ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μοχλός πίεσης για συνεκμετάλλευση και απελευθέρωση

Οι υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο δε φτάνουν, λέει η ΕΕ και δείχνει προς το Αιγαίο, για εξόρυξη με την ομπρέλα των μονοπωλίων της

Η έκθεση της Κομισιόν δίνει το έναυσμα για παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων από τα μονοπώλια της ΕΕ
Η έκθεση της Κομισιόν δίνει το έναυσμα για παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων από τα μονοπώλια της ΕΕ
Την πώληση των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ και την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, την «εξυγίανση» και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την εκμετάλλευση από μονοπωλιακούς ομίλους των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (που πλέον χαρακτηρίζονται «ευρωπαϊκά»), προτείνει η Κομισιόν, στην έκθεσή της «για την ενεργειακή εξάρτηση των κρατών - μελών της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, καλεί την τρικομματική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τη στρατηγική της ΕΕ για «πλήρη απελευθέρωση» και να διαμορφώσει όρους για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων στους κερδοφόρους τομείς της Ενέργειας.

Στην έκθεση σημειώνει ότι «η Ελλάδα μια από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού», αφού πάνω από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο. Τονίζει, ωστόσο, η εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο αντισταθμίζεται εν μέρει από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζαχστάν και παλαιότερα Ιράν) και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από εγχώριες πηγές, όπως ο λιγνίτης, η συμμετοχή του φυσικού αερίου και οι ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

Ειδικότερα και με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εκποίηση των κρατικών ενεργειακών υποδομών και του φυσικού πλούτου της χώρας, η Κομισιόν σημειώνει:

1. Κοιτάσματα υδρογονανθράκων: Σημειώνεται ότι «η Ελλάδα, έχει καλό αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». Τονίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να δώσει άδειες ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο), όπου «δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα όπως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο», δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν τις «προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα». Επίσης, σημειώνεται ότι «οι αβεβαιότητες» (ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους) είναι ακόμη πολύ μεγάλες. Ουσιαστικά, η Κομισιόν επιχειρεί να ανοίξει θέμα για τη συνεκμετάλλευση (Ελλάδας - Τουρκίας) των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου, κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ και με πρωταγωνιστές τα ευρωπαϊκά μονοπώλια Ενέργειας.

2. Ηλεκτρική Ενέργεια: Επικαλούμενη τα «συσσωρευμένα χρέη της ΔΕΗ», η Κομισιόν επαναλαμβάνει την πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων της, όπως είναι τα λιγνιτωρυχεία (η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή λιγνίτη στην ΕΕ μετά τη Γερμανία). Χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει προς ιδιωτικοποίηση ένα επιπλέον 17% της εταιρείας και ζητά ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ισχυριζόμενη ότι υπάρχει «έλλειψη ανταγωνισμού». Θεωρεί, επίσης, πιθανή «περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων τής ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή τους από 1ης Ιουλίου του 2013», αφού όπως υποστηρίζει «οι τιμές εξακολουθούν να είναι κάτω από μέσο όρο της ΕΕ» και τονίζει ότι υπήρξε μόνο μια αύξηση 3% το Γενάρη του 2012, παρά την πρόταση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για «αυξήσεις της τάξης του 12%»!

3. Φυσικό Αέριο: Η Κομισιόν τονίζει ότι τα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός της μείωσης της εξάρτηση της εισαγωγής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που ήταν 80% το 2005 και πλέον έχει περιοριστεί στο μισό, καθώς όπως σημειώνει αυξήθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία και την Αλγερία. Τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία χώρων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Καβάλα και την Κρήτη, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες.

4. Διύλιση: Η Κομισιόν στην έκθεσή της σημειώνει ότι «η αγορά των διυλιστηρίων χαρακτηρίζεται από υπερρύθμιση και υψηλό βαθμό συγκέντρωσης σε δύο επιχειρήσεις, Ελληνικά Πετρέλαια (που ανήκουν εν μέρει στο κράτος) και Μότορ Οϊλ που κατέχουν το 70% της χονδρικής αγοράς» και αναφέρει ότι οι εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει την «έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά». Ουσιαστικά, καλεί την κυβέρνηση να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στα ΕΛΠΕ σε επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να μπουν και νέοι παίχτες στην αγορά.

5. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ):«Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, το οποίο μέχρι σήμερα είναι αναξιοποίητο», τονίζει η Κομισιόν και παρουσιάζει το έντονο «ενδιαφέρον» ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Κυπριακό σιγόντο στους ιμπεριαλιστές μακελάρηδες

Ως ο «πλέον αξιόπιστος γείτονας» του Ισραήλ συστήθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος, την ώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τα ενεργειακά

Την ικανοποίησή της από τις επαφές που είχε στο Ισραήλ ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τα ενεργειακά στην περιοχή και το Ισραήλ επιτίθεται απροκάλυπτα στη Συρία, με τς πλάτες των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το ρόλο αυτό του Ισραήλ σαν περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη αναγνώρισε και ο Ν. Αναστασιάδης, λέγοντας μετά τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες μέρες ότι με το Ισραήλ «συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες» και ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί την Κύπρο «ως τον πλέον αξιόπιστο γείτονά της».

Η τελευταία αυτή φράση δείχνει και τους ανταγωνισμούς με την Τουρκία, η οποία αναθερμαίνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και αυξάνει την επιθετικότητά της με αιχμή τα ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και τους δρόμους μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Την Κυριακή, πρώτη μέρα της επίσκεψης στο Ισραήλ, ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπ. Νεντανιάχου. Αμέσως μετά δήλωσε ότι «εγκαινιάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων» και ότι «επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση συμφωνήθηκε ακόμα η «ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών» και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν «σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Ο Κύπριος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμα πως η ισραηλινή πλευρά τον διαβεβαίωσε ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Κύπρο.

Ταύτιση ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο υπήρξε και στο ζήτημα της Συρίας, ενώ από τη συζήτηση φάνηκε ότι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών βρίσκεται σταθερά το Ιράν. Σύμφωνα με τον Ν. Αναστασιάδη, «υπήρξε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη όπως το Ιράν εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα». Η επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη ολοκληρώνεται σήμερα. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σ. Πέρες.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένονταν να αποστείλει επιστολή στη ρωσική κυβέρνηση, ζητώντας επίσημα την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, η δανειακή σύμβαση προέβλεπε εφάπαξ αποπληρωμή του δανείου το 2016 και «εκείνο που ζητά η κυπριακή κυβέρνηση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με δόσεις, αρχίζοντας από το 2018 και μείωση του επιτοκίου».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Συγκέντρωση - συναυλία για το πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Συγκέντρωση - συναυλία για την υπεράσπιση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» διοργανώνουν ο Δυτικός Τομέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, το Σάββατο 18 Μάη, στις 8 μ.μ., στο «Πάρκο Τρίτση» (δίπλα από το σιντριβάνι). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ