ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συντηρούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Το Ταμείο θεωρεί δεδομένο ένα νέο «κούρεμα» στο οποίο το ίδιο δε θα συμμετέχει

Το ΔΝΤ θέλει η Ευρωζώνη να «κουρέψει» εκ νέου το ελληνικό χρέος, για να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία
Το ΔΝΤ θέλει η Ευρωζώνη να «κουρέψει» εκ νέου το ελληνικό χρέος, για να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία
Φουντώνει πάλι η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος, με το Ταμείο να πιέζει για νέο «κούρεμα», από το οποίο όμως εξαιρεί τα δάνεια που το ίδιο διοχέτευσε στην Ελλάδα. Μιλώντας χτες στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είπε ότι την επόμενη Παρασκευή 31 Μάη το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγηση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ενημέρωσε ακόμα ότι κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ θα έλθει στην Αθήνα στις 4 Ιούνη και θα παραμείνει για δύο εβδομάδες. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να μετέχει στο «κούρεμα» των δανείων του επισήμου τομέα προς την Ελλάδα, ο Τζ. Ράις είπε χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή που απολαμβάνει το ΔΝΤ, δεν είναι διαπραγματεύσιμο, είτε αυτό αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, είτε αφορά οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως αυτό δεν είναι κάτι νέο και ότι η Ευρωζώνη γνωρίζει πως θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν σε αυτή τη φάση νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, περιμένοντας προφανώς να ολοκληρωθούν οι γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβρη. Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος του ελληνικού χρέους, το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως θα χρειαστεί ακόμα κάποιος χρόνος για την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και χειροκρότησε τα αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει διανύσει πολύ δρόμο στην προσπάθεια προσαρμογής της».

Είχε προηγηθεί χτες η δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις προόδου» της ελληνικής οικονομίας, με το λαό χρεοκοπημένο. «Εχουμε συμφωνήσει ότι αν η Ελλάδα ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο του χρέους δεν βελτιωθούν όσο ικανοποιητικά αναμενόταν, τότε θα λάβουμε επιπλέον μέτρα», είπε στον Τύπο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα.

Παίρνει τα μέτρα του το ΔΝΤ

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα των «Financial Times», τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεται τις αναδιαρθρώσεις χρέους, προκειμένου να συμβιβάσει τις αντιθέσεις που κορυφώθηκαν στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Ταμείο ανησυχεί κυρίως για τις χώρες που καθυστερούν τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χρέους, καθώς και για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις πιέσεις προς τους ομολογιούχους για να μετέχουν στις συμφωνίες.

Σε έγγραφο που συζητήθηκε σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου τη Δευτέρα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την προοπτική μεγάλων αλλαγών στο πώς θα αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα επέβαλε αναδιάρθρωση στους εγχώριους ομολογιούχους χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ αρκετοί διεθνείς πιστωτές συμπεριλαμβανομένων και των hedge funds, έχουν πληρωθεί στο ακέραιο. Οι ανησυχίες για την ακεραιότητα του σημερινού συστήματος έχουν ενταθεί εξαιτίας της πρόσφατης νομικής ήττας της Αργεντινής από τα hedge funds, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του 2001.

Αξιωματούχος του «G20» σχολίασε ότι το ΔΝΤ θα καταλήξει σε αλλαγές μόνο αν τις στηρίξουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες. Δήλωσε ακόμα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέους νομικούς μηχανισμούς ή αλλαγές στους θεσμούς του ΔΝΤ, αλλά ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις πολιτικές του ίδιου του Ταμείου και στο πώς θα γίνουν πιο ισχυρά τα συμβόλαια των κρατικών χρεών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ»
Πίσω από τα διαδικαστικά κρύβουν την ουσία

Ο καβγάς για την κατάθεσή του συγκαλύπτει ότι στηρίζεται σε οδηγίες της ΕΕ που υποθάλπουν τον αντικομμουνισμό και στοχοποιούν το κίνημα

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, που προγραμματίζεται για τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, θα καταληχθεί, όπως όλα δείχνουν, η τύχη του νομοσχεδίου «ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία». ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, αλλά μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν την ουσία του αντιδραστικού νομοθετήματος. Τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό.

Είχε προηγηθεί χτες σύσκεψη στη Βουλή, με τη συμμετοχή του γγ της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου, του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, του πρώην υπουργού Πρ. Παυλόπουλου, του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Αθ. Μπούρα και του πρόεδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Α. Νεράντζη, όπου καθορίστηκε η επιχειρηματολογία με την οποία η ΝΔ θα δικαιολογήσει την άρνησή της να προωθήσει και να στηρίξει το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με διαρροές, η ΝΔ λέει ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και ισχυρίζεται τώρα, για δικούς της λόγους, ότι «δεν θεσπίζει ιδιώνυμο», το οποίο θα παραβίαζε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης και «θα μπορούσε να γενικευθεί κατά πάντων».

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και ο Χ. Αθανασίου, μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής, προσθέτοντας ότι απαιτούνται «μικρές βελτιώσεις» στο υπάρχον πλαίσιο και όχι νέο νομοσχέδιο. Επέκρινε ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ που δε στήριξε το 2011 το αντίστοιχο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «δεν διαφέρει σε τίποτα ο νόμος που εισήχθη επί Παπαϊωάννου με τον σημερινό. Διαφέρει μόνο στην τιμωρία των Νομικών Προσώπων».

Παίρνοντας την πάσα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κεραμίδια για να καταγγείλει ότι «οι μάσκες έχουν πέσει για το κυβερνητικό κόμμα, που τώρα προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την ουσιαστική του άρνηση να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας». Επίσης, ότι η ΝΔ είναι «δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της» και ότι «κλείνει τα μάτια μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εκθέσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας και προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από την ανοχή στην άνοδο της φασιστικής βίας και το χάιδεμα στην Χρυσή Αυγή».

Κουβέντα δεν βρήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να ποινικοποιήσει την ιδεολογία, την πολιτική, την άποψη για ιστορικά γεγονότα, που διαφοροποιείται, είναι αντίθετη στην κυρίαρχη άποψη της αστικής τάξης. Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι το ζήτημα μεταφέρεται εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης και πως «κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές». Προσπαθεί δηλαδή μέχρι τέλους να προσδώσει προοδευτικό περιεχόμενο σε ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο, και σ' αυτό συμπλέει και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη θυματοποίησή της επιδιώκει η Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για «ανθελληνικά κέντρα» που στοχεύουν στον περιορισμό της δράσης της, όταν όλα τα κέντρα του συστήματος την πριμοδοτούν και την εκτρέφουν για να την ξαμολήσουν κατά του κινήματος, ενώ δεν παραλείπει να χύσει το δηλητήριό της ισχυριζόμενη πως «ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων».

Νέο κόμμα στην αντιμνημονιακή «σούπα»

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος παρουσίασε χτες ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος, εκφράζοντας τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει ρόλο στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο νυν «ανεξάρτητος» βουλευτής είπε ότι «οι Χριστιανοδημοκράτες δημιουργούν τη νέα στέγη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, γιατί πιστεύουν ότι οι πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές δεν είναι μνημονικοί». Είπε ακόμα ότι οι Χριστιανοδημοκράτες τοποθετούνται ακριβώς στη θέση που βρισκόταν η ΝΔ μέχρι τις πρόσφατες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ