Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Γονατίζουν το λαό για «επανεκκίνηση της οικονομίας»

Σαρωτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση Αναστασιάδη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δέσμη μέτρων για την τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης παρουσίασε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσπαθώντας προκλητικά να πείσει το λαό ότι τα συμφέροντά του ταυτίζονται με αυτά των τραπεζιτών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στην Κυπριακή Βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια, τα οποία προστίθενται στα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν το 2012.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κύπριου Προέδρου:

  • Ανοίγει ο δρόμος των πλειστηριασμών τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικούς χώρους, εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το μέτρο μάλιστα σερβίρεται ως «κοινωνικό» (!), γιατί όπως υποστήριξε ο Ν. Αναστασιάδης «θα δίνεται το δικαίωμα στην τράπεζα και στον οφειλέτη να καταλήγουν σε συμφωνία έτσι ώστε το ακίνητο να αγοράζεται από την τράπεζα στην αξία του δανείου, με ταυτόχρονη ενοικίαση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τον ιδιοκτήτη». Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης χάνει το σπίτι του και από πάνω συνεχίζει να πληρώνει και νοίκι για να βγάλει η τράπεζα το κέρδος από το δάνειο!
  • Σαρωτικές είναι οι αλλαγές και στην Υγεία, όπου -σε πρώτη φάση- αποφασίστηκε ο τερματισμός της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους δεν συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για χρονική περίοδο τριών χρονών, αλλά και σε όσους δεν έχουν τακτοποιημένες τις τυχόν φορολογικές τους υποχρεώσεις, με πρώτα θύματα τους μακροχρόνια άνεργους. Παράλληλα με το πρόσχημα της «αποσυμφόρησης των κρατικών νοσηλευτηρίων», γίνεται στροφή στην αγορά υπηρεσιών Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα καταρτιστεί και σχέδιο «βιώσιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας», με ακόμα βαρύτερες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.
  • Συστήνεται Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας, με σκοπό την έναρξη άμεσων ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων κρατικών και ημικρατικών οργανισμών με επιπτώσεις τόσο στο κόστος των υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα, όσο και σε απολύσεις και μισθολογικές απολαβές.
  • Αντί γι ουσιαστική προστασία των ανέργων, που αυξάνονται αλματωδώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανακοίνωσε ελαφρύνσεις και κίνητρα σε επιχειρηματίες για να κάνουν βραχύχρονες προσλήψεις, ενώ επιστρατεύει και το τέχνασμα των stage, με «μηνιαίο επίδομα ύψους 500 ευρώ».
  • Με την πρόφαση του «εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών», προωθούνται σειρά περικοπών σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές, ενώ το επίδομα ανεργίας και τα κοινωνικά επιδόματα θα σταματούν για όσους απορρίπτουν δύο φορές προσφορά της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για εργασία.
  • Παράλληλα η Κύπρος κλείνει τις πόρτες στους μετανάστες και προκειμένου «να σταματήσει να αποτελεί μεταναστευτικό παράδεισο» μειώνει σημαντικά τα χρηματικά επιδόματα που παρείχε, αντικαθιστώντας τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για διατροφή και ένδυση με κουπόνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ