Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων των φορέων

Εντονη ανησυχία και πλούσιος προβληματισμός στο διάλογο που αναπτύχθηκε

Μετά την εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα συνδικαλιστές από τις δεκάδες συνταξιουχικές οργανώσεις, που παραβρέθηκαν, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία πήραν τον λόγο, καταθέτοντας τις απόψεις τους για τα οξυμένα προβλήματα των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, αλλά και των εργαζομένων σε αυτά, ενώ εξήραν την πρωτοβουλία του Κόμματος.

  • «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Μανώλης Ραλλάκης από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ και επεσήμανε τρία βασικά μέτωπα μέσα από τα οποία θα επιχειρηθούν νέες ανατροπές: Στη λειτουργία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ), στη σχεδιαζόμενη νέα ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κύριας σύνταξης, καθώς και στην παραπέρα ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων. Οπως σημείωσε, στόχος είναι η σύνταξη που τελικά θα καταβάλλεται να αντιστοιχεί στις εισπράξεις των Ταμείων, που σημαίνει νέες δραστικές περικοπές. Στο ερώτημα που τίθεται, μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση, ο συνδικαλιστής απάντησε: Μέχρι εκεί που θα τους επιτρέψουν οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και το κίνημα. Και εδώ οι συνταξιουχικές αγωνιστικές οργανώσεις μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο, όπως έδειξε και η μεγάλη κινητοποίηση που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 19 του περασμένου Απρίλη.
  • Στα προβλήματα των συνταξιούχων πυροσβεστών αναφέρθηκε ο Διονύσης Βορίσης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάθε μήνα η σύνταξή μας -σημείωσε ο συνδικαλιστής- γίνεται όλο και μικρότερη, ενώ οι φόροι, τα χαράτσια και οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν. Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, ιδιωτικοποιούνται οι λιγοστοί δημόσιοι φορείς σε Υγεία, Παιδεία και αλλού. Δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση για τα δίκαια αιτήματά μας, παρά μόνο όταν παλεύουμε μαζί με το λαό και διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση για εμάς και τις οικογένειές μας, αφού οι ένστολοι, είτε εν ενεργεία, είτε απόστρατοι, δεν είμαστε μια νησίδα. Παράλληλα, ο Δ. Βορίσης απαίτησε σταμάτημα της τρομοκρατίας που έχει εξαπολυθεί από την κυβέρνηση, να σταματήσουν οι διώξεις των εν ενεργεία συναδέλφων, γιατί προσπάθησαν να αγωνιστούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Εχουμε δικαίωμα -κατέληξε- να έχουμε τις συντάξεις και τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει.
  • Τα προβλήματα για τους συνταξιούχους και τα Ταμεία δεν προέκυψαν τώρα σημείωσε ο Γιάννης Ζώης από το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης των συνταξιούχων.
  • Στα οξυμένα προβλήματα των ναυτικών συνταξιούχων και ασφαλισμένων αναφέρθηκαν ο Γιώργος Θεωνάς και ο Γιώργος Πετρούνης.«Είναι καιρός να μιλήσουν οι ναυτικοί...», είπε ο πρώτος, στηλιτεύοντας την πολιτική σε βάρος του ΝΑΤ, που ενώ για 150 χρόνια το κράτος του αφαιρούσε τα αποθεματικά, σήμερα δεν είναι σε θέση να δώσει ούτε αυτές τις πενιχρές συντάξεις, ενώ πάντα οι κυβερνήσεις ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις των εφοπλιστών. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο -πέραν των άλλων μειώσεων- να επιβάλλουν περικοπές κατά 7% σε συντάξεις ναυτικών ακόμα και των 100 ευρώ! Με τις θέσεις που παρουσιάστηκαν εδώ στη σημερινή συνάντηση, είπε ο Γ. Πετρούνης, πρέπει να βγούμε στους δρόμους, να τις κάνουμε σημαία, να πείσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Να απαντήσουμε στον μακιαβελισμό και στον γκαιμπελισμό της κυβέρνησης, που σκόπιμα καλλιεργούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, επιχειρώντας να στρέψουν τη μία ομάδα εργαζομένων ενάντια στην άλλη. Να παλέψουμε και να απαιτήσουμε όχι μόνο ό,τι μας πήραν, αλλά ό,τι μας έχουν στερήσει και μας στερούν.
  • Για χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία, η οποία οδηγεί σε ανυπόφορη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους και εργασιακή πίεση στους εργαζόμενους σε αυτά, έκανε λόγο ο Θανάσης Καποτάς πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν το 50%, σημείωσε ο συνδικαλιστής και κάλεσε τους συνταξιούχους, κόντρα στην προπαγάνδα που καλλιεργείται, να βλέπουν τους εργαζόμενους στα Ταμεία όχι σαν αντιπάλους, αλλά σαν συναδέλφους, επειδή για τα προβλήματα των Ταμείων η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, επικαλούμενος και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας, προειδοποίησε ότι μετά το φθινόπωρο θα αρχίσουν σοβαροί κλυδωνισμοί στη λειτουργία του ΙΚΑ, ενώ άμεσο είναι το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ. Απαντώντας στους ισχυρισμούς κάποιων ότι η ασκούμενη πολιτική έχει αποτύχει, υπογράμμισε ότι συμβαίνει το αντίθετο, η πολιτική αυτή έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Τέτοια αποτελέσματα είναι τα παιδιά που λιποθυμούν νηστικά στα σχολεία, οι ουρές των ανέργων στον ΟΑΕΔ, τα ράντζα στα νοσοκομεία, οι ουρές στα Ταμεία για τις παροχές Υγείας και τις συντάξεις. «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο», είπε χαρακτηριστικά.
  • «Οι ανησυχίες μας είναι κοινές και περισσότερο από κάθε άλλη φορά πιο έντονες», σημείωσε ο Κώστας Πονηράκος από την ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, για να προσθέσει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά τους, οι υποχρεώσεις τους, και κατ' επέκταση οι εργαζόμενοι σε αυτά και οι συνταξιούχοι, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Στο ΙΚΑ η κατάσταση είναι δραματική, είπε και υπογράμμισε ότι η διάλυση του ΙΚΑ ως ελεγκτικού οργανισμού εσόδων, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι εφόσον έχουμε ανάγκες εισροών, δεν κάνουμε κάτι να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός εσόδων, παρά μόνο προσπαθούμε να μειώσουμε τις εκροές, δηλαδή συντάξεις, επιδόματα, ΕΚΑΣ, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες», σημείωσε και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Εχουν μείνει λιγοστοί υπάλληλοι στα γκισέ να εξυπηρετούν 5, 6 και πλέον εκατομμύρια ασφαλισμένων. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα αναλάβουμε και τους συνταξιούχους του ΟΠΑΔ, απειλούμενοι από τρομονομοσχέδια περί παραβατικότητας, απειλούμενοι με δημόσια διαπόμπευση ως ανεπαρκείς, επίορκοι κ.λπ.».
  • Ο,τι έγινε στο Ασφαλιστικό έγινε με σχέδιο, βήμα- βήμα εδώ και 15 χρόνια σημείωσε στην παρέμβασή του ο Ιγνάτιος Πλιάκος, από τους συνταξιούχους των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΣΤΟΕ). Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών, στο έγκλημα σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων με τη δημιουργία του ΕΤΑΤ, μέσω του οποίας απάλλαξαν τους τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα Ταμεία των εργαζομένων, ύψους πολλών δισ. ευρώ, για να προσθέσει: «Μας λένε ότι μας έσωσαν από τη χρεοκοπία. Βέβαια μας "έσωσαν", αφού χρεοκόπησαν όλο το λαό».
  • Εργαλείο στα χέρια των συνταξιουχικών οργανώσεων χαρακτήρισε τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «ο θάνατος του εμποράκου» ήταν προϋπόθεση για την ενίσχυση και γιγάντωση των μονοπωλιακών ομίλων. Ως αυτοαπασχολούμενοι είχαμε την αυταπάτη ότι «ο χρόνος είναι χρήμα», τώρα δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε χρήμα, σημείωσε. Τα μονοπώλια «έφαγαν» τους μικρούς εμπόρους. Τώρα ρίχνουν τους συνταξιούχους στον Καιάδα και τα εγγόνια μας τα θέλουν να δουλεύουν με ό,τι όρους υπαγορεύει ο εργοδότης, πρόσθεσε και κατέληξε: «Ομως εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Ξέρουμε πως τίποτα δεν μας παραχωρήθηκε. Ο,τι κερδίσαμε το πήραμε με αγώνες. Και πάλι θα προχωρήσουμε με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας».
  • Στα μεγάλα προβλήματα και των συνταξιούχων του Δημοσίου αναφέρθηκε ο Χρήστος Μπουρδούκης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου. Δεν έχουμε άλλες αντοχές είπε ο συνδικαλιστής και τόνισε ότι με τις περικοπές στον ΕΟΠΥΥ οι συνταξιούχοι πληρώνουν από την τσέπη τους για φάρμακα και γιατρούς.
  • Για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μίλησε και ο Κώστας Κερασίδης γ.γ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, σημειώνοντας ότι με τη δημιουργία του «οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν έναν κανονισμό μη παροχών»! Εχουμε μπροστά μας τους ασφαλισμένους και δεν ξέρουμε τι να τους πούμε, είπε χαρακτηριστικά.
  • Σήμερα, αποδείχτηκε ότι κανένας εργαζόμενος, καμία κοινωνική ομάδα εργαζομένων δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος από την Ενωση Απόστρατων Συνταξιούχων Αστυνομικών Αττικής, φέρνοντας ως παράδειγμα και την περίπτωση των εργαζομένων με τα ειδικά μισθολόγια που πέραν των άλλων μειώσεων στις συντάξεις, με τη μείωση του βασικού τους μισθού επιβλήθηκε επιπλέον μείωση και στις συντάξεις τους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η άποψη που λέει ότι όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα επιβλήθηκαν από λάθος ή από κακή διαχείριση, αθωώνει το ίδιο το βάρβαρο σύστημα που τα γεννά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ