ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΚΚΕ στο πλευρό του βασανισμένου παλαιστινιακού λαού

Στα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκεται ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Αποψη από το Διεθνές Συνέδριο για την απελευθέρωση των των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Αποψη από το Διεθνές Συνέδριο για την απελευθέρωση των των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Στην Παλαιστίνη βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία του ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ. Παίρνοντας μέρος σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσαν παλαιστινιακές οργανώσεις για τους χιλιάδες κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους και τον τερματισμό της βάρβαρης κατοχής.

Παρεμβαίνοντας στο συνέδριο ο Γ. Τούσσας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου - Μ. Ανατολής - Β. Αφρικής μοιάζουν με καζάνι που βράζει με βασικά στοιχεία τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την οικοδόμηση της "Νέας Μέσης Ανατολής" και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία και την Κίνα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες και περικλείουν μέσα τους στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε γενικευμένη πολεμική σύγκρουση. Οι εξελίξεις, επίσης, χαρακτηρίζονται από την ανοιχτή πλέον επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας για να ανατραπεί η συριακή κυβέρνηση. Η ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία είναι μέρος ενός ενιαίου σχεδίου που περιλαμβάνει και την επίθεση στο Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα και την αξιοποίηση της προπαγάνδας περί χημικών όπλων.

Το τοπίο συμπληρώνεται από την επέκταση των εποικισμών και την επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στην Α. Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η επιθετικότητα του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό ενισχύεται από τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεών τους στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την άγρια εκμετάλλευση των λαών».

Αναφέρθηκε ακόμα στον ανταγωνισμό για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, στις αντιπαραθέσεις, στη διαπάλη για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και Υφαλοκρηπίδων που εμπλέκονται η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και σημείωσε : «Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει τεκμηριωμένα την ελληνική κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί μέσω της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπηρετώντας τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, εμπλέκουν τη χώρα μας σε νέους επικίνδυνους σχεδιασμούς με τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και άλλων διευκολύνσεων, με την υλοποίηση πολιτικο-στρατιωτικών συμφωνιών με το Ισραήλ».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την κατάσταση των χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, χωρίς δίκη, χωρίς καν οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τους, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα τελειώσει η μαρτυρική φυλάκισή τους. Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τη ζωή των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων».

Εκτίμηση για το ΚΚΕ

Στις επαφές που έχει το στέλεχος του ΚΚΕ με εκπροσώπους των παλαιστινιακών οργανώσεων εκφράζεται η βαθιά εκτίμηση για την αταλάντευτη στάση του Κόμματος, της έμπρακτης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Οπως είπαν οι συνομιλητές του, παρότι το ΚΚΕ είχε εναντιωθεί στη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» του Οσλο, πάντα βρέθηκε στο πλευρό των Παλαιστινίων, και υπενθύμισαν την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα, τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα κατεχόμενα εδάφη μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, τη στήριξη στο εργατικό κίνημα, στις διεθνείς οργανώσεις, την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ.

Τραγική η κατάσταση για το λαό

Ο Γ. Τούσσας στις συναντήσεις που είχε χτες στην Ιεριχώ με δικηγόρους κρατουμένων και λαϊκές οργανώσεις, ήρθε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με την τραγική κατάσταση της φτώχειας και της ανέχειας που βιώνει ο βασανισμένος παλαιστινιακός λαός. Τους 5.000 φτάνουν οι Παλαιστίνιοι κρατούνται παράνομα στις ισραηλινές φυλακές ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, 186 σε διοικητική κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ όπως καταγγέλθηκε μέσα στο 2012 βασανίστηκαν 137 παιδιά. Ταυτόχρονα με την ενίσχυση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι εποικισμοί, η κατάσχεση σπιτιών και εκτάσεων Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό, η ναρκοθέτηση σε 64 σημεία. Την προσπάθεια στραγγαλισμού του λαού επιτείνει και το γεγονός ότι το Ισραήλ ελέγχει πάνω από το 60% της κοιλάδας του Ιορδάνη, το 95% του νερού, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τον ορυκτό πλούτο στη Νεκρή Θάλασσα. Διαλυμένη είναι και η αγροτική παραγωγή και η μικρή βιοτεχνία.

Την διάρκεια της περιοδείας στην Ιεριχώ στην Κοιλάδα του Ιορδάνη ο ισραηλινός στρατός, τρομοκρατώντας τους Παλαιστίνιους και τους βεδουίνους ανακοίνωσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενώ έντονη είναι η παρουσία του στρατού στα σημεία ελέγχου.

ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας

Η Ρωσία είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ιαπωνίας χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για τους μόνιμους εταίρους της και για τη δική της ανάπτυξη, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίζο Αμπε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια κοινή παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς και η από κοινού κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου. Η «Gazprom» είναι έτοιμη να επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις για την υποδοχή του φυσικού αερίου στην ίδια την Ιαπωνία, καθώς και να εξετάσει τη δυνατότητα πρόσθετης αύξησης της παραγωγής που θα προορίζεται για την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να συνεργαστούν και στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως για την κατασκευή δεξαμενόπλοιων για την παράδοση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ιαπωνική πλευρά.

Επιπλέον, ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε πιθανά κοινά επιχειρηματικά σχέδια στις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Αμπε σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση της Ιαπωνίας στο ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες. Οπως είπε, σήμερα το 10% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου στην Ιαπωνία εισάγεται από τη Ρωσία. Η περαιτέρω αύξηση της προσφοράς θα σημαίνει τη ρωσική επέκταση στην αγορά της Ιαπωνίας και για την Ιαπωνία θα σημαίνει προώθηση στη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου, ενώ θα μειώσει και το κόστος για την αγορά καυσίμων για την Ιαπωνία.

Βασικό σημείο, που εμποδίζει την παραπέρα ανάπτυξη των δύο χωρών είναι έλλειψη συμφώνου ειρήνης, εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Ιαπωνίας, που διεκδικεί τις Νότιες Κουρίλες Νήσους (4 νησιά).

Σ' αυτό το ζήτημα υπάρχουν προς το παρόν μόνον διακηρύξεις. Ετσι, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίζο Αμπε, δήλωσε σχετικά: «Δώσαμε οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών μας να επισπεύσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για το εδαφικό ζήτημα».

Αν και δεν έγιναν δημόσιες δηλώσεις, δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας πως η συγκεκριμένη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στη Μόσχα γίνεται στο φόντο της αύξησης της έντασης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας για τα νησιά Ντιαογιού/Σενκάκου, καθώς και της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και την ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.


Ι.Π.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για εφαρμογή της συμφωνίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία της 19ης Απρίλη με την οποία υποτίθεται ότι «ομαλοποιούνται» οι σχέσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα είναι η ηγεσία της Σερβίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου που θα υποστούν στο πετσί τους την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς μετά την ψήφιση της επίμαχης συμφωνίας από την τεράστια πλειοψηφία των μελών της 250μελούς βουλής αργά το βράδυ της Παρασκευής (με 174 ψήφους υπέρ, μόλις 23 κατά και 53 απουσίες ή αποχές) δήλωσε χτες ότι τίποτε δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Ούτε καν το πιθανό δημοψήφισμα που ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης βδομάδας εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης δίχως εντούτοις να προσδιορίσει ημερομηνία διεξαγωγής του.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να δεχθεί στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία δημάρχων και αξιωματούχων από τους Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν απορρίψει τη συμφωνία της 19ης Απρίλη, θεωρώντας ότι ουσιαστικά συνιστά αναγνώριση, αφού τους υποχρεώνει, μεταξύ άλλων, να ζουν σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα του ευρωενωσιακού και ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ