ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΑΓΕ»
Συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα

Σήμερα στις 11 π.μ. νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων

Απάντηση στους μηχανισμούς της εργοδοσίας που επιχείρησαν να «σπάσουν» την απεργία, έδωσαν χτες οι απεργοί της ΦΑΓΕ, οι οποίοι συνεχίζουν σήμερα, για τέταρτη μέρα, τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόπειρα της εταιρείας να επιβάλει το 4ήμερο στους εργάτες της αποθήκης, ως πρώτο βήμα στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων του ομίλου.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, η εργοδοσία αξιοποιώντας 3 - 4 οδηγούς, φόρτωσε ένα φορτηγό, το οποίο προοριζόταν για εξαγωγή προϊόντων στην Αγγλία. Οι οδηγοί αυτοί δεν είχαν καμιά σχέση με την εργασία στις αποθήκες και στις φορτώσεις των φορτηγών. Παρ' όλα αυτά, η μαζική περιφρούρηση των εργαζομένων στην πύλη της εταιρείας εμπόδισε την έξοδο του φορτηγού και μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε βγει τίποτα από το εργοστάσιο.

Αντίστοιχα, και σε επίπεδο παραγωγής δε δούλεψε ούτε μηχανή. Οι εργαζόμενοι, μαχητικά, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους σωματείο, απαιτούν να μην καταργηθούν οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, να μην εφαρμοσθεί η εκ περιτροπής εργασία και οποιοδήποτε άλλο αντεργατικό σχέδιο έχει «στα συρτάρια» η εργοδοσία, να διατηρηθεί το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο σε όλα τα εργοστάσια της ΦΑΓΕ και να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση. Σήμερα, στις 11 π.μ., θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΦΑΓΕ, για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Στο μεταξύ, την ώρα που η εργοδοσία επικαλείται την κρίση για την εφαρμογή του 4ήμερου, στην κεντρική της ιστοσελίδα, επαίρεται για τις εξαγωγές του ομίλου.

Γράφει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της: «Παράλληλα με τις εξαγωγές της ΦΑΓΕ στην Ευρώπη, το 1998 ξεκινούν και οι εξαγωγές στην Αμερική. Τον Ιούνιο του 2000 η ΦΑΓΕ ιδρύει την θυγατρική της FAGE U.S.A. Corp. με σκοπό την τοποθέτηση και την ανάπτυξη του TOTAL στην Αμερικάνικη αγορά. Η αυξανόμενη ζήτηση για το TOTAL οδηγεί τον Φεβρουάριο του 2005 στην ίδρυση της FAGE USA Dairy Industry Inc. με απώτερο σκοπό την δημιουργία μονάδας παραγωγής στη Νέα Υόρκη. Τον Απρίλιο του 2008 η ΦΑΓΕ ξεκινάει την λειτουργία ενός νέου εργοστασίου για την παραγωγή του TOTAL στις Η.Π.Α, επενδύοντας $100,000,000».

Στο πλευρό τους και οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ

Ταυτόχρονα, στην πύλη του εργοστασίου, εντείνεται η αλληλεγγύη από εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και της περιοχής. Στο χώρο βρέθηκε η Λαϊκή Επιτροπή Μεταμόρφωσης, καθώς και εργαζόμενοι και εκπρόσωποι Σωματείων από το ΜΟΡΝΟ, την TASTY, τη ΝΟΥΝΟΥ, την ΕΒΓΑ.

Ξεχωριστή η παρουσία εκπροσώπων εργαζομένων από τη ΜΕΒΓΑΛ, που βρίσκονται ήδη στην 29η ημέρα απεργίας. Οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ επισήμαναν ότι όχι μόνο δεν πιστεύουν ότι ο αγώνας που διεξάγουν είναι αδιέξοδος, αλλά ότι ανεξάρτητα από την έκβαση, είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί. «Ενωμένη η εργατική τάξη, εργοστάσιο το εργοστάσιο, έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει το νομοθετικό εκείνο πλαίσιο που χτυπάει και βασανίζει την εργατική λαϊκή οικογένεια», τονίστηκε.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Διακοπή εισαγωγών παιδιών προτείνει η πλειοψηφία του σωματείου

Την κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της συρρίκνωσης των υπηρεσιών Πρόνοιας επιλέγει να στηρίξει η πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα». Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ υποστήριξαν για ακόμη μια φορά την παύση των εισαγωγών εγκαταλειμμένων και απροστάτευτων παιδιών, με τον ισχυρισμό πως αυτό αποτελεί μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Κέντρου!

Με τη στάση και τις προτάσεις της, η διοίκηση του σωματείου όχι μόνο δεν «πιέζει» την κυβέρνηση, αλλά και συναινεί, προσφέρει στήριξη στα ίδια τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, τη συρρίκνωση των υπηρεσιών και του προσωπικού, των εισαγωγών και των διαδικασιών για υιοθεσία.

Αλλωστε και πριν από δυο χρόνια μετά από πρόταση της πλειοψηφίας του σωματείου του Κέντρου, η διοίκηση είχε καταφύγει στο σταμάτημα των εισαγωγών επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού. Τέτοιες προτάσεις όχι μόνο δε βοηθούν στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά συμβάλλουν στην υποβάθμιση των δημόσιων δομών Πρόνοιας με συνέπεια να γιγαντώνονται οι ιδιώτες στον τομέα της προστασίας του παιδιού χωρίς οικογένεια. Βασικός μοχλός υποβάθμισης είναι η έλλειψη προσωπικού, όπου η συγκεκριμένη πλειοψηφία ζητά να «μπαλωθούν» τα κενά με προσωρινούς εργαζόμενους μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Δεν προκαλεί επομένως καμία έκπληξη που δε συζητήθηκαν καν οι εξελίξεις στις ΣΣΕ, ούτε ορίστηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπως πρότεινε η Αγωνιστική Ενότητα «Μητέρα» προκειμένου να διεκδικηθεί μαζί με τους μαζικούς φορείς της περιοχής: Στελέχωση του Κέντρου με μόνιμο προσωπικό και να ανοίξουν όλα τα τμήματα. Αντ' αυτού η πρόεδρος έφτασε στο σημείο να ζητήσει να απαγορευτεί η ανάρτηση κομματικών ανακοινώσεων - και κυρίως του ΚΚΕ - λες και η απόφαση για διακοπή εισαγωγών και μόνιμων προσλήψεων δεν αποτελεί θέση κανενός κόμματος...

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Καβάλας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Καβάλας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι Λαϊκές Επιτροπές της Καβάλας. Εργαζόμενοι και άνεργοι που βρέθηκαν στην παράσταση διαμαρτυρίας, ενημέρωσαν τον κόσμο για τους λόγους της κινητοποίησης και απαίτησαν να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μάλιστα, έκαναν σαφές πως οι κινητοποιήσεις των Λαϊκών Επιτροπών θα συνεχιστούν για όλα τα προβλήματα που μαστίζουν τις λαϊκές οικογένειες.

ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Συνάντηση χτες με το ΠΑΜΕ

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, είχε χτες το ΠΑΜΕ. Η αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ τόνισε τη σταθερή αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων στο λαό και τους εργάτες της Κούβας. Ακόμα, καταδίκασε το εμπάργκο που συνεχίζεται σε βάρος του κουβανικού λαού και την επιθετικότητα της ΕΕ σε βάρος της Κούβας. Τέλος, δήλωσε ότι στηρίζει τον αγώνα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση των Ενώσεων Ηλεκτροτεχνιτών των αντίστοιχων νομών. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει έξω από τα γραφεία της εργοδοτικής ένωσης (Πειραιώς 118) στις 10 π.μ., ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Εργοδοτών. Στο μεταξύ, σε απεργία καλεί σήμερα και όλους τους εργολαβικούς εργάτες στα δίκτυα της ΔΕΗ και το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Κορινθίας και Εύβοιας.

ΣΕΤΗΠ: Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί στις 29 Μάη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 6β) στις 6 το απόγευμα.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν από χτες οι 18 εργαζόμενοι στους 4 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κοζάνης που λειτουργούν με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από το Γενάρη. Στο πλαίσιο συγκέντρωσης έξω από το δημαρχείο Κοζάνης, έγινε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης του Δήμου, οι οποίοι παρέπεμψαν στο μακρινό μέλλον τις πληρωμές. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στους 4 παιδικούς σταθμούς, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέλη της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Κίνησης Γυναικών Κοζάνης (μέλος της ΟΓΕ). Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα τους εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κοζάνης και ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης.

«ΜΟΡΝΟΣ»: Την άρνηση της ηγεσίας της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ» (ΠΑΣΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») να συμβάλλει στην ενημέρωση που ήθελε να κάνει στους εργαζόμενους η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων για τα χτεσινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για τις Συμβάσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση.

«ΦΩΚΑΣ»: Με 24ωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση χτες το πρωί έξω από το κεντρικό κατάστημα στην οδό Τσιμισκή, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ», απαίτησαν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Ενεργητικά στο πλευρό τους βρίσκεται η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Εργαζόμενοι σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Βόλου έχουν προχωρήσει και σε επίσχεση εργασίας και αγωγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ