Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Απαγωγή αστυνομικών και στρατιωτών προκαλεί ένταση

ΚΑΪΡΟ.--

Σε διαρκείς συνομιλίες βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας της Αιγύπτου με τους απαγωγείς τριών αστυνομικών και τεσσάρων στρατιωτών από αγνώστους, την Τετάρτη το βράδυ, στη χερσόνησο του Σινά. Οι απαγωγείς, που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι Βεδουίνοι ή όχι, έχουν ζητήσει ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων, την απελευθέρωση από τις φυλακές μαχητών πιθανότατα ισλαμιστών. Τα τελευταία χρόνια, μετά την εκδίωξη της ηγεσίας Μουμπάρακ από την εξουσία, η δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών στη χερσόνησο του Σινά έχει αυξηθεί, με αποκορύφωμα την είσοδο μιας τέτοιας ομάδας στο Ισραήλ, τον Αύγουστο του 2011, όπου σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί πριν επέμβει και εξοντώσει τους ενόπλους ο ισραηλινός στρατός.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, Αιγύπτιοι αστυνομικοί χτες έκλεισαν με συρματόπλεγμα και αλυσίδες τη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, επιρρίπτοντας με τον τρόπο αυτό ευθύνες στην ηγεσία της «Χαμάς» στη Λωρίδα ότι «κάνει τα στραβά μάτια» και επιτρέπει σε ισλαμιστές μαχητές να περνούν τα σύνορα και να βρίσκουν καταφύγιο από τις αιγυπτιακές αρχές. Οι αστυνομικοί κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται ν' ανοίξουν τη μεθόριο παρά μόνο όταν απελευθερωθούν οι συνάδελφοί τους, που εργάζονταν ως συνοριοφύλακες. Το κλείσιμο των συνόρων επιβεβαίωσε και η ηγεσία της «Χαμάς».

Την ίδια στιγμή, σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο «Πιου» της Ουάσιγκτον, μόλις το 30% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα προχωρά προς «τη σωστή κατεύθυνση» (ήταν 53% το 2012), ενώ μειώνονται σταθερά οι θετικές γνώμες για τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», καθώς πλέον δεν ξεπερνούν το 53%, ενώ οι αρνητικές έχουν φτάσει το 43%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ