Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΑΛΙ

Η ΕΙΡΗΝΗ: «Οι διαδοχικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων στην καρδιά της Συρίας (...) ανοίγουν τον δρόμο για την τελική επίθεση (...) κατά της Δαμασκού, αλλά και για μια πιθανή διάχυση της σύγκρουσης στα γειτονικά κράτη» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

Η ΜΟΡΦΩΣΗ: «"Χαρτί" χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας αποδεικνύεται για πολλούς Ευρωπαίους (...) το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: σημαντικός αριθμός αποφοίτων πανεπιστημίων στην Ευρώπη εργάζεται σήμερα σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν καν πτυχίο, ενώ εκατομμύρια είναι όσοι διαθέτουν περισσότερα προσόντα και δεξιότητες, από εκείνα που είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΨΩΜΙ: «Λήγει στις 14 Μαΐου η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), καθώς και ο χρόνος της μετενέργειας για 45 κλαδικές συμβάσεις (...) Συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι (...) μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες αποδοχών από 10% έως και 20%. Αντιμέτωποι με μειώσεις βρίσκονται και οι 350.000 ανειδίκευτοι εργάτες που υπόκεινται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αφού εάν δεν υπογραφεί νέα θα εφαρμοσθεί ο κατώτατος μισθός που προβλέπεται από τον νόμο και που είναι 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ, για τους νέους έως 25 ετών» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΔΟΥΛΕΙΑ: Αύξηση, κατά 13%, του αριθμού των μεταναστών στη Γερμανία - στα ποσοστά του 1995 - σημειώθηκε το 2012, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Η πλειοψηφία των νέων μεταναστών προέρχεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ συγκεκριμένα από την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία 10.000 περισσότερα άτομα από ό,τι το 2011, αριθμός αυξημένος κατά 43%» (στο ΒΗΜΑ).

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Σε αρκετές πρώην κομμουνιστικές χώρες (...) ένα τμήμα της κοινωνίας αναπολεί τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό (...) Η νοσταλγία του αυταρχισμού είναι ένα ρομαντικό και αντιδραστικό συναίσθημα, στο οποίο οι άνθρωποι καταφεύγουν όταν δυσκολεύονται να διαχειριστούν ένα αντιφατικό και γεμάτο δυσκολίες παρόν (...) Οι πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών απέναντι στον αυταρχισμό δείχνουν να είναι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι (...) κάτι σαν τη λατρεία του πατερούλη Στάλιν σε ένα τμήμα του σοβιετικού ή και μετασοβιετικού κόσμου, έρχεται και επανέρχεται ως χίμαιρα στην κοινή γνώμη (...) Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα φιλελεύθερων αξιών (...) ο φιλελευθερισμός υπήρξε ένα είδος προς εξαφάνιση στις κοινότητες των διανοουμένων» (ο Ν. Μαρατζίδης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ: «Το σκοτάδι, στο οποίο συνεχίζουν να ζουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, όσοι διαπιστωμένα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν παύει να είναι τμήμα της σκληρής πραγματικότητας - το πιο ζοφερό» (στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ