ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εγκρίθηκε το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις

Νόμιμο έκρινε το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας και προχωρά η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής μετάθεσης των εκπαιδευτικών που κρίνονται υπεράριθμοι. Οσο το ΠΔ βρισκόταν για επεξεργασία στο ΣτΕ, το υπουργείο Παιδείας είχε δρομολογήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες που οδηγούν στις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης να έχουν συνεδριάσει μέχρι τις 30 Μάη για να καταρτίσουν τους πίνακες υπεράριθμων με «εργαλεία» τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής survey και κριτήρια που υπαγορεύονται από την πολιτική της αδιοριστίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, του «νέου σχολείου». Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν πλασματικές υπεραριθμίες, αφού όχι μόνο δεν περισσεύουν αλλά λείπουν κιόλας εκπαιδευτικοί από τα σχολεία.

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 151/2013 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα με κάποιες επιμέρους νομοτεχνικές παρατηρήσεις. Μεταξύ άλλων το σχέδιο ΠΔ αναφέρει: «Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης». Σε άλλο σημείο καθορίζει ότι «όσοι εκπαιδευτικοί δηλώσουν ότι δεν συναινούν στην υποχρεωτική τους μετάθεση καθώς και όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση, κατατάσσονται στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας».

Με το διάταγμα μεταξύ άλλων καθορίζονται οι προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών ως υπεράριθμων, η διαδικασία κατάταξής τους σε πίνακες μεταθέσεων, τα κριτήρια κατάταξης των υπεράριθμων εκπαιδευτικών στους πίνακες μετάθεσης κλπ.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος που είχε κατατεθεί στο ΣτΕ στις 13 Μάη 2013 ανακλήθηκε προσωρινά από τον υπουργό Παιδείας και την επόμενη ημέρα επανακατατέθηκε με ορισμένες τροποποιήσεις.

  • Τέλος, νόμιμα κρίθηκαν από το ΣτΕ και τα 36 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά» για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους

Ο Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα αιχμής τη δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών.

Υπενθυμίζεται ότι από 1η Σεπτέμβρη η διαχείριση των Εστιών περνάει από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (φορέας του υπουργείου Παιδείας) στα ίδια τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς όμως τους πόρους για να λειτουργήσουν. Ουσιαστικά, πρόκειται για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου που ανοίγει το δρόμο για νοίκια και ξεπούλημα των Εστιών σε ιδιώτες.

Φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν δωρεάν φοιτητικές εστίες τα κτίρια:

  • Η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων», που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
  • Το ξενοδοχείο «La Mirage».
  • Το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, ζητούν την επαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Να μη δοθεί ούτε ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί, ξεπουληθεί ή να επιβληθεί ενοίκιο στις ήδη υπάρχουσες Εστίες. Καμιά Εστία να μην κλείσει. Δωρεάν σίτιση για όλους. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις Εστίες.

ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Αύριο οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών
Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών
Αύριο Τετάρτη, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στον Ασπρόπυργο. Οι εκλογές καθυστέρησαν με ευθύνη της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΑΠ) και ορίστηκαν μόνο κάτω από την επιμονή και την πίεση των δυνάμεων της Αγωνιστικής Ενότητας. Στην ανακοίνωσή της, μπροστά στις εκλογές του συλλόγου, η Αγωνιστική Ενότητα σημειώνει: «Η επόμενη μέρα είναι κρίσιμη. Ρίχνοντας στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Ενότητας Πλοιάρχων - Μηχανικών, ο αγώνας, προφανώς, δε σταματάει. Εκεί αρχίζει. Μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, μέσα από ζωντανές μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από ένα Σύλλογο οργανωμένο και σε αγωνιστική κατεύθυνση. Σε συμπόρευση με το ναυτεργατικό κίνημα και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τους αντιναυτεργατικούς νόμους κυβέρνησης - εφοπλιστών, να απαιτήσουμε σύγχρονη δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, δουλειά με δικαιώματα, να πούμε ένα ηχηρό "όχι" στον εργασιακό μεσαίωνα».

Η χτεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου υπονομεύτηκε από τις δυνάμεις του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, που όχι μόνο δεν έκαναν κανέναν απολογισμό αλλά δημιούργησαν κλίμα οχλαγωγίας, εκφύλισαν τη διαδικασία και προσπάθησαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη συζήτηση για τα προβλήματα των σπουδαστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ πολλοί σπουδαστές δεν καταφέρνουν να βρουν μπάρκο για να πραγματοποιήσουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, πράγμα που οδηγεί κάποιους ακόμα και εκτός σχολής, δε δίστασαν να ισχυριστούν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι δουλειά του Συλλόγου και του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Αγωνιστική Ενότητα καλεί τους σπουδαστές να κρίνουν από την πείρα τους, να βγάλουν συμπεράσματα για την ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης και να κινηθεί ο Σύλλογος σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Εκδήλωση, με θέμα: «Αριστερή κυβέρνηση και φιλολαϊκή διέξοδος. Λύση ή ουτοπία;», διοργανώνουν οι ΟΒ Αρχιτεκτόνων και Χωροτακτών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σήμερα Τρίτη, στις 4 μ.μ., στην αίθουσα 106, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Α. Χαρχαρίδου, στέλεχος του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για την παρουσίαση της 2ης μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ για τη σοσιαλιστική εξουσία, οργανώνουν οι ΟΒ ΣΤΕΦ -ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης, αύριο Τετάρτη, στις 4.30 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ.

Φοιτητικό Φεστιβάλ στην Καβάλα

Την Πέμπτη, 6 Ιούνη, ξεκινούν οι εκδηλώσεις του φοιτητικού φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καβάλα, με σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη» και επικεντρώνονται στις πολιτικές εξελίξεις, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πέμπτη 6/6 και Παρασκευή 7/6 Τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 αφιερωμένο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Τρίτη 11/6, από τις 6 μ.μ., στο ανοιχτό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας: Βιντεοπροβολές για τον αντικομμουνισμό στα ΑΕΙ. Ενημέρωση για το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Παρουσίαση της συλλογής κειμένων του Β. Ι. Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», από την Σούλα Βλησίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Κρητικό γλέντι με το Σύλλογο Κρητών ΤΕΙ Καβάλας. Ρεμπέτικο Γλέντι με τον Κώστα Λιούμπα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το Σάββατο το Φεστιβάλ του Συλλόγου

«Δυνάμωσε το Σύλλογό σου! Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!». Με το σύνθημα αυτό πραγματοποιεί το Φεστιβάλ του ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), το Σάββατο 8 Ιούνη, στο χώρο του ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου (Καλλιθέας και Στρατάρχου Αλεξάνδρου, κοντά στο σταθμό του Μετρό).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συζήτηση με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), συναυλίες από μουσικά συγκροτήματα σπουδαστών, έκθεση σκίτσου με θέμα: «Κρίση και επαγγελματική εκπαίδευση». Ακόμα, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση: «Η άνοδος και η πτώση του κύριου Γκρόσαπ», από θεατρική ομάδα ανέργων, σπουδαστών και εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην έκθεση σκίτσου μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και να στέλνουν τα σκίτσα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου «sysdiek@gmail.com».

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΒΟΛΟΥ
Αμίαντος σε δημοτικό σχολείο

Παρά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των πλακιδίων με αμίαντο, με τα οποία έχει κατασκευαστεί το δάπεδο (1.000 τετραγωνικών μέτρων, περίπου) στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου, ένα υλικό τοξικό και άκρως επικίνδυνο για την υγεία των μικρών μαθητών, των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων σ' αυτό το σχολικό κτίριο.

Οπως επισημαίνουν σε Επερώτησή τους οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου χαρακτήρισε την αντικατάσταση των πλακιδίων ως επείγουσα και προχώρησε, με απόφασή του, στην έγκριση της μελέτης και του τρόπου κατασκευής του έργου. Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ρωτούν τη Δημοτική Αρχή τι θα κάνει για να ολοκληρωθεί το έργο της αντικατάστασης των πλακιδίων μέσα στο καλοκαίρι του 2013, ώστε, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον, απαλλαγμένο από το τοξικό και επικίνδυνο υλικό του αμιάντου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ