ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στη λιβανο-συριακή μεθόριο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη λιβανο-συριακή μεθόριο την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες λιβανικών ΜΜΕ, διέσχισαν χτες τουλάχιστον 450 Σύροι από την πόλη Κουσάιρ, προκειμένου να γλιτώσουν από τις σφοδρές μάχες που μαίνονται για τον έλεγχό της. Ο προέδρος Σουλεϊμάν κάλεσε, πάλι, όλους τους Λιβανέζους, ασχέτως πεποιθήσεων, να μην εμπλακούν με κανένα τρόπο στις μάχες στη Συρία.

Παρ' όλα αυτά, πληροφορίες ανέφεραν ότι ορισμένοι ακραίοι σουνίτες ιεροδιδάσκαλοι είχαν, ήδη, στήσει ανοιχτά «γραφεία στρατολόγησης» νεαρών για να πολεμήσουν στο πλευρό των Σύρων αντικαθεστωτικών, καθώς ήδη ανεπισήμως Λιβανέζοι μαζί με ενόπλους άλλων υπηκοοτήτων ακόμη και από ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν κυρίως τις ισλαμιστικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις.

Χτες σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα με τον εμίρη του Κατάρ που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς και ισλαμιστικές οργανώσεις, επαναδιατύπωσαν λακωνικά τη συμφωνία τους «να στηρίξουν το συριακό λαό». Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «έλαβαν εγγυήσεις από το Κατάρ ότι η βοήθεια που στέλνει δεν κατευθύνεται σε ισλαμιστές», μια δήλωση που επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.

Παράλληλα σφοδρές μάχες μαίνονται στο Χαλέπι, όπου επιβεβαιώθηκε ότι κατέρρευσε ο ιστορικός μιναρές του τεμένους των Ομαϊάδων στην παλιά πόλη, ένα μνημείο που χρονολογείται από το 12ο αιώνα. Επίσης, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο «Μένεγ» στο Χαλέπι και ότι εξαπέλυσαν επίθεση στην παραλιακή πόλη της Λατάκιας, πιθανώς ως αντιπερισπασμό για την κατάληψη της, στρατηγικής σημασίας, πόλης Οτάιμπα, στην περιοχή της ανατολικής Γκούτα στα περίχωρα της Δαμασκού. Το πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε επίσης ότι όλμοι έπληξαν συνοικία της πρωτεύουσας σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας 25 αμάχους και ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκτάντ δήλωσε ότι πλέον η Δαμασκός θα δέχεται τον Μπραχίμι ως εκπρόσωπο μόνο του ΟΗΕ, όχι του Αραβικού Συνδέσμου.

Τέλος, σύγχυση επικρατούσε μέχρι και χτες βράδυ ως προς την τύχη των δύο μητροπολιτών από το Χαλέπι, καθώς η είδηση της απελευθέρωσής τους δεν επιβεβαιώθηκε, και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.

ΙΤΑΛΙΑ
Προς μεγάλο συνασπισμό αστικών κομμάτων

ΡΩΜΗ.--

Στον Ενρίκο Λέτα, β' γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, χτες το μεσημέρι, ο Ιταλός Πρόεδρος, Τζ. Ναπολιτάνο, χαρακτηρίζοντάς τον «μοναδική λύση στην παρούσα φάση». Στόχος, όπως τόνισε ο Ναπολιτάνο, να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα, το Δημοκρατικό και το Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι, έστω και χωρίς τους συνεργαζόμενους στις συμμαχίες τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

Ο 47χρονος Λέτα δήλωνε, από την πλευρά του, ότι το βάρος είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη με την ανεργία και την ανέχεια να αυξάνουν, τους νέους να μεταναστεύουν, τις επιχειρήσεις να κλείνουν. Κατέστησε σαφές ότι δε θα σχηματίσει «πάση θυσία» κυβέρνηση πέραν ενός πλαισίου αναγκαίων προϋποθέσεων και αναμάσησε τη γνωστή σοσιαλδημοκρατική «καραμέλα», που έγινε γνωστή και από τον Ολάντ, περί αναγκαιότητας «αλλαγής των ευρωπαϊκών πολιτικών προκειμένου να μη δίνεται έμφαση στη λιτότητα». Υιοθέτησε, επίσης, τις απόψεις Ναπολιτάνο περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, του ρόλου της Γερουσίας κ.λπ.

Η επιλογή Λέτα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Κίνημα Πολιτών του Μόντι και με επιφύλαξη αλλά όχι αρνητισμό από το «Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι. Ο Μπέπε Γκρίλο απέρριψε την επιλογή του μιλώντας για «προσπάθεια αυτοπροστασίας των παλιών διεφθαρμένων κομμάτων της πολιτικής σκηνής». Ο Λέτα θα αρχίσει επαφές σήμερα με όλα τα κόμματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Προσφυγή εναντίον της Χιλής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατέθεσε χτες η Βολιβία προκειμένου να ανακτήσει την πρόσβασή της στον Ειρηνικό Ωκεανό, την οποία είχε απολέσει πριν 130 χρόνια μετά την ήττα της στον Πόλεμο του Ειρηνικού (1879-93) ανάμεσα στη Βολιβία και το Περού ενάντια στη Χιλή. Η επίσημη θέση της χιλιανής κυβέρνησης είναι ότι η Συνθήκη Ειρήνης του 1904, που υπεγράφη και κυρώθηκε ανάμεσα στη χώρα και τη Βολιβία, εξακολουθεί να ισχύει.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από επίθεση ενόπλου άνδρα στο Μάντσεστερ του Ιλινόις, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή όπου συνέβη το περιστατικό διατάχθηκαν να κλείσουν ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης συνελήφθη και διερευνώνται τα κίνητρά του.

ΝΤΟΧΑ.-- Αποσύρθηκαν από την έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιείται στο Κατάρ μέχρι τις 30 Ιουνίου, δύο αγάλματα (αντίγραφα) αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων επειδή παρουσίαζαν γυμνά τα σώματα των αθλητών. Η αρχική επιλογή των διοργανωτών ήταν να τα σκεπάσουν με μαύρα σεντόνια, γεγονός που προκάλεσε τριβές με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, καθώς τα εκθέματα είχαν επιλεγεί από κοινού και δεν έγινε κάποια σχετική παρατήρηση στον Ελληνα υφυπουργό Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης στις 27 Μαρτίου.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ανακοίνωσε χτες ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία στις αρχές του Μάη επιχειρώντας να προωθήσει τη σύναψη συμφωνίας υπέρ της κοινοπραξίας του ιαπωνικού ομίλου «Mitsubishi Heavy Industries» και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού «Αreva» για την ανάθεση της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Η κοινοπραξία «Areva/MHI» ανταγωνίζεται τον κινεζικό όμιλο «China Guangdong Nuclear Power Holding».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες για τη μετεξέλιξη της κατοχής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνομιλίες με τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν Ασφάκ Παρβέζ Καγιάνι, είχε χτες στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με επίκεντρο τις εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, καθώς και συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση των «Ταλιμπάν» και την προώθηση «ειρηνευτικών συνομιλιών», ενόψει και της δήθεν αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής, από το Αφγανιστάν το 2014. Ο Τζ. Κέρι μετά τη συνάντηση ζήτησε «πράξεις», κάνοντας λόγο για μία «κρίσιμη περίοδο».

Και δε φτάνουν τα βάσανα του αφγανικού λαού, χτες χτύπησε και ο Εγκέλαδος με δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στην επαρχία Ναργκαχάρ, και ακόμα 75 να τραυματιστούν. Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή. Ακόμα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπαλκχ μετά από πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή και άφησαν εκατοντάδες άστεγους.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Δολοφονίες αγροτών

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Το λουτρό αίματος των αγροτών στην περιοχή Μπάχο Αγουάν, όπου κατά κύριο λόγο έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια ακτήμονες αγρότες μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, που ανατράπηκε, συνεχίζεται. Την Κυριακή, στην κοινότητα Ντος Μπόκας της Σάντα Ρόσα Ντελ Αγουάν δολοφονήθηκε ο 48χρονος Αλφόνσο Μπονίγια, γγ της Εθνικής Ενωσης Αγροτών της Ονδούρας (ANACH), ενώ μερικές μέρες πριν εκτελέστηκε εν ψυχρώ ο πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης MARCA, Χουλιάν Φερνάντες.

Επίσης, αστυνομικοί διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, σπάνια εμπειρία ειδικά για μία χώρα σαν την Ονδούρα, απαιτώντας αύξηση των αποδοχών, τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα ρεπό και βελτίωση των εξαιρετικά επικίνδυνων και απάνθρωπων συνθηκών εργασίας. Διαμαρτύρονται για τον μικρό μέσο μηνιαίο μισθό των 150 δολαρίων, ότι παίρνουν μόλις μία μέρα ρεπό ανά 26 μέρες εργασίας, ενώ καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα για την αγορά στολής και αναλώσιμων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη σε αγωνίστρια στη Γουατεμάλα

Την αλληλεγγύη τους στην Χούλια Αμπάρο Λοτάν Γκαρσόνα, ΓΓ της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Εργατών Γουατεμάλας και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, εκφράζουν γυναίκες συνδικαλίστριες του ταξικού κινήματος, σημειώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ:

«Μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, γυναίκες συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος της χώρας μας, έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στην συναδέλφισσα Χούλια που δέχεται συνεχείς απειλές από την κυβέρνηση της Γουατεμάλας επειδή διαμαρτυρήθηκε για το διορισμό ενός αξιωματικού του στρατού επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με το το δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Εργατών Γουατεμάλας με αυτόν το διορισμό, ο πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης του στρατηγού Οτο Πέρες Μολίνα, είναι να ελέγχει το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης και να ωφελήσει τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του από τις εισφορές των εργαζομένων.

ΚΙΝΑ
Νέα αιματηρά επεισόδια

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αναζωπυρώνεται η βία στην κινεζική επαρχία Ζινζιάνγκ με νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ουιγούρων και Χαν και 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 15 αστυνομικοί. Οι συγκρούσεις αποδίδονται σε «εθνοτική βία» και σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ξεκίνησαν από ομάδα «που σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις». Ωστόσο, είναι φανερό ότι όσο εξελίσσεται η καπιταλιστική ανάπτυξη δημιουργούνται και αντιθέσεις, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η υποδαύλιση τέτοιων συγκρούσεων.

Αλλες δύο ειδήσεις από την Κίνα έχουν τη σημασία τους: ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα αποκτήσει ένα νέο αεροπλανοφόρο, μετά το «Λιαονίνγκ» που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Στον τομέα της Υγείας επίσης ανησυχία προκαλεί το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η7Ν9 το οποίο έχει προκαλέσει 22 θανάτους, μέχρι σήμερα και σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι από τα πλέον θανατηφόρα και μεταδίδεται ευκολότερα στους ανθρώπους. Σύμφωνα ωστόσο με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις δε φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για επιδημία μεταξύ ανθρώπων.

ΙΡΑΚ
Φονικές εσωτερικές συγκρούσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο «κόκκινο» έχει εκτιναχθεί η ένταση στο Ιράκ που εκφράζει διαπάλη τμημάτων της αστικής τάξης για τη νομή της εξουσίας. Τελευταίο περιστατικό η επιδρομή ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, την Τρίτη τα ξημερώματα, σε καταυλισμό διαμαρτυρίας έξω από την πόλη Χαουίζα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη περισσότεροι. Η επιδρομή πυροδότησε σειρά αντιδράσεων ενόπλων (εμφανίζονται ως σουνίτες που αντιδρούν στους σιίτες οι οποίοι κυριαρχούν στην κυβέρνηση) με στόχο σημεία ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας. Ο αιματηρός απολογισμός στα δύο τελευταία 24ωρα φτάνει τους 110 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός Μάλικι, προσπαθώντας να μετριάσει τις συνέπειες της επιδρομής, σύστησε, αμέσως, εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθούν οι συνθήκες. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Οσάμα αλ Νουτζάιφι, χαρακτήρισε την επιδρομή «καταστροφή» για την εθνική ενότητα της χώρας. Κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και κατοχής ο ιρακινός λαός χύνει το αίμα του ενώ οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν με το «διαίρει και βασίλευε» τις όποιες θρησκευτικές διαφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ