ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2013
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ
Φροντιστήριο προς νέους επιχειρηματίες για τον... καθαγιασμό της τάξης τους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την αναφορά του προέδρου του ΣΕΒ στην Οργάνωση

«

Η επωνυμία σας Κύκλος Νέων Επιχειρηματιών, παραπέμπει με τα αρχικά της σε μια διόλου συγγενική οργάνωση: την ΚΝΕ! Και ξέρετε, πιστεύω πράγματι ότι κι η επιχειρηματική τάξη χρειάζεται την Οργανωμένη Νεολαία της. Μια άλλη νεολαία βέβαια. Προοδευτική, τολμηρή, ανοιχτή στη σύγχρονη εποχή. Μια νεολαία που να διαθέτει την αγωνιστικότητα, την ενότητα δράσης και την κοινή πίστη της... ΚΝΕ - χωρίς τις ιδεοληψίες της»... Ετσι ολοκλήρωσε την ομιλία του στην προχτεσινή εκδήλωση του «Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Κι αν επέλεξε να τελειώσει με την παραπάνω αναφορά στην ΚΝΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ καταπιάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του με αυτό που χαρακτηρίζει ως «ιδεοληψίες» της, παρουσιάζοντας την ύπαρξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου σαν όρο και προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ξεκίνησε από το πορτρέτο του επιχειρηματία, που «δεν είναι ένας ιδιώτης που αποσκοπεί στο κέρδος του» αλλά «ένα άτομο που έχει επιλέξει να τολμήσει, ν' αναλαμβάνει ρίσκο, να δουλεύει σκληρά και να επενδύει». Σκοπός όμως δεν είναι να φτιαχτεί η αγιογραφία του μεμονωμένου επιχειρηματία αλλά συνολικά της τάξης του. Ετσι, τόνισε πως οι επιχειρηματίες είναι μέλη «μιας τάξης που παράγει πλούτο», «που παράγει υπεραξία για όλη την κοινωνία», που αποτελεί την «κινητήρια δύναμη της σύγχρονης οικονομίας». Μάλιστα, προέτρεψε τους νέους επιχειρηματίες: «Πρέπει να καταξιωθούμε ως δυναμική και προοδευτική τάξη, ως ο κατ' εξοχήν φορέας της αναγκαίας αλλαγής του τόπου. (...) Να πείσουμε ότι το κέρδος μας είναι κέρδος και για το κοινωνικό σύνολο, η επιχειρηματική ανάπτυξη ατμομηχανή της εθνικής ανάπτυξης και ο βασικός χρηματοδότης του κοινωνικού κράτους».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε σχόλιό του με αφορμή την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε σε ομιλία του στον "Κύκλο Νέων Επιχειρηματιών": "Η επωνυμία σας Κύκλος Νέων Επιχειρηματιών, παραπέμπει με τα αρχικά της σε μια διόλου συγγενική οργάνωση: την ΚΝΕ! Και ξέρετε, πιστεύω πράγματι ότι και η επιχειρηματική τάξη χρειάζεται την Οργανωμένη Νεολαία της. Μια άλλη νεολαία βέβαια. Προοδευτική, τολμηρή, ανοιχτή στη σύγχρονη εποχή. Μια νεολαία που να διαθέτει την αγωνιστικότητα, την ενότητα δράσης και την κοινή πίστη της... ΚΝΕ - χωρίς τις ιδεοληψίες της. Η νέα επιχειρηματικότητα χρειάζεται μια τέτοια δύναμη κρούσης για να μορφοποιηθεί".

Από επικοινωνιακά τρικ, ο κ. Δασκαλόπουλος πάει καλά. Μόνο αυτό όμως τους έχει μείνει.

Μιας και αναζητά χαρακτηριστικά από μια "διόλου συγγενική", εχθρική ιδεολογία και οργάνωση, ένα πράγμα φανερώνει:

Οτι έχουν στερέψει. Οτι οι δικές τους ιδέες αποπνέουν σήψη, είναι μουχλιασμένες. Οτι η τάξη αυτή των εκμεταλλευτών είναι παράσιτα. Δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο. Το σύστημά τους σαπίζει, δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στο λαό και τη νεολαία, παρά μόνο φτώχεια, εξαθλίωση, κρίσεις, πολέμους.

Εμείς είμαστε περήφανοι για τα χαρακτηριστικά μας. Θεωρούμε ότι είναι τιμή μας που τα αναγνωρίζει ακόμα και ο αντίπαλος.

Γιατί η αγωνιστικότητα, η ενότητα δράσης, η κοινή πίστη είναι χαρακτηριστικά της νεολαίας του ΚΚΕ, του Κόμματος της πιο πρωτοπόρας τάξης, της εργατικής τάξης. Προκύπτουν από τις πιο πρωτοπόρες ιδέες, από την πίστη μας στο μεγαλύτερο και πιο όμορφο σκοπό που έχει θέσει η ιστορία της ανθρωπότητας. Την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Εδώ βρίσκεται η πρόοδος, η τόλμη, η σύγχρονη εποχή, το μέλλον. Στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τη σύγχρονη σκλαβιά. Εδώ έχει θέση και κάθε νέος και νέα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Γιατί το μέλλον μας δεν θα αφήσουμε να είναι η ανεργία, η κακοπληρωμένη δουλειά, η εκμετάλλευση και η καταπίεση.

Και γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να τοποθετήσουμε την τάξη των εκμεταλλευτών και το σύστημά τους, εκεί όπου κανονικά έπρεπε να ανήκουν εδώ και χρόνια: Στο μουσείο της κοινωνικής ιστορίας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ανησυχητικές εξελίξεις και επικίνδυνες τάσεις

Ανησυχητικά στοιχεία που αφορούν τις τάσεις και τις εξελίξεις στο θέμα των ναρκωτικών, αλλά και την αξιοποίηση πολλών ευρημάτων ως «πάτημα» στην περαιτέρω υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, περιλαμβάνει η Εκθεση του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά» 2013, όπως δημοσιεύτηκε χτες από τον αρμόδιο Οργανισμό της ΕΕ (EMCDDA). Στη φετινή έκθεση φαίνεται, μεταξύ άλλων, καθαρά η τάση για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, η πριμοδότηση των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων, εντός και εκτός φυλακών, ενώ γίνεται αναφορά και σε χώρους επιτηρούμενης χρήσης (shooting rooms, χώροι να «τρυπιέσαι»). Σε όσα, δηλαδή, το τελευταίο διάστημα ακούγονται και στη χώρα μας ως «λύσεις». Ωστόσο, πολλά από τα ευρήματα αποτελούν ηχηρό χαστούκι στους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής. Είναι οι ίδιοι που μιλούν για την αποποινικοποίηση της κάνναβης και την αθωότητά της.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα στοιχεία της Εκθεσης, τα οποία αφορούν την Ευρώπη για το 2011:

  • Υπολογίζεται ότι 77 εκατομμύρια ενήλικοι Ευρωπαίοι (15 - 64 ετών) έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, εκ των οποίων περίπου 20 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά.
  • Η ετήσια χρήση της κάνναβης στην Ευρώπη εκτιμάται χονδρικά σε περίπου 2.500 τόνους.
  • Ο αριθμός των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη για πρώτη φορά αυξήθηκε κατά ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνοντας από τις 45.000 το 2006, στις 60.000 το 2011.
  • Εντοπίζεται στενή συσχέτιση της χρήσης κάνναβης με αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Το 10% των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν εξαρτημένοι κυρίως από μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, ενώ στη Φινλανδία οι περισσότεροι χρήστες οπιοειδών δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης τη βουπρενορφίνη.
  • Σ' ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων από ναρκωτικά εκτός από ηρωίνη στις τοξικολογικές εξετάσεις ανιχνεύτηκαν και μεθαδόνη - βουπρενορφίνη.
  • Περίπου 730.000 χρήστες οπιοειδών είναι σε προγράμματα υποκατάστασης, έναντι 650.000 το 2008.
  • Το 2012, 73 νέες ψυχοδραστικές ουσίες κοινοποιήθηκαν επίσημα για πρώτη φορά μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ. Από αυτές τις ουσίες, οι 30 ήταν συνθετικά κανναβινοειδή, τα οποία μιμούνται τις επιδράσεις της κάνναβης. Το 2013 το σύστημα λαμβάνει αναφορές για περίπου μια νέα ουσία ανά βδομάδα.
Βεβήλωσαν το μνημείο της Σ. Βασιλακοπούλου

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Μάη φασιστοειδή βεβήλωσαν το μνημείο της δολοφονημένης κατ' εντολή της εργοδοσίας της ΕΤΜΑ κνίτισσας φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, το οποίο είχε τοποθετηθεί στη μνήμη της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Κομματική Οργάνωση Παντείου του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Δε μας ξαφνιάζει η ενέργειά τους αυτή. Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Οι σύγχρονοι απόγονοι του Χίτλερ και του Μεταξά.

Θέλουν να χτυπήσουν όχι μονό το ΚΚΕ, αλλά και τους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Είναι εχθροί των εργατών. Είναι αυτοί που στήνουν σκλαβοπάζαρα με 18 ευρώ μεροκάματο για να πλουτίζουν μια χούφτα καπιταλιστές. Είναι ο μηχανισμός τρομοκράτησης των εργατών και του λαϊκού κινήματος.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους φοιτητές να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή. Να πάρουν απάντηση από τους Συλλόγους των εργαζομένων και των φοιτητών στο Πάντειο».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Εκδήλωση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση και τον πόλεμο», πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., στον Πύργο της Παιδαγωγικής, οι ΟΒ Παιδαγωγικού ΑΠΘ της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Ανθή Αργυρούδη, στέλεχος του ΚΚΕ, msc κοινωνικής κλινικής ψυχολογίας. Επίσης, θα λειτουργήσει έκθεση με έργα μαθητών Δημοτικού για την ειρήνη και τον πόλεμο, ενώ στο τέλος θα πραγματοποιηθεί παιδική θεατρική παράσταση από μικρούς φίλους Δημοτικού και Νηπιαγωγείου με τίτλο «Τα χαρούμενο λιβάδι».
  • Αύριο Πέμπτη, η ΟΒ Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ, πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στη ναυτιλία και η πρόταση του ΚΚΕ», στις 2 μ.μ., στην αίθουσα 338. Ομιλητής Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ