Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Στην Κίνα με 60 επιχειρηματίες από αύριο

Αναζητά κεφάλαια και συμπράξεις για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας

Με στόχο την προώθηση συμπράξεων για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας και με δέλεαρ προς τις κινέζικες πολυεθνικές την εκποίηση των κρατικών υποδομών και τη διασφάλιση φτηνών εργατικών χεριών, ο Αντ. Σαμαράς θα βρεθεί από αύριο μέχρι και τις 19 Μάη στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Πεκίνο και τη Σαγκάη και θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιν Πινγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκ Γιανγκ.

Τον Αντ. Σαμαρά θα συνοδεύσουν επτά υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης αλλά και περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι, μέτοχοι και ιδιοκτήτες επιχειρηματικών, τραπεζικών και εφοπλιστικών ομίλων. Ο πρωθυπουργός ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλουτοκρατίας, θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την εισροή στη χώρα συσσωρευμένων κινέζικων κεφαλαίων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, να κλείσει «δουλειές» για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρήσεων και να επιτύχει τη συνέχιση του δανεισμού από τις κινέζικες τράπεζες προς τους Ελληνες κεφαλαιοκράτες.

Είναι ενδεικτικό ότι ενδιαφέρον να ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό στην Κίνα επέδειξαν πάνω από 200 Ελληνες επιχειρηματίες, που είτε δραστηριοποιούνται, είτε θέλουν να επεκταθούν στην κινέζικη αγορά. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών, αφού πάνω από το 50% των εισαγωγών και των εξαγωγών της Κίνας πραγματοποιείται από ελληνόκτητα πλοία. Επίσης οι Ελληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν καράβια στα ναυπηγεία της Σαγκάης, έχουν συνάψει δάνεια με κινεζικές τράπεζες, ενώ διατηρούν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κινέζικη βιομηχανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους Κινέζους αξιωματούχους και επιχειρηματίες το «πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» της κυβέρνησης και ειδικότερα την πώληση των λιμανιών, των περιφερειακών αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ), των ναυπηγείων της χώρας, για τους οποίους έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους Κινέζους.

Επίσης, η κινέζικη πολυεθνική «COSCO» στοχεύει στην επέκταση της επένδυσής της στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στην εξαγορά ενός δεύτερου χώρου στην Αττική (Φάληρο, Λαύριο) για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και αποθηκών εμπορευμάτων. Εντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον των Κινέζων και για την εξαγορά του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει συμφωνίες για προσέλκυση κεφαλαίων στους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου και των αγροτικών προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ