Πέμπτη 30 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Η διοίκηση της εταιρείας επιμένει να επιβάλει το δικό της καθεστώς πληρωμών. Ανάγκη η ανασύνταξη του κινήματος των φτωχών και μεσαίων αγροτών

Βήμα στην προοπτική οργάνωσης της πάλης των φτωχών, μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική συνολικά, ως πολιτική που ευνοεί τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, αποτέλεσε η χτεσινή αγροτική κινητοποίηση στη «ΔΩΔΩΝΗ». Κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας Ιωαννίνων, για τα σοβαρά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η αγροτιά, προβλήματα που επιδεινώνονται εξαιτίας των μεθοδεύσεων της διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» να αφήνει απλήρωτο το γάλα δύο μηνών.

Φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι από χωριά της Ηπείρου, με τη στήριξη εργαζομένων, συγκεντρώθηκαν στη γαλακτοβιομηχανία. Η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας λέει ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως δηλώνει αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των κερδών, αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Για τους κτηνοτρόφους, που δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές, που αντιμετωπίζουν ακόμη και μηνύσεις από εμπόρους που κόβουν πλέον την πίστωση, υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Η διοίκηση, μάλιστα, επανέλαβε όσο πιο προκλητικά μπορούσε ότι δεν έχει καμιά απολύτως υποχρέωση να εξακολουθεί να πληρώνει το γάλα κάθε μήνα, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Και επιπλέον τους εκβιάζει απροκάλυπτα, λέγοντας ότι όσοι διαφωνούν με την πολιτική της να πάνε σε άλλη γαλακτοβιομηχανία.

Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος του δήμου Ζίτσας χαιρετίζει τους φτωχούς μικρομεσαίους κτηνοτρόφους από όλα τα χωριά της Ηπείρου, που, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες αυτή την περίοδο από τον φόρτο των αγροτικών εργασιών, ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα, συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη «ΔΩΔΩΝΗ», διεκδικώντας να πληρωθούν για το γάλα που δίνουν και για το οποίο είναι «μέσα» πάνω από δύο μήνες.

Ανάγκη η ανασύνταξη

«Η σημερινή κινητοποίηση, σημειώνει, αποτελεί συνέχεια άλλων αντίστοιχων αγωνιστικών κινήσεων στις οποίες προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας. Αποτελεί σημαντικό βήμα για την οργάνωση και τη συλλογική διεκδίκηση, για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος κόντρα στην μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που έσπειραν και σπέρνουν οι συμβιβασμένες με αυτήν την πολιτική ηγεσίες στο αγροτικό κίνημα.

Δόθηκε απάντηση στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που θέλει να περάσει η εταιρεία "ΔΩΔΩΝΗ" για να αποτρέψει τη συλλογική οργανωμένη αντίδραση των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Οπως είναι γνωστό, ο επιχειρηματικός όμιλος τις προηγούμενες μέρες απαίτησε "οι παραγωγοί να μην συνδικαλίζονται", εκτόξευσε απειλές ότι θα κόψει το γάλα σε όσους σηκώνουν κεφάλι, και για την κινητοποίηση κλήθηκαν τα ΜΑΤ.

Ξεκαθαρίστηκε ότι η φτωχή αγροτιά δε συμβιβάζεται με την κατάσταση που διαμορφώνει η εταιρεία. Πως δεν επαιτεί και ότι διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα να πληρώνεται στην ώρα της, με τιμές που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής». Οι εξελίξεις στη «ΔΩΔΩΝΗ», λένε στην ανακοίνωση, «επιβεβαιώνουν την ανάγκη οργάνωση της πάλης, του συντονισμού της δράσης των φτωχών αγροτών από κάθε κλάδο. Να στηθεί σε κάθε χωριό Αγροτικός Σύλλογος.

Αναδεικνύεται αντικειμενικά - οι ίδιες οι εξελίξεις βάζουν στην ημερήσια διάταξη - η ανάγκη κοινής δράσης και πάλης με τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η γραμμή ρήξης, σύγκρουσης, ανατροπής με το σύνολο της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στη χώρα μας με οδηγό την ΕΕ και πυρήνα την ΚΑΠ με σκοπό να συγκεντρωθεί γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών και επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ