ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικός πυρετός και πολεμικό «κλίμα»

Συνάντηση Ρώσου Προέδρου και ΓΓ του ΟΗΕ για το συριακό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές επαφές αλλά και οι εκατέρωθεν παρασκηνιακές και υπόγειες ενδοϊμπεριαλιστικές αντεγκλήσεις με επίκεντρο την αμερικανο-ρωσική συμφωνία, την περασμένη βδομάδα, για διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης για τη Συρία και αντικείμενο την επίτευξη πολιτικής μεταβατικής λύσης. Το θέμα συζήτησαν, χτες, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, Μπαν και Λαβρόφ τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης της Διάσκεψης «το γρηγορότερο δυνατό» προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ποιος θα συμμετάσχει τελικά, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος αν δεν συμμετάσχουν και οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και εκπρόσωποι άλλων χωρών, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ιράν. Καυτηρίασε, επίσης, εμμέσως συνόδους και σχήματα όπως «οι Φίλοι της Συρίας», λέγοντας ότι ορισμένοι «από τους δυτικούς συνομιλητές μας έχουν την άποψη ότι αν εκπροσωπούνται κάπου οι απόψεις μόνο της μίας πλευράς και οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, μπορεί να γίνει διάλογος». Ο Μπαν Κι μουν από την πλευρά του κάλεσε εκ νέου τη συριακή ηγεσία να αποδεχτεί ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στη Συρία προκειμένου να διερευνηθεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, πού και πότε.

Η Διεθνής Διάσκεψη φαίνεται ότι ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χτες στην Ουάσιγκτον και οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι ως ένα βαθμό συζητήθηκε και η στάση που θα τηρήσουν οι τρεις δυνάμεις, εφόσον είναι κοινή, και στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» που πραγματοποιείται την επόμενη Τετάρτη, στην Ιορδανία, όπου προφανώς θα τεθεί και το ζήτημα της Διάσκεψης και το τι θα γίνει τελικά. Για το θέμα θα συζητήσει και η αντικαθεστωτική «Συριακή Εθνική Συμμαχία», την επόμενη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, πιθανότατα την Πέμπτη, ενώ ήδη άλλες ενώσεις αντικαθεστωτικών κοσμικών δυνάμεων έχουν δηλώσει πρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια τέτοια Διάσκεψη.

Ρωσικά πλοία στην Κύπρο

Παράλληλα με τη διπλωματία, πάντως, εντείνονται και οι στρατιωτικές «κινήσεις» ή επαφές που θα μπορούσαν να σχετίζονται με μια στρατιωτική επιλογή. Χτες, γνωστοποιήθηκε ότι στην Κύπρο, στη Λεμεσό, κατέπλευσαν πέντε ρωσικά στρατιωτικά πλοία από το στόλο του Ειρηνικού: Πρόκειται για το καταδρομικό «Παντελέγεφ», μήκους 165 μέτρων, το δεξαμενόπλοιο «Πεσιένκα», μήκους 130 μέτρων, το υποστηρικτικό «Φότιφ Κρίλοφ» και τα πλοία αμφίβιου πολέμου «Περέσβετ» και «Ναύαρχος Νεβελσκόι». Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα παραμείνουν ελλιμενισμένα για τρεις μέρες μόνο.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», που υποστηρίζει ότι στη ρωσική βάση στην Ταρτούς, περιπολούν ήδη περί τα 10 ρωσικά πλοία με στόχο να αποτραπεί η οποιαδήποτε σκέψη στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Οι δε «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζουν ότι εδώ και καιρό η Ρωσία έχει παραδώσει στη Συρία αμυντικά συστήματα και πυραύλους τύπου Yakhont, βεληνεκούς 290 χιλιομέτρων, οι οποίοι προορίζονται για πλοία και θα μπορούσαν να αποτρέψουν τόσο μια απόβαση όσο και ένα ναυτικό αποκλεισμό ή μια απόπειρα παράδοσης διά θαλάσσης εξοπλισμού στους αντικαθεστωτικούς. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η συμφωνία υπογράφτηκε το 2007 και ότι η πρώτη παράδοση έγινε το 2011.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα, υποστήριξε χτες ότι η Ρωσία υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη Συρία στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν υπογραφεί εδώ και χρόνια, επιμένοντας ότι το στρατιωτικό υλικό που παραδίδεται είναι αμυντικό και κυρίως αντιαεροπορικό, και υπό την έννοια αυτή δεν αλλάζει διόλου την ισορροπία δυνάμεων απέναντι στους αντικαθεστωτικούς, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. Ο Λαβρόφ δεν έκανε ευθεία αναφορά στο αντιαεροπορικό σύστημα S300 αλλά αυτό το έπραξε η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, χαρακτηρίζοντας «αρνητική για τη σταθερότητα της χώρας την παράδοση των ρωσικών όπλων». Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της βδομάδας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα με τον Ρώσο Πρόεδρο και του επισήμανε την ισραηλινή θέση ότι τα όπλα αυτά μπορεί να φτάσουν στη λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ».

Την ίδια ώρα, επαφές με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, είχε ο αρχηγός της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος έφτασε απροειδοποίητα στο Ισραήλ την Πέμπτη αργά το βράδυ. Από τις επαφές αυτές δεν έγινε τίποτε γνωστό. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Λόιντ Οστιν, είχε επαφές με τη λιβανική ηγεσία και τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν στη Βηρυτό.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει εποικιστικά η ισραηλινή ηγεσία

Μαζί με την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ συχνό φαινόμενο είναι και η κατεδάφιση των σπιτιών των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη
Μαζί με την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ συχνό φαινόμενο είναι και η κατεδάφιση των σπιτιών των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Προσπάθεια της ισραηλινής κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει» -με βάση εννοείται μόνο την ισραηλινή νομοθεσία- τέσσερις ακόμη εποικισμούς που ακόμη και η ίδια θεωρεί παράνομους καταγγέλλει η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, πρόκειται για τους εποικισμούς Μάαλεχ Ρεχαβάμ, Χάρασχ, Γκιβάτ Ασαφ, Μίτζντεχ Λάσιχ, για τους οποίους κατέθεσε ειδικές αιτήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, ενώ εκ μέρους της παλαιστινιακής πλευράς, η Χάναν Ασράουι, στέλεχος της ΟΑΠ, υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη των πραγματικών προθέσεων και της υποκρισίας της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία κάθε άλλο παρά ειρηνικές βλέψεις έχει.

Η νέα εποικιστική έξαρση της ισραηλινής ηγεσίας έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν από την επιστροφή στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη. Ο Κέρι κομίζει τις πιέσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για επίτευξη κάποιου είδους προόδου στο Παλαιστινιακό, έστω και επιφανειακής για τα μάτια του αραβικού κόσμου, προκειμένου να διευκολυνθεί η προώθηση των γενικότερων σχεδίων του για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό τη δυσφορία της, διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έσπευσε να εκφράσει η Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες νομιμοποίησης των τεσσάρων εποικισμών, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγική» κάθε εποικιστική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, που επισκέπτεται το Ισραήλ, απέφυγε να αναφερθεί, μετά από συνάντησή του με την Υπουργό Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, στο θέμα των εποικισμών, αλλά υπογράμμισε ότι είναι «αναγκαιότητα» η επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών και χαρακτήρισε «παράθυρο ελπίδας» τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Κέρι. Ως προς τις εξελίξεις στη Συρία, ο Βεστερβέλε τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να «προστατεύσει τον εαυτό του», αναφερόμενος πιθανότατα στις αεροπορικές επιδρομές κατά φορτίων όπλων, με προορισμό τη «Χεζμπολάχ», όπως ισχυρίζονται οι ισραηλινές αρχές.

  • Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε υπερορθόδοξους Εβραίους και αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των πρώτων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να άρει την εξαίρεσή τους από τη στράτευση και να αρχίσουν να υπηρετούν στο στρατό όπως όλοι οι υπόλοιποι Ισραηλινοί. Οι ίδιοι εξαιρούνται διά του νόμου Ταλ με το επιχείρημα ότι «μελετούν τα ιερά κείμενα»...
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεκινούν νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

ΣΟΦΙΑ.--

Νέα αεροπορικά γυμνάσια θα πραγματοποιήσουν από την ερχόμενη βδομάδα, 23 Μάη έως τις 20 Ιούνη, Βουλγαρία και Ισραήλ με στόχο, όπως ανακοινώθηκε, τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας «σε διεθνές περιβάλλον».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βουλγαρικό υπουργείο Αμυνας αναφέρεται πως δόθηκε ήδη έγκριση στη διέλευση και παραμονή ισραηλινών πολεμικών αεροπλάνων και μέχρι 100 Ισραηλινών σμηνιτών για συμμετοχή στη βουλγαροϊσραηλινή άσκηση με την κωδική ονομασία «Collector's Item».

Μια πρώτη άσκηση αυτού του είδους είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνη του 2012 και πάλι στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ το Γενάρη του 2012.

Οι σχέσεις Βουλγαρίας - Ισραήλ έγιναν στενότερες, ιδιαίτερα μετά την αντιισραηλινή επίθεση στο βουλγαρικό αεροδρόμιο του Μπουργκάς στις 18 του περασμένου Ιούλη με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε Ισραηλινών τουριστών, του Βούλγαρου οδηγού του τουριστικού λεωφορείου που τους μετέφερε και του δράστη της επίθεσης.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Απαγωγή αστυνομικών και στρατιωτών προκαλεί ένταση

ΚΑΪΡΟ.--

Σε διαρκείς συνομιλίες βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας της Αιγύπτου με τους απαγωγείς τριών αστυνομικών και τεσσάρων στρατιωτών από αγνώστους, την Τετάρτη το βράδυ, στη χερσόνησο του Σινά. Οι απαγωγείς, που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι Βεδουίνοι ή όχι, έχουν ζητήσει ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων, την απελευθέρωση από τις φυλακές μαχητών πιθανότατα ισλαμιστών. Τα τελευταία χρόνια, μετά την εκδίωξη της ηγεσίας Μουμπάρακ από την εξουσία, η δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών στη χερσόνησο του Σινά έχει αυξηθεί, με αποκορύφωμα την είσοδο μιας τέτοιας ομάδας στο Ισραήλ, τον Αύγουστο του 2011, όπου σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί πριν επέμβει και εξοντώσει τους ενόπλους ο ισραηλινός στρατός.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, Αιγύπτιοι αστυνομικοί χτες έκλεισαν με συρματόπλεγμα και αλυσίδες τη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, επιρρίπτοντας με τον τρόπο αυτό ευθύνες στην ηγεσία της «Χαμάς» στη Λωρίδα ότι «κάνει τα στραβά μάτια» και επιτρέπει σε ισλαμιστές μαχητές να περνούν τα σύνορα και να βρίσκουν καταφύγιο από τις αιγυπτιακές αρχές. Οι αστυνομικοί κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται ν' ανοίξουν τη μεθόριο παρά μόνο όταν απελευθερωθούν οι συνάδελφοί τους, που εργάζονταν ως συνοριοφύλακες. Το κλείσιμο των συνόρων επιβεβαίωσε και η ηγεσία της «Χαμάς».

Την ίδια στιγμή, σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο «Πιου» της Ουάσιγκτον, μόλις το 30% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα προχωρά προς «τη σωστή κατεύθυνση» (ήταν 53% το 2012), ενώ μειώνονται σταθερά οι θετικές γνώμες για τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», καθώς πλέον δεν ξεπερνούν το 53%, ενώ οι αρνητικές έχουν φτάσει το 43%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ