Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας

Η Ρωσία είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ιαπωνίας χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για τους μόνιμους εταίρους της και για τη δική της ανάπτυξη, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίζο Αμπε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια κοινή παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς και η από κοινού κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου. Η «Gazprom» είναι έτοιμη να επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις για την υποδοχή του φυσικού αερίου στην ίδια την Ιαπωνία, καθώς και να εξετάσει τη δυνατότητα πρόσθετης αύξησης της παραγωγής που θα προορίζεται για την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να συνεργαστούν και στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως για την κατασκευή δεξαμενόπλοιων για την παράδοση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ιαπωνική πλευρά.

Επιπλέον, ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε πιθανά κοινά επιχειρηματικά σχέδια στις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Αμπε σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση της Ιαπωνίας στο ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες. Οπως είπε, σήμερα το 10% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου στην Ιαπωνία εισάγεται από τη Ρωσία. Η περαιτέρω αύξηση της προσφοράς θα σημαίνει τη ρωσική επέκταση στην αγορά της Ιαπωνίας και για την Ιαπωνία θα σημαίνει προώθηση στη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου, ενώ θα μειώσει και το κόστος για την αγορά καυσίμων για την Ιαπωνία.

Βασικό σημείο, που εμποδίζει την παραπέρα ανάπτυξη των δύο χωρών είναι έλλειψη συμφώνου ειρήνης, εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Ιαπωνίας, που διεκδικεί τις Νότιες Κουρίλες Νήσους (4 νησιά).

Σ' αυτό το ζήτημα υπάρχουν προς το παρόν μόνον διακηρύξεις. Ετσι, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίζο Αμπε, δήλωσε σχετικά: «Δώσαμε οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών μας να επισπεύσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για το εδαφικό ζήτημα».

Αν και δεν έγιναν δημόσιες δηλώσεις, δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας πως η συγκεκριμένη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στη Μόσχα γίνεται στο φόντο της αύξησης της έντασης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας για τα νησιά Ντιαογιού/Σενκάκου, καθώς και της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και την ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη παζάρια για Νότιες Κουρίλες και Κορεατική Χερσόνησο (2019-05-31 00:00:00.0)
Ενίσχυση των σχέσεων ρωσικών και κινεζικών μονοπωλίων (2018-09-13 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Αμπε (2018-05-30 00:00:00.0)
Επανεξετάζουν τα συμβόλαια για αέριο (2009-11-21 00:00:00.0)
Ταξίδι Πούτιν στα δυτικά... (2005-03-22 00:00:00.0)
Ικανοποίηση για την επίσκεψη Πούτιν (2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ