ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Εναλλακτική συνταγή ενσωμάτωσης του λαού

Εξωραΐζει την καπιταλιστική εκμετάλλευση και καλλιεργεί αυταπάτες για έναν ανθρώπινο καπιταλισμό

Στα μέτρα της προπαγάνδας του κόβει και ράβει ο ΣΥΡΙΖΑ την έκθεση του ΔΝΤ. Μιλώντας προχτές βράδυ στο Ηράκλειο, ο Αλ. Τσίπρας συμμερίστηκε τη διαπίστωση του Ταμείου περί της αναγκαιότητας ενός νέου κουρέματος του χρέους και ταυτόχρονα κατήγγειλε την υπόδειξη του ΔΝΤ για επιθετικότερη εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος, αφού αυτή δε βολεύει τους ισχυρισμούς του περί «φιλολαϊκού» τάχα μείγματος αστικής διαχείρισης που λέει ότι θα ασκήσει αν κυβερνήσει.

«Ομολογούνται αυτά που η Αριστερά λέει από την πρώτη στιγμή στον κόσμο: Οτι η Ελλάδα μπορούσε να διαπραγματευτεί το χρέος της», κόμπασε ο Αλ. Τσίπρας και αμέσως συμπλήρωσε: «Η βιαιότητα και η σκληρότητα του προγράμματος το καθιστά αναποτελεσματικό, αλλά υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα που επιβάλλουν την συνέχιση της καταστροφικής λιτότητας»!

Ισχυρίζεται δηλαδή ότι την αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα των μνημονίων δεν τα επιβάλλουν οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας στις δοσμένες συνθήκες της κρίσης και του ανταγωνισμού, αλλά το πολιτικό προσωπικό από ιδιοτέλεια και ανικανότητα.

Γι' αυτό κοροϊδεύει το λαό όταν λέει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το χρέος θα «κουρέψει» και τη λιτότητα για τον λαό θα τερματίσει! Κρύβει ότι το «κούρεμα» ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει για να του περισσέψει κρατικό χρήμα που θα κατευθύνει στους καπιταλιστές, ώστε να κάνουν επενδύσεις, ενώ τα μέτρα λιτότητας είναι προϋπόθεση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στόχο που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο αναφώνησε ότι «καθίσταται η οικονομία, η ανάπτυξη και η ζωή του νησιού όμηρος των επενδυτών». Δεν είπε βέβαια ότι φιλεργατική καπιταλιστική ανάπτυξη δεν υπάρχει και ότι το κόμμα του τέτοια ανάπτυξη θα επιδιώξει αν κυβερνήσει, αφού εκλιπαρεί ντόπιους και ξένους καπιταλιστές να επενδύσουν και ψάχνει κονδύλια για να τους συνδράμει.

Επιβεβαιώνοντας για νιοστή φορά τον τελευταίο χρόνο ότι δεν αποσκοπεί απλά και μόνο στο να διαχειριστεί την αστική εξουσία, αλλά επιπρόσθετα στο να ενσωματώσει ολοκληρωτικά το λαό σε αυτήν, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να ξεσηκωθεί η κοινωνία όχι για «μια ουτοπική επανάσταση», όπως είπε, εννοώντας να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να έρθει μια του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μεριμνήσει «για κοινωνική συνοχή, για ζωή και αξιοπρέπεια».

Υμνοι στους «καλούς» καπιταλιστές

Χτες, μιλώντας στη λεγόμενη «Εναλλακτική Σύνοδο», που διεξάγεται στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας αναπαρήγαγε τα χρεοκοπημένα συνθήματα των ξεπεσμένων «κοινωνικών φόρουμ», προσαρμοσμένα στις τωρινές συνθήκες. Είπε μεταξύ άλλων ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και αναγκαίος», αλλά δεν κατόρθωσε να κρύψει πως αναφέρεται στον κόσμο της μισθωτής σκλαβιάς, της ασύλληπτης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της κλεψιάς από λίγους του πλούτου που παράγουν οι πολλοί, υπερασπιζόμενος τη φενάκη του εξανθρωπισμένου καπιταλισμού.

Ετσι, τα έβαλε με τις «αγορές» κα τη «δικτατορία τους», τους «διεθνείς τοκογλύφους» και τους «τραπεζίτες», το «νεοφιλελευθερισμό» και το «παρασιτικό κεφάλαιο», για να υπερασπιστεί «την πραγματική οικονομία και παραγωγή», δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά όχι με «εργαλείο την κερδοσκοπία»! Διαχωρίζει δηλαδή τους καπιταλιστές σε «καλούς» και «κακούς» και καλεί το λαό να συμπαραταχθεί με τους πρώτους και να σηκώσει εχθρικές για τα συμφέροντά τους σημαίες.

Στο ίδιο πνεύμα και για τον εξωραϊσμό του καπιταλισμού που θέλει να διαχειριστεί, κάλεσε τη Σύνοδο να «ανοίξει τον δρόμο για έναν εναλλακτικό πρόγραμμα που θα κάνει τη δικτατορία των αγορών και τον καταναγκασμό του κέρδους παρελθόν».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων που πλαισιώνουν το «κίνημα» των διάφορων «φόρουμ» και «εναλλακτικών συνόδων», κάθε άλλο παρά εναλλακτικό είναι σε ό,τι αφορά τον πυρήνα της αστικής διαχείρισης, αφού δεν αμφισβητεί τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Για το ξελάσπωμα του καπιταλισμού φτυαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι για «να ξεκολλήσουμε το μέλλον από τη λάσπη», όπως κοροϊδεύει ο πρόεδρός του.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Σάββατο
  • Σε συγκέντρωση στην παραλία του Σταυρού Θεσσαλονίκης (δίπλα στο αμφιθέατρο) θα μιλήσει στις 8 μ.μ., ο Ζ. Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Σε συγκέντρωση στη Σκόπελο (Παραλία - Δημοτικό Καφενείο) στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Απ. Νάνος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.
  • Λαϊκό γλέντι διοργανώνει η ΚΟ Αμφιάλης Κερατσινίου, στις 9 μ.μ., στο χώρο του Γ' ΚΑΠΗ (Τσαλδάρη και Διον. Αεροπαγίτου 16).
  • Στο δημαρχείο Βόνιτσας στις 9 μ.μ. για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ θα μιλήσει ο Κ. Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.
  • Περιοδεία στη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς στις 7 μ.μ. με τον Κ. Τσαουσίδη, μέλος του ΤΓ Κιλκίς του ΚΚΕ.
Αύριο, Κυριακή
  • Σε συγκέντρωση στην πλατεία Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει στις 8 μ.μ. ο Ζ. Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Σε συγκέντρωση στη Σκιάθο («Μπούρτζι») στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Απ. Νάνος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.
  • Εκδήλωση με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία, για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του λαού», διοργανώνει η ΚΟ Επαγγελματιών Οδηγών του ΚΚΕ, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
  • Εκδήλωση για τους 101 εκτελεσμένους της Ιωνίας την 6/6/1944, διοργανώνουν η ΚΟΒ Ιωνίας Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, στις 10.30 π.μ., στα Διαβατά.
  • Περιοδεία σε Κεντρικό και Γάβρα Κιλκίς στις 6 μ.μ., με τον Κ. Χαλίτσιο, μέλος του ΤΓ Κιλκίς του ΚΚΕ.
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ»
Σοβαρή καταγγελία για περίεργο περιστατικό

Ενα περίεργο περιστατικό καταγγέλουν οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, στη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσου», με αντικείμενο την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των πρώην στρατοπέδου, εμφανίστηκαν στο χώρο πέντε άντρες με στολές παραλλαγής, βαμμένα πρόσωπα και όπλα. Οι άγνωστοι κατευθύνθηκαν προς το εσωτερικό του στρατοπέδου, ενώ κάτοικοι της περιοχής κάλεσαν την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τις Λαϊκές Επιτροπές, «η αστυνομία αφού τους βρήκε και μίλησε μαζί τους, μας ενημέρωσε με "χαλαρό" ύφος ότι πρόκειται για "στρατιωτικούς" που ήρθαν με "ψεύτικα" όπλα για εξάσκηση. Μετά από αυτό ομάδα συναγωνιστών από τη Λαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν να τους βρουν. Η παρουσία και οι ερωτήσεις μας ενόχλησαν τους "στρατιωτικούς", και μάλιστα ένας - δυο από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μας. Τελικά παρενέβη πάλι η Αστυνομία η οποία μπήκε στη μέση τηρώντας "ίσες αποστάσεις"».

Η ανακοίνωση καταλήγει μεταξύ άλλων: «Ομως τελικά, ποιοι ήταν αυτοί οι τύποι με τις παραλλαγές και τα όπλα;

-- Αν ήταν στρατιωτικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία, το όλο επεισόδιο ήταν κλιμάκωση της προσπάθειας του στρατού να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου και να μην αποδοθεί στο λαό της περιοχής.

-- Αν ήταν στρατιωτικοί εκτός υπηρεσίας, ή πολίτες, είμαστε ενώπιον μιας από τις γνωστές παρακρατικές - παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν τελευταία στην περιοχή, ως βραχίονες φασιστικών οργανώσεων και με την ανοχή, αν όχι την ευθύνη του κρατικού μηχανισμού».

Η καταγγελία είναι σοβαρή και επιβάλλεται να δοθούν απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Λαϊκό γλέντι στον Πειραιά

Λαϊκό γλέντι διοργανώνουν οι Εδαφικές ΚΟΒ της Α' Πειραιά και οι ΚΟΒ Επισιτισμού, Εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ Πειραιά, σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Δηλαβέρη (τέρμα Θηβών), με το μουσικό σύνολο «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Από σήμερα Σάββατο στα γραφεία της Οργάνωσης

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου στα γραφεία της (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, 1ος όροφος). Η έκθεση θα λειτουργεί έως την Κυριακή 16 Ιούνη, καθημερινά από 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. και Σαββατοκύριακο από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ..

Στο χώρο της έκθεσης θα γίνουν οι εξής βιβλιοπαρουσιάσεις για την έκδοση «Οκτώβρης 1917. Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη»: Τη Δευτέρα 10/6, στις 6 μ.μ., από την ΚΟΒ της Alpha Bank της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού, την παρουσίαση θα κάνει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ. Την Τρίτη 11/6, στις 4 μ.μ. απ' τις ΚΟΒ Δ2 και Δ3 της ΤΟ ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, την παρουσίαση θα κάνει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ. Την Τετάρτη 12/6, στις 6 μ.μ., απ' την ΚΟΒ Εθνικής της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού, την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ