ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων των φορέων

Εντονη ανησυχία και πλούσιος προβληματισμός στο διάλογο που αναπτύχθηκε

Μετά την εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα συνδικαλιστές από τις δεκάδες συνταξιουχικές οργανώσεις, που παραβρέθηκαν, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία πήραν τον λόγο, καταθέτοντας τις απόψεις τους για τα οξυμένα προβλήματα των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, αλλά και των εργαζομένων σε αυτά, ενώ εξήραν την πρωτοβουλία του Κόμματος.

  • «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Μανώλης Ραλλάκης από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ και επεσήμανε τρία βασικά μέτωπα μέσα από τα οποία θα επιχειρηθούν νέες ανατροπές: Στη λειτουργία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ), στη σχεδιαζόμενη νέα ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κύριας σύνταξης, καθώς και στην παραπέρα ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων. Οπως σημείωσε, στόχος είναι η σύνταξη που τελικά θα καταβάλλεται να αντιστοιχεί στις εισπράξεις των Ταμείων, που σημαίνει νέες δραστικές περικοπές. Στο ερώτημα που τίθεται, μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση, ο συνδικαλιστής απάντησε: Μέχρι εκεί που θα τους επιτρέψουν οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και το κίνημα. Και εδώ οι συνταξιουχικές αγωνιστικές οργανώσεις μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο, όπως έδειξε και η μεγάλη κινητοποίηση που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 19 του περασμένου Απρίλη.
  • Στα προβλήματα των συνταξιούχων πυροσβεστών αναφέρθηκε ο Διονύσης Βορίσης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάθε μήνα η σύνταξή μας -σημείωσε ο συνδικαλιστής- γίνεται όλο και μικρότερη, ενώ οι φόροι, τα χαράτσια και οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν. Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, ιδιωτικοποιούνται οι λιγοστοί δημόσιοι φορείς σε Υγεία, Παιδεία και αλλού. Δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση για τα δίκαια αιτήματά μας, παρά μόνο όταν παλεύουμε μαζί με το λαό και διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση για εμάς και τις οικογένειές μας, αφού οι ένστολοι, είτε εν ενεργεία, είτε απόστρατοι, δεν είμαστε μια νησίδα. Παράλληλα, ο Δ. Βορίσης απαίτησε σταμάτημα της τρομοκρατίας που έχει εξαπολυθεί από την κυβέρνηση, να σταματήσουν οι διώξεις των εν ενεργεία συναδέλφων, γιατί προσπάθησαν να αγωνιστούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Εχουμε δικαίωμα -κατέληξε- να έχουμε τις συντάξεις και τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει.
  • Τα προβλήματα για τους συνταξιούχους και τα Ταμεία δεν προέκυψαν τώρα σημείωσε ο Γιάννης Ζώης από το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης των συνταξιούχων.
  • Στα οξυμένα προβλήματα των ναυτικών συνταξιούχων και ασφαλισμένων αναφέρθηκαν ο Γιώργος Θεωνάς και ο Γιώργος Πετρούνης.«Είναι καιρός να μιλήσουν οι ναυτικοί...», είπε ο πρώτος, στηλιτεύοντας την πολιτική σε βάρος του ΝΑΤ, που ενώ για 150 χρόνια το κράτος του αφαιρούσε τα αποθεματικά, σήμερα δεν είναι σε θέση να δώσει ούτε αυτές τις πενιχρές συντάξεις, ενώ πάντα οι κυβερνήσεις ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις των εφοπλιστών. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο -πέραν των άλλων μειώσεων- να επιβάλλουν περικοπές κατά 7% σε συντάξεις ναυτικών ακόμα και των 100 ευρώ! Με τις θέσεις που παρουσιάστηκαν εδώ στη σημερινή συνάντηση, είπε ο Γ. Πετρούνης, πρέπει να βγούμε στους δρόμους, να τις κάνουμε σημαία, να πείσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Να απαντήσουμε στον μακιαβελισμό και στον γκαιμπελισμό της κυβέρνησης, που σκόπιμα καλλιεργούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, επιχειρώντας να στρέψουν τη μία ομάδα εργαζομένων ενάντια στην άλλη. Να παλέψουμε και να απαιτήσουμε όχι μόνο ό,τι μας πήραν, αλλά ό,τι μας έχουν στερήσει και μας στερούν.
  • Για χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία, η οποία οδηγεί σε ανυπόφορη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους και εργασιακή πίεση στους εργαζόμενους σε αυτά, έκανε λόγο ο Θανάσης Καποτάς πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν το 50%, σημείωσε ο συνδικαλιστής και κάλεσε τους συνταξιούχους, κόντρα στην προπαγάνδα που καλλιεργείται, να βλέπουν τους εργαζόμενους στα Ταμεία όχι σαν αντιπάλους, αλλά σαν συναδέλφους, επειδή για τα προβλήματα των Ταμείων η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, επικαλούμενος και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας, προειδοποίησε ότι μετά το φθινόπωρο θα αρχίσουν σοβαροί κλυδωνισμοί στη λειτουργία του ΙΚΑ, ενώ άμεσο είναι το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ. Απαντώντας στους ισχυρισμούς κάποιων ότι η ασκούμενη πολιτική έχει αποτύχει, υπογράμμισε ότι συμβαίνει το αντίθετο, η πολιτική αυτή έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Τέτοια αποτελέσματα είναι τα παιδιά που λιποθυμούν νηστικά στα σχολεία, οι ουρές των ανέργων στον ΟΑΕΔ, τα ράντζα στα νοσοκομεία, οι ουρές στα Ταμεία για τις παροχές Υγείας και τις συντάξεις. «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο», είπε χαρακτηριστικά.
  • «Οι ανησυχίες μας είναι κοινές και περισσότερο από κάθε άλλη φορά πιο έντονες», σημείωσε ο Κώστας Πονηράκος από την ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, για να προσθέσει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά τους, οι υποχρεώσεις τους, και κατ' επέκταση οι εργαζόμενοι σε αυτά και οι συνταξιούχοι, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Στο ΙΚΑ η κατάσταση είναι δραματική, είπε και υπογράμμισε ότι η διάλυση του ΙΚΑ ως ελεγκτικού οργανισμού εσόδων, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι εφόσον έχουμε ανάγκες εισροών, δεν κάνουμε κάτι να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός εσόδων, παρά μόνο προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκροές, δηλαδή συντάξεις, επιδόματα, ΕΚΑΣ, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες», σημείωσε και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Εχουν μείνει λιγοστοί υπάλληλοι στα γκισέ να εξυπηρετούν 5, 6 και πλέον εκατομμύρια ασφαλισμένων. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα αναλάβουμε και τους συνταξιούχους του ΟΠΑΔ, απειλούμενοι από τρομονομοσχέδια περί παραβατικότητας, απειλούμενοι με δημόσια διαπόμπευση ως ανεπαρκείς, επίορκοι κ.λπ.».
  • Ο,τι έγινε στο Ασφαλιστικό έγινε με σχέδιο, βήμα- βήμα εδώ και 15 χρόνια σημείωσε στην παρέμβασή του ο Ιγνάτιος Πλιάκος, από τους συνταξιούχους των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΣΤΟΕ). Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών, στο έγκλημα σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων με τη δημιουργία του ΕΤΑΤ, μέσω του οποίας απάλλαξαν τους τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα Ταμεία των εργαζομένων, ύψους πολλών δισ. ευρώ, για να προσθέσει: «Μας λένε ότι μας έσωσαν από τη χρεοκοπία. Βέβαια μας "έσωσαν", αφού χρεοκόπησαν όλο το λαό».
  • Εργαλείο στα χέρια των συνταξιουχικών οργανώσεων χαρακτήρισε τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «ο θάνατος του εμποράκου» ήταν προϋπόθεση για την ενίσχυση και γιγάντωση των μονοπωλιακών ομίλων. Ως αυτοαπασχολούμενοι είχαμε την αυταπάτη ότι «ο χρόνος είναι χρήμα», τώρα δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε χρήμα, σημείωσε. Τα μονοπώλια «έφαγαν» τους μικρούς εμπόρους. Τώρα ρίχνουν τους συνταξιούχους στον Καιάδα και τα εγγόνια μας τα θέλουν να δουλεύουν με ό,τι όρους υπαγορεύει ο εργοδότης, πρόσθεσε και κατέληξε: «Ομως εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Ξέρουμε πως τίποτα δεν μας παραχωρήθηκε. Ο,τι κερδίσαμε το πήραμε με αγώνες. Και πάλι θα προχωρήσουμε με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας».
  • Στα μεγάλα προβλήματα και των συνταξιούχων του Δημοσίου αναφέρθηκε ο Χρήστος Μπουρδούκης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου. Δεν έχουμε άλλες αντοχές είπε ο συνδικαλιστής και τόνισε ότι με τις περικοπές στον ΕΟΠΥΥ οι συνταξιούχοι πληρώνουν από την τσέπη τους για φάρμακα και γιατρούς.
  • Για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μίλησε και ο Κώστας Κερασίδης γ.γ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, σημειώνοντας ότι με τη δημιουργία του «οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν έναν κανονισμό μη παροχών»! Εχουμε μπροστά μας τους ασφαλισμένους και δεν ξέρουμε τι να τους πούμε, είπε χαρακτηριστικά.
  • Σήμερα, αποδείχτηκε ότι κανένας εργαζόμενος, καμία κοινωνική ομάδα εργαζομένων δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος από την Ενωση Απόστρατων Συνταξιούχων Αστυνομικών Αττικής, φέρνοντας ως παράδειγμα και την περίπτωση των εργαζομένων με τα ειδικά μισθολόγια που πέραν των άλλων μειώσεων στις συντάξεις, με τη μείωση του βασικού τους μισθού επιβλήθηκε επιπλέον μείωση και στις συντάξεις τους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η άποψη που λέει ότι όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα επιβλήθηκαν από λάθος ή από κακή διαχείριση, αθωώνει το ίδιο το βάρβαρο σύστημα που τα γεννά.
Μαζικό κίνημα ανάσχεσης των μέτρων με πάλη για ριζικές αλλαγές

Αποσπάσματα από το «κλείσιμο» της συζήτησης, από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αποψη της χτεσινής εκδήλωσης
Αποψη της χτεσινής εκδήλωσης
Ηταν πάρα πολύ σημαντική η συνεισφορά όλων όσων μίλησαν και βεβαίως με προτάσεις και σκέψεις και στοιχεία που έχετε επεξεργαστεί στα συνδικαλιστικά σας όργανα, που μπορούν να είναι χρήσιμα και για την παραπέρα επεξεργασία και των Θέσεων του ΚΚΕ, αλλά και του ταξικού κινήματος, γενικότερα του συνταξιουχικού κινήματος και των υπολοίπων φορέων.

Θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα ζητήματα. Καταρχήν έχουμε πει ότι το Κόμμα μας όταν αναφέρεται στην Κοινωνική Ασφάλιση - δεν τη θεωρούμε αποκλειστικά και μόνο συνταξιοδοτικό ζήτημα, είναι μια πλευρά, πάρα πολύ σημαντική - αναφέρεται στο σύνολο του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε και εισηγητικά και που επισημάνατε κι εσείς με τις παρεμβάσεις σας και που έχουν σχέση με τις υπηρεσίες υγείας, την πρόληψη, την αποκατάσταση, την κοινωνική πρόνοια.

Σήμερα, επειδή ακριβώς είναι τέτοιες οι συνθήκες, τέτοιες οι εξελίξεις, τέτοιες οι δυνατότητες του ανθρώπου, της κοινωνίας, που μπορούν να ικανοποιηθούν στην ολότητά τους όλες αυτές οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όλων των λαϊκών στρωμάτων, χρειάζεται να δημιουργηθεί πραγματικά ένα μαζικό κίνημα ανάσχεσης αυτών των μέτρων - αυτών των βαθιών ανατροπών που έχουν γίνει και αυτών που ακολουθούν το επόμενο διάστημα - αλλά να το πούμε και έτσι, επανάκτησης δικαιωμάτων, επανάκτησης κατακτήσεων, συντάξεων που χάθηκαν λόγω της επίθεσης του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας.

Δεν είναι εύκολος βέβαια αγώνας. Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος, είναι δύσκολος. Χρειάζονται και γενικότερες ανατροπές και πρέπει αυτός ο αγώνας να εντάσσεται σ' αυτήν την πάλη για γενικότερες αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, στο ίδιο το κράτος, το οποίο βέβαια δεν μπορεί όπως επανειλημμένα έχουμε πει, να φτιασιδωθεί, να βελτιωθεί με ημίμετρα. Χρειάζεται ουσιαστικά ανατροπή εκ βάθρων για να μπορέσει να γίνει πραγματικό εργατικό κράτος, όργανο στη λαϊκή εξουσία.

Ακρως επικίνδυνη η κατάσταση στα Ταμεία

Ολοι σημειώνουμε, και σημειώσατε κι εσείς, για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ότι είναι άκρως ανησυχητική, να το πω επικίνδυνη και για τους συνταξιούχους στο μέλλον και τους εργαζόμενους, αλλά και για τις επόμενες γενιές που ακολουθούν. Θα πρέπει να χτυπήσουμε καμπανάκι, καμπάνα όχι απλό καμπανάκι, κινδύνου και βέβαια να σημάνουμε γενικό συναγερμό το επόμενο διάστημα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το Κόμμα μας υπόσχεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο το επόμενο διάστημα.

Αλλωστε ξέρετε κι από την ίδια σας την πείρα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται το ΚΚΕ με αυτό το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα λαϊκά προβλήματα. Ημασταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, χωρίς να υποκύπτουμε σε θυσίες, σε κόπους, ούτε και σε πιέσεις, που ήταν ισχυρές. Αρα, λοιπόν, έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, πρώτα απ' όλα μέσα στο κίνημα, αυτό είναι που έχουμε πρωταρχικό στόχο, αλλά βέβαια και όπου αλλού μας δίνεται η δυνατότητα, όπως είναι στη Βουλή ή αλλού.

Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά και πρέπει να περάσει ως μήνυμα ότι η επίθεση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Στρώνεται το έδαφος για νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, με πρόσχημα αυτή τη φορά τη βιωσιμότητα, όπως λένε, των Ταμείων. Θα έχουμε προφανώς νέες μειώσεις συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλες ριζικές περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια, νέες περικοπές σε φάρμακα, σε ιατρικές εξετάσεις.

Δηλαδή, όπως σωστά ειπώθηκε και από τους εκπροσώπους των φορέων των εργαζομένων στα διάφορα Ταμεία και το ΙΚΑ, κάθε μήνα κάνουν πραγματικό αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τις συντάξεις. Η κατάσταση είναι δραματική. Πήγαμε και στο διοικητή του ΙΚΑ. Η δανειοδότηση του ΙΚΑ προκειμένου να αντεπεξέλθει στη μηνιαία καταβολή των συντάξεων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, λόγω και της μείωσης της ρευστότητας του ίδιου του ΙΚΑ, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων που γίνεται για διάφορους λόγους, τις αιτίες τις είπαμε και εισηγητικά.

Κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ το ΙΚΑ. Τέλος του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου, όπως σωστά επισήμανε και κάποιος ομιλητής, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική και για το ΙΚΑ και για τα υπόλοιπα Ταμεία. Μας το είπε καθαρά η διοίκηση του ΙΚΑ, ή θα μας δώσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, πράγμα που δεν προβλέπεται με βάση όλες τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, ή θα πάμε σε νέο τσεκούρωμα, πετσόκομμα των συντάξεων. Και βέβαια σ' αυτές τις συνθήκες αυτό θα γίνει, δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οξυμένα προβλήματα παντού

'Η για τις ιατρικές υπηρεσίες και τον ΕΟΠΥΥ, που σωστά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων πριν μίλησε και στάθηκε σ' αυτά τα ζητήματα. Σε κάθε περιοχή και γειτονιά, όλοι μας ξέρουμε, το βιώνουμε, υποβαθμίστηκαν, μειώθηκαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, κόπηκαν γιατροί, αρκετά ραντεβού που προγραμματίζονται είναι στο απώτερο μέλλον και δεν ξέρει ο άλλος αν θα ζει ή αν θα πεθαίνει όταν θα του βάλουν το ραντεβού για να πάει να τον δει ο γιατρός. Οι ασφαλισμένοι βάζουν συνέχεια, όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να πληρώσουν τα φάρμακα, καταφεύγουν στην ιδιωτική υγεία γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση.

Δεν επιταχύνεται, ούτε γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία των εξετάσεων στις υγειονομικές επιτροπές για την καταβολή του αναπηρικού επιδόματος, για τη σύνταξη πότε θα βγει, για την έκδοση του βιβλιάριου υγείας. Για να μην πούμε τώρα όλα αυτά για τις αυξήσεις από τις 15 του Μάη, με τα νέα δελτία τιμών, φάρμακα που είναι απαραίτητα για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ασθενών που αυξάνονται. Στα 69 φάρμακα αναφέρομαι που δημοσίευσε και ο Τύπος και παρότι και στα 70 που μειώθηκαν κάπως οι τιμές, επειδή τελείωσε η πατέντα τους, και σ' αυτά 6 στους 10 πάλι δεν μπορούν να τα προμηθευτούν λόγω αδυναμίας πληρωμής.

'Η το ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας, δεν είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό; Επισημάνθηκε κι εδώ. Αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΙΚΑ σ' αυτό που λέμε ανασφάλιστη μαύρη εργασία με το παράδειγμα της Μανωλάδας αλλά και αλλού. Τα στοιχεία που λένε ότι η αγροτική οικονομία τα τελευταία χρόνια αναθερμάνθηκε - τέτοια περίπτωση είναι οι φραουλάδες στη Μανωλάδα, οι οποίοι είναι μεγάλοι και εξαγωγείς, όχι μόνο ιδιοκτήτες γης, καπιταλιστές δηλαδή στην ουσία - πώς έγιναν; Με ανοχή του κράτους, του πολιτικού συστήματος, των κομμάτων που κυβέρνησαν. Τους άφησαν να έχουν ανασφάλιστη εργασία και να χρησιμοποιούν τους μετανάστες, ανασφάλιστους, απλώς με ένα πιάτο φαΐ. Ετσι γίνανε μεγάλοι και τρανοί αυτοί οι λίγοι όμως.

Και βέβαια δε μας διαφεύγει της προσοχής ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού, υπάρχουν οργανικά κενά τεράστια, είναι πάνω από 40% αν θυμάμαι καλά σε όλα τα τμήματα του ΙΚΑ, σε όλες τις υπηρεσίες, που αφορούν και παροχές και συντάξεις κλπ. Αντίστοιχα είναι στον ΟΑΕΕ, θα δούμε την ερχόμενη βδομάδα τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, θα δούμε και τους υπόλοιπους φορείς και τον ΟΓΑ.

Χρειάζεται ενιαία πάλη και δράση

Χρειάζεται ενιαία πάλη και δράση και των εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών. Για μας η ενότητα στο κίνημα είναι πρώτος στόχος, πρώτα απ' όλα ενότητα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων στον ιδιωτικό, στο δημόσιο τομέα. Δεν ξεχωρίζουμε εμείς σε «ρετιρέ» και «υπόγεια» ή σε καλοπληρωμένους και κακοπληρωμένους ή σε μεγαλοσυνταξιούχους και σε μικροσυνταξιούχους, γιατί ήταν κατακτήσεις του κινήματος. Βέβαια και με μια λογική ενσωμάτωσης που είχαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις, να έχουν υποχείρια ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα ή τμήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορούν να τους ελέγχουν, να συμβιβάζονται σε ένα βαθμό.

Πρέπει ενιαία να είναι η πάλη γιατί οι επιπτώσεις είναι ενιαίες. Το ίδιο με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Ομως κοιτάξτε να δείτε, στην περιγραφή των προβλημάτων μπορεί να συμφωνούμε όλοι, είναι το εύκολο πράγμα. Μπορεί να περιγράψουμε και σήμερα, είπαμε πολλά προβλήματα, αυτά είναι αντικειμενικά, κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα πει ότι «όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα». Ομως το πρόβλημα αρχίζει από εκεί που συζητάς: «Καλά και πώς φτάσαμε εδώ»; Ποιες είναι οι αιτίες αυτών των προβλημάτων;

Και εκεί αρχίζουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις, η προσπάθεια συγκάλυψης και ευθυνών και αιτιών ή η αποδοχή της επίσημης προπαγάνδας που βαράει το σαμάρι για να κρύψει το πραγματικό πρόβλημα. Και βέβαια, ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες και μέσα στο κίνημα, ενώ όλοι συμφωνούμε γι' αυτά, είναι όταν αρχίζουμε να ψάχνουμε, να ανιχνεύουμε ποια είναι τώρα η εναλλακτική λύση σε όλα αυτά, σε όφελος του λαού, των εργατικών λαϊκών στρωμάτων.

Αρα λοιπόν η συμμαχία, η ενότητα, η κοινή δράση και στο επίπεδο του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα στον αγώνα, πάνω σ' αυτά τα προβλήματα τα κοινά όλων μας, θα πρέπει να στηρίζεται, να εδράζεται και στο περιεχόμενο, στις αιτίες των προβλημάτων, στην αποκάλυψή τους, αλλά και σε μια διαμόρφωση, δε λέω αμέσως, μέσα από τη συζήτηση, μέσα από την κοινή δράση, μέσα από την ίδια την ταξική πάλη και τις εξελίξεις, ενιαίας αντίληψης και για το πού πάμε, τι θα προτείνουμε, τι εναλλακτική λύση θα έχουμε.

Και με αφορμή τη σημερινή συνάντηση, θέλουμε να καλέσουμε ως ΚΚΕ όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς, να φτιάξουμε ένα πραγματικά γιγάντιο -να το πω έτσι- κίνημα πάλης, αντεπίθεσης, ανάσχεσης ακόμα όποιων μέτρων μπορούμε, καθυστέρησης άλλων μέτρων, αν αυτός είναι ο συσχετισμός με βάση τις εξελίξεις, αλλά και συνολικά σε μια γραμμή ρήξης, ανατροπής, ριζικών αλλαγών γι' αυτά τα ζητήματα.

Nα δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία

Απ' αυτή την άποψη και ο 20ός αιώνας και ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα σ' αυτά τα θέματα ειδικά -μπορεί να έχει ο καθένας οποιεσδήποτε διαφωνίες ή αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις για άλλες πλευρές, ή για άλλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε ένα νέο σύστημα που προσπαθούσε να οικοδομηθεί- όμως αυτά τα ζητήματα που αφορούν την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, τον Ανθρωπο, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον ελεύθερο Χρόνο και του νέου, αλλά και του συνταξιούχου, που το έκανε πράξη μέσα από χίλιες μύριες δυσκολίες, θα πρέπει να αποτελεί πυξίδα.

Να αποτελεί βάση για να μπορέσουμε και να αναπτύξουμε τη δουλειά μας και στο κίνημα και ευρύτερα στο λαό για να ξέρουμε και πως θέλουμε να φτιάξουμε αυτό, αντικαθιστώντας αυτή την άσχημη κατάσταση που υπάρχει και στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και στις συντάξεις και στα υπόλοιπα κοινωνικά λαϊκά προβλήματα. Γιατί αυτό που λέμε, δεν το λέμε σαν σύνθημα, ότι ο πλούτος παράγεται από την ίδια την εργατική τάξη, από το λαό και σ' αυτόν πρέπει να αποδίδεται. Με κάθε τρόπο, με τις κοινωνικές παροχές, με τη σύνταξη όταν τελειώνει τον εργάσιμο βίο του και θέλει να ξεκουραστεί και μπορεί να προσφέρει από άλλο μετερίζι στην κοινωνία, στους συνανθρώπους του.

Σήμερα θα πρέπει να μπούμε ξανά μπροστά, να δυναμώσουμε το κίνημα, να οργανώσουμε τη λαϊκή συμμαχία, έχοντας και άμεσους στόχους πάλης αλλά με το βλέμμα στο τι πρέπει ριζικά να αλλάξει σ' αυτήν την κοινωνία.

Χρειάζεται δουλειά από εδώ και πέρα πολύ μεγαλύτερη, υπάρχουν τα συλλαλητήρια και το σημερινό (σ.σ. χτεσινό), ενάντια στην επιστράτευση και τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Δεν είναι το μοναδικό. Είναι τα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 23 του Μάη, που είναι δουλειά καθημερινή για να οργανωθούν, δεν είναι απλό πράγμα. Πρέπει να μπουν σε όλα τα πρωτοβάθμια, σε όλους τους τόπους δουλειάς και εδώ μέσα είναι και το κοινωνικοασφαλιστικό ζήτημα, μαζί φυσικά, με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις, που τις παίρνουν όλες πίσω, τα έχουν διαλύσει όλα. Και βεβαίως την προστασία των ανέργων, το πρόβλημα με την ανεργία που είναι πολύ οξυμένο...

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάλι, καλή δύναμη, καλούς αγώνες και θα τα καταφέρουμε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ