ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εξοπλισμός και διάχυση στο Λίβανο ανεβάζουν το θερμόμετρο

Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ στο Παρίσι
Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ στο Παρίσι
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Παρόλο που δε συμφώνησαν σε απόφαση άρσης του εμπάργκο όπλων στην Συρία, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ (και της ελληνικής τρικομματικής κυβέρνησης) γνωρίζοντας ότι το εμπάργκο λήγει την 1η Ιουνίου, άνοιξαν ουσιαστικά το δρόμο για τον περαιτέρω εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών στη Συρία (που ήδη γίνεται) ενώ χαρακτήρισαν τη λεγόμενη «Εθνική Συριακή Συμμαχία», και πάλι ως νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

Με τις γνωστές διπλωματικές διατυπώσεις στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «οι χώρες μέλη μπορούν να ακολουθήσουν την εθνική τους πολιτική ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, λαμβάνοντας μέτρα και ελέγχοντας το σε ποια χέρια τελικά καταλήγουν τα όπλα, αν διαπράττονται με αυτά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και αν χρησιμοποιούνται μόνο στο εσωτερικό της Συρίας». Υπογραμμίζεται, όμως, ότι «στην παρούσα φάση» δεν προβλέπεται καμία χορήγηση όπλων ή άλλου εξοπλισμού προς τους αντικαθεστωτικούς και ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί την 1η Αυγούστου λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, μέχρι τότε, στη Διεθνή Διάσκεψη που προωθούν ΗΠΑ - Ρωσία, τις εκθέσεις του ΟΗΕ αλλά και του ειδικού απεσταλμένου Λακχντάρ Μπραχίμι.

Οι διπλωματικοί αυτοί ελιγμοί σε επίπεδο διατυπώσεων εκτός από τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκφράστηκαν στους κόλπους της ΕΕ, αντανακλούν και μια γενικότερη «αμφιθυμία» που επικρατεί ως προς το σε ποιους πηγαίνουν τα όπλα, με δεδομένη και την εμπειρία της Λιβύης μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, που πίεσε για την υιοθέτηση της απόφασης, υποστήριξε ότι είναι «στη σωστή κατεύθυνση» και ότι «στέλνει μήνυμα στον Ασαντ» αλλά συμπλήρωσε ότι η Βρετανία, αν και δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Αύγουστο, δεν προτίθεται άμεσα να στείλει όπλα στους αντικαθεστωτικούς. Ανάλογες προθέσεις διατύπωσε και ο Γάλλος ομόλογός του ενώ το τι θα πράξει δεν ξεκαθάρισε η Ουάσιγκτον, η οποία καλωσόρισε, κατά τα άλλα, την απόφαση της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, την πλήρη τους διαφωνία εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών από Βέλγιο, Γερμανία και Αυστρία εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η τελική κατάληξη και χρήση των όπλων.

Σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες ειρήνευσης χαρακτήρισε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» την απόφαση της ΕΕ. Από την άλλη, η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία» εκτίμησε ότι πρόκειται για «θετικό βήμα» που ίσως όμως έρχεται «πολύ αργά και είναι πολύ μικρό».

Η απόφαση της ΕΕ θέτει νέα εμπόδια στην προώθηση της αμερικανο-ρωσικής πρωτοβουλίας για Διεθνή Διάσκεψη, τρόπους για την επιτάχυνση της οποίας συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, στο Παρίσι τη Δευτέρα το βράδυ, πριν την ανακοίνωση των Βρυξελλών. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν αναλυτικές δηλώσεις. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, όμως, επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί πολύ σημαντικό να συμμετάσχει το Ιράν στη διάσκεψη αυτή. Αργότερα, όταν η Μόσχα γνωστοποίησε ότι θα αποστείλει «S300» στη συριακή ηγεσία, η Βρετανία την επέκρινε ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, δήλωνε σιβυλλικά ότι το Ισραήλ «ελπίζει να μη γίνει ποτέ αυτή η αποστολή, αλλά αν φτάσουν τελικά στη Συρία, τότε ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Εμπλοκή στη «Συμμαχία», πολεμικό κλίμα στο Λίβανο

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίστηκαν και χτες οι διαπραγματεύσεις της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να καταλήξουν σε μια νέα ηγεσία αλλά και για τη στάση της απέναντι στην αμερικανο-ρωσική πρόταση για διεθνή σύνοδο. Ο εμφανιζόμενος ως επικεφαλής του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, πήρε αποστάσεις από τους ενόπλους ισλαμιστές εντός Συρίας, αλλά προειδοποίησε ότι αν δεν αποχωρήσουν από τη χώρα εντός 24ώρου οι μαχητές της λιβανικής «Χεζμπολλάχ», οι ένοπλοί του «θα τους κυνηγήσουν μέχρι την κόλαση ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την περιοχή». Η απειλή του Ιντρίς διατυπώθηκε προς τον Πρόεδρο του Λιβάνου που τον κάλεσε να παρέμβει υποστηρίζοντας ότι οι μαχητές της «Χεζμπολλάχ» «ουσιαστικά πολεμούν στο Κουσάιρ και σε άλλα μέτωπα» και ότι «φθάνουν τις 15.000».

Εντός Λιβάνου, στο μεταξύ, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων ενόπλων που διέφυγαν προς τη Συρία στην περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα. Την επίθεση καταδίκασαν όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος κάλεσε το στρατό «να απαντήσει δραστικά σε αυτές τις επιθέσεις», γεγονός που ανεβάζει περαιτέρω το θερμόμετρο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιφυλάξεις για το «επενδυτικό πακέτο»

ΡΑΜΑΛΑ.--

Με προβληματισμό και επιφυλακτικότητα υποδέχτηκε η παλαιστινιακή πλευρά τις εξαγγελίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, στο κλείσιμο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, στο Αμάν της Ιορδανίας, το Σαββατοκύριακο, για «πακέτο βοήθειας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην παλαιστινιακή οικονομία. Οπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια, το «πακέτο βοήθειας» θα αποτελείται από επενδύσεις στα παλαιστινιακά εδάφη που θα «συλλέξει» ο Τόνι Μπλερ, επικεφαλής του λεγόμενου «διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου» για το Παλαιστινιακό, στο οποίο συμμετείχαν οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η ΕΕ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επαναλάμβαναν χτες ότι το Παλαιστινιακό είναι πολιτικό ζήτημα, είναι ζήτημα κατοχής και από αυτό απορρέει και η όποια οικονομική δυσπραγία.

Ανησυχία στην παλαιστινιακή πλευρά προκαλεί και το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της «οικονομικής στήριξης και ανάπτυξης» των παλαιστινιακών εδαφών - εννοείται με καπιταλιστικούς όρους - εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να ελεγχθεί η δυσαρέσκεια του παλαιστινιακού λαού και τελικά να «σβήσει» ο αγώνας του για ελευθερία και βιώσιμο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

ΡΩΣΙΑ
«Λάδι στη φωτιά» η απόφαση της ΕΕ

H Ρωσία δηλώνει απογοητευμένη από την απόφαση της ΕΕ να άρει ουσιαστικά το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τους ενόπλους που επιδιώκουν την ανατροπή του συριακού καθεστώτος.

Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ: «Είμαστε απογοητευμένοι γιατί λαμβάνονται αποφάσεις που όχι μόνο δε συμβάλλουν σε μια πολιτική διευθέτηση, παρ' όλες τις δηλώσεις που έγιναν από την ΕΕ υπέρ του ντοκουμέντου της Γενεύης, αλλά έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε προς τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία».

Ο Ριάμπκοφ διαπίστωσε διάσταση ανάμεσα στις διακηρύξεις της ΕΕ και στις αποφάσεις που αυτή λαμβάνει στο συριακό ζήτημα, κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και σταθμά» στην πολιτική της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο «Interfax» ο Αλεξάντρ Γκρουσκό, εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΕ ως «λάδι στη φωτιά» και δηλώνει πως η Ρωσία θα σεβαστεί το συμβόλαιό της με τη Συρία και θα της παραδώσει τα αντιαεροπορικά κι αντιπυραυλικά συστήματα S-300.

Για το ζήτημα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σημείωσε πως η σχετική παράδοση αυτών των οπλικών συστημάτων δεν απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, κι επιπλέον αυτή η παράδοση θα αποτελέσει «σταθεροποιητικό παράγοντα» στη συριακή σύγκρουση, αφού θα κάνει ορισμένους «θερμοκέφαλους» να επανεξετάσουν το σενάριο επέμβασης εξωτερικών δυνάμεων στη σύγκρουση.


Ι.Π.

ΚΙΝΑ
Επίσκεψη του Συμβούλου Ασφαλείας των ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε ο Σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τόμας Ντόνιλον, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Γουάνγκ Γιανγκ και τον Αντιπρόεδρο της Κινεζικής Κεντρικής Αμυντικής Επιτροπής, Φαν Τσανγκλόγκ, με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής Κίνας - ΗΠΑ, με θέμα την «παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία», όπως αυτά ορίζονται με βάση τα συμφέροντα των διαφόρων δυνάμεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Στη συνάντηση για την προετοιμασία της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Σι Τζίνπινγκ, έγινε αναφορά και στη σινο-αμερικανική οικονομική συνεργασία, με τον Κινέζο αναπληρωτή πρωθυπουργό, να ζητά την υποσκέλιση των διαφωνιών, την ενίσχυση του μακροοικονομικού συντονισμού, ενώ ο Φ. Τσανγκλόγκ μίλησε για την ανάγκη μιας υγιούς σταθερής και αξιόπιστης σχέσης μεταξύ των δύο στρατών.

  • Ξανά τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων εκ μέρους της Κίνας επαναφέρει η έκθεση της Επιστημονικής Ομάδας Ερευνας (Defense Science Board) προς το Πεντάγωνο, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, καθώς αναφέρει ότι Κινέζοι χάκερς διείσδυσαν στα σχέδια δεκάδων σημαντικών σχεδίων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απόφαση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη Συρία:

«Η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, που ανοίγει επίσημα το δρόμο για εφοδιασμό με όπλα των λεγόμενων αντικαθεστωτικών της Συρίας από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αποτελεί κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης σε βάρος του συριακού λαού. Αυτή η απόφαση αναβαθμίζει την πολύμορφη στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική στήριξη που δίνει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, προς τη λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση και προετοιμάζει το έδαφος για μια ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που ψήφισε τη συγκεκριμένη απόφαση, επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε βάρος του λαού της Συρίας. Είναι πολλαπλά εκτεθειμένες και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο και την ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ