Πέμπτη 23 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Απέρριψαν η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Το κίνημα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τον υπερδανεισμό, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Το κίνημα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τον υπερδανεισμό, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Χωρίς καν να μπει σε ψηφοφορία, με βάση την απαράδεκτη ερμηνεία που κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε άρθρο του Συντάγματος, η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ απέρριψε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που αφορά στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στις τράπεζες.

Εισηγούμενος την πρόταση νόμου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι η απόρριψή της από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στη συζήτηση που έγινε τον Απρίλη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έδειξε ότι η συγκυβέρνηση κινείται στη λογική του «πάρτα όλα» από τους φτωχούς και του «δώστα όλα» στους βιομήχανους και το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι η ΝΔ χωρίς περιστροφές στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους τραπεζίτες και απορρίπτει την πρόταση νόμου για να μη θιγούν τα κέρδη τους. Το ίδιο κάνουν και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ που την απορρίπτουν, δείχνοντας αδιαφορία για τα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων.

Η άρνηση, τόνισε, της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, υπηρετεί ξεκάθαρα τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους, εκτός των άλλων, πηγαίνει και το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που παίρνει η χώρα, την ίδια στιγμή που ο λαός καλείται σε πρωτοφανείς θυσίες για να τα αποπληρώσει.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα φέρει δικό της νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προειδοποίησε ότι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν, θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης που θα κάνει με τους τραπεζίτες. Μπορεί, τόνισε, να γίνουν διάφορα «πασαλείμματα», αλλά η ουσία είναι ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να είναι υπερχρεωμένα και κάτω από την ομηρία των τραπεζών και των νόμων που έχουν ψηφίσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις για να διασφαλιστούν τα κέρδη των τραπεζιτών.

Ο εισηγητής απηύθυνε κάλεσμα στο λαό να οργανωθεί και να αγωνιστεί για να αναχαιτίσει τη συνολική επίθεση που δέχεται, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να απαλλαγεί από τα βάρβαρα δεσμά του καπιταλισμού. Είναι ανάγκη, τόνισε, να κλιμακωθεί η πάλη για να ισχυροποιηθεί η λαϊκή συμμαχία, για τη σύγκρουση με τις επιλογές του κεφαλαίου, για την έξοδο από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τη λαϊκή εξουσία, που είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το ΚΚΕ καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες και προειδοποίησε ότι κάθε στάση αναμονής για την επικείμενη πρόταση της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της κατάστασης της λαϊκής οικογένειας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι η πρόταση νόμου αποδεικνύει πως το ΚΚΕ παρεμβαίνει και αγωνίζεται να υπάρξουν λύσεις τώρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και αποστομώνει τα διάφορα επιτελεία που ισχυρίζονται ότι δεν έχει προτάσεις και ότι παραπέμπει τα πάντα στο σοσιαλισμό.

Ο δανεισμός, είπε, αξιοποιείται για να ενοχοποιηθούν τα λαϊκά στρώματα με τον ισχυρισμό ότι ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, με κύριο στόχο να καμφθεί το φρόνημά τους και να υποταχθούν στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο δανεισμός, συνέχισε, είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των μισθών, των συντάξεων, της φοροεπιδρομής, καταστάσεις που οδηγούν τα λαϊκά στρώματα σε τραγικά αδιέξοδα. Κάλεσε ακόμα το λαό να κλιμακώσει την πάλη του και να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης, να απορρίψει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Στη δική του παρέμβαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε τη συνεχή επίθεση της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην Υγεία και είπε ότι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών έχει οδηγήσει το λαό σε τραγική κατάσταση. Κατήγγειλε, επίσης, τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία είναι υποθηκευμένο το 70% της αγροτικής γης και των υποδομών της υπαίθρου.

Προκλητικοί και ταξικοί

Μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς επανέλαβε την απαξιωτική στάση που είχε και στη συζήτηση στην επιτροπή. Απορρίπτοντας την πρόταση νόμου είπε ότι αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Κατά τον υφυπουργό, η πρόταση δεν οδηγεί σε λύση του προβλήματος του δανεισμού, ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε ότι αυτός είναι ο στόχος «των συντακτών της», αφού η υιοθέτησή της οδηγεί σε άμεση κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Ισχυρίστηκε ότι η πρόταση εξαντλείται σε ανεφάρμοστες προτάσεις και διακατέχεται από «άρνηση πραγματισμού». Προσβάλλοντας κατάμουτρα το λαό που δεινοπαθεί, ισχυρίστηκε ότι η πρόταση νόμου περιλαμβάνει εξόφθαλμες αδικίες και είναι ευνοϊκή για τους «μπαταξήδες», που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Είπε ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα καταθέσει δικό της νομοσχέδιο μέχρι τα μέσα Ιούνη για τη ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες και θα αποτελέσει μια παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών «με δίκαιο τρόπο και στα πλαίσια της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Δ. Σαμπατζιώτης ισχυρίστηκε ότι η πρόταση νόμου κινείται στη λογική του «δώστα όλα» και είπε ότι τυχόν υιοθέτησή της θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες. Η ενδεδειγμένη λύση, ισχυρίστηκε, είναι αυτή που επεξεργάζεται και θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Ο Θ. Μωραΐτης του ΠΑΣΟΚ στάθηκε επίσης αρνητικά, με τον ισχυρισμό ότι η πρόταση νόμου «δεν είναι ρεαλιστική» και είπε ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης λύνεται με τις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του και επεξεργάζονται για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Από τη ΔΗΜΑΡ η Α. Ξηροτύρη καταψήφισε την πρόταση και παρέπεμψε τη λύση στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση.

Ο Θ. Πετράκος από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής την πρόταση νόμου, παρά τις επιφυλάξεις που έχει και ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι συγγενική με τη σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για το θέμα το κόμμα του. Από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» η Μ. Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι το κόμμα της στηρίζει την πρόταση νόμου, συμπληρώνοντας ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η ψήφος δεν σημαίνει και ταύτιση με το ΚΚΕ, αφού, όπως είπε, οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, αφού το κόμμα της δεν πιστεύει στο διεθνισμό, την ταξική πάλη και το «σταλινισμό».

Δεν στήριξε την πρόταση το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, συντασσόμενο με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες, με το επιχείρημα ότι είναι «αόριστη, ασαφής και γενικευμένη», όπως είπε ο Η. Παναγιώταρος.

Ξεκάθαροι οι δύο δρόμοι

Σχολιάζοντας την όλη συζήτηση, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος παρατήρησε ότι ανέδειξε τις δύο αντιλήψεις που υπάρχουν. Η κυβέρνηση, είπε, υπερασπίζεται την άποψη ότι τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων θα αντιμετωπιστούν μέσα από το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κάτι που αποτελεί όχι μόνο αυταπάτη, αλλά συνειδητή υποκρισία. Με τον δρόμο, τόνισε, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο δεν θα δει «άσπρη μέρα» ο λαός, αλλά αντίθετα θα οδηγείται όλο και περισσότερο για τις επόμενες δεκαετίες στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ο λαός, υπογράμμισε, πρέπει να οργανώσει την πάλη του και να αντιπαρατεθεί και στα επιμέρους και επί της ουσίας με τη φτώχεια και την εξαθλίωση και να αμφισβητήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστικών ομίλων. Σχετικά με την κριτική για το εάν είναι ρεαλιστική η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, τόνισε ότι δεν είναι ρεαλιστική για όσους ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν διαχείριση εντός των τειχών και θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να θυσιάσουν στα πόδια του τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όταν ισχυρίζεται ότι με μια άλλη διακυβέρνηση, εντός του συστήματος, μπορεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Σχολιάζοντας τέλος την επικείμενη ρύθμιση της συγκυβέρνησης, είπε ότι αυτή δεν θα αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι στόχος θα είναι μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σημερινές και μελλοντικές επισφάλειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ