Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πυρηνική και στρατιωτική συνεργασία

ΤΟΚΙΟ.--

Στην εμβάθυνση της γαλλο-ιαπωνικής συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού συμφώνησαν χτες στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη δεύτερη μέρα επίσημης τριήμερης επίσκεψης του τελευταίου στην Ιαπωνία που ολοκληρώνεται σήμερα (Σάββατο).

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, μάλιστα, στην καθιέρωση ενός τακτικού διαλόγου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας αμφοτέρων χωρών ανάλογα με τις συνομιλίες που έχει θεσπίσει το Τόκιο με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Μεταξύ των Γάλλων αξιωματούχων που απαρτίζουν την αποστολή ήταν και ανώτατα διοικητικά στελέχη του γαλλικού ενεργειακού πυρηνικού κολοσσού AREVA, οι οποίοι υπέγραψαν σειρά συμφωνιών με την εταιρεία «Ιαπωνικών Πυρηνικών Καυσίμων» και την ΑTOX, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της πυρηνικής απορρύπανσης. Συμφωνίες υπεγράφησαν και μεταξύ στελεχών του ιαπωνικού βιομηχανικού ομίλου Μιτσουμπίσι και κονσόρτσιουμ ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής Arianespace.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΕΕ, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών, στην επέμβαση στη Συρία και άλλα ζητήματα.

Να σημειωθεί ότι οι ετήσιες εξαγωγές της Γαλλίας στην Ιαπωνία το 2012 έφθασαν τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ιαπωνικές εισαγωγές ανέρχονται σε πάνω από 9 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ