ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η επιστράτευση δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει

Δυναμικές συγκεντρώσεις καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού έγιναν χτες σε πολλές πόλεις

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Χιλιάδες φωνές ενώθηκαν χτες σε όλη τη χώρα, για να καταδικάσουν τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται, για να δηλώσουν σε κάθε κατεύθυνση ότι τον αυταρχισμό των εκμεταλλευτών θα τον τσακίσει το δίκιο των εργατών. Ανακοινώσεις καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επιστράτευσης έβγαλε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που κάλεσε στο χτεσινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια, ενώ παράλληλα οι ταξικές δυνάμεις μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της άμεσης απάντησης στον κυβερνητικό αυταρχισμό, καλώντας και συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα, ανακοινώσεις καταδίκης της επιστράτευσης εξέδωσαν το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), το προεδρείο της ΟΓΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Στην Αθήνα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, γονείς, φοιτητές, σπουδαστές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ σε μια πρώτη άμεση απάντηση στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, όπου έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονιών. Ο Ηλίας Πατίδης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΟΛΜΕ, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια μαζί με το ΠΑΜΕ και στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ για να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. «Με την προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών χτυπούν συνολικά το απεργιακό δικαίωμα των εργαζόμενων. Μπορούμε να σπάσουμε την τρομοκρατία με ενότητα, συσπείρωση και αλληλεγγύη. Μόνο η μαζική λαϊκή πάλη μπορεί να τσακίσει την κρατική καταστολή», τόνισε μεταξύ άλλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δεν θα γίνουμε το πιόνι του κοινωνικού αυτοματισμού. Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές έχουμε κοινό συμφέρον και κοινό αντίπαλο και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» είπε στην ομιλία της, η Σούλα Αθανασοπούλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, χαρακτηρίζοντας υποκριτικό το ενδιαφέρον που δείχνει η Κυβέρνηση για το «καλό» των μαθητών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Πριν ξεκινήσει η πορεία, οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή, για την απώλεια του Κ. Λιαπάτη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή.

«Κάτω τα χέρια από την απεργία», «κανένας φόβος, καμιά υποταγή όλοι στον αγώνα για την ανατροπή», «η επιστράτευση δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει», «ο νόμος και η τάξη των εκμεταλλευτών θα τσακιστεί στο δίκιο των εργατών», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία διά μέσου της οδού Σταδίου προς τη Βουλή, όπου τους περίμεναν παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν ραντεβού και πάλι τους δρόμους για σήμερα.

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ οργάνωσαν επίσης συγκέντρωση χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, μαχητική και μαζική ήταν η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που πήραν τη θέση τους δίπλα στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους άλλων κλάδων. Στην προσυγκέντρωση μίλησε η Δέσποινα Δάσιου. Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το χώρο της συγκέντρωσης των ΕΛΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών χαιρέτισε ο Γιάννης Δελής. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σήμερα, οι ΕΛΜΕ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας, οργανώνει το ΠΑΜΕ.

Συλλαλητήρια χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν επίσης σε: Πάτρα, Γιάννενα, Πρέβεζα, Αρτα, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Λαμία, Χαλκίδα, Αλιβέρι, Ιτέα (Αμφισσα), Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Ηράκλειο Κρήτης, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Κω, Κάλυμνο. Παρά τη δυνατή βροχή μαζικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Στο Βόλο δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταστέλλεται ακόμα και η σκέψη για απεργία!

Το βράδυ του Σαββάτου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 1139/11-5-2013) η απόφαση του πρωθυπουργού (Αριθ. Υ 281) για την «Πολιτική Κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Το σκεπτικό της κάνει λόγο για «σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας» (σ.σ. από την πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών!) και για «σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους». Ετσι, κηρύσσεται «σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης το σύνολο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των αναγκαίων πόρων» και εξουσιοδοτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί «να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την διασφάλιση της απρόσκοπτης και ομαλής διεξαγωγής και ολοκλήρωσης των ανωτέρω εξετάσεων και κάθε άλλης εξέτασης και εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αντιδραστικό κατήφορο της καταστολής απέναντι... ακόμα και στη σκέψη για απεργία! Επιστράτευσε τους εκπαιδευτικούς για μια απεργία που δεν είχαν κηρύξει (σήμερα γίνονται οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και αύριο η Γενική Συνέλευση Προέδρων, τα αρμόδια όργανα για να αποφασίσουν απεργίες). «Δυσμενής συνέπεια και διαταραχή της ψυχολογίας για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων δεν είναι να βρουν το σχολείο κλειστό στις 17 Μάη, αλλά η απειλή επτά ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων να το βρουν κλειστό», είπε το υπουργείο Παιδείας και ουσιαστικά χαρακτήρισε «κίνδυνο και απειλή» ακόμα και τη σκέψη για απεργία, ξεπερνώντας σε αυταρχισμό κάθε προηγούμενο.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Την ανάκληση της επιστράτευσης ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες τη χαρακτήρισαν «ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση». Κάλυψη στην επιστράτευση έδωσε το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ «εκτός τόπου και χρόνου», ενώ να ισορροπήσει σε δύο βάρκες προσπάθησε η ΔΗΜΑΡ, που τάσσεται μεν κατά της απεργίας αλλά πήρε αποστάσεις και από την επιστράτευση. Ανάλογου πνεύματος δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους μαθητές της Γ' Λυκείου

«Ψηλά το κεφάλι! Κοίτα μπροστά!» είναι το κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους μαθητές της Γ' Λυκείου, με αφορμή όλες τις εξελίξεις γύρω από την απεργία και την επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Μαθητή, μαθήτρια,

Εσύ και η οικογένειά σου φτάσατε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς δίνοντας μάχες, κάνοντας μεγάλες προσωπικές και οικονομικές θυσίες. Βρεθήκατε αντιμέτωποι με τα μεγάλα εμπόδια που βάζει στα δικαιώματά σας στη μόρφωση και τη ζωή η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Σκέψου! Η κυβέρνηση, οι ίδιοι δηλαδή που αναγκάζουν την οικογένειά σου να ξοδεύει ένα μάτσο λεφτά για τη μόρφωσή σου, που έχουν φτιάξει το σχολείο εξεταστικό κέντρο, της ημιμάθειας, του ατελείωτου τρεξίματος, της παραπαιδείας, του υποσιτισμού, με συγχωνεύσεις, τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομή, είναι οι ίδιοι που ρίχνουν τώρα ψεύτικα δάκρυα για το τι θα κάνουν οι μαθητές με τις εξετάσεις τους, ενώ τώρα παίρνουν και άλλα μέτρα που θα εντείνουν την άθλια πραγματικότητα που ζούμε.

Είναι οι ίδιοι που δήθεν νοιάζονται για τις εξετάσεις και το μέλλον σου, ενώ η πολιτική τους έχει διαμορφώσει τις εξετάσεις της παπαγαλίας και των αποσπασματικών γνώσεων που ξεχνάς μετά από λίγο διάστημα ό,τι έμαθες, τις εξετάσεις του άγχους και των φροντιστηρίων, τις σπουδές επί πληρωμή, την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά.

Η κυβέρνηση και διάφορα άλλα κοράκια είναι υποκριτές. Αξιοποιεί τα επικοινωνιακά παιχνίδια της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, τις τουφεκιές που ρίχνει τώρα στον αέρα. Προσπαθεί να περάσει τη βάρβαρη πολιτική με το "μαστίγιο" και το φόβο, για να κάνει το λαό να σκύβει τη μέση, να υποτάσσεται.

Εχεις δίκιο να βλέπεις με προβληματισμό την απόφαση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ. Γιατί όλο το χρόνο δεν έκανε στην πράξη τίποτα, δεν οργανώνει την πάλη ενάντια στο νέο σχολείο ΑΕ, στο σύνολο της επίθεσης που δέχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί, για ένα άλλο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, που θα δίνει μόρφωση σε όλους, που θα διδάσκει την ιστορική και επιστημονική αλήθεια. Ομως, μην υιοθετείς τα όσα λένε αυτοί που ευθύνονται για ό,τι άσχημο ζεις εσύ και η οικογένειά σου, την προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Καταδίκασε την επιστράτευση των εκπαιδευτικών στην οποία προχωράει η κυβέρνηση. Επιστράτευση σημαίνει σκλαβιά και υποταγή. Αν το δεχτείς θα το συναντάς συνέχεια ο ίδιος στο μέλλον σου, όταν κι εσύ θα παλεύεις για τα δικαιώματά σου. Το άγχος το δημιουργεί το ίδιο το σχολείο και το εξεταστικό σύστημα που έχουν φτιάξει.

Με μαχητικότητα, αισιοδοξία και καθαρό μυαλό να δώσεις τη μάχη των εξετάσεων, που ούτως ή άλλως είναι μπροστά σου.

Με μαχητικότητα, αισιοδοξία και καθαρό μυαλό σκέψου, προετοιμάσου, οργανώσου και πάλεψε!

Το μέλλον σου δεν εξαρτάται μόνο από την ατομική προσπάθεια και τις ατομικές θυσίες σου, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Δεν κρίνεται μόνο στα θρανία των εξετάσεων του σχολείου των ταξικών φραγμών, της αμορφωσιάς και της ανταγωνιστικότητας. Το μέλλον σου κρίνεται και στον αγώνα για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Πάρε κουράγια, διάβασε περισσότερο, μην αποπροσανατολίζεσαι, να δώσεις με το κεφάλι ψηλά τη μάχη που έχεις μπροστά σου. Σαν μαχητής, έτσι και να συνεχίσεις στη ζωή σου».

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ζητά από τον υπουργό Παιδείας την άμεση άρση της επιστράτευσης

Επίκαιρη Ερώτηση για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Παδιείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στην οποία σημειώνει:

«Η κήρυξη επιστράτευσης στον κλάδο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη" και στρέφεται εναντίον των αγώνων του εργαζόμενου λαού. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει με τις απειλές και τους εκβιασμούς την πολιτική, που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, πρέπει να βρει αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.

Η κήρυξη επιστράτευσης συνιστά αντιδραστικό κατήφορο που επί της ουσίας ποινικοποιεί τη σκέψη για την απεργία, ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου" για την καταστολή του αγωνιζόμενου λαού που πλήττεται από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις δικές του διαδικασίες, συσσωρευμένη εμπειρία ετών και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ίδιο τον κλάδο, στους μαθητές, συνολικά στην Παιδεία, σε κοινή δράση με την εργατική - λαϊκή οικογένεια που πλήττεται από την κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και το περιεχόμενο και τις μορφές πάλης που θα εξασφαλίζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, την αποτελεσματικότητα, τη συνέχεια και την περιφρούρηση των αγώνων, καθώς και την προοπτική της πάλης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, επειδή είναι επιτακτικό εδώ και τώρα να καταργηθεί η επιστράτευση των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν θα προχωρήσει άμεσα στην άρση της».

Αλληλεγγύη από συνδικάτα

Την επιστράτευση των καθηγητών από την κυβέρνηση καταγγέλλουν μια σειρά Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε όλη τη χώρα. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Σάμου και Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Επίσης, στην Αττική το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και το Συνδικάτο ΟΤΑ. Στην Ξάνθη η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος, το Σωματείο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Στη Λάρισα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και σερβιτόρων Κω και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας.

Την επιστράτευση καταγγέλλουν ακόμα, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και η Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων ΟΑΕΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ