ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Διεθνής η απήχηση του Συνεδρίου

Δεκάδες είναι τα χαιρετιστήρια κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, οργανώσεων και κινημάτων, που κατατέθηκαν στο Προεδρείο του 16ου Συνεδρίου, από τις αντιπροσωπείες, που ήρθαν στην Ελλάδα και παρακολουθούν τις εργασίες του, ή αποστάλθηκαν από κόμματα, τα οποία αδυνατούσαν να έρθουν στη χώρα μας. Ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει τα χαιρετιστήρια αυτά και ξεκινά σήμερα με αυτά των παρακάτω οργανώσεων και κομμάτων: Της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), του ΚΚ Κίνας, του ΚΚ Βιετνάμ, του ΚΚ ΗΠΑ και του ΚΚ Αυστραλίας.

Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

Σύντροφοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ το ΚΚ ΗΠΑ στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και να μεταφέρω τους πιο θερμούς αδερφικούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια από το κόμμα μας, τον Γενικό μας Γραμματέα, Σαμ Γουέμπ, και όλη μας την ηγεσία.

Το κόμμα μας τρέφει μεγάλο θαυμασμό για το κόμμα σας, στην προσπάθεια να οικοδομήσετε μια μεγαλύτερη παγκόσμια κομμουνιστική ενότητα. Οι τρεις συνδιασκέψεις στην Αθήνα έδωσαν μεγάλη ώθηση σ' αυτή τη διαδικασία, που είναι αναγκαία για την πιο αποτελεσματική πάλη σε μια εποχή με τόσες προκλήσεις. Η διεθνής συνάντηση, που μόλις φιλοξενήθηκε στην Κύπρο από το ΑΚΕΛ, συνεχίζει την ενωτική διαδικασία.

Είμαστε σίγουροι ότι οι δεσμοί ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κομμάτων μας θα ενισχυθούν κι άλλο. Αισιοδοξούμε ότι η προσπάθεια ενιαίας δράσης, που αναπτύσσεται ανάμεσα στα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα ανά τον κόσμο, θα ενισχυθεί και θα ενδυναμωθεί κι άλλο.

Ολοι μας κατανοούμε ότι η μεγαλύτερη κομμουνιστική ενότητα είναι απαραίτητη για τη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη της παγκόσμιας εργατικής τάξης ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων» και την παγκοσμιοποίηση των επιχειρήσεων, με τα οποία όλοι είμαστε αντιμέτωποι. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε καθετί που χρειάζεται για να δυναμώσει αυτή η διαδικασία.

Η νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης των επιχειρήσεων και της συγκέντρωσης πλούτου παρουσιάζει τον κόσμο με πολλούς νέους κινδύνους και προκλήσεις για τους λαούς. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν είχε υποχωρήσει από την προσπάθειά του να επιβάλει την κυριαρχία του στην Α. Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα για να αντισταθούμε στις επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ να παρέμβουν στην Κύπρο.

Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ιμπεριαλισμός της χώρας μας είναι αυτός που μαζί με τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους του επιζητεί να επιβάλει την επικυριαρχία του στην Ελλάδα και στους λαούς του κόσμου. Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα ενάντια σ' αυτή την κατάσταση.

Μια σοβαρή πολιτική κρίση λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε την ειρωνεία που έχει δημιουργηθεί. Η αποκαλούμενη «σπουδαιότερη δημοκρατία» είναι ο προμαχώνας απ' όπου ο υποψήφιος των πιο ακροδεξιών δυνάμεων στις ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επιχειρεί να ποδηγετήσει τη θέληση του αμερικανικού λαού. Εκτιμήσαμε την προσφορά του συντρόφου Φιντέλ Κάστρο και άλλων να στείλουν διεθνείς αντιπροσωπείες για να επιβλέψουν ώστε να υπάρξει δίκαιη καταμέτρηση στη Φλόριντα.

Ο Τζ. Μπους και οι δυνάμεις γύρω του προσπαθούν με αντιδημοκρατικές, ακόμη και φασιστικές, μεθόδους να πετύχουν όσα δεν πέτυχαν με δίκαια και δημοκρατικά μέσα.

Οι εξελίξεις θυμίζουν το Γουότεργκέιτ, το εμπάργκο στο Ιράκ και τη δίκη του Προέδρου Κλίντον, ενώ το κόμμα των Ρεπουμπλικανών με τη δεξιά του πτέρυγα απαίτησαν δημοκρατικές διαδικασίες και συνταγματικές αρχές χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Η επιτροπή υποστήριξης του Μπους, πολλά απ' τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα περισσότερα δικαστήριά μας και το κόμμα των Ρεπουμπλικανών έχουν πολύ στενούς δεσμούς. Το σύνθημά τους απ' τις εκλογές και μετά είναι: Ανάληψη της Προεδρίας με κάθε μέσο.

Πριν τις εκλογές, πραγματοποιήθηκε μια άνευ προηγουμένου ιστορική κινητοποίηση ψηφοφόρων: εργαζόμενοι, φυλετικές μειονότητες, γυναίκες και περιβαλλοντολόγοι. Το αποτέλεσμα της ψήφου της εργατικής τάξης και των συμμάχων της δεν είχε προηγούμενο. Ενας στους τέσσερις ψηφοφόρους ήταν συνδικαλιστής. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν ότι ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ ήταν ο πραγματικός νικητής και με τη λαϊκή ψήφο όσο και στο εκλεκτορικό σώμα.

Αλλά ο Μπους και η ακροδεξιά, περιφρονώντας πλήρως το λαό, έκαναν καθετί για να κλέψουν αυτή τη νίκη με απάτες και με τη συνολική άρνηση του δικαιώματος της ψήφου στην πολιτεία της Φλόριντα. Οι παραβιάσεις των νόμων για το δικαίωμα ψήφου, ιδίως σε βάρος των φυλετικών μειονοτήτων, ήταν οφθαλμοφανείς. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ όπου η γύμνια της δημοκρατίας ξεσκεπάστηκε στα μάτια όλων.

Ξεσηκώθηκε ένα μεγάλο κίνημα από εργαζόμενους, οργανώσεις φυλετικών μειονοτήτων και την τρίτη ηλικία για την προάσπιση της δημοκρατίας και του δικαιώματος ψήφου. Πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια από χιλιάδες ανθρώπους καθώς και άλλες κινήσεις σε όλη τη χώρα απ' όταν άρχισε αυτή η κρίση, μολονότι δεν ακούστηκε αφού δεν καλύφθηκε από τα ΜΜΕ. Χιλιάδες συνέχισαν να διαμαρτύρονται μπροστά απ' το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαιτώντας την καταμέτρηση κάθε ψήφου.

Το κόμμα μας σε όλη τη χώρα συμμετείχε στην προεδρική κινητοποίηση για το δικαίωμα ψήφου και στη μάχη για δημοκρατία μετά τις εκλογές. Οι σύντροφοί μας ήταν στη Φλόριντα για να βοηθήσουν να γίνει συλλαλητήριο συνεργαζόμενων δυνάμεων στο μάτι του κυκλώνα. Τα ηγετικά μας στελέχη ενώθηκαν με τους διαδηλωτές μπροστά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Αν ο Μπους κλέψει τις εκλογές, θα 'ρθει αντιμέτωπος με τεράστια πίεση, αφού θα μπει στο Λευκό Οίκο διαποτισμένος από ανεντιμότητα.

Αλλά, όποιος κι αν εκλεγεί Πρόεδρος, ο αμερικανικός λαός θα κάνει μαζικές κινητοποιήσεις για τα προβλήματα σε καθημερινή βάση. Οταν έφυγα απ' τη χώρα ο Μπους έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου είπε ότι απ' τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής του θα είναι η ενίσχυση του στρατού. Κάτι τέτοιο δεν είχε ειπωθεί προεκλογικά.

Αυτός ο αγώνας είναι μέρος της εντεινόμενης πάλης των τάξεων στις ΗΠΑ και των νέων πλατιών εργατικών κινημάτων, των πολύμορφων κινητοποιήσεων ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» και το ρατσισμό που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Αυτός ο αγώνας συνεχίζει τη «Μάχη στο Σιάτλ» ενάντια στον ΠΟΕ.

Αυτή η πολιτική κρίση της δημοκρατίας αποκαλύπτει στον κόσμο τη διάτρητη και περιορισμένη φύση της αστικής δημοκρατίας. Χρειάζεται αγώνας διαρκείας, ενότητα και πλατιά εργατική- κοινωνική συμμαχία για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για την πάλη ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων» και την παγκοσμιοποίηση των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι αυτά πάνε χέρι χέρι με την πάλη για να νικήσει ο σοσιαλισμός στις ΗΠΑ.

Σύντροφοι, δεχτείτε για άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μας για τη συνέχεια του αγώνα! Για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κομμάτων μας, για μεγαλύτερη παγκόσμια ενότητα της κομμουνιστικής και εργατικής τάξης! Για το σοσιαλισμό στις ΗΠΑ και για το σοσιαλισμό σε όλο τον κόσμο!

Εβελίνα Αλαρκον
Αντιπρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ
Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας

Αξιότιμε σύντροφε πρόεδρε του Συνεδρίου, αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Εχω την ιδιαίτερη χαρά ως αντιπρόσωπος του ΚΚ της Κίνας να συμμετάσχω στο 16ο Συνέδριο του ΚΚ της Ελλάδας. Κατ' αρχήν, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τα θερμότερα συγχαρητήρια, και μέσω εσάς, σε όλα τα μέλη του κόμματός σας για τη σύγκληση του Συνεδρίου.

Το ΚΚ Ελλάδας είναι ένα κόμμα προικισμένο με ένδοξες αγωνιστικές παραδόσεις, το οποίο στην ιστορία του είχε διεξάγει αδιάκοπους αγώνες για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σήμερα το ΚΚΕ εξακολουθεί να καταβάλλει τις θετικές προσπάθειες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των εργαζομένων, την προώθηση της κοινωνικής προόδου, την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και προόδου, καθώς και την αναζήτηση για το δρόμο προς το σοσιαλισμό, που ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.

Υστερα από τις προσπάθειες και συσπειρώσεις του κινέζικου λαού, όλων των εθνοτήτων, με την καθοδήγηση του ΚΚ της Κίνας, μεγάλες επιτεύξεις έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια των 51 χρόνων μετά την ίδρυση της νέας Κίνας. Ιδιαίτερα τα τελευταία 22 χρόνια, μετά τις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα προς τον έξω κόσμο. Και με την πρόσφατη σύγκλιση της Ολομέλειας της ΚΕ, το κόμμα μας, καθιερώνοντας τις καθοδηγητικές σκέψεις και τους τελικούς στόχους για την ανάπτυξη της χώρας μας στις αρχές του νέου αιώνα, είχε χαράξει τη σχετική στρατηγική πορεία και σχεδιασμούς. Με τις καθοδηγητικές σκέψεις ότι «το κόμμα μας πάντα θα αντιπροσωπεύει τις απαιτήσεις της ανάπτυξης, της προηγμένης παραγωγικής δύναμης της Κίνας, στην κατεύθυνση προόδου του κινέζικου προοδευτικού πολιτισμού, και τα βασικά συμφέροντα της πλειοψηφίας του κινεζικού λαού», το κόμμα μας θα εξυγιάνει την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να προωθήσει αδιάκοπα προς τα εμπρός την υπόθεση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά.

Το ΚΚ της Κίνας και το ΚΚ της Ελλάδας έχουν κοινό στόχο πάλης. Μεταξύ τους διατηρούνται φιλικές σχέσεις, στις οποίες πάντα δίναμε μεγάλη σημασία και εκτίμηση. Είναι πρόθυμο το κόμμα μας να καταβάλλει τις προσπάθειες μαζί με τους συντρόφους του ΚΚ της Ελλάδας πάνω στη βάση των αρχών της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας, της πλήρους ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, και της μη επέμβασης στα εσωτερικά ο ένας του άλλου, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα κόμματά μας, πράγμα που θα συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

Ευχόμαστε εγκαρδίως στο 16ο Συνέδριο του ΚΚ της Ελλάδας καλή επιτυχία.

Liu Xi - rong
Αντιπρόσωπος του ΚΚ της Κίνας
Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Ενόψει του Συνεδρίου, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει σε όλους τους αντιπροσώπους, στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε όλο τον εργαζόμενο λαό και τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας αδελφικούς χαιρετισμούς διεθνούς αλληλεγγύης. Ευχόμαστε στο Συνέδριο κάθε επιτυχία στην πάλη για μια καλύτερη ζωή και έναν καλύτερο κόσμο.

Καθώς μπαίνουμε στη νέα χιλιετία, οι εργαζόμενοι και όλη η ανθρωπότητα συναντούν μεγάλες ευκαιρίες και μεγάλους κινδύνους. Η αλματώδης ανάπτυξη στην επιστήμη και την τεχνολογία, που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστά δυνατή την εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας απ' τον πλανήτη. Αλλά στην πραγματικότητα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες που κερδήθηκαν με αίμα και εξωθείται στη φτώχεια και την ανεργία. Οι κατακτήσεις δεκαετιών από τους αγώνες των σωματείων δέχονται σοβαρή απειλή.

Στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης» τα δικαιώματα των εθνών και των λαών στην εθνική κυριαρχία και οικονομική ανεξαρτησία υπονομεύονται. Παγκόσμιοι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι διακρατικές τους επιχειρήσεις και τράπεζες κυριαρχούν όλο και περισσότερο μέσα από μια πλημμύρα συγχωνεύσεων και αποκτημάτων. Τα παγκόσμια μέσα επικοινωνίας και όλοι οι ζωτικοί τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών ελέγχονται πλέον από διεθνή καρτέλ. Υπαγορεύουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της φιλελευθεροποίησης μέσα από θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και άλλοι Οργανισμοί. Οι κοινωνικές παροχές είναι για να παρέχουν περισσότερες επιδοτήσεις στις διακρατικές επιχειρήσεις. Αυξάνονται οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί για να αυξηθούν τα κέρδη των στρατιωτικών -βιομηχανικών συγκροτημάτων μέσα από την ολοένα κλιμακούμενη αύξηση των πυρηνικών όπλων και την τεχνολογία των «πολέμων των άστρων».

Γίνονται ωμές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξέλεγκτα, όπως στην περίπτωση της βίαιης καταστολής του παλαιστινιακού λαού στα Κατεχόμενα Εδάφη από τους κύκλους εξουσίας του Ισραήλ.

Το Ισραήλ, που απειλεί να εισβάλει στη Συρία και το Λίβανο και αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για συνολική απόσυρση από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, είναι πάνοπλο με τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Οι λαοί ανά τον κόσμο είναι ενεργά δεσμευμένοι στην παγκόσμια πάλη για να πάρει ένα τέλος αυτή η κατάσταση και να επιμείνουν ώστε όλα τα κράτη - μέλη να αγωνιστούν για την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο, διαφυλάσσοντας τη Χάρτα του ΟΗΕ, τη Διεθνή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα διεθνή εργατικά κεκτημένα και την απόφαση του ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση μιας Νέας Διεθνούς Οικονομικής Τάξης.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στηρίζει πλήρως την πάλη του εργαζόμενου λαού και των δημοκρατικών δυνάμεων. Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καλεί όλα τα διεθνή, τοπικά και εθνικά σωματεία να σχηματίσουν ένα διεθνές μέτωπο σωματείων για την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε αυτήν την πάλη η ΠΣΟ θεωρεί φυσικούς συμμάχους της όλα τα προοδευτικά δημοκρατικά κόμματα, καθώς και τα λαϊκά κινήματα. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί στη νέα χιλιετία, για να χτίσουμε μια καλύτερη ζωή για όλους, με ειρήνη, παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη.

Αλεξάντερ Ζαρικόφ
Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ
Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία του 16ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, θα θέλαμε να μεταφέρουμε στο συνέδριο και μέσω αυτού σε όλους τους αδελφούς κομμουνιστές και στο λαό της Ελλάδας τους θερμότερους χαιρετισμούς.

Είμαστε ευτυχείς να σημειώσουμε πως μέσα από τα προηγούμενα χρόνια, αφού ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, το κόμμα σας έμεινε σταθερό στον αγώνα για τη λαϊκή ευημερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο, δημιούργησε πλατιά βάση μέσα στο λαό, σημείωσε σημαντικές επιτυχίες στις πρόσφατες εκλογές για το ελληνικό Κοινοβούλιο και έγινε μια από τις ηγέτιδες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, το κόμμα σας οργάνωσε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις, που συνέβαλαν στο δυνάμωμα της αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των κομμουνιστικών, εργατικών και αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ θεωρεί μεγάλης σημαντικότητας τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας και παραμένει ευγνώμον για την πολύτιμη υποστήριξη, που εκδηλώνεται από τους Ελληνες κομμουνιστές και εν γένει τον ελληνικό λαό προς το λαό του Βιετνάμ, στον αγώνα που διεξήγαγε για εθνική ανεξαρτησία και επανένωση, όπως και στην παρούσα φάση, με σκοπό την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και την προστασία της πατρίδας.

Ας στεφθεί το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ με επιτυχία!

Ας σταθεροποιηθούν μόνιμα και ας αναπτυχθούν η παραδοσιακή αλληλεγγύη και φιλία μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και μεταξύ των λαών του Βιετνάμ και της Ελλάδας!

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ