ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καλλιέργεια κλίματος περαιτέρω έντασης

Η επικράτηση του συριακού στρατού στο Κουσάιρ προκαλεί ανησυχία στους αντικαθεστωτικούς

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα ισραηλινά στρατεύματα στα υψίπεδα του Γκολάν μετά τις πρόσφατες σφοδρές μάχες
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα ισραηλινά στρατεύματα στα υψίπεδα του Γκολάν μετά τις πρόσφατες σφοδρές μάχες
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Λάδι στη φωτιά» της ήδη εκρηκτικής κατάστασης τόσο εντός Συρίας όσο και στην ευρύτερη περιοχή ρίχνουν οι χτεσινές δηλώσεις του προσωρινού επικεφαλής της αντικαθεστωτικής Εθνικής Συριακής Συμμαχίας, Ζορζ Σάμπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πλέον «οι μαχητές της Χεζμπολάχ βρίσκονται παντού στη Συρία και ότι πρόκειται για συνθήκες κατοχής». Η «Συμμαχία» βέβαια έχει υποστεί πλήγμα στο κύρος που προσπάθησαν να της καλλιεργήσουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς έχουν πλέον κυριαρχήσει οι εσωτερικές διαφωνίες και διαγκωνισμοί ανάλογα με τις διαφωνίες των δυνάμεων που στηρίζουν τις διάφορες συνιστώσες της και αμφισβητείται η νομιμότητά της από σειρά αντικαθεστωτικών οργανώσεων.

Οι εμπρηστικές αυτές δηλώσεις του, όπως και του Μεγάλου Μουφτή της Σ. Αραβίας καθώς και του Προέδρου της Ενωσης σουνιτών Ιεροδιδασκάλων, οι οποίοι κάλεσαν σε ιερό πόλεμο κατά της «Χεζμπολαχ», του Ιράν κατ' επέκταση και των σιιτών γενικότερα, έρχονται να προστεθούν στο γεγονός ότι η Ενωση μουσουλμανικών συνδικάτων με έδρα το Κατάρ -που χρηματοδοτεί ανοιχτά τμήμα των αντικαθεστωτικών- κάλεσε όλους τους εργαζόμενους μουσουλμάνους να μετατρέψουν σε «μέρα οργής κατά του Ασαντ και υπέρ των αντικαθεστωτικών» την επόμενη Παρασκευή με διαδηλώσεις παντού.

Αφορμή για την κλιμάκωση της προπαγανδιστικής αυτής επίθεσης από την πλευρά αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών τους αποτέλεσε η επικράτηση του συριακού στρατού με τη βοήθεια των ενόπλων της «Χεζμπολάχ», στη μάχη για την, στρατηγικής σημασίας, πόλη Κουσάιρ, όπου έχει διακοπεί η διαδικασία εξοπλισμού και εισόδου ενόπλων στο συριακό έδαφος.

Η «πτώση» του Κουσάιρ στα χέρια του στρατού προκαλεί αναταράξεις και στον, ήδη, ταραγμένο Λίβανο. Σποραδικές μόνο συγκρούσεις σημειώνονταν, χθες, στη συριακή πλευρά της πόλης Κουνέιτρα στην πράσινη γραμμή με τα κατεχόμενα, από τον ισραηλινό στρατό, υψώματα του Γκολάν. Μετά τις προχθεσινές μάχες, τον τραυματισμό δύο κυανόκρανων και την ανακοίνωση της Αυστρίας να αποσύρει τους στρατιώτες της από τη δύναμη του ΟΗΕ, φαίνεται ότι ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στις Φιλιππίνες των οποίων οι στρατιώτες είναι η πλειοψηφία της δύναμης.

ΗΠΑ
Σάλος από τις παρακολουθήσεις

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το «κοινό» μυστικό της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων εκατομμυρίων Αμερικανών -και όχι μόνον...- πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επανέρχεται δριμύτερα στην επικαιρότητα, μετά τις νέες αποκαλύψεις για την απρόσκοπτη συνεργασία διαδικτυακών και ηλεκτρονικών εταιρικών κολοσσών όπως η Υahoo, Google, Facebook, Apple, AOL, Paltalk, YouTube, Skype και Microsoft με την «Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας» (NSA) με το γνωστό πρόσχημα της αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι νέες αποκαλύψεις έγιναν με χτεσινά, νεότερα ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» και της βρετανικής «Guardian» αναφορικά με το άκρως απόρρητο πρόγραμμα PRISM, που επιτρέπει στις μυστικές υπηρεσίες τη συλλογή παντός είδους τηλεπικοινωνιακού υλικού που γίνεται είτε από παρόχους ΙΝΤΕΡΝΕΤ είτε άλλων τηλεφωνικών υπηρεσιών. Η «Δημοκρατική» γερουσιαστής Ντιάν Φεϊνστάιν, που προεδρεύει της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη του προγράμματος, ενώ αναφερόμενη στις προχτεσινές αποκαλύψεις για τη συλλογή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων εκατομμυρίων πελατών της αμερικανικής εταιρείας Verizon παραδέχτηκε πως αυτή γίνεται εδώ και τουλάχιστον επτά συναπτά χρόνια στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας PATRIOT.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη συλλογή και παρακολούθηση προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων σαν «κρίσιμο εργαλείο προστασίας της εθνικής ασφάλειας κατά των τρομοκρατικών απειλών», ενώ ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε πως οι διαρροές στις δύο εφημερίδες «απειλούν την εθνική ασφάλεια».

Απ' την άλλη, εκπρόσωποι των άμεσα εμπλεκόμενων διαδικτυακών εταιρειών διεθνούς εμβέλειας όπως η Google, η Yahoo και η Microsoft έσπευσαν να «διαψεύσουν» τις αποκαλύψεις πως έδιναν στις μυστικές υπηρεσίες ελεύθερη πρόσβαση στους σέρβερ, διευκρινίζοντας με νόημα πως έδιναν μόνον αρχεία και στοιχεία «για συγκεκριμένους λογαριασμούς και ιδιαίτερες περιπτώσεις».

Γεγονός είναι, πάντως, πως και με αυτήν την υπόθεση πέφτει ένα ακόμη δήθεν «δημοκρατικό» προσωπείο της κυβέρνησης Ομπάμα που και αυτή, όπως και η προηγούμενη του Τζ. Ου. Μπους, λεηλατούν κατά το δοκούν τον τομέα των προσωπικών δεδομένων και των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών με το βολικό πρόσχημα της «καταπολέμησης τρομοκρατικών απειλών».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-- Την επαναλειτουργία της λεγόμενης κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας με τη Ν.Κορέα ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος της ΛΔ Κορέας. Λίγες ώρες μετά η Ν. Κορέα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την επανάληψη των διμερών συνομιλιών αλλά όχι στο κοινό βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ αλλά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Πανμουντζόμ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νέο πολιτικό κόμμα ανακοίνωσε χτες πως θα ιδρύσει ο πρόεδρος της Βουλής των Κοσσοβάρων Αλβανών (πρώην γενικός γραμματέας και ένας από τους ιδρυτές του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου), Γιακούπ Κρασνίτσι κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι για αυταρχική διακυβέρνηση.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Επίσημη εξήγηση για τις «επιθετικές προτάσεις» αξιωματούχων σε συνεδρίαση του αιγυπτιακού Υπουργικού Συμβουλίου στις αρχές της βδομάδας σχετικά με την εκτροπή των νερών του Μπλε Νείλου για την κατασκευή γιγαντιαίου φράγματος στην Αιθιοπία ζήτησε χτες το αιθιοπικό υπουργείο Εξωτερικών από τον Αιγύπτιο πρέσβη στην πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το αλβανικό σύστημα Υγείας είναι ένα από τα πιο άνισα στην Ευρώπη και την Ασία, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας ότι το 60% των δαπανών ιατρικοφαρμακευτικής περίθαλψης καλούνται οι Αλβανοί πολίτες να το βάλουν από την τσέπη τους.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πέθανε σε ηλικία 84 χρόνων, από επιπλοκή μετά από προγραμματισμένη επέμβαση, ο πρώτος πρωθυπουργός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, Πιερ Μορουά. Ο Μορουά διετέλεσε πρωθυπουργός, υπό τον Μιτεράν, μεταξύ 1981 - 1984, που επέβαλλε τα πρώτα ...σοσιαλιστικά μέτρα λιτότητας.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εξι Ιρανοί προσκυνητές σκοτώθηκαν και άλλοι 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο την ώρα που διερχόταν το λεωφορείο που τους μετέφερε από το Ιράν προς την ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ για προσκύνημα. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μουκνταντίγια, και οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόκειται για έργο εξτρεμιστών σουνιτών.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Την παραίτησή του από τη θέση του λεγόμενου «πρωθυπουργού», της κατοχικής κυβέρνησης του ψευδοκράτους, στην Κύπρο υπέβαλε την Πέμπτη ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ιρσέν Κιουτσούκ, στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Η παραίτηση Κιουτσούκ ήρθε ως αποτέλεσμα της καταψήφισης της «κυβέρνησής» του από την αντιπολίτευση και οκτώ «βουλευτές» του κόμματός του.

ΓΑΛΛΙΑ
Ανεβαίνει σταθερά η ανεργία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη σταθερή αύξηση της ανεργίας επιβεβαίωσε, μία βδομάδα μετά την ανακοίνωση των αντίστοιχων στοιχείων της γαλλικής υπηρεσίας για τους ανέργους -Pole Emploi- και το στατιστικό Ινστιτούτο Insee. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Insee, η ανεργία κατέγραψε αύξηση και το πρώτο τρίμηνο του 2013 κατά 0,3% και άγγιξε το 10,4%, ποσοστό ρεκόρ για τη χώρα μετά το 1998. Ανάλογη ήταν η εικόνα μια βδομάδα πριν από τον Pole Emploi.

Σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία, η ανεργία αυξήθηκε τον Απρίλη κατά 1,2% ή αλλιώς κατά 39.800 άτομα. Στην κατηγορία όσων δεν εργάζονται καθόλου, πλέον, κατατάσσονται 3.264.000 άνθρωποι. Αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι άλλοι 632.900 άνθρωποι δουλεύουν λιγότερο από 78 ώρες το μήνα και άλλοι 901.900 εργάζονται λίγο περισσότερο από 78 ώρες το μήνα, τότε το συνολικό ποσοστό ανέργων και σχεδόν ανέργων φθάνει τον αριθμό ρεκόρ των 4,8 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πρόκειται για τον 24ο συνεχόμενο μήνα που η ανεργία καταγράφει άνοδο. Την ανεργία χρησιμοποίησε ως άλλοθι η γαλλική κυβέρνηση για να προωθήσει και το νομοσχέδιο «μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας» που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και έγινε νόμος του κράτους μόλις πριν από δύο βδομάδες.

ΒΕΛΓΙΟ
Κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πορεία ενάντια στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση του Βελγίου πραγματοποίησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες περισσότεροι από 35.000 διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων. Καταγγέλθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προθέσεις της κυβέρνησης του Βέλγου Πρωθυπουργού, Ελιο ντι Ρούπο, να προχωρήσει σε πάγωμα μισθών και να προχωρήσει σε μέτρα περικοπής σειράς ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Βεβαίως, δεν αρκεί να αλλάξει η πολιτική της λιτότητας, όπως προβάλλουν τα συνδικάτα που στην πλειοψηφία τους προωθούν την κοινωνική συναίνεση, αλλά να χτυπηθεί η αιτία του προβλήματος της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ίδια η στρατηγική του κεφαλαίου, που, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, γίνεται πιο επιθετικό και για να σωθεί αυτό ρίχνει όλα τα βάρη στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.

ΓΑΛΛΙΑ
Διαμαρτυρίες κατά των νεοναζί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης μετά από τη γνωστοποίηση του θανάτου του 18χρονου φοιτητή Πολιτικών Επιστημών, Κλεμάν Μερίκ, αντιφασιστικές και αριστερές οργανώσεις στο σημείο όπου σημειώθηκε η μοιραία συμπλοκή κατά την οποία χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι ο νεαρός, κοντά στο σταθμό Σαν Λαζάρ του Παρισιού. Οι αντιφασιστικές οργανώσεις διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων και διαμαρτυριών κατά της σταδιακά αυξανόμενης βίας ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων, σήμερα και αύριο, τόσο στο Παρίσι όσο και πολλές άλλες πόλεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακρίσεις από τις αστυνομικές αρχές οι οποίες από τις πρώτες κιόλας ώρες είχαν προσαγάγει επτά συνολικά άτομα που φέρονται να σχετίζονται με τη νεοναζιστική ακροδεξιά οργάνωση της Εθνικιστικής Νεολαίας. Πρόκειται για οργάνωση που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του '80 και είχε τότε στενές σχέσεις με το ακροδεξιό κίνημα του «Τρίτου Δρόμου», του ελληνικής καταγωγής Ζαν Ζιλ Μαλιαράκις. Από το 2010 και μετά ο επικεφαλής της νεολαίας Σερζ Αγιούμπ αυτοπροσδιορίζεται ως «σοσιαλπατριώτης» και προωθεί σειρά δράσεων δήθεν «αλληλεγγύης», υποστηρίζοντας ότι πλέον «δεν υπάρχει πρόβλημα φυλής αλλά οικονομικό και συσχετισμού δυνάμεων στη γαλλική κοινωνία και παγκοσμίως». Στη δεκαετία του '90,είχε συνεργαστεί περισσότερο και με τη νεολαία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, υπό τον Ζαν Μαρί Λεπέν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ