ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την πυροπροστασία των δασών

Από πεζοπορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην καμένη Πάρνηθα, το Μάρτη του 2008, με αίτημα να γίνουν τα δάση λαϊκή περιουσία
Από πεζοπορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην καμένη Πάρνηθα, το Μάρτη του 2008, με αίτημα να γίνουν τα δάση λαϊκή περιουσία
Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Υπόθεση της οργανωμένης λαϊκής πάλης η πυροπροστασία στα δάση της Αττικής», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τονίζει:

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, διά του πρωθυπουργού έσπευσε προκαταβολικά να καταστήσει το λαό υπεύθυνο για την προστασία των δασών και προκλητικά τη συσχετίζει με την τουριστική περίοδο, δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών στον τουριστικό κλάδο. Είναι θράσος η κυβέρνηση να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για την προστασία των δασών στο λαό αποποιούμενη τις δικές της τεράστιες ευθύνες στον τομέα της πυροπροστασίας.

Το έδαφος πάνω στο οποίο έχουν αναπτυχθεί τα πιο εγκληματικά σχέδια σε βάρος των δασών είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης των δασικών συστημάτων, την οποία εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κλιμακώνοντας αυτή την πολιτική με αφορμή και την καπιταλιστική κρίση. Πρόκειται για πολιτική που υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποβαθμίζεται η ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική), παραδίδονται σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες "fast- track", αλλάζουν οι χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και το σχέδιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο νόμος για την επιτάχυνση των «στρατηγικών επενδύσεων». Δάση και ορεινοί όγκοι της Αττικής βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και στον τομέα της ενέργειας, με τις ανεμογεννήτριες να σκαρφαλώνουν σε βουνοκορφές και τα φωτοβολταϊκά να απειλούν χιλιάδες στρέμματα του πολύπαθου Πεντελικού.

Αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι θα είναι αμείλικτος, αν διαπιστώσει αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κατά την αντιπυρική περίοδο που ήδη ξεκίνησε, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 διαθέτει για την πυροπροστασία το ποσό των 5.162.000 ευρώ μειωμένο πάνω από τέσσερις φορές σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 23.000.000 ευρώ.

Εάν σε αυτό προστεθούν οι σοβαρότατες ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε έμψυχο δυναμικό, η μη κάλυψη των 4.000 κενών σε οργανικές θέσεις, οι εργασιακές σχέσεις τριών ταχυτήτων, τα εξαντλητικά ωράρια, καθώς και η απαράδεκτη κατάσταση των υλικοτεχνικών μέσων είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει και αυτό το καλοκαίρι ο δασικός πλούτος της χώρας που έχει απομείνει, μαζί και αυτός της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1.700 περίπου οχήματα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, τα 1.245 είναι από 10 - 30 ετών, ενώ από τα 21 σκάφη "Canadair", μόνο τα 8 είναι σύγχρονης τεχνολογίας.

Παράλληλα ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδροληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, παραμένουν κενό γράμμα και για αυτή τη χρονιά. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως και των προκατόχων της, που φροντίζει, αντίθετα, τα διάφορα πακέτα χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων να καταβάλλονται ανελλιπώς.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το έχουν ζήσει κατ' επανάληψη οι κάτοικοι και τα λαϊκά στρώματα στην Αττική.

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, προβάλλοντας τη θέση ότι ο δασικός πλούτος της χώρας είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία προειδοποιεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, ότι τα δάση, όπως και η ζωή τους, δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη τους για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Αττικής να οργανώσει την πάλη του χωρίς αναμονή για:

  • Αμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.
  • Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από επίδοξους καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Αττικής συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους οι πληγέντες των πυρκαγιών, οι καταβολές προς τους οποίους καρκινοβατούν επί σειρά ετών».
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Απέρριψαν η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Το κίνημα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τον υπερδανεισμό, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Το κίνημα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τον υπερδανεισμό, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Χωρίς καν να μπει σε ψηφοφορία, με βάση την απαράδεκτη ερμηνεία που κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε άρθρο του Συντάγματος, η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ απέρριψε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που αφορά στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στις τράπεζες.

Εισηγούμενος την πρόταση νόμου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι η απόρριψή της από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στη συζήτηση που έγινε τον Απρίλη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έδειξε ότι η συγκυβέρνηση κινείται στη λογική του «πάρτα όλα» από τους φτωχούς και του «δώστα όλα» στους βιομήχανους και το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι η ΝΔ χωρίς περιστροφές στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους τραπεζίτες και απορρίπτει την πρόταση νόμου για να μη θιγούν τα κέρδη τους. Το ίδιο κάνουν και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ που την απορρίπτουν, δείχνοντας αδιαφορία για τα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων.

Η άρνηση, τόνισε, της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, υπηρετεί ξεκάθαρα τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους, εκτός των άλλων, πηγαίνει και το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που παίρνει η χώρα, την ίδια στιγμή που ο λαός καλείται σε πρωτοφανείς θυσίες για να τα αποπληρώσει.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα φέρει δικό της νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προειδοποίησε ότι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν, θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης που θα κάνει με τους τραπεζίτες. Μπορεί, τόνισε, να γίνουν διάφορα «πασαλείμματα», αλλά η ουσία είναι ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να είναι υπερχρεωμένα και κάτω από την ομηρία των τραπεζών και των νόμων που έχουν ψηφίσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις για να διασφαλιστούν τα κέρδη των τραπεζιτών.

Ο εισηγητής απηύθυνε κάλεσμα στο λαό να οργανωθεί και να αγωνιστεί για να αναχαιτίσει τη συνολική επίθεση που δέχεται, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να απαλλαγεί από τα βάρβαρα δεσμά του καπιταλισμού. Είναι ανάγκη, τόνισε, να κλιμακωθεί η πάλη για να ισχυροποιηθεί η λαϊκή συμμαχία, για τη σύγκρουση με τις επιλογές του κεφαλαίου, για την έξοδο από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τη λαϊκή εξουσία, που είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το ΚΚΕ καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες και προειδοποίησε ότι κάθε στάση αναμονής για την επικείμενη πρόταση της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της κατάστασης της λαϊκής οικογένειας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι η πρόταση νόμου αποδεικνύει πως το ΚΚΕ παρεμβαίνει και αγωνίζεται να υπάρξουν λύσεις τώρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και αποστομώνει τα διάφορα επιτελεία που ισχυρίζονται ότι δεν έχει προτάσεις και ότι παραπέμπει τα πάντα στο σοσιαλισμό.

Ο δανεισμός, είπε, αξιοποιείται για να ενοχοποιηθούν τα λαϊκά στρώματα με τον ισχυρισμό ότι ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, με κύριο στόχο να καμφθεί το φρόνημά τους και να υποταχθούν στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο δανεισμός, συνέχισε, είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των μισθών, των συντάξεων, της φοροεπιδρομής, καταστάσεις που οδηγούν τα λαϊκά στρώματα σε τραγικά αδιέξοδα. Κάλεσε ακόμα το λαό να κλιμακώσει την πάλη του και να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης, να απορρίψει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Στη δική του παρέμβαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε τη συνεχή επίθεση της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην Υγεία και είπε ότι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών έχει οδηγήσει το λαό σε τραγική κατάσταση. Κατήγγειλε, επίσης, τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία είναι υποθηκευμένο το 70% της αγροτικής γης και των υποδομών της υπαίθρου.

Προκλητικοί και ταξικοί

Μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς επανέλαβε την απαξιωτική στάση που είχε και στη συζήτηση στην επιτροπή. Απορρίπτοντας την πρόταση νόμου είπε ότι αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Κατά τον υφυπουργό, η πρόταση δεν οδηγεί σε λύση του προβλήματος του δανεισμού, ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε ότι αυτός είναι ο στόχος «των συντακτών της», αφού η υιοθέτησή της οδηγεί σε άμεση κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Ισχυρίστηκε ότι η πρόταση εξαντλείται σε ανεφάρμοστες προτάσεις και διακατέχεται από «άρνηση πραγματισμού». Προσβάλλοντας κατάμουτρα το λαό που δεινοπαθεί, ισχυρίστηκε ότι η πρόταση νόμου περιλαμβάνει εξόφθαλμες αδικίες και είναι ευνοϊκή για τους «μπαταξήδες», που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Είπε ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα καταθέσει δικό της νομοσχέδιο μέχρι τα μέσα Ιούνη για τη ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες και θα αποτελέσει μια παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών «με δίκαιο τρόπο και στα πλαίσια της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Δ. Σαμπατζιώτης ισχυρίστηκε ότι η πρόταση νόμου κινείται στη λογική του «δώστα όλα» και είπε ότι τυχόν υιοθέτησή της θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες. Η ενδεδειγμένη λύση, ισχυρίστηκε, είναι αυτή που επεξεργάζεται και θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Ο Θ. Μωραΐτης του ΠΑΣΟΚ στάθηκε επίσης αρνητικά, με τον ισχυρισμό ότι η πρόταση νόμου «δεν είναι ρεαλιστική» και είπε ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης λύνεται με τις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του και επεξεργάζονται για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Από τη ΔΗΜΑΡ η Α. Ξηροτύρη καταψήφισε την πρόταση και παρέπεμψε τη λύση στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση.

Ο Θ. Πετράκος από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής την πρόταση νόμου, παρά τις επιφυλάξεις που έχει και ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι συγγενική με τη σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για το θέμα το κόμμα του. Από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» η Μ. Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι το κόμμα της στηρίζει την πρόταση νόμου, συμπληρώνοντας ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η ψήφος δεν σημαίνει και ταύτιση με το ΚΚΕ, αφού, όπως είπε, οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, αφού το κόμμα της δεν πιστεύει στο διεθνισμό, την ταξική πάλη και το «σταλινισμό».

Δεν στήριξε την πρόταση το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, συντασσόμενο με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες, με το επιχείρημα ότι είναι «αόριστη, ασαφής και γενικευμένη», όπως είπε ο Η. Παναγιώταρος.

Ξεκάθαροι οι δύο δρόμοι

Σχολιάζοντας την όλη συζήτηση, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος παρατήρησε ότι ανέδειξε τις δύο αντιλήψεις που υπάρχουν. Η κυβέρνηση, είπε, υπερασπίζεται την άποψη ότι τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων θα αντιμετωπιστούν μέσα από το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κάτι που αποτελεί όχι μόνο αυταπάτη, αλλά συνειδητή υποκρισία. Με τον δρόμο, τόνισε, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο δεν θα δει «άσπρη μέρα» ο λαός, αλλά αντίθετα θα οδηγείται όλο και περισσότερο για τις επόμενες δεκαετίες στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ο λαός, υπογράμμισε, πρέπει να οργανώσει την πάλη του και να αντιπαρατεθεί και στα επιμέρους και επί της ουσίας με τη φτώχεια και την εξαθλίωση και να αμφισβητήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστικών ομίλων. Σχετικά με την κριτική για το εάν είναι ρεαλιστική η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, τόνισε ότι δεν είναι ρεαλιστική για όσους ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν διαχείριση εντός των τειχών και θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να θυσιάσουν στα πόδια του τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όταν ισχυρίζεται ότι με μια άλλη διακυβέρνηση, εντός του συστήματος, μπορεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Σχολιάζοντας τέλος την επικείμενη ρύθμιση της συγκυβέρνησης, είπε ότι αυτή δεν θα αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι στόχος θα είναι μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σημερινές και μελλοντικές επισφάλειες.

Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου

Αρθρο 1 - Πεδίο εφαρμογής

Τα μέτρα που προβλέπονται στα επόμενα άρθρα αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου.

Αρθρο 2 - Ορισμός εννοιών

Ως οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τις ανάγκες της πρότασης νόμου ορίζονται οι οφειλές από κάθε μορφής δάνειο καθώς και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Αρθρο 3 - Διαγραφή τόκων

Από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί μέχρι την πιο πάνω στιγμή.

Αρθρο 4 - Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν

Από το συνολικό ποσό των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου 3, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων.

Αρθρο 5 - Διαγραφή του 50% των οφειλών

Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

Αρθρο 6 - Πάγωμα των οφειλών, αναστολή πληρωμών

1. Οι εναπομένουσες, μετά την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 της παρούσας, οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.

2. Αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των εναπομενουσών μετά την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 της παρούσας, οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.

Αρθρο 7 - Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα

1. Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

2. Οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

3. Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Αρθρο 8 - Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαϊκών οικογενειών

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, κατά την έννοια της παρούσας πρότασης νόμου, για οφειλές των τελευταίων, το ύψος των οποίων έχει υπολογιστεί, είτε συμβατικά είτε άλλως πώς, με τρόπο που αντιβαίνει στις διατάξεις της παρούσας.

Αρθρο 9 - Καταργούμενες διατάξεις

Καταργείται κάθε νομοθετική διάταξη ή άλλη, έστω και συμβατική ρύθμιση, η οποία αντιβαίνει στις ρυθμίσεις της παρούσας.

Αρθρο 10 - Εναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις επιμέρους διατάξεις της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ