Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ
Ολη η ιμπεριαλιστική αντζέντα στο προσκήνιο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το σύνολο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στη Συρία, στη ΛΔ Κορέας και το Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απαίτησε από το ΝΑΤΟ να «προετοιμαστεί» να απαντήσει σε ενδεχόμενη απειλή από τη Συρία, περιλαμβανομένης και της χρήσης χημικών όπλων, ωστόσο σχολιάζοντας πληροφορίες από το Ισραήλ, ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις μάχες, είπε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Ο Τζ. Κέρι ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση της βοήθειας τόσο σε πολιτικό όσο και σε υλικό επίπεδο, προς τους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς», που, όπως είπε, μοιράζονται το ΝΑΤΟικό «όραμα» για τη Συρία και ήδη ενισχύονται και εξοπλίζονται ποικιλοτρόπως. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των Πάτριοτ στην Τουρκία ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για μία κίνηση για τη δήθεν αποτροπή της διάχυσης του πολέμου, ενώ ζήτησε να εξετασθεί και ο περαιτέρω ρόλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη χρήση χημικών από το στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ θα αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι η κατάσταση στη Συρία «χειροτερεύει δραματικά» και εξακολουθεί να «απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής». Εξέφρασε την «ανησυχία» του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από τον κυβερνητικό στρατό, εναντίον των «αντικαθεστωτικών» για να προσθέσει ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμα από το ΝΑΤΟ να παρέμβει, ωστόσο «όσο οι προκλήσεις μένουν αναπάντητες επηρεάζουν και την ασφάλεια της Συμμαχίας». Ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την αλληλεγγύη της «Συμμαχίας» στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας υποχρέωση του ΝΑΤΟ την «προστασία» των μελών του.

Στα βασικά θέματα της Συνόδου ήταν και οι εξελίξεις στη ΛΔ Κορέας, με το ΝΑΤΟ να στηρίζει την επιθετικότητα ΗΠΑ Νότιας Κορέας και να κατηγορεί τη ΛΔ Κορέας που υπερασπίζεται την άμυνά της. Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή τους υιοθετούν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ απαιτούν την εγκατάλειψη κάθε πυρηνικού προγράμματος και προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων συνολικά, από τη ΛΔ Κορέας και την αποχή της από προκλητικές κινήσεις, με παράλληλη συμμετοχή σε συνομιλίες «αποπυρηνικοποίησης» της χώρας.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή του εγκάθετου Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, καθώς και η δράση του ΝΑΤΟ στη χώρα, μετά το 2014. Σε δηλώσεις του ο Α. Ράσμουσεν επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δε θα αποχωρήσει το 2014 από το Αφγανιστάν, αλλά θα συνεχίσει να ελέγχει τη χώρα, «υποστηρίζοντας τις αφγανικές δυνάμεις». Ο Χ. Καρζάι από την πλευρά του δήλωσε ικανοποίηση για τη «δέσμευση» του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ