ΑΡΕΝ με την άνοδο της ΕΑΑΚ και προσπαθώντας να αντλήσουν από την άνοδο της ΠΚΣ. Η εφημερίδες που πρόσκεινται στη ΝΔ γράφουν, για άλλη μια χρονιά, για «νίκη της ΔΑΠ» και «γαλάζια κυριαρχία», χωρίς να υπολογίζουν τις απώλειες που έχει υποστεί η ΔΑΠ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εφημερίδες που κινούνταν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ υπερτόνισαν την «αποχή» και παρουσίασαν μια εικόνα υποτονικών και αδιάφορων εκλογών.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΤΕΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΤΕΙ
Οσο για τα αποτελέσματα που οι άλλες παρατάξεις έδωσαν στη δημοσιότητα το βράδυ των εκλογών ήταν μαγειρεμένα κατά την προσφιλή τους τακτική της... προσθαφαίρεσης Συλλόγων, ώστε να πετύχουν να δείχνουν μια εικόνα ανόδου (ή έστω μικρότερης πτώσης από την πραγματική στην περίπτωση της ΔΑΠ) για τον εαυτό τους. Για άλλη μια χρονιά, η ΚΝΕ ήταν η μόνη που έδωσε στη δημοσιότητα αποτέλεσμα με όλους τους Συλλόγους που είχαν ολοκληρώσει την καταμέτρηση.

ΑΕΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΑΕΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΑΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΕΙ ΘΡΑΚΗΣ (ΔΠΘ)
ΑΕΙ ΘΡΑΚΗΣ (ΔΠΘ)
ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
Ξανά για τα ενιαία ψηφοδέλτια

Εκατό χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές ψήφισαν προχτές πανελλαδικά, για τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους, όμως το χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» για αυτήν την πανελλαδική συλλογική διαδικασία, αφορούσε έναν και μοναδικό σύλλογο ή καλύτερα τρεις - τέσσερις φοιτητές αυτού του συλλόγου. Από την πρώτη σελίδα, στο κύριο άρθρο της η «Καθημερινή» κραυγάζει «Εκτός ΑΕΙ τα κόμματα» και προκειμένου να στηρίξει αυτή την ακραία αντιδραστική θέση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών στις σχολές, αφιερώνει μισή σελίδα ρεπορτάζ στο φοιτητικό σύλλογο Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο), αποσιωπώντας βέβαια τα γεγονότα που δεν τη βολεύουν.

Η πραγματικότητα είναι ότι στο συγκεκριμένο σύλλογο, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονος προβληματισμός σχετικά με το δικαίωμα των φοιτητών να συγκροτούν παρατάξεις και να συμμετέχουν με αυτές τις συλλογικότητές τους στις εκλογές. Μερίδα φοιτητών, που σε μια γενική συνέλευση πήρε πράγματι πλειοψηφικά χαρακτηριστικά, τάσσονταν υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου που σημαίνει κατάργηση του δικαιώματος των φοιτητών να συμμετέχουν στις εκλογές με την παράταξή τους με την κοινή ιδεολογική τους ταυτότητα κ.ο.κ. Ομως τα πράγματα δεν έμειναν εκεί. Η συζήτηση μεταξύ των φοιτητών συνεχιζόταν, υπήρχε ιδεολογική διαπάλη και τελικά... προχτές έγιναν εκλογές στο σύλλογο και κατέβηκαν κανονικά τα παραταξιακά ψηφοδέλτια.

«

Οι 80 στους 105 ενεργούς φοιτητές ζήτησαν την αναβολή των εκλογών για τις 15 Μαΐου», λέει η «Καθημερινή» στο ρεπορτάζ της, συνεχίζει λέγοντας ότι έγιναν τελικά εκλογές προχτές και προσθέτει: «Ομως οι φοιτητές δεν αναγνώρισαν τη διαδικασία. Μάλιστα επιθυμούν να κινηθούν δικαστικά»... Τι δεν λέει: Μπορεί πράγματι 80 στους 105 φοιτητές να είχαν ταχθεί σε εκείνη τη γενική συνέλευση υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου, ωστόσο η συντριπτική τους πλειοψηφία στην πορεία μετατοπίστηκε και τελικά στις προχτεσινές εκλογές ψήφισαν 74 φοιτητές. Οσο για τα περί δικαστικών προσφυγών, τα έλεγαν πράγματι την ημέρα των εκλογών οι δυο τρεις φοιτητές που είχαν ξεκινήσει την ιστορία περί ενιαίου ψηφοδελτίου, απειλώντας συμφοιτητές τους που άλλαξαν θέση, που πήγαν και ψήφισαν κανονικά χτες, ενώ στη γενική συνέλευση είχαν ταχθεί υπέρ του ενιαίου...

Για την «Καθημερινή» η κατάργηση του δικαιώματος συγκρότησης παρατάξεων και καθόδου στις εκλογές με αυτές είναι λέει... «πολιτισμός»! Γιατί στο δικό τους πολιτισμό δεν χωρά η συλλογική έκφραση, πολύ περισσότερο η συλλογική διεκδίκηση και δράση. Στο δικό τους πολιτισμό ταιριάζει μόνο μια θολή ανώνυμη μάζα ατόμων εύκολα χειραγωγήσιμων. Εξάλλου, τα φαινόμενα εκφυλισμού και η αντιμετώπιση της φοιτητικής εκπροσώπησης ως ένα πρώτο σκαλοπάτι για εξέλιξη σε μια κομματική - πολιτική καριέρα, είναι στοιχεία των αστικών κομμάτων που υπερασπίζεται η εφημερίδα και είναι στοιχεία που εμφανίζονται και σε χώρες που επικαλείται η εφημερίδα όπου οι εκλογές γίνονται με ενιαία ψηφοδέλτια. Γιατί η σαπίλα αυτή είναι συστατικό του καπιταλισμού και των κομμάτων που τον υπηρετούν κι όχι του δημοκρατικού τρόπου εκλογών. Και η σαπίλα αυτή μόνο συλλογικά και με οργάνωση μπορεί να ανατραπεί.


Γ.

Πρωτιές της Πανσπουδαστικής

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Πανσπουδαστική ΚΣ σε 31 συλλόγους.

Στα πανεπιστήμια: Νοσηλευτική, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Φυσικού, Τουρκικών Σπουδών, Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας. Στη ΣΕΦΜΕ ΕΜΠ. Εικαστικού, ΕΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων, Δασκάλων, Φυσικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Δασκάλων, Φιλολογικού, Φυσικού Πάτρας. Δασκάλων, Νηπιαγωγών και ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας. Φυσικού Ιωαννίνων. Βιολογικού Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθηματικού, Πληροφορικής, Στατιστικής Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στα ΤΕΙ: ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ και ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας και ΤΕΙ Λαμίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ