Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Κυπριακό σιγόντο στους ιμπεριαλιστές μακελάρηδες

Ως ο «πλέον αξιόπιστος γείτονας» του Ισραήλ συστήθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος, την ώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τα ενεργειακά

Την ικανοποίησή της από τις επαφές που είχε στο Ισραήλ ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τα ενεργειακά στην περιοχή και το Ισραήλ επιτίθεται απροκάλυπτα στη Συρία, με τς πλάτες των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το ρόλο αυτό του Ισραήλ σαν περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη αναγνώρισε και ο Ν. Αναστασιάδης, λέγοντας μετά τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες μέρες ότι με το Ισραήλ «συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες» και ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί την Κύπρο «ως τον πλέον αξιόπιστο γείτονά της».

Η τελευταία αυτή φράση δείχνει και τους ανταγωνισμούς με την Τουρκία, η οποία αναθερμαίνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και αυξάνει την επιθετικότητά της με αιχμή τα ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και τους δρόμους μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Την Κυριακή, πρώτη μέρα της επίσκεψης στο Ισραήλ, ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπ. Νεντανιάχου. Αμέσως μετά δήλωσε ότι «εγκαινιάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων» και ότι «επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση συμφωνήθηκε ακόμα η «ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών» και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν «σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Ο Κύπριος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμα πως η ισραηλινή πλευρά τον διαβεβαίωσε ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Κύπρο.

Ταύτιση ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο υπήρξε και στο ζήτημα της Συρίας, ενώ από τη συζήτηση φάνηκε ότι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών βρίσκεται σταθερά το Ιράν. Σύμφωνα με τον Ν. Αναστασιάδη, «υπήρξε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη όπως το Ιράν εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα». Η επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη ολοκληρώνεται σήμερα. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σ. Πέρες.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένονταν να αποστείλει επιστολή στη ρωσική κυβέρνηση, ζητώντας επίσημα την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, η δανειακή σύμβαση προέβλεπε εφάπαξ αποπληρωμή του δανείου το 2016 και «εκείνο που ζητά η κυπριακή κυβέρνηση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με δόσεις, αρχίζοντας από το 2018 και μείωση του επιτοκίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ