ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λαϊκές διαδηλώσεις - απάντηση στις απειλές Ερντογάν

Φωτογραφία από την πρόσφατη συγκέντρωση στην πλατεία «Ταξίμ». Ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας μιλάει στους συγκεντρωμένους
Φωτογραφία από την πρόσφατη συγκέντρωση στην πλατεία «Ταξίμ». Ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας μιλάει στους συγκεντρωμένους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στην πλατεία «Ταξίμ», στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις διαδήλωσαν και χτες δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, (ΑΚΡ), που φέρνει φτώχεια, καταπίεση και αυταρχισμό. Απέδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, παρά την άγρια καταστολή και τις απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού που έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την επιστροφή του από περιοδεία στη Β. Αφρική, μιλώντας στο αεροδρόμιο μπροστά σε ακροατήριο οπαδών του απαίτησε τον τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, εμφανίστηκε αμετακίνητος, λέγοντας ότι «αυτές οι διαδηλώσεις φτάνουν στα όρια της παρανομίας και πρέπει να λήξουν αμέσως», υποστηρίζοντας πως «όσοι αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί άνοιξαν, με μεγάλη ανευθυνότητα, το δρόμο για μίσος, διάκριση και πρόκληση». Υπεραμύνθηκε της κρατικής βίας, λέγοντας ότι η αστυνομία κάνει το καθήκον της και προσπαθεί να διασφαλίσει τη ζωή και την ιδιοκτησία όλων των πολιτών, «απέναντι στους τρομοκράτες και τους αναρχικούς», χρησιμοποιώντας ακόμα και «υπερβολική βία όταν χρειάζεται».

Σύμφωνα, πάντως, με τουρκικά ΜΜΕ, το Κοινοβούλιο της χώρας φαίνεται να αναστέλλει προς το παρόν τη συζήτηση του νομοσχεδίου -που έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή από το 2012-, σχετικά με την ανοικοδόμηση σε εθνικά πάρκα της Τουρκίας και άλλους χώρους φυσικού κάλλους, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο οι δηλώσεις του Ρ. Ερντογάν ότι τα σχέδια για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και το Πάρκο Γκεζί, που έδωσαν το έναυσμα για την εκδήλωση της μαζικής δυσαρέσκειας του τουρκικού λαού, απέναντι στην κυβέρνηση είναι ακόμα νωπές.

Σήμερα συγκαλείται από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, στην Κωνσταντινούπολη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του για την εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, ενώ χτες αναμενόταν η έναρξη της λεγόμενης Διάσκεψης της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή ξένων πολιτικών, αξιωματούχων, μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ακαδημαϊκών, με θέμα «το κοινό μέλλον της Τουρκίας και της ΕΕ, σε μία περίοδο διεθνών προβλημάτων».

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Συνεχίστηκαν χτες οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας. Ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, συναντήθηκε με στελέχη πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων. Μιλώντας στον «Ρ», το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε: «Από τις συναντήσεις που έχουμε με συνδικάτα και φορείς του αγωνιζόμενου λαού διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη, συσσωρευμένη οργή ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οξύνει καθημερινά τα λαϊκά προβλήματα με μαζική ανεργία, φτώχεια, καταπίεση και ταυτόχρονα αυταρχισμό και καταστολή. Εντονη ανησυχία προκαλεί στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή και άλλα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Πάντως, η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που έχουν βγάλει μαζικά τον κόσμο στο δρόμο.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία είναι στους δρόμους παρά την καταστολή, στην οποία, πρέπει να σημειώσουμε, συμμετέχουν εκτός από την αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες που επιτίθενται με γκλομπ. Επιπρόσθετα, στον κατασταλτικό μηχανισμό, σύμφωνα με καταγγελίες διαδηλωτών, ιδιαίτερα σε πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία στην περιοχή του Χατάι συμμετέχουν και ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών που δρουν στη Συρία και έχουν περάσει τα σύνορα. Στα κρατητήρια κρατούνται παράνομα χωρίς νομική υποστήριξη 5.000 συλληφθέντες. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, 10 έχουν χάσει την όρασή τους, ενώ υπάρχουν και 3 νεκροί.

Και οι χτεσινές συκοφαντικές και υπονομευτικές για το κίνημα δηλώσεις του Ερντογάν από το αεροδρόμιο, όταν επέστρεψε από περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική, εξόργισαν ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές που δήλωναν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι είναι σημαντική η συμβολή του ΚΚ Τουρκίας στην ιδεολογική διαπάλη που γίνεται, έτσι ώστε το κίνημα να ενισχύσει τον αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του, διαπάλη τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, άλλες αστικές δυνάμεις και οπορτουνιστές που θέλουν να χειραγωγήσουν το κίνημα».

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πυρηνική και στρατιωτική συνεργασία

ΤΟΚΙΟ.--

Στην εμβάθυνση της γαλλο-ιαπωνικής συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού συμφώνησαν χτες στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη δεύτερη μέρα επίσημης τριήμερης επίσκεψης του τελευταίου στην Ιαπωνία που ολοκληρώνεται σήμερα (Σάββατο).

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, μάλιστα, στην καθιέρωση ενός τακτικού διαλόγου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας αμφοτέρων χωρών ανάλογα με τις συνομιλίες που έχει θεσπίσει το Τόκιο με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Μεταξύ των Γάλλων αξιωματούχων που απαρτίζουν την αποστολή ήταν και ανώτατα διοικητικά στελέχη του γαλλικού ενεργειακού πυρηνικού κολοσσού AREVA, οι οποίοι υπέγραψαν σειρά συμφωνιών με την εταιρεία «Ιαπωνικών Πυρηνικών Καυσίμων» και την ΑTOX, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της πυρηνικής απορρύπανσης. Συμφωνίες υπεγράφησαν και μεταξύ στελεχών του ιαπωνικού βιομηχανικού ομίλου Μιτσουμπίσι και κονσόρτσιουμ ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής Arianespace.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΕΕ, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών, στην επέμβαση στη Συρία και άλλα ζητήματα.

Να σημειωθεί ότι οι ετήσιες εξαγωγές της Γαλλίας στην Ιαπωνία το 2012 έφθασαν τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ιαπωνικές εισαγωγές ανέρχονται σε πάνω από 9 δισ. ευρώ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), εκπροσωπώντας τους χιλιάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους απογόνους και φίλους, εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Τουρκίας, που εδώ και 8 μέρες βρίσκεται, σύσσωμος, στους δρόμους, αγωνιζόμενος ενάντια στις συνθήκες καταπίεσης, φτώχειας και ανέχειας που βιώνουν.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, επίσης, εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και στη Νεολαία του, που συμμετέχουν αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις και γι' αυτό δέχτηκαν άγρια επίθεση στα κεντρικά γραφεία τους.

Τέλος, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταγγέλλει την άθλια και άγρια επίθεση των τουρκικών αρχών ενάντια στους διαδηλωτές, που μετράνε, ήδη νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συνάντηση Κορυφής με ευρεία ατζέντα

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.--

Στην Καλιφόρνια έφτασε την Πέμπτη το βράδυ (τοπική ώρα) ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ, προκειμένου να παραστεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπάρακ Ομπάμα, στη Σύνοδο ΗΠΑ - Κίνας, που αναμενόταν να ξεκινήσει χτες και να ολοκληρωθεί σήμερα. Η διήμερη σινοαμερικανική σύνοδος αναμένεται να ασχοληθεί με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και με θέματα εξωτερικής πολιτικής με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο και της Ασίας να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στο θέμα της ΛΔ Κορέας, την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, όπου οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους, αλλά και στην κυβερνοκατασκοπεία.

Η διήμερη συνάντηση κορυφής, θα πραγματοποιηθεί σε ιδιωτική τοποθεσία στο Παλμ Σπρινγκς και είναι η πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου της Κίνας από τον Σι Τζίνπινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ