ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
Ο αντιΚΚΕ σκοπός αγιάζει τη διαστρέβλωση...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενα ακόμα μάθημα για το πώς στήνεις θέμα απ' το τίποτα και δημιουργείς εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν, παρέδωσε η χτεσινή «Αυγή». Σε ρεπορτάζ για το ΚΚΕ, με αφορμή το σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ για την έκθεση του ΔΝΤ, κοτσάρει τον εξής υπότιτλο: «Δ. Κουτσούμπας: Υπέρ του ευρώ, κατά της ΕΕ» (!) συμπληρώνοντας κάποια αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Φυσικά ο υπότιτλος που επιλέγει δεν προκύπτει από πουθενά και δε θα μπορούσε να προκύπτει. Γιατί στη συνέντευξη που πλαστογραφεί η Αυγή, ο Δ. Κουτσούμπας λέει: «Το μοναδικό και ρεαλιστικό σενάριο, το οποίο το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να κάνει πράξη είναι αυτό της ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ και από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με μονομερή διαγραφή του χρέους και των μνημονίων με μια και μοναδική προϋπόθεση: Ταυτόχρονα να αποκτήσει ο λαός - η κυβέρνησή του - η εξουσία του, τα εργαλεία εκείνα που θα μπορέσουν να ανακόψουν τον κατήφορο και την καταστροφή». Το ΚΚΕ καθαρά και ξάστερα λέει στον λαό ότι όσο υπάρχει καπιταλισμός, όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια, είτε επιλέγουν την παραμονή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, είτε την ένταξη σε κάποια άλλη, είτε επιλέγουν ευρώ είτε εθνικό νόμισμα, αυτό σε τίποτα δε θα απαλύνει την ολοένα και βαθύτερη εκμετάλλευσή του απ' όπου βγάζουν οι καπιταλιστές τα κέρδη τους.

Αυτή τη θέση που δεν επιδέχεται παρερμηνείας η «Αυγή» τη μεταφράζει σε θέση «υπέρ του ευρώ»! Ο αντιΚΚΕ σκοπός αγιάζει τα μέσα, στην προκειμένη περίπτωση τη διαστρέβλωση και την παραποίηση. Τόσο χοντροκομμένη όμως που βγάζει μάτι.

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο»...

«Θεωρώ ότι και η Κομισιόν και το ΔΝΤ, ως μέλη της τρόικας (...) έχουν συμφέρον να δικαιολογούν τις δικές τους επιλογές. Εχουν συνευθύνη (...) Δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει μια αντικειμενική γνώμη από αυτούς οι οποίοι εισηγήθηκαν αυτήν την πολιτική (...) στην περίπτωση του ΔΝΤ δεν έχουν το θάρρος να παραδεχθούν έστω αυτό το περίφημο λάθος του πολλαπλασιαστή, που στην ουσία ήταν συνολικά μια λάθος συνταγή», αυτά, μεταξύ άλλων, είπε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης (ρ/σ Real) σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ.

Οταν η δημοσιογράφος του υπενθύμισε δηλώσεις εξαγνισμού του ΔΝΤ που είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις επαφές του εκεί με αξιωματούχους του ΔΝΤ, ο Π. Σκουρλέτης βγήκε στα κεραμίδια: «Δεν συμφωνώ ότι υπήρξε ποτέ μια τέτοια δήλωση ή εν πάση περιπτώσει υπήρξε μια τέτοια προσέγγιση (...) Οχι. Ηταν μία από τις πολλές κακοπροαίρετες ερμηνείες στο εσωτερικό, ιδιαίτερα από τους κόλπους της κυβέρνησης».

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο και ό,τι πιάσουν. Θυμίζουμε πως ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του στις ΗΠΑ με τον αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ και τον Π. Τόμσεν της τρόικας, με ευαρέσκεια διαπίστωνε πως το ΔΝΤ «κατανοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα δε βγαίνει χωρίς γενναίο κούρεμα», ότι «δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα 13ου και 14ου»! Ενώ χαρακτήρισε το λάθος με τον πολλαπλασιαστή σαν ένα «τεχνοκρατικό λαθάκι».

... και ό,τι πιάσουν

Την ίδια ώρα, ο Γ. Μηλιός σε ρόλο συνηγόρου του ΔΝΤ έγραφε: «Τα στελέχη του ΔΝΤ μάς είπαν ότι επέμειναν πολύ στην ανάγκη για "κούρεμα" και του θεσμικού χρέους (OSI). Η κυβέρνηση πρέπει να μας απαντήσει επιτέλους: Πώς αξιοποίησε αυτή τη θέση; Μας είπαν ότι επέμειναν στην ανάγκη να πληρώσουν φόρους οι πλούσιοι, που έως τώρα χαίρουν μιας ιδιότυπης ασυλίας. Μας ενημέρωσαν ότι δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα για περικοπή 13ου και 14ου μισθού! (...) Με ποιους είναι επιτέλους αυτή η ελληνική κυβέρνηση;».

Ενώ σε non paper, αναφερόταν πως «το Ταμείο ενδιαφέρεται κυρίως να βγαίνουν τα νούμερα και δευτερευόντως για τον τρόπο με τον οποίο θα βγουν» και στη βάση αυτή διατύπωναν τον ισχυρισμό: «Περιθώρια πολιτικής ευελιξίας υπάρχουν. Και προφανώς, πρέπει να εκμεταλλευθούμε τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου».

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε και να μην ξεχνάει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι μνήμη χρυσόψαρου έχουν μόνο τα χρυσόψαρα.

Βεβαίως, το ουσιαστικό για το λαό που από κάθε άποψη προσπαθούν να τον κοιμίσουν δεν είναι το λάθος ή το λαθάκι, αλλά η πολιτική σωτηρίας των μεγαλοεπιχειρηματιών από την κρίση που τον τσακίζει, ανεξαρτήτως μείγματος και αυτό θέλουν να συγκαλύψουν οι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τέτοια πολιτική έχουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ΕΕ για την Ενέργεια

Τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, με ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και εκχώρηση του ενεργειακού πλούτου σε μονοπωλιακούς ομίλους, αποτυπώνει η Κομισιόν σε έκθεσή της, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, με τίτλο «Για την ενεργειακή εξάρτηση των κρατών - μελών της ΕΕ». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ. Επιχειρεί ταυτόχρονα να ανοίξει θέμα συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων -κύρια στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου- για λογαριασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και με την ομπρέλα της ΕΕ. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι προπομπός της συζήτησης που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 22 Μάη.

Οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί αναζητούν νέα πεδία για να διοχετεύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια. Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εξασφαλίζουν σίγουρα και άμεσα κέρδη, ειδικά όταν στηρίζονται στην εξαγορά κρατικών υποδομών και δικτύων με εκατομμύρια πελάτες. Σ' αυτή ακριβώς την κατεύθυνση η Κομισιόν, επικαλούμενη τα χρέη της ΔΕΗ και την «έλλειψη ανταγωνισμού» (δηλαδή τη μη παροχή ζωτικού χώρου σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους), καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφασή της για ιδιωτικοποίηση ενός επιπλέον 17% της ΔΕΗ και να προχωρήσει στην πώληση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της εταιρείας. Στο ίδιο πνεύμα καλεί την κυβέρνηση, αφού πρώτα διασφαλίσει την αποπληρωμή των χρεών προς τη ΔΕΠΑ, να προχωρήσει στην παραχώρησή της, «πακέτο» με τη ΔΕΣΦΑ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, προβλέπει την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά μονοπώλια. Με δεδομένο ότι περίπου τα 2/3 του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ προέρχεται από τρίτες χώρες, ενώ εξίσου ισχυρή είναι η εξάρτηση και από εισαγόμενο πετρέλαιο, οι εταίροι της λυκοσυμαχίας αναζητούν «εγχώριες» πηγές ανεφοδιασμού. Η Κομισιόν προβάλλει ως «εμπόδιο» για την αξιοποίησή τους την «έλλειψη συμφωνίας με την Τουρκία για την οριοθέτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο», πιέζοντας για διευθετήσεις που αντικειμενικά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης. Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί και τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά τον περασμένο Φλεβάρη, όταν μετά τη συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ είχε πει: «Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της και αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης».

Η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ και οι υποσχέσεις που μοιράζουν οι αστικές κυβερνήσεις ότι δήθεν μέσα από την απελευθέρωση της ενέργειας θα επιτευχθεί ο «ανταγωνισμός των τιμών» και άρα η μείωσή τους, δεν έχουν καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των μονοπωλίων αυξάνονται τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν χρόνο με το χρόνο ακριβότερα την Ενέργεια. Παράλληλα, η όξυνση των αντιθέσεων τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο της ενέργειας, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους ανταγωνισμούς με επικίνδυνες συνέπειες. Λύση προς όφελος του λαού είναι ο φυσικός πλούτος και τα μονοπώλια να γίνουν λαϊκή περιουσία και με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας να υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ