ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να πληρωθεί τώρα ο ΦΠΑ στους αγρότες!

Παρέμβαση - καταγγελία της ΠΑΣΥ για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Παρέμβαση κατά της πολιτικής της συγκυβέρνησης που οδηγεί τους φτωχούς αγρότες σε μαζική χρεοκοπία και αφανισμό, κάνει η Παναγροτική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), με αφορμή την άρνηση, για άμεση πληρωμή του ΦΠΑ στους αγρότες. Σε σχετική ανακοίνωσή τονίζεται:

«Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ καταγγέλλει την πολιτική οικονομικής αφαίμαξης, του όποιου πενιχρού εισοδήματος έχει μείνει στους μικρομεσαίους αγρότες, από την τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ. Αφού πρώτα μείωσε την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες από 11% στο 6%, στα πλαίσια της πολιτικής της, την κρίση των καπιταλιστών να την πληρώσει ο λαός, έρχεται τώρα και εντείνει τη λιτότητα σε βάρος της αγροτιάς. Ετσι:

-- Καθυστερεί την καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ.

-- Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον ΕΛΓΑ ως εργαλείο (με τις αυθαίρετες τιμές παραγωγού που χρησιμοποιεί) να καθυστερήσει παραπέρα την πληρωμή του ΦΠΑ για πάνω από 7 μήνες ή ακόμα και να μην αποδοθεί στους αγρότες αν δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία όπως είναι τα τιμολόγια συλλογής του 2012 για το βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι κ.ά. που είναι αδύνατον να έχουν οι παραγωγοί και ενδέχεται ή να χάσουν την επιστροφή του ΦΠΑ ή να καθυστερήσει η πληρωμή του ΦΠΑ κατά 7 με 8 μήνες!

Αυτή η πολιτική με τα απανωτά χαράτσια, τους φόρους, το πετρέλαιο, το μεγάλο κόστος παραγωγής και τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, είχε καταγγελθεί και ήταν αυτό που οδήγησε τους αγρότες στο δυναμικό μπλόκο της Νίκαιας. Η ΠΑΣΥ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης - ΕΕ και στήριξε με όλες της τις δυνάμεις τα αιτήματα και τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τους καλεί μέσα από τις Ομοσπονδίες τους και τους Αγροτικούς Συλλόγους να δραστηριοποιηθούν για να μην περάσουν οι πολιτικές του ξεκληρίσματος. Να απαιτήσουν να πληρωθούν άμεσα το ΦΠΑ και να αποσυρθούν τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση.

Αυτή η συγχρονισμένη, σχεδιασμένη επίθεση σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την οργάνωση και την κοινή πάλη τους με τους εργαζόμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μόνο μια τέτοια λαϊκή συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο και στην πορεία να ανατρέψει τη βαρβαρότητα που ζούμε. Να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας που θα αξιοποιεί μέσω του κεντρικού σχεδιασμού και του παραγωγικού συνεταιρισμού της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού και θα παράγει πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πορεία ρήξης με την ΕΕ και την ΚΑΠ και όταν τα βασικά μέσα παραγωγής και η γη γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Η διοίκηση της εταιρείας επιμένει να επιβάλει το δικό της καθεστώς πληρωμών. Ανάγκη η ανασύνταξη του κινήματος των φτωχών και μεσαίων αγροτών

Βήμα στην προοπτική οργάνωσης της πάλης των φτωχών, μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική συνολικά, ως πολιτική που ευνοεί τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, αποτέλεσε η χτεσινή αγροτική κινητοποίηση στη «ΔΩΔΩΝΗ». Κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας Ιωαννίνων, για τα σοβαρά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η αγροτιά, προβλήματα που επιδεινώνονται εξαιτίας των μεθοδεύσεων της διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» να αφήνει απλήρωτο το γάλα δύο μηνών.

Φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι από χωριά της Ηπείρου, με τη στήριξη εργαζομένων, συγκεντρώθηκαν στη γαλακτοβιομηχανία. Η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας λέει ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως δηλώνει αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των κερδών, αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Για τους κτηνοτρόφους, που δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές, που αντιμετωπίζουν ακόμη και μηνύσεις από εμπόρους που κόβουν πλέον την πίστωση, υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Η διοίκηση, μάλιστα, επανέλαβε όσο πιο προκλητικά μπορούσε ότι δεν έχει καμιά απολύτως υποχρέωση να εξακολουθεί να πληρώνει το γάλα κάθε μήνα, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Και επιπλέον τους εκβιάζει απροκάλυπτα, λέγοντας ότι όσοι διαφωνούν με την πολιτική της να πάνε σε άλλη γαλακτοβιομηχανία.

Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος του δήμου Ζίτσας χαιρετίζει τους φτωχούς μικρομεσαίους κτηνοτρόφους από όλα τα χωριά της Ηπείρου, που, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες αυτή την περίοδο από τον φόρτο των αγροτικών εργασιών, ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα, συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη «ΔΩΔΩΝΗ», διεκδικώντας να πληρωθούν για το γάλα που δίνουν και για το οποίο είναι «μέσα» πάνω από δύο μήνες.

Ανάγκη η ανασύνταξη

«Η σημερινή κινητοποίηση, σημειώνει, αποτελεί συνέχεια άλλων αντίστοιχων αγωνιστικών κινήσεων στις οποίες προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας. Αποτελεί σημαντικό βήμα για την οργάνωση και τη συλλογική διεκδίκηση, για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος κόντρα στην μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που έσπειραν και σπέρνουν οι συμβιβασμένες με αυτήν την πολιτική ηγεσίες στο αγροτικό κίνημα.

Δόθηκε απάντηση στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που θέλει να περάσει η εταιρεία "ΔΩΔΩΝΗ" για να αποτρέψει τη συλλογική οργανωμένη αντίδραση των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Οπως είναι γνωστό, ο επιχειρηματικός όμιλος τις προηγούμενες μέρες απαίτησε "οι παραγωγοί να μην συνδικαλίζονται", εκτόξευσε απειλές ότι θα κόψει το γάλα σε όσους σηκώνουν κεφάλι, και για την κινητοποίηση κλήθηκαν τα ΜΑΤ.

Ξεκαθαρίστηκε ότι η φτωχή αγροτιά δε συμβιβάζεται με την κατάσταση που διαμορφώνει η εταιρεία. Πως δεν επαιτεί και ότι διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα να πληρώνεται στην ώρα της, με τιμές που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής». Οι εξελίξεις στη «ΔΩΔΩΝΗ», λένε στην ανακοίνωση, «επιβεβαιώνουν την ανάγκη οργάνωση της πάλης, του συντονισμού της δράσης των φτωχών αγροτών από κάθε κλάδο. Να στηθεί σε κάθε χωριό Αγροτικός Σύλλογος.

Αναδεικνύεται αντικειμενικά - οι ίδιες οι εξελίξεις βάζουν στην ημερήσια διάταξη - η ανάγκη κοινής δράσης και πάλης με τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η γραμμή ρήξης, σύγκρουσης, ανατροπής με το σύνολο της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στη χώρα μας με οδηγό την ΕΕ και πυρήνα την ΚΑΠ με σκοπό να συγκεντρωθεί γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών και επιχειρηματικών ομίλων».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΕ
Χυδαία εκμετάλλευση της ανεργίας

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, ειδικά των νέων, η οποία έχει εκτιναχθεί ακριβώς λόγω της εφαρμογής της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και προκειμένου να παραχθεί η νέα γενιά των ελάχιστα αμειβόμενων, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, εργαζομένων, τα πολιτικά τσιράκια των πλουτοκρατών επεξεργάζονται νέα μέτρα υπέρ των αφεντικών τους. Στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Μηταράκης, στις χτεσινές εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες. Η ουσία της τοποθέτησης της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στα εξής που είπε ο υφυπουργός: «Εμφαση πρέπει να δώσουμε στη μείωση του κόστους της επιχειρηματικότητας, δηλαδή το φορολογικό, το διοικητικό και ειδικά της ενέργειας. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων πρέπει να δούμε και την εφαρμογή των κρατικών ενισχύσεων. Ωστε να ανταποκριθούμε στις σημερινές ανάγκες, σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης και ανεργίας».

Η θέση αυτή έχει να κάνει με την πραγματικότητα της δεδομένης κερδοφορίας ορισμένων κλάδων της παραγωγής και των υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, παρά και ίσως εξαιτίας της κρίσης, οπωσδήποτε όμως με τη «βοήθεια» της ασκούμενης πολιτικής. Με θεσμικό πλαίσιο ασυδοσίας για τις επιχειρήσεις και αμοιβές πείνας για τους εργαζόμενους. Κι αυτό ακριβώς υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας και περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ
Αναμονή για μεταφορά πόρων

Μετά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2013, θα είναι δυνατή η μεταφορά πόρων για την κάλυψη αιτήσεων του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον στις Περιφέρειες Κεντρικής (56 εκατ. ευρώ), Δυτικής Μακεδονίας (18 εκατ. ευρώ) και Νοτίου Αιγαίου (0,6 εκατ. ευρώ). Τα χρήματα θα μεταφερθούν από άλλα προγράμματα ή άξονες των ΠΕΠ.

Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος είναι 396 εκατ. ευρώ και διαχειριστής του Ταμείου είναι η ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί πάνω από 25.000 κατοικίες με επιλέξιμους προϋπολογισμούς σχεδόν 250 εκατ. ευρώ. Εχουν εξοφληθεί επιλέξιμες δαπάνες 80 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 48 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ