ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Νομιμοποιούν μαζί τις ιδιωτικοποιήσεις

Για το τίμημα της εκποίησης και τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν η κόντρα Τσίπρα - Στουρνάρα χτες στη Βουλή

Γύρω από το κόστος και το εύρος της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κινήθηκε χτες στη Βουλή η αντιπαράθεση Τσίπρα - Στουρνάρα, στη βάση της διαφορετικής διαχείρισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος πάντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα και των επιχειρηματιών.

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε ένα σημείο της ομιλίας του δεν τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά αναλώθηκε σε καταγγελίες προς την κυβέρνηση ότι «κουρεύει» την αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. «Τι ακριβώς κάνετε; Πάτε να ξεπουλήσετε περιουσία δημοσίου όπως - όπως και όσο - όσο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος άλλωστε ήταν που είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ότι αν το τίμημα ήταν υψηλότερο, δε θα είχε αντίρρηση με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Αποκαλύπτοντας πλήρως τη διαχειριστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε τότε πως όταν η δημόσια περιουσία αποτιμούνταν σε 50 δισ. τότε «διακρίναμε ένα νόημα, λέγαμε ότι είναι ένα εργαλείο να ξεχρεώσουμε, να μην κόβουμε μισθούς»! Στο ίδιο πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας είπε χτες στη Βουλή ότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με αδιαφάνεια και αποτελεί νέο εκτροφείο σκανδάλων.

Διεκδικώντας το ρόλο του ικανότερου διαχειριστή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνετε ούτε για διαχειριστές, ούτε για επιστάτες, ούτε για φύλακες της δημόσιας περιουσίας». Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε ως «εναλλακτικές» λύσεις, με έντονο το στοιχείο του λαϊκισμού, τα κέρδη των υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμών να μπουν σε ταμείο αλληλοβοήθειας για «τα παιδιά που πεινάνε στα σχολεία» και να διοχετευτούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εκτίμησε το 2010 την ακίνητη περιουσία του δημοσίου στα 285 δισ. ευρώ, στο πρώτο μνημόνιο η δημόσια περιουσία εκτιμήθηκε στα 50 δισ. και σήμερα έπεσε στα 9,6 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «παρανόησε», καθώς τα στοιχεία που επικαλέστηκε στη Bουλή αφορούν τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και όχι αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Παρουσίασε τις ιδιωτικοποιήσεις ως όχημα για την «επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία» και ισχυρίστηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.

Μέχρι το 2020, είπε, θα εισπραχθούν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ, φέτος 2,6 δισ. και μέχρι το 2016 11,2 δισ. Ο Γ. Στουρνάρας, δήλωσε επίσης ότι προχθές είχε συνάντηση με Κινέζους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για αεροδρόμια, cargo και logistics σημειώνοντας μάλιστα πως μόνο έτσι θα τονωθεί η οικονομία και «όχι με κρατικοδίαιτες επενδύσεις».

Δεν έλειψε και η κοκορομαχία, με τον Α. Τσίπρα να κατηγορεί τον Γ. Στουρνάρα ότι θα μπορούσε να είναι και εκπρόσωπος της τρόικας, και τον υπουργό Οικονομικών, να απαντά πως η κυβέρνηση λέει την αλήθεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «απευθύνεται ίσως σε κατώτερα ένστικτα», λαϊκίζει και λέει ψέματα ότι «μπορούμε να είμαστε στο ευρώ χωρίς μνημόνιο».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Επιλογή της αστικής τάξης η χούντα του 1967

Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη

Σε ανακοίνωσή της για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σημειώνει:

«Η 21η Απρίλη είναι μια μαύρη μέρα για τον ελληνικό λαό και την ιστορία του τόπου. Το πρωί της 21ης Απρίλη του 1967 η χώρα μπήκε στο "γύψο" με την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας. Οι παλιότεροι πρέπει να θυμούνται αυτήν την επέτειο, οι νεότεροι πρέπει να μάθουν γι' αυτήν. Εκείνο το πρωινό, η διακυβέρνηση της Ελλάδας πέρασε από τα κόμματα του κεφαλαίου στους συνταγματάρχες. Ηταν ανάγκη του κεφαλαίου η συγκεκριμένη εξέλιξη σε μια περίοδο που οξύνονταν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της πλουτοκρατίας, στο Παλάτι και τους αστούς πολιτικούς. Σαφέστατα επέδρασε ο ρόλος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τα συμφέροντά του στην περιοχή και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η δικτατορία έγινε στο όνομα του «κομμουνιστικού κινδύνου», ενώ είναι αλήθεια ότι τέτοιος άμεσος κίνδυνος δεν υπήρχε για το αστικό σύστημα. Αντίθετα, το κίνημα βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση, ήταν μπολιασμένο με αυταπάτες και είχε περιορισμένες οργανωτικές δυνατότητες. Η χούντα όχι μόνο δεν "έδωσε ψωμί στο λαό", όπως ισχυρίζονται οι σύγχρονοι υποστηρικτές της, οι οπαδοί του Χίτλερ, του Μουσολίνι, του Ι. Μεταξά, των SS, των Ταγμάτων Ασφαλείας και των Χιτών, αλλά του "χάρισε" σφαίρες, αλυσίδες, βασανιστήρια, τρομοκρατία.

Απεναντίας πρόσφερε "γην και ύδωρ" στους κεφαλαιοκράτες, ιδιαίτερα στους εφοπλιστές. Σε εκείνες τις συνθήκες ήταν επιβεβλημένη από τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ουσιαστικά, με τη χούντα άλλαξε η μορφή άσκησης της εξουσίας, αφού η χούντα ήταν μια ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου. Ομως μέσα στα μαύρα χρόνια της 7ετίας ο λαός βρήκε τη δύναμη να αντισταθεί, να γράψει λαμπρές σελίδες αντίστασης και ηρωισμού, να τιμήσει τις αγωνιστικές του παραδόσεις, να μην υποκύψει στις αλυσίδες και τη βαρβαρότητα.

Αναρίθμητες είναι οι πράξεις λαϊκού ηρωισμού ενάντια στη χούντα. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου ήταν η κορύφωση του ασίγαστου αγώνα του λαού ενάντια στη χούντα. Οι αγωνιστές της Ειρήνης πάντοτε πάλευαν για το δίκιο του λαού. Βεβαίως, και κατά την 7χρονη δικτατορία. Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και σήμερα, βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του στον αγώνα για την κοινωνική συμμαχία που θα βάλει φρένο στα χειρότερα και θα ανοίξει την προοπτική για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Σήμερα, 46 χρόνια μετά τη μαύρη μέρα της 21ης Απρίλη του 1967, τα συνθήματα που γράφτηκαν στην πύλη του Πολυτεχνείου, «Εξω οι Αμερικάνοι, έξω το ΝΑΤΟ» παραμένουν επίκαιρα. Περιμένουν τη δικαίωσή τους. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, έχοντας εμπιστοσύνη στο δίκιο και τη δύναμη του λαού, θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, για την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, για να φύγουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις από την Ελλάδα».

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κόντρες για το 10% των προβλεπόμενων κεφαλαίων

Σε αναζήτηση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές και την επιχειρηματική πιάτσα βρίσκονται οι διοικήσεις των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα, Πειραιώς), με στόχο να καλύψουν το 10%, για την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Μάη.

Η συμμετοχή σ' αυτό το ποσοστό, είναι προϋπόθεση ώστε τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των μετοχών, στις προβλεπόμενες προκαθορισμένες τιμές, που σήμερα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γύρω από αυτό εξελίσσονται τα επιχειρηματικά παζάρια και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, οι οποίοι οξύνονται και από το γεγονός ότι αναγκάζονται να βγουν ταυτόχρονα στη ντόπια και διεθνή επιχειρηματική πιάτσα, προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Εθνική, στο παρασκήνιο φαίνεται να γίνονται επαφές και συνεννοήσεις ακόμη σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ ειδικές αναφορές γίνονται για το λόμπι των Ελλήνων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας, στο Σίτι του Λονδίνου. Αντίστοιχα διαχειριστικά ζόρια στην εξεύρεση κεφαλαίων φαίνεται να υπάρχουν και στην περίπτωση της Γιούρομπανκ.

Οι τράπεζες Πειραιώς και Αλφα φέρονται ήδη να έχουν εξασφαλίσει τις επιχειρηματικές συμμαχίες για την άντληση του προβλεπόμενου ποσοστού 10%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο όμιλος της Πειραιώς είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την απορρόφηση και της θυγατρικής στην Ελλάδα της πορτογαλικής Millennium Bank.

ΚΚΕ
Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων ο δρόμος του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την αντιπαράθεση Στουρνάρα - Τσίπρα στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Σήμερα παίχτηκε ένα ακόμη επεισόδιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις τους δε δίνουν λύση στα βάσανα και τις αγωνίες των εργαζομένων. Από τη μία μεριά ο λαός είναι αντιμέτωπος με τους κυβερνητικούς εκβιασμούς για την ανάγκη υλοποίησης των άγριων μέτρων και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, που θα έχουν τραγικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Από την άλλη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι άσφαιρη, γιατί ο ίδιος επανειλημμένα και με δηλώσεις στελεχών του έχει μιλήσει για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ταυτόχρονη στήριξη της δήθεν υγιούς επιχειρηματικότητας, που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα για το λαό. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα για να καταλάβουν ότι ο δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνοδεύεται από μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης, με φθηνότερη εργατική δύναμη, φορολογική αφαίμαξη, στρατιές ανέργων και επέκταση της απόλυτης εξαθλίωσης. Ο λαός πρέπει όχι μόνο να αντιταχθεί σε κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, αλλά να ανοίξει το δρόμο για την κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων».

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Καλεί Σημίτη και άλλους στη δίκη

Εξώδικα προς μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ, που αποφάσισε για την προμήθεια των υποβρυχίων έστειλε ο προφυλακισμένος για την υπόθεση Α. Τσοχατζόπουλος, ενόψει της δίκης που ξεκινάει τη Δευτέρα. Η δίκη αφορά τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και άλλους 18 συνολικά συγκατηγορούμενούς του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από «μίζες» οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, καλούνται στη δίκη για να καταθέσουν σχετικά, ανάμεσα σε άλλους, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο Ε. Βενιζέλος, ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπαντωνίου και οι τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ