ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Νομιμοποιούν μαζί τις ιδιωτικοποιήσεις

Για το τίμημα της εκποίησης και τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν η κόντρα Τσίπρα - Στουρνάρα χτες στη Βουλή

Γύρω από το κόστος και το εύρος της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κινήθηκε χτες στη Βουλή η αντιπαράθεση Τσίπρα - Στουρνάρα, στη βάση της διαφορετικής διαχείρισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος πάντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα και των επιχειρηματιών.

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε ένα σημείο της ομιλίας του δεν τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά αναλώθηκε σε καταγγελίες προς την κυβέρνηση ότι «κουρεύει» την αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. «Τι ακριβώς κάνετε; Πάτε να ξεπουλήσετε περιουσία δημοσίου όπως όπως και όσο όσο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος άλλωστε ήταν που είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ότι αν το τίμημα ήταν υψηλότερο, δε θα είχε αντίρρηση με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Αποκαλύπτοντας πλήρως τη διαχειριστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε τότε πως όταν η δημόσια περιουσία αποτιμούνταν σε 50 δισ. τότε «διακρίναμε ένα νόημα, λέγαμε ότι είναι ένα εργαλείο να ξεχρεώσουμε, να μην κόβουμε μισθούς»! Στο ίδιο πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας είπε χτες στη Βουλή ότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με αδιαφάνεια και αποτελεί νέο εκτροφείο σκανδάλων.

Διεκδικώντας το ρόλο του ικανότερου διαχειριστή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνετε ούτε για διαχειριστές, ούτε για επιστάτες, ούτε για φύλακες της δημόσιας περιουσίας». Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εκτίμησε το 2010 την ακίνητη περιουσία του δημοσίου στα 285 δισ. ευρώ, στο πρώτο μνημόνιο η δημόσια περιουσία εκτιμήθηκε στα 50 δισ. και σήμερα έπεσε στα 9,6 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και όχι αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Παρουσίασε τις ιδιωτικοποιήσεις ως όχημα για την «επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία» και ισχυρίστηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Μέχρι το 2020, είπε, θα εισπραχθούν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ, φέτος 2,6 δισ. και μέχρι το 2016 11,2 δισ.

Δεν έλειψε και η κοκορομαχία, με τον Αλ. Τσίπρα να κατηγορεί τον Γ. Στουρνάρα ότι θα μπορούσε να είναι και εκπρόσωπος της τρόικας, και τον υπουργό Οικονομικών, να απαντά πως η κυβέρνηση λέει την αλήθεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «απευθύνεται ίσως σε κατώτερα ένστικτα», λαϊκίζει και λέει ψέματα ότι «μπορούμε να είμαστε στο ευρώ χωρίς μνημόνιο».

ΚΥΠΡΟΣ
Γονατίζουν το λαό για «επανεκκίνηση της οικονομίας»

Σαρωτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση Αναστασιάδη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δέσμη μέτρων για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης παρουσίασε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσπαθώντας προκλητικά να πείσει το λαό ότι τα συμφέροντά του ταυτίζονται με αυτά των τραπεζιτών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στην Κυπριακή Βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια, τα οποία προστίθενται στα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν το 2012.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κύπριου Προέδρου:

  • Ανοίγει ο δρόμος των πλειστηριασμών τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικούς χώρους, εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το μέτρο μάλιστα σερβίρεται ως «κοινωνικό» (!), γιατί όπως υποστήριξε ο Ν. Αναστασιάδης «θα δίνεται το δικαίωμα στην τράπεζα και στον οφειλέτη να καταλήγουν σε συμφωνία έτσι ώστε το ακίνητο να αγοράζεται από την τράπεζα στην αξία του δανείου, με ταυτόχρονη ενοικίαση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τον ιδιοκτήτη». Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης χάνει το σπίτι του και από πάνω συνεχίζει να πληρώνει και νοίκι για να βγάλει η τράπεζα το κέρδος από το δάνειο!
  • Σαρωτικές είναι οι αλλαγές και στην Υγεία, όπου -σε πρώτη φάση- αποφασίστηκε ο τερματισμός της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους δεν συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για χρονική περίοδο τριών χρονών, αλλά και σε όσους δεν έχουν τακτοποιημένες τις τυχόν φορολογικές τους υποχρεώσεις, με πρώτα θύματα τους μακροχρόνια άνεργους. Παράλληλα με το πρόσχημα της «αποσυμφόρησης των κρατικών νοσηλευτηρίων», γίνεται στροφή στην αγορά υπηρεσιών Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα καταρτιστεί και σχέδιο «βιώσιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας», με ακόμα βαρύτερες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.
  • Συστήνεται Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας, με σκοπό την έναρξη άμεσων ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων κρατικών και ημικρατικών οργανισμών με επιπτώσεις τόσο στο κόστος των υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα, όσο και σε απολύσεις και μισθολογικές απολαβές.
  • Αντί γι ουσιαστική προστασία των ανέργων, που αυξάνονται αλματωδώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανακοίνωσε ελαφρύνσεις και κίνητρα σε επιχειρηματίες για να κάνουν βραχύχρονες προσλήψεις, ενώ επιστρατεύει και το τέχνασμα των stage, με «μηνιαίο επίδομα ύψους 500 ευρώ».
  • Με την πρόφαση του «εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών», προωθούνται σειρά περικοπών σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές, ενώ το επίδομα ανεργίας και τα κοινωνικά επιδόματα θα σταματούν για όσους απορρίπτουν δύο φορές προσφορά της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για εργασία.
  • Παράλληλα η Κύπρος κλείνει τις πόρτες στους μετανάστες και προκειμένου «να σταματήσει να αποτελεί μεταναστευτικό παράδεισο» μειώνει σημαντικά τα χρηματικά επιδόματα που παρείχε, αντικαθιστώντας τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για διατροφή και ένδυση με κουπόνια.
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κόντρες για το 10% των προβλεπόμενων κεφαλαίων

Σε αναζήτηση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές και την επιχειρηματική πιάτσα βρίσκονται οι διοικήσεις των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα, Πειραιώς), με στόχο να καλύψουν το 10%, για την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Μάη.

Η συμμετοχή σ' αυτό το ποσοστό, είναι προϋπόθεση ώστε τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των μετοχών, στις προβλεπόμενες προκαθορισμένες τιμές, που σήμερα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γύρω από αυτό εξελίσσονται τα επιχειρηματικά παζάρια και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, οι οποίοι οξύνονται και από το γεγονός ότι αναγκάζονται να βγουν ταυτόχρονα στη ντόπια και διεθνή επιχειρηματική πιάτσα, προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Εθνική, στο παρασκήνιο φαίνεται να γίνονται επαφές και συνεννοήσεις ακόμη σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ ειδικές αναφορές γίνονται για το λόμπι των Ελλήνων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας, στο Σίτι του Λονδίνου. Αντίστοιχα διαχειριστικά ζόρια στην εξεύρεση κεφαλαίων φαίνεται να υπάρχουν και στην περίπτωση της Γιούρομπανκ.

Οι τράπεζες Πειραιώς και Αλφα φέρονται ήδη να έχουν εξασφαλίσει τις επιχειρηματικές συμμαχίες για την άντληση του προβλεπόμενου ποσοστού 10%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο όμιλος της Πειραιώς είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την απορρόφηση και της θυγατρικής στην Ελλάδα της πορτογαλικής Millennium Bank.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Επιλογή της αστικής τάξης η χούντα του 1967

Σε ανακοίνωσή της, για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εκείνο το πρωινό, η διακυβέρνηση της Ελλάδας πέρασε από τα κόμματα του κεφαλαίου στους συνταγματάρχες. Ηταν ανάγκη του κεφαλαίου η συγκεκριμένη εξέλιξη σε μια περίοδο που οξύνονταν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της πλουτοκρατίας, στο Παλάτι και τους αστούς πολιτικούς. Σαφέστατα επέδρασε ο ρόλος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τα συμφέροντά του στην περιοχή και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Σήμερα, 46 χρόνια μετά τη μαύρη μέρα της 21ης Απρίλη του 1967, τα συνθήματα που γράφτηκαν στην πύλη του Πολυτεχνείου, "Εξω οι Αμερικάνοι, έξω το ΝΑΤΟ" παραμένουν επίκαιρα. Περιμένουν τη δικαίωσή τους. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, έχοντας εμπιστοσύνη στο δίκιο και τη δύναμη του λαού, θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, για την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, για να φύγουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις από την Ελλάδα».

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Καλεί Σημίτη και άλλους στη δίκη

Εξώδικα προς μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ, που αποφάσισε για την προμήθεια των υποβρυχίων έστειλε ο προφυλακισμένος για την υπόθεση Α. Τσοχατζόπουλος, ενόψει της δίκης που ξεκινάει τη Δευτέρα. Η δίκη αφορά τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και άλλους 18 συνολικά συγκατηγορούμενούς του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από «μίζες» οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, καλούνται στη δίκη για να καταθέσουν σχετικά, ανάμεσα σε άλλους, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο Ε. Βενιζέλος, ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπαντωνίου και οι τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΚΚΕ
Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων ο δρόμος του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την αντιπαράθεση Στουρνάρα - Τσίπρα στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Σήμερα παίχτηκε ένα ακόμη επεισόδιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις τους δε δίνουν λύση στα βάσανα και τις αγωνίες των εργαζομένων. Από τη μία μεριά ο λαός είναι αντιμέτωπος με τους κυβερνητικούς εκβιασμούς για την ανάγκη υλοποίησης των άγριων μέτρων και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, που θα έχουν τραγικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Από την άλλη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι άσφαιρη, γιατί ο ίδιος επανειλημμένα και με δηλώσεις στελεχών του έχει μιλήσει για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ταυτόχρονη στήριξη της δήθεν υγιούς επιχειρηματικότητας, που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα για το λαό. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα για να καταλάβουν ότι ο δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνοδεύεται από μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης, με φθηνότερη εργατική δύναμη, φορολογική αφαίμαξη, στρατιές ανέργων και επέκταση της απόλυτης εξαθλίωσης. Ο λαός πρέπει όχι μόνο να αντιταχθεί σε κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, αλλά να ανοίξει το δρόμο για την κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ