ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ
Ολη η ιμπεριαλιστική αντζέντα στο προσκήνιο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το σύνολο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στη Συρία, στη ΛΔ Κορέας και το Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απαίτησε από το ΝΑΤΟ να «προετοιμαστεί» να απαντήσει σε ενδεχόμενη απειλή από τη Συρία, περιλαμβανομένης και της χρήσης χημικών όπλων, ωστόσο σχολιάζοντας πληροφορίες από το Ισραήλ, ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις μάχες, είπε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Ο Τζ. Κέρι ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση της βοήθειας τόσο σε πολιτικό όσο και σε υλικό επίπεδο, προς τους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς», που, όπως είπε, μοιράζονται το ΝΑΤΟικό «όραμα» για τη Συρία και ήδη ενισχύονται και εξοπλίζονται ποικιλοτρόπως. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των Πάτριοτ στην Τουρκία ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για μία κίνηση για τη δήθεν αποτροπή της διάχυσης του πολέμου, ενώ ζήτησε να εξετασθεί και ο περαιτέρω ρόλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη χρήση χημικών από το στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ θα αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι η κατάσταση στη Συρία «χειροτερεύει δραματικά» και εξακολουθεί να «απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής». Εξέφρασε την «ανησυχία» του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από τον κυβερνητικό στρατό, εναντίον των «αντικαθεστωτικών» για να προσθέσει ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμα από το ΝΑΤΟ να παρέμβει, ωστόσο «όσο οι προκλήσεις μένουν αναπάντητες επηρεάζουν και την ασφάλεια της Συμμαχίας». Ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την αλληλεγγύη της «Συμμαχίας» στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας υποχρέωση του ΝΑΤΟ την «προστασία» των μελών του.

Στα βασικά θέματα της Συνόδου ήταν και οι εξελίξεις στη ΛΔ Κορέας, με το ΝΑΤΟ να στηρίζει την επιθετικότητα ΗΠΑ Νότιας Κορέας και να κατηγορεί τη ΛΔ Κορέας που υπερασπίζεται την άμυνά της. Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή τους υιοθετούν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ απαιτούν την εγκατάλειψη κάθε πυρηνικού προγράμματος και προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων συνολικά, από τη ΛΔ Κορέας και την αποχή της από προκλητικές κινήσεις, με παράλληλη συμμετοχή σε συνομιλίες «αποπυρηνικοποίησης» της χώρας.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή του εγκάθετου Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, καθώς και η δράση του ΝΑΤΟ στη χώρα, μετά το 2014. Σε δηλώσεις του ο Α. Ράσμουσεν επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δε θα αποχωρήσει το 2014 από το Αφγανιστάν, αλλά θα συνεχίσει να ελέγχει τη χώρα, «υποστηρίζοντας τις αφγανικές δυνάμεις». Ο Χ. Καρζάι από την πλευρά του δήλωσε ικανοποίηση για τη «δέσμευση» του ΝΑΤΟ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
Συνεργασία και ανταγωνισμός

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κατά την Σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι μελετάει τις αλλαγές στο αμυντικό πυραυλικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι η χώρα του απαιτεί να υπάρξουν εγγυήσεις ότι δε θα χρησιμοποιηθεί κατά των συμφερόντων της.

Τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την κατασκευή μιας «αντιπυραυλικής ασπίδας» αρχικά στην Ευρώπη και μετά στην Αλάσκα δήθεν για την προστασία από το Ιράν και την ΛΔ Κορέας προκαλούν ανησυχία στη ρωσική ηγεσία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι και είπε ότι η Ρωσία θέλει διάλογο, «όμως η συνεργασία θα μπορούσε να είναι δίκαιη μόνον με σαφείς εγγυήσεις».

Κατά τα άλλα, συζητήθηκαν και τα ζητήματα της Συρίας, όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με δεδομένα τα αντίθετα συμφέροντα των αστικών τάξεων στην ευρύτερη περιοχή (η Ρωσία διατηρεί τη μοναδική της βάση στη Μεσόγειο στο λιμάνι της Ταρτούς). Ο Λαβρόφ ήταν κατηγορηματικός ότι για το ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, που τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην επαναληφθεί το «σενάριο του Ιράκ». Σημείωσε ότι ενώ η συριακή κυβέρνηση ζήτησε να γίνει έρευνα σε συγκεκριμένη περιοχή, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη από τον ΟΗΕ που ζητάει έρευνα σε όλη τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σημείωσε ότι στα ζητήματα ασφάλειας στο Αφγανιστάν και στα ζητήματα της από κοινού αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» υπάρχει πρόοδος στη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Ενώ ανακοίνωσε δυο κοινές «αντιτρομοκρατικές ασκήσεις» τον Ιούνη και το Σεπτέμβρη. Σε ό,τι αφορά την αντιπυραυλική άμυνα και τη Συρία, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

ΣΥΡΙΑ
Περαιτέρω κλιμάκωση εντός αλλά και στη λιβανική μεθόριο

Απελευθερώθηκαν οι απαχθέντες μητροπολίτες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση τόσο εντός Συρίας όσο και στη μεθόριο με το Λίβανο. Αργά χτες, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, σύμφωνα με πληροφορίες χριστιανικών οργανώσεων, οι δύο μητροπολίτες, ο ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Παύλος και ο συρορθόδοξος Μητροπολίτης Γιοχάνα Ιμπραχίμ, από το Χαλέπι οι οποίοι είχαν απαχθεί από αγνώστους, τις βραδυνές ώρες, ενώ επέστρεφαν από ανθρωπιστική αποστολή στα σύνορα με την Τουρκία. Οι συνθήκες καθώς και η ταυτότητα των απαγωγέων παραμένουν άγνωστες, ενώ έντονες ήταν οι πληροφορίες ότι πρόκειται για Τσετσένους, από τους πολλούς μισθοφόρους που έχουν εισβάλλει στη Συρία.

Την ίδια ώρα, σκληρές μάχες μαίνονται στην πόλη Κουσάιρ κοντά στη μεθόριο με το Λίβανο, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συριακά στρατεύματα έναν ελεύθερο διάδρομο επικοινωνίας ανάμεσα στη Δαμασκό και στις παράκτιες αλαουίτικες περιοχές της Συρίας. Εκπρόσωπος του αντικαθεστωτικού Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού υποστήριζε ότι στο Κουσάιρ μόνο χτες σκοτώθηκαν 18 μαχητές της λιβανικής σιιτικής «Χεζμπολάχ» και συμπλήρωνε ότι η «Χεζμπολάχ» έχει μαχητές που κατοικούν και εντός της Συρίας στα λιβανικά χωριά της μεθορίου.

Η όλη ένταση μεταφέρεται ολοένα περισσότερο στο Λίβανο, ενώ κατά τα άλλα οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις απηύθυναν νέα έκκληση για αυτοσυγκράτηση, καλώντας τους πολίτες να μην εμπλακούν με κανέναν τρόπο στις συγκρούσεις στη Συρία. Αργά το βράδυ, δύο ρουκέτες έπεσαν από τη Συρία κοντά στο σιιτικό λιβανικό χωριό Χερμέλ.

Τέλος, η συριακή ηγεσία, με επιστολές της στον ΟΗΕ, καταγγέλλει την απόφαση της ΕΕ για χαλάρωση του εμπάργκο πώλησης συριακού πετρελαίου στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί μιλώντας για «επιθετική πράξη» που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και η οποία «καταλήγει σε κλοπή πόρων που ανήκουν στο συριακό λαό».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διπλωματική κινητικότητα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η ΛΔ Κορέας υπερασπίζεται το πυρηνικό της πρόγραμμα ως μια απάντηση στην πυρηνική απειλή των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας και μπορεί να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, μόνο αν αποσυρθούν όλα τα πυρηνικά από την περιοχή και αρθούν οι σκληρές κυρώσεις εναντίον της» σημειώνεται στην εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν» του Κόμματος Εργατών Κορέας, επαναφέροντας στο προσκήνιο έναν από τους όρους της Πιονγιάνγκ για την πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών μεταξύ ΛΔ Κορέας και ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη ΛΔ Κορέας ως πυρηνική δύναμη. Ωστόσο φαίνεται ότι στον άξονα Ουάσιγκτον - Πεκίνο - Σεούλ - Πιονγιάνγκ υπάρχει κινητικότητα για επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Από τη Δευτέρα ξεκίνησε τετραήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ο Κινέζος ειδικός απεσταλμένος για την Κορεατική Χερσόνησο Γου Νταγουέι. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται στο δρόμο της επιστροφής να κάνει και μία στάση στην Πιονγιάνγκ, μεταφέροντας ενδεχομένως εκεί τα αποτελέσματα των επαφών του με τους Αμερικανούς. Επιπλέον σήμερα αναχωρεί για το Πεκίνο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς που θα παραμείνει στην Κίνα ως την Πέμπτη.

Συνάντηση επιτελαρχών Κίνας - ΗΠΑ

Επίσης σημαντική συνάντηση είχαν προχτές βράδυ οι επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων των Στρατών ΗΠΑ και Κίνας στη σινική πρωτεύουσα, όπου συζητήθηκε και η κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος Μάρτιν Ντάμπσι συναντήθηκε και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ. Ο τελευταίος αναφέρθηκε και στη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την οικοδόμηση νέων σχέσεων με την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη στρατηγική σημασία των σχέσεών τους και να οικοδομήσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της ισότητας της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου συμφέροντος. Ο Μ. Ντάμπσι δήλωσε από την πλευρά την ετοιμότητα των ΗΠΑ να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να προχωρήσουν στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με την Κίνα.

Επιπλέον, στο Πεκίνο αναμένεται σήμερα και ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Γιουν Μπγιουνγκ Σε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι συμμορίες στηρίζονται από ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την απαγωγή των δύο μητροπολιτών στη Συρία

Στο σχόλιο σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαγωγή των δύο μητροπολιτών, Χαλεπίου Παύλου και Συρο-Ιακωβίτη Γιοχάνα Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια μετακίνησής τους προς το Χαλέπι. Η συγκρότηση και ανάπτυξη των λεγόμενων "αντικαθεστωτικών δυνάμεων" και διαφόρων συμμοριών που στηρίζονται με όλους τους τρόπους από ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δημιουργεί το περιβάλλον που διαμορφώνει επικίνδυνες εξελίξεις για το συριακό λαό, για τους λαούς της περιοχής. Το ΚΚΕ έγκαιρα έχει προειδοποιήσει για αυτούς τους κινδύνους.

Κρίνεται η κάθε πολιτική δύναμη από τη στάση της στην ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας στο δικαίωμα του συριακού λαού ο ίδιος να καθορίζει το μέλλον του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ