ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
«Αλχημείες» για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

Στο 10% (αντί 6%) για το 2012 μετά την εμφάνιση των ενισχύσεων στις τράπεζες!

Σε νέα «αναθεώρηση» των ταξινομούμενων δημοσιονομικών δεδομένων και στατιστικών στοιχείων προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αντίστοιχης ευρωενωσιακής υπηρεσίας (Γιούροστατ). Κάθε άλλο παρά τυχαία, το επίσημο έγγραφο κοινοποιήθηκε παραμονές των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζεται να ξεφουρνήσει η συγκυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η αναμενόμενη εκταμίευση του πακτωλού των δεκάδων δισεκατομμυρίων για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, θα εμφανίσει σε απογείωση τα παραγόμενα «ελλείμματα» του κρατικού προϋπολογισμού, εξέλιξη που με τη σειρά θα αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση λήψης και νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το έτος 2012:

  • Το δημοσιονομικό «έλλειμμα» εμφανίζεται στα 19,36 δισ. ευρώ ή στο 10% του ΑΕΠ.
  • Το ενοποιημένο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν υποτίθεται για τον περιορισμό του και παρά το «κούρεμα» του χρέους έναντι του οποίου οι εργαζόμενοι επωμίσθηκαν νέα ακόμα πιο επώδυνα μέτρα, έφτασε τα 303,9 δισ. ευρώ.

Το «έλλειμμα χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» θα διαμορφωνόταν στα 11,63 δισ. ευρώ ή στο 6% του ΑΕΠ, θα ήταν δηλαδή 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο! Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν από τις «κεφαλαιακές μεταβιβάσεις» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, τα οποία αποφάσισαν να εμφανίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό και στους λογαριασμούς που τηρούν οι υπηρεσίες της ΕΕ. Η δαπάνη αυτή συμφωνήθηκε να καταγραφεί στο «έλλειμμα» αλλά να μην παρθεί υπόψη από την τρόικα κατά την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ολοφάνερα προκύπτουν οι αλχημείες και οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις και στοχεύσεις. Ολοφάνερα προκύπτει ότι και για το 2013, μετά τη διοχέτευση του πακτωλού με τα δισ. ευρώ για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, θα απογειώσουν τα ελλείμματα σε νέα ύψη.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
Επανεκκίνηση με «πανωπροίκια» 353 εκατ. ευρώ!

Με μπόνους (κοινώς «πανωπροίκια») 353 εκατ. ευρώ προς τους μεγαλοεργολάβους που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός και με ιδιωτικά συμφωνητικά που υπογράφηκαν από την κυβέρνηση και τις κοινοπραξίες, αναμένεται να επανεκκινήσουν τα «παγωμένα» εδώ και 2,5 χρόνια τέσσερα έργα των αυτοκινητοδρόμων (Ολυμπία Οδός, Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας, Ιονία Οδός). Και βέβαια ο ελληνικός λαός θα εξακολουθήσει να πληρώνει και τα πανάκριβα διόδια, που αυξήθηκαν ακόμη και κατά 500% από το 2008, καθώς δεν προβλέπεται καμία αλλαγή των συμβάσεων πάνω σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να αρχίσουν ξανά οι εργασίες, το Δημόσιο συμφώνησε στις υπέρογκες αποζημιώσεις των 353 εκατ. ευρώ, αν και στα τέλη Νοέμβρη είχε ανακοινωθεί ότι αυτές δεν θα ξεπερνούσαν τα 280 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει μονομερώς την ευθύνη για όλες τις καθυστερήσεις, παρότι οι ίδιοι οι εργολάβοι σταμάτησαν τα έργα εδώ και 2,5 χρόνια, ενώ τίποτε δεν αποκλείει στο μέλλον να εγείρουν και νέες απαιτήσεις που θα επιφέρουν και νέα «πανωπροίκια» εκατομμυρίων.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως παρά τις συμφωνίες αυτές η τελική λύση για την επανεκκίνηση των έργων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Αυτό θα γίνει, όταν συμφωνήσουν και οι τράπεζες που δανειοδοτούν τους μεγαλοεργολάβους και οι οποίες ζητούν μεγαλύτερο επιτόκιο και βέβαια αν οι νέες τροποποιημένες συμβάσεις περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των νέων αυτών συμβάσεων θα υπάρξουν δραστικές περικοπές και του φυσικού αντικειμένου των έργων, όπως το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, Ξυνιάδα - Λαμία κ.ά. η κατασκευή των οποίων θα παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Ανησυχία για το μέλλον της ΕΕ

Η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση σημαντικό βήμα προς την πολιτική ενοποίηση, επισήμανε ο υπουργός Υποδομών σε εκδήλωση για την «αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται, έχει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων, είτε αυτόν της πλήρους ενοποίησης είτε αυτόν της αποδόμησης. Τα παραπάνω υπογράμμισε χτες ο υπουργός Υποδομών, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το «Φόρουμ για την Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Εκφραση» και το «Ιδρυμα Friedrich Naumann», με θέμα «Αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης: περισσότερη ή λιγότερη Ευρωπαϊκή Ενωση» και αναγνωρίζοντας τις οξύτατες αντιπαραθέσεις που προκαλούν τα αντικρουόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα επιχειρηματικών ομάδων και κρατών - μελών.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν, ξεκάθαρα, να προπαγανδίσει τις ιδέες των λεγόμενων «φεντεραλιστών» της ΕΕ, δηλαδή, εκείνων που υποστηρίζουν την πλήρη αποδιάρθρωση των εθνικών κρατών της Ευρώπης και τη σύσταση μιας Ομοσπονδιακής ΕΕ, με ενιαία πολιτική, ως μέσο εξόδου από την κρίση υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων και πάντοτε σε βάρος των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων.

Ως γνήσιος οπαδός της «πραγματικής ενοποίησης», ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε καταρχήν ότι η Ευρωζώνη εγκαθιδρύθηκε «για να σταματήσει στην Ενιαία Αγορά ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των νομισμάτων», αλλά και για να «διεκδικήσει η Ευρώπη δυναμικά, ένα νέο, πιο διακριτό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο». Ωστόσο, εμφανώς ανήσυχος για «τη μεγαλύτερη κρίση στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως ο ίδιος είπε, υπογράμμισε ότι σήμερα «κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει με βεβαιότητα πως όλα θα εξελιχθούν οπωσδήποτε ομαλά».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ΕΕ, κατά τον Κ. Χατζηδάκη, είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που βιώνουν την ύφεση της οικονομίας τους, «δέχονται πιέσεις τόσο από το εξωτερικό για τη λήψη επώδυνων μέτρων όσο και από το εσωτερικό, διότι κατηγορούνται για "ενδοτισμό" και "αναλγησία"», με αποτέλεσμα η ΕΕ να μην «προχωρεί με τους ρυθμούς που πρέπει». Εν μέσω αυτού του κλίματος, προέβλεψε ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές μπορεί να ενισχυθούν οι λαϊκίστικες δυνάμεις του «"ευρωσκεπτικισμού" με άδηλες συνέπειες για το μέλλον της Ενωσης. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί».

Πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη διάλυση της ΕΕ «θα είναι εξαιρετικά επώδυνη» διότι έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια «ένα ισχυρό πλέγμα αλληλένδετων υποχρεώσεων και συμφερόντων», εκφράζοντας την ελπίδα πως «τελικά θα επικρατήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και η ενοποίηση θα προχωρήσει».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι βασικό στοιχείο ενοποίησης είναι η «κοινή δημοσιονομική πολιτική», η οποία πρέπει να συνδυαστεί «με την ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», κατά τα πρότυπα της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, και η δημιουργία «μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης», καθώς «μια δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πολιτική ενοποίηση».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Πτωτικά το Μάρτη

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία (ΓΔΤΕ) το Φλεβάρη του 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Φλεβάρη του 2012, σημείωσε μείωση 1,8%, έναντι αύξησης 7,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2012 προς το 2011. Από τη σύγκριση της μηνιαίας περιόδου Φλεβάρης 2013 - Γενάρης 2013, προκύπτει αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης 1,0%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2012. Από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου Μάρτης 2012 - Φλεβάρης 2013, σε σύγκριση με τη δωδεκάμηνη περίοδο Μάρτης 2011 - Φλεβάρης 2012, προκύπτει αύξηση 2,8%, έναντι αύξησης 7,8%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Σε απόγνωση οι παραγωγοί σπαραγγιού στον Εβρο

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες) έφεραν κυριολεκτικά τους παραγωγούς σπαραγγιού του Εβρου σε απόγνωση. Αν και πέρασε και το πρώτο 10ήμερο του Απρίλη, δε συγκόμισαν ούτε ένα κιλό. Ετσι χάθηκε η πρώιμη παραγωγή, που είναι και το πλεονέκτημα των Ελλήνων καλλιεργητών.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η ΕΝΟΤΗΤΑ» σημειώνει ότι η σπαραγγοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί βρίσκεται σε δύσκολη θέση: «Οι χρονιές που προηγήθηκαν, όπου οι τιμές ήταν πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής, την έφεραν σε οριακό σημείο. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια σπαραγγιού έχει φθίνουσα πορεία, πολλές φυτείες ξηλώνονται και νέες δεν μπαίνουν. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα συνεχώς μειώνονται χρόνο με το χρόνο, για παράδειγμα στα αγροκτήματα της Ελιάς και της Πλάτης τα καλλιεργούμενα στρέμματα από 2.000 που ήταν πριν λίγα χρόνια έμειναν μόνο 450 στρέμματα. Ο κίνδυνος πια οριστικής εγκατάλειψης και αυτής της καλλιέργειας, με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, είναι πια ορατός.

Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας των σπαραγγοπαραγωγών του Εβρου να παρέμβει άμεσα για:

-- Να πάρουν οι αγρότες τις αποζημιώσεις της καλλιεργητικής περιόδου 2012

-- Να παρέμβει άμεσα ο ΕΛΓΑ ικανοποιώντας το αίτημα των σπαραγγοπαραγωγών για αποζημιώσεις που θα καλύψουν το απολεσθέν εισόδημα από τις φετινές δύσκολες καιρικές συνθήκες.

-- Αμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ