ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ευρωπαϊκή συνάντηση του ΠΣΕ

Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας θα συνέλθει για πρώτη φορά μετά το Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), η Γραμματεία του αύριο και μεθαύριο φιλοξενούμενη από το Πορτογαλικό Συμβούλιο Ειρήνης και Συνεργασίας, που είναι και ο περιφερειακός συντονιστής Ευρώπης του ΠΣΕ. Την Κυριακή 2 Ιούνη θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή συνάντηση του ΠΣΕ.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνόδους του ΠΣΕ είναι πρώτα απ' όλα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, τα σχέδια των ΗΠΑ για μεταφορά των στρατιωτικών τους δυνάμεων κατά 60% στην Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό, η γενικότερη αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης του συστήματος και σε όλες τις ηπείρους.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί ανοιχτή εκδήλωση με λαϊκούς φορείς της περιοχής για τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, ενώ θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με συνδικάτα και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος. Ηδη, έχουν δηλώσει συμμετοχή τα μέλη της Γραμματείας από Πορτογαλία, Βραζιλία, Γερμανία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Ινδία, Νεπάλ, Κογκό, ΗΠΑ και Ελλάδα.

Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσουν οι Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του. Καλεσμένες στη Γραμματεία είναι επίσης οι οργανώσεις από το Λίβανο, το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Στην περιφερειακή συνάντηση, θα λάβουν επίσης μέρος τα κινήματα από Γερμανία, Δανία, Νορβηγία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Ιρλανδία, Γαλλία.


ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η ενίσχυση των αντικαθεστωτικών από τους ιμπεριαλιστές

Σπίτι στο Λίβανο που χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτόξευσαν από το συριακό έδαφος αντικαθεστωτικοί
Σπίτι στο Λίβανο που χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτόξευσαν από το συριακό έδαφος αντικαθεστωτικοί
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Με την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη τα ξημερώματα, να άρουν ουσιαστικά το εμπάργκο όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς, αλλά και το ψήφισμα που κατέθεσαν Κατάρ, Τουρκία και ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και υιοθετήθηκε με 36 ψήφους εκ των 47 μελών, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά της Συρίας.

Το ψήφισμα του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ καταδίκαζε τη χρήση «αλόγιστης βίας από τη συριακή ηγεσία» στην πόλη Κουσάιρ και την παρουσία «ξένων μαχητών» στην πόλη, μια αναφορά για τη σιιτική λιβανική «Χεζμπολάχ». Ο Σύρος πρέσβης χαρακτήρισε υποκινούμενο πολιτικά και προκατειλημμένο το ψήφισμα, τονίζοντας ότι είναι μονομερές.

Για «υπονόμευση των προσπαθειών πραγματοποίησης Διεθνούς Συνόδου και εξεύρεσης πολιτικής λύσης» έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας... έκπληκτος από τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα τόσο μονομερές ψήφισμα, την ώρα που υποτίθεται ότι προσπαθούν για μια μεταβατική λύση. Ο Λαβρόφ συμπλήρωσε ότι όταν κάποιος πραγματικά προσπαθεί για την πραγματοποίηση Διεθνούς Συνόδου, τότε δεν λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το Ιράν διοργάνωσε χτες Διεθνή Διάσκεψη στην Τεχεράνη για τη Συρία με τίτλο «Πολιτική λύση και περιφερειακή σταθερότητα», με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 40 χώρες, στην οποία ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αλι Ακμπάρ Σαλέχι, τόνισε ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει τη Διεθνή Διάσκεψη στη Γενεύη που προωθούν Ρωσία και ΗΠΑ και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι «η Συρία αποσυντίθεται γρήγορα» και πίεσε για πραγματοποίηση και επιτυχία της Συνόδου. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι έλαβε επιστολή από τη Βρετανία με «νέα στοιχεία για χρήση χημικών όπλων».

Στη Συρία χτες ο συριακός στρατός κατέλαβε στο Κουσάιρ την αεροπορική βάση στα βόρεια, με αποτέλεσμα να το έχει πλήρως περικυκλώσει.

Οι διαγκωνισμοί των αντικαθεστωτικών

Οι διάφορες ομάδες των αντικαθεστωτικών, που από πίσω τους έχουν διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αδυνατούν έως τώρα να καθορίσουν κοινή γραμμή πλεύσης σχετικά με την παρουσία τους στη Διεθνή Σύνοδο. Στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνεδριάζει η «Εθνική Συριακή Συμμαχία» από την περασμένη Παρασκευή, έσπευσαν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από σειρά χωρών που υποστηρίζουν ανοιχτά τους αντικαθεστωτικούς. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο ομόλογός του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεΐκ Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιάντ, ο Αμερικανός πρέσβης στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, ο ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου, ο ειδικός απεσταλμένος του εμίρη του Κατάρ, Κχάλεντ αλ Ατίγια, και ο επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, Σαλμάν μπιν Σουλτάν, συναντήθηκαν χτες μεταξύ τους και με τους εκπροσώπους της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» επί ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ και Γαλλία - και πιθανώς τα ΗΑΕ αλλά και η Σ. Αραβία λόγω των στενών της σχέσεων με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό - πιέζουν για «συμμετοχή» στη Διεθνή Σύνοδο και προσπαθούν να «διευρυνθεί» η «Συμμαχία» έτσι ώστε να περιοριστεί η επιρροή των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» που ελέγχονται κυρίως από το Κατάρ και κατά δεύτερο λόγο από την Τουρκία.

Αργά χτες το βράδυ, διέρρεε, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως, ότι η «Συμμαχία» προσανατολίζεται να συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο υπό την προϋπόθεση του ορισμού χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία και της ύπαρξης διεθνών εγγυήσεων. Ταυτόχρονα, σχεδόν, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, δήλωνε πως ο Πρόεδρος Ασαντ θα παραμείνει μέχρι τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του 2014 και πως ό,τι αποφασιστεί στη Σύνοδο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Επίσης, δήλωσε ότι η Συρία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από την πλευρά του Ισραήλ.

Επίσης το βράδυ είχε προαναγγελθεί μετάδοση συνέντευξης του Προέδρου της Συρίας, Μπ. αλ Ασαντ, στο δίκτυο της «Χεζμπολάχ», «αλ Μάναρ».

Σε μια άλλη εξέλιξη στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών, σφοδρή κριτική κατά της «Συμμαχίας» διατυπώνουν με ανοιχτή τους επιστολή και τέσσερις οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτήν και διατηρούν και δυνάμεις εντός Συρίας, κάτι που δεν συμβαίνει με τις περισσότερες συνιστώσες της. Θέτοντας ανοιχτά ζήτημα αμφισβήτησης της νομιμότητας που η «Συμμαχία» έχει ως εκπρόσωπος του συριακού λαού, οι τέσσερις οργανώσεις την καταγγέλλουν επίσης γιατί επέτρεψε την απροκάλυπτη παρέμβαση διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων στη στάση και στις αποφάσεις της.

  • Για μείωση κατά 95% της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας λόγω «της δράσης των τρομοκρατών και των άδικων κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί» έκανε λόγο, χτες, ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου, Σουλεϊμάν Αμπάς, συμπληρώνοντας ότι έχει μειωθεί στο μισό και η παραγωγή φυσικού αερίου και ότι η Δαμασκός αναγκάζεται να εισάγει πετρέλαιο για τις εσωτερικές της ανάγκες με τεράστιο οικονομικό κόστος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αποκαλύψεις για νέες μυστικές φυλακές

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για μυστικές, βρετανικές, φυλακές στο Αφγανιστάν, που δείχνουν σωρεία παραβιάσεων και παράνομης κράτησης «υπόπτων» ακόμα και για 14 μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σύμφωνα με τους Βρετανούς συνηγόρους τους, περισσότεροι από 90 Αφγανοί βρίσκονται κρατούμενοι στη φυλακή της βρετανικής βάσης Μπάστιον, η ευθύνη της οποίας προγραμματίζεται να περάσει στις αφγανικές αρχές. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, υπεραμύνθηκε των πρακτικών που αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου και των κανόνων κράτησης, με βάση τους οποίους ένας κρατούμενος πρέπει να αφήνεται ελεύθερος εντός 96 ωρών, εάν δεν απαγγελθούν κατηγορίες, λέγοντας ότι η απελευθέρωσή τους μπορεί να «αποτελέσει κίνδυνο για τα βρετανικά στρατεύματα».

Οι δικηγόροι των οκτώ κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται αιχμάλωτοι για 14 μήνες, καταγγέλλουν ότι οι πελάτες τους συνελήφθησαν σε επιδρομές στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ, με το νέο περιστατικό να επιβεβαιώνει ότι η περίπτωση των κρατουμένων της αμερικανικής βάσης Μπαγκράμ, δεν ήταν εξαίρεση, αλλά καθεστώς.

Στο μέτωπο των συγκρούσεων χτες «Ταλιμπάν» πραγματοποίησαν συντονισμένη επίθεση με στόχο τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, στην Τζαλαλαμπάντ, του Αφγανιστάν, με ενόπλους να εισβάλλουν στο κτήριο και καμικάζι να ανατινάζει την είσοδο. Η σύγκρουση βρισκόταν σε εξέλιξη ενώ δε δίνονταν πληροφορίες για θύματα.

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν, συνεχίζονται οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που υποστηρίζουν ότι έχουν στόχο δυνάμεις των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, μεταξύ των νεκρών της επίθεσης που έγινε στο βόρειο Ουαζιριστάν, είναι και ο δεύτερος στην ηγεσία των Πακιστανών Ταλιμπάν, Ουάλι ουρ Ρεχμάν, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από τις τάξεις των «μαχητών». Χτες στις επιθέσεις μη επανδρωμένων στη Μιρανσάχ του Πακιστάν, σκοτώθηκαν ακόμα τρεις άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές» και τραυματίστηκαν τέσσερις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ