Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Για το «πάπλωμα» των μονοπωλίων η κόντρα τους

Η ενδεχόμενη διετής παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή της γαλλικής οικονομίας θα συνοδευτεί με ένταση των αντιλαϊκών μέτρων

Ο καημός Γαλλίας και Γερμανίας είναι ποιος θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους για τα μονοπώλιά τους και όχι για το λαό

Eurokinissi

Ο καημός Γαλλίας και Γερμανίας είναι ποιος θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους για τα μονοπώλιά τους και όχι για το λαό
Για το «πάπλωμα» των μονοπωλίων τους είναι ο καυγάς Γαλλίας - Γερμανίας και καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα οι θριαμβολογίες της πρώτης ότι «η λιτότητα τελείωσε», επειδή συζητιέται δίχρονη παράταση στη δημοσιονομική της προσαρμογή και οι υποδείξεις της δεύτερης ότι πρέπει η Γαλλία «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει να δώσει δύο επιπλέον χρόνια στη Γαλλία, έως το 2015, για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από τη σύσταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι προς τη Γαλλία να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της.

«Οι στόχοι όσον αφορά τα ποσοστά είναι λιγότερο σημαντικοί από τις διαρθρωτικές προσπάθειες και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, δείχνοντας ότι η διετής παράταση συνοδεύεται με ένταση των μέτρων σε βάρος του λαού, που δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ, η παράταση «δεν θα γίνει άνευ ανταλλάγματος» και αν τελικά αποφασιστεί «θα συσχετίζεται με την προώθηση νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στο άμεσο μέλλον.

Δίνοντας το περίγραμμα των ανατροπών που προβλέπονται με την παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή, είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση οφείλει να «προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, στην αγορά εργασίας, στην αγορά προϊόντων» και ούτω καθ' εξής.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Ρ. Μπρίντερλε, υποψήφιου για την καγκελαρία των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο οποίος παρουσίασε τη Γαλλία ως παράδειγμα προς αποφυγήν στην Ευρώπη. «Στη Γαλλία μπορεί κανείς να δει τι μπορεί να συμβεί σε μια οικονομία που υπολογίζει στην ανακατανομή, στους υψηλότερους φόρους, στα μικρότερα ωράρια εργασίας και στη συνταξιοδότηση σε νεαρότερη ηλικία», δήλωσε.

Είχαν προηγηθεί το Σάββατο οι θριαμβολογίες του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, ότι η παράταση από μέρους της Επιτροπής σημαίνει το «τέλος της λιτότητας» και «μια στροφή στην ιστορία του ευρωπαϊκού σχεδίου από τότε που ξεκίνησε το ευρώ». «Είδαμε το τέλος μιας κάποιας μορφής χρηματοπιστωτικής λιτότητας και το τέλος του δόγματος της λιτότητας», είπε ο ίδιος.

Με άλλη αφορμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η Γερμανία είναι παραδοσιακά πολύ προσκολλημένη στους κανόνες και την πειθαρχία, τα οποία είναι πράγματα που χρειαζόμαστε, αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ικανοί για ευελιξία, για κατανόηση και για σεβασμό της διαφορετικότητάς μας». Επί της ουσίας, επιβεβαίωσε ότι ο καυγάς τους είναι για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και πως η όποια συνταγή περιλαμβάνει λιτότητα και αντιδραστικές ανατροπές για τους λαούς.

Φοβούνται όξυνση της ταξικής πάλης

Επαληθεύοντας ότι κάθε διαπραγμάτευση και συμβιβασμός εντός της ΕΕ γίνεται για τα μονοπώλια και μόνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έκανε κι αυτός συστάσεις στη Γαλλία να μην εγκαταλείψει τον «δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Η Κομισιόν «έχει τονίσει πως κάθε αναβολή της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στη γαλλική Les Echos.

Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια, για να ξεπεραστεί η κρίση, δήλωσε τέλος η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και τα ζόρια των αστών στη διαχείρισή της.

Στο μεταξύ, να καλλιεργήσει προσμονή και αντανακλαστικά ανοχής του λαού απέναντι στα βάρβαρα μέτρα, που συνοδεύουν οποιοδήποτε μείγμα αστικής διαχείρισης της κρίσης, προσπάθησε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Ολι Ρεν, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την ανησυχία των αστών για τον κίνδυνο να οξυνθεί η ταξική πάλη, διαπιστώνοντας ότι σε κάποιες χώρες -που δεν κατονόμασε- η ανεργία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε «μειώνεται η πίστη των ανθρώπων στην προοπτική μιας αξιοπρεπούς ζωής και αυτό προκαλεί τον κίνδυνο πρόκλησης ακραίων και καταστροφικών διαμαρτυριών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή έγνοια η καπιταλιστική ανάπτυξη με «κοινωνική συνοχή» (2015-02-13 00:00:00.0)
Εντατικές επαφές για το μείγμα διαχείρισης (2014-03-18 00:00:00.0)
Διλήμματα για άλλη μια φορά (2014-02-12 00:00:00.0)
Νέα εστία έντασης οι εκτιμήσεις για τη Γαλλία (2013-08-06 00:00:00.0)
Η «δημοσιονομική χαλάρωση» δεν αφορά το λαό (2013-06-01 00:00:00.0)
Μπαρούφες η «Μαύρη Βίβλος» (2005-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ