ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μην περάσει η παράνομη και τρομοκρατική απόλυση

Συνδικαλίστρια απολύθηκε από ναυτιλιακή εταιρεία για τη συνεπή αγωνιστική της δράση

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους των ναυτιλιακών εταιρειών να μην επιτρέψουν να περάσει η παράνομη και τρομοκρατική απόλυση της συνδικαλίστριας Ελενας Στεφανίδου από τη ναυτιλιακή εταιρεία «Quantum Shipping Co» απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Η συνδικαλίστρια, η οποία είναι μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), απολύθηκε για την ταξική και συνεπή αγωνιστική της δράση.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας, η συνδικαλίστρια από την πρώτη στιγμή που έπιασε δουλειά στον κλάδο είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων με τις ταξικές δυνάμεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων συνολικά των εργαζομένων, για σταθερή δουλειά με ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτό ήταν που ανησύχησε την εργοδοσία. Ετσι, στις αρχές του Απρίλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γραμματείας, «επιχείρησε να "πείσει" τη συνδικαλίστρια, ότι παρότι στη δουλειά της είναι άριστη πρέπει να παραιτηθεί», γιατί «συνδικαλιστές που αγωνίζονται και παλεύουν δεν ταιριάζουν με το image της εταιρείας». Μάλιστα, αν η συνδικαλίστρια δεχόταν να απολυθεί «ήσυχα και ωραία» ο εργοδότης θα της έδινε και «δώρο» 10.000 ευρώ. Αφού πλέον η εργοδοσία είδε ότι δεν μπορούσε να βάλει στο τσεπάκι τη συνδικαλίστρια την απέλυσε.

«Απαιτούμε - αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας - από την πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΑΣΕΝΤ, ΟΙΥΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ακύρωση της απόλυσης. Αυτή η απόλυση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει. Κανένας εργαζόμενος στις ναυτιλιακές εταιρείες δεν πρέπει να μείνει απαθής αφού η Ελενα Στεφανίδου δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι συνδικαλιστές. Να μην μπαίνουν στη λογική των συμφερόντων της εργοδοσίας. Προειδοποιούμε την εργοδοσία της εταιρείας ότι κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και εξαγοράς των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων θα πέφτει στο κενό και θα πεισμώνει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις μας στο χώρο των ναυτιλιακών υπαλλήλων. Να παρθεί τώρα πίσω η απόλυση. Οχι σε όλες τις απολύσεις. Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση. Εμείς μπορούμε χωρίς τους εργοδότες, χωρίς εμάς καμιά εταιρεία δεν μπορεί να δουλέψει».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Μάχη για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα

Από παλιότερη σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ
Από παλιότερη σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις στα πλοία των ακτοπλοϊκών εταιρειών που οφείλουν μισθούς στους ναυτεργάτες των πληρωμάτων ξεκινούν από την ερχόμενη βδομάδα τα ναυτεργατικά σωματεία. Πρόκειται για απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει χτες η διοίκηση της ΠΝΟ σε έκτακτη συνεδρίασή της, κάτω από το βάρος του τεράστιου προβλήματος, τις πιέσεις των ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από το πρωί της Τετάρτης 5 Ιούνη στα καράβια που βρίσκονται στα λιμάνια της Αττικής και θα διαρκέσουν μέχρι την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων των ναυτεργατών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ναυτεργατών, η πλειοψηφία των εταιρειών με πρώτες την ΑΝΕΚ και τη ΝΕΛ οφείλουν μισθούς που ξεπερνούν το μισό χρόνο, αναδρομικά, ακόμα και το δώρο των Χριστουγέννων.

Στο μεταξύ, οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας εντείνουν την ταλαιπωρία και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων των νησιών, δρομολογώντας και αποδρομολογώντας πλοία ανάλογα με την κερδοφορία τους. Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Σάμου τονίζει ότι, αφού το νησί έφτασε το χειμώνα να έχει καράβι το πολύ τρεις φορές τη βδομάδα, τώρα θα δρομολογηθεί για δύο μήνες, δηλαδή για μια «αρπαχτή», καράβι το οποίο θα «πιάνει» μόνο σε ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού. Τονίζει ότι το θέμα δεν είναι σε ποιο από τα δύο λιμάνια θα καταπλέει το καράβι, αλλά ότι: «Κυβέρνηση και εφοπλιστές μαζί με την ιδιωτική "Ολυμπιακή", έχουν μετατρέψει τα νησιά μας σε όμηρους. Σε αυτή την κατάσταση μας έχει οδηγήσει η πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών και η άρση του cabotage. Μια πολιτική που οδηγεί τα νησιά μας στην απομόνωση» για τα κέρδη των εφοπλιστών.

Καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους φορείς του νησιού «να συμβάλουν στο δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας για ανάπτυξη αγώνων, που θα βάζουν φρένο στην ασυδοσία των εφοπλιστών», «για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων», διεκδικώντας ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λιμάνια, ναυπηγεία που θα λειτουργούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Καταγγέλλει τα σενάρια για την ΕΡΤ

Τους σχεδιασμούς της τρικομματικής κυβέρνησης για συρρίκνωση έως και προσωρινό λουκέτο της ΕΡΤ, με χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Επισημαίνει ότι «αυτοί οι σχεδιασμοί, αν υλοποιηθούν, θα πλήξουν παραπέρα το δικαίωμα των εργαζομένων, του ελληνικού λαού, στην ενημέρωση, και για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ θα ακολουθήσουν χιλιάδες απολύσεις με ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους». Τονίζει ακόμη: «Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι ολοφάνερο ποιους θέλουν να εξυπηρετήσουν. Τα ΜΜΕ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν αναλάβει την πλήρη χειραγώγηση και τον εγκλωβισμό του ελληνικού λαού στην πολιτική που εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και τα συλλογικά συμφέροντα της αστικής τάξης. Γι' αυτούς τους λόγους η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, η διεκδίκηση ενημέρωσης στη βάση των λαϊκών συμφερόντων, αφορά όλη την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Υγείας της πρώην Αγροτικής Τράπεζας ενάντια σε τροπολογία που έχει φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και προβλέπει τη μεταφορά των συνταξιούχων του Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να προβλέπεται και η αντίστοιχη μεταφορά των υπηρεσιών και του προσωπικού του.

ΣΕΤΗΠ: Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ»: Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Εξπρές Σέρβις», οι οποίοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 10 μήνες. Κατήγγειλαν, επίσης, τις απολύσεις πέντε εργαζομένων που πρωτοστατούν στην ίδρυση σωματείου στο χώρο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «HELLENIC STEEL»: Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Παρασκευή συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του Χαλυβουργείου της Θεσσαλονίκης (HELLENIC STEEL). Παλεύουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει μειώσεις των μισθών κατά 22% και απαιτούν την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μειώσεις.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «EXTRA»: Νέα 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο προκήρυξε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, μετά από την ομόφωνη απόφαση της χτεσινής συνέλευσης των εργαζομένων στο σούπερ μάρκετ «EXTRA». Οι εργαζόμενοι απαιτούν να επαναπροσληφθεί άμεσα απολυμένη εργαζόμενη, να αποκατασταθούν οι μισθοί όλων των εργαζομένων με βάση την κλαδική σύμβαση του εμπορίου του 2011 και να σταματήσουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Αύριο η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη 30 Μάη, στις 6.30 μ.μ., η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στα γραφεία του σωματείου, Αιόλου 104, στον 6ο όροφο (γρ. 606). Θέματα της συνέλευσης θα είναι ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, οι διαπραγματεύσεις για Συλλογική Σύμβαση στα πρακτορεία και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια αρχαιρεσιών. Επίσης, το ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας θα ενημερώσει για την πορεία του Ταμείου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΓΜΕ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Απεργία έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ ενάντια στην απαξίωση του Ινστιτούτου και στις απολύσεις, είτε μέσω της εφεδρείας είτε μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης - κατάργησης φορέων του Δημοσίου. Σήμερα εξάλλου κρίνεται στα δικαστήρια η απόφαση του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ, στο οποίο ενσωματώθηκε το ΙΓΜΕ) που οδηγούσε 130 εργαζόμενους του ΙΓΜΕ στην εφεδρεία και την απόλυση. Στο πλαίσιο της εκδίκασης οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ θα συγκεντρωθούν μπροστά από την κεντρική είσοδο των δικαστηρίων στην οδό Ευελπίδων, στις 8.30 π.μ. Χτες έκαναν συγκέντρωση στη Βουλή και αντιπροσωπεία τους επέδωσε σχετικό ψήφισμα στα κόμματα. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία με την οποία ζητάει να εξασφαλιστεί το εργασιακό καθεστώς για το πάσης φύσεως επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του ΙΓΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ