ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάη 2013
Σελ. /24
Σε «ξένα χέρια» το χρέος των ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Ωστόσο, η απειλή για την πρωτοκαθεδρία είναι πλέον ορατή. Το πρόβλημα του χρέους αναδεικνύεται σε μείζον καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή το 52% των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ βρίσκεται σε χέρια μη Αμερικανών.

ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, όπου το 2012 σημειώθηκε νέο ρεκόρ. Ειδικότερα, οι τοποθετήσεις σε αμερικανικούς τίτλους και επενδυτικά προϊόντα άγγιξαν το αστρονομικό ποσόν των 13,26 τρισ. δολαρίων, γιατί οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Είναι ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι από το 2005 και εξής οι ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν, προσεγγίζοντας το συνολικό μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ στα 15 τρισ. δολάρια. Αναφορικά τώρα με το 2012, επί των συνολικών 13,26 τρισ. δολαρίων τα 4,2 τρισ. δολάρια είναι τοποθετημένα σε μετοχές, παρουσιάζοντας αύξηση 10,6% από το 2011. Οι επενδύσεις σε μακροπρόθεσμο χρέος αυξήθηκαν 6,2% στα 8,2 τρισ. δολάρια, ενώ σε βραχυπρόθεσμο χρέος μειώθηκαν κατά 7,6%, στα 811 δισ. δολάρια. Οι επενδύσεις συνολικά σε αμερικανικές μετοχές και ομόλογα ανέρχονται σε 60 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων σε ξένους ανήκει το 20%.

Συνδυαστικά, η Κίνα και η Ιαπωνία κατέχουν τίτλους αξίας 3,4 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 2,4 τρισ. δολάρια αφορούν σε ομόλογα. Το 2012 η συνολική αξία των αμερικανικών τίτλων και αξιών, που ανήκαν σε ξένους, αυξήθηκε σε ποσοστό 6,5%, ενώ ειδικά οι τοποθετήσεις σε μετοχές είχαν αύξηση μεγαλύτερη σε ποσοστιαία βάση.

ΠΑΝΤΩΣ, η μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή ξένων σε αμερικανικά επενδυτικά προϊόντα αφορά στην κατηγορία των κρατικών ομολόγων, τα οποία ανήκουν κατά 52% σε μη Αμερικανούς. Η επιλογή των αμερικανικών τίτλων αποδίδεται στο ότι οι ομολογιακές αγορές και τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ είχαν στέρεες αποδόσεις το 2012 ανεξαρτήτως του ότι η οικονομία ανέκαμπτε με αργούς ρυθμούς και υπήρχε αβεβαιότητα από άλλα πολιτικά γεγονότα εκτός συνόρων. Στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών εμφανίζεται η Ιαπωνία με τοποθετήσεις 1,83 τρισ. δολαρίων, ακολουθεί η Κίνα με 1,59 τρισ. δολάρια και στην τρίτη θέση εμφανίζονται, κατά περίεργο τρόπο, οι νήσοι Κέιμαν, ο παράδεισος των οφσόρ εταιρειών, με 516 δισ. δολάρια σε τίτλους και μετοχές.

Οπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ διατηρούν το προβάδισμα στην παγκόσμια οικονομία εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι το δολάριο αποτελεί το μοναδικό αποθεματικό νόμισμα αναφοράς, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να «κόβει» νόμισμα ανάλογα με τις ανάγκες. Τώρα, όμως, πρέπει να παίρνει υπόψη της και τις κινήσεις εκείνων που έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρέους.

Η μάχη των φωτοβολταϊκών

Ενα νέο πεδίο αντιπαράθεσης Κίνας - Ευρωπαϊκής Ενωσης προστέθηκε στις ήδη συσσωρευμένες και οξυμένες αντιθέσεις τους, είναι ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά έργα.

Την περασμένη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα φωτοβολταϊκά που εισάγονται από την Κίνα θα φορολογούνται κατά 47%, προκειμένου να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα.

Η Επιτροπή κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά από έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό, έπειτα από αγωγή που είχαν καταθέσει Ευρωπαίοι κατασκευαστές.

Οι δασμοί της ΕΕ στους ηλιακούς συλλέκτες θα τεθούν σε ισχύ μόλις η Επιτροπή δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση της Κομισιόν, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για παραβίαση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς και απείλησε με αντίποινα σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων.

Η Κίνα αναμένεται ότι θα αποφασίσει τον Ιούνη, αν θα επιβάλει τους δικούς της δασμούς στο πολυπυρίτιο από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη παγκοσμίως εταιρεία του τομέα, η κινεζική Suntec, χρεοκόπησε τον Μάρτη. Την ίδια ώρα, η γαλλική αλυσίδα φωτοβολταϊκών έχασε 14.000 θέσεις εργασίας κυρίως λόγω της κρίσης

Οι εμπορικές τριβές ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ είναι ήδη έντονες. Η ΕΕ διεξάγει 31 έρευνες στο εμπόριο, στις 18 από τις οποίες εμπλέκεται η Κίνα. Η υπόθεση των ηλιακών συλλεκτών είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, καθώς αφορά κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες εισαγωγής αξίας 21 δισεκ. ευρώ.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ανάπτυξη της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 κατά 0,9%, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης, των κρατικών δαπανών και των εξαγωγών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Τόκιο την Πέμπτη. Η τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη ήταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 σε κατάσταση ύφεσης, στην οποία είχε βυθιστεί από τα μέσα του περασμένου έτους.

ΟΟΣΑ - ΦΤΩΧΕΙΑ Οι αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης των εισοδηματικών ανισοτήτων και της φτώχειας, καθώς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους μετά την οικονομική κρίση, προειδοποιεί με έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε περισσότερο στα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης έως το τέλος του 2010 απ' ό,τι στα προηγούμενα 12 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

ΓΑΛΛΙΑ - ΥΦΕΣΗ Η Γαλλία εισήλθε σε ύφεση έπειτα από την υποχώρηση κατά 0,2% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, που ακολουθεί αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. Για το σύνολο του 2012, το Ινστιτούτο διατήρησε την εκτίμηση της μηδενικής ανάπτυξης, αφού αναθεώρησε επί τα χείρω την αύξηση του τρίτου τριμήνου 2012, σε 0,1% αντί 0,2% του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη για το 2013 τοποθετείται στο -0,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ