ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Ο αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας»

Μιλούν στο «Ρ» αθλητές που συνέβαλαν στην επιτυχία του διημέρου της ΚΝΕ για γνωριμία με την πάλη και τα μαχητικά αθλήματα

Καράτε
Καράτε
Σημαντική απήχηση στη νεολαία και στο χώρο του αθλητισμού είχε η πρωτοβουλία της ΚΝΕ να διοργανώσει διήμερο γνωριμίας με την πάλη, άλλα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πετρούπολη. Για την ΚΝΕ, η διοργάνωση ήταν ένας τρόπος να αναδείξει τη θέση της για τον αθλητισμό, να μεταφέρει το κάλεσμα στους νέους «να μη μένουν θεατές στην εξέδρα», να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στον αθλητισμό, να υιοθετήσουν την ανυπότακτη στάση ζωής. Ηταν παράλληλα η αφετηρία μιας πολύμορφης δραστηριότητας που θα συνεχιστεί και με άλλα αθλήματα για να έρθει η νεολαία σε επαφή με τον αθλητισμό, συνολικά, να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμα στη φυσική αγωγή, ως στοιχείο που προάγει τη βελτίωση της υγείας, τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, καλλιεργεί αγωνιστικές αξίες, όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η πάλη ενάντια στο ρατσισμό.

Για την πρωτοβουλία της ΚΝΕ μίλησαν στον «Ρ» αθλητές που συνέβαλαν στο να γίνει πράξη, με μεγάλη επιτυχία, το διήμερο.

Ο Βαγγέλης Σίμος, διακεκριμένος αθλητής στο Τζούντο, σημείωσε: «Σίγουρα ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον αθλητισμό είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε πρωταθλητισμό, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να μπλέξει με τα ναρκωτικά τα οποία και μετά τις τελευταίες εξελίξεις πλασάρονται στην ουσία δωρεάν στη νεολαία. Γονείς μαζί με τους προπονητές, εκπαιδευτές, ομοσπονδίες να παλέψουν για να υπάρχει δωρεάν και δημόσιος αθλητισμός, γιατί είναι δικαίωμα του λαού, θα αποτελέσει ασπίδα πρόληψης και για τους γονείς και για τα παιδιά. Υπάρχει συμμετοχή, θέλουν να επαναληφθεί. Πολύ καλή πρωτοβουλία, που την αγκάλιασε κόσμος, σύλλογοι, ομοσπονδίες, αθλητές».

Πυγμαχία
Πυγμαχία
Ο Κώστας Τζιδημόπουλος, προπονητής της εθνικής ομάδας τάε κβο ντο, είπε στο «Ρ»: «Ο αθλητισμός προσφέρει σωστή διατροφή μέσα από τον αθλητισμό βγαίνουν γερά άτομα. Αυτό που διακρίνει τα μαχητικά αθλήματα είναι ο σεβασμός, η ομαδικότητα και η πειθαρχία. Είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στα ναρκωτικά, τη βία, τις κακές παρέες. Ευχαριστούμε την ΚΝΕ για την πρωτοβουλία που πήρε, είναι πολύ σπουδαία, έχουμε συμμετάσχει και στο φεστιβάλ της παλιότερα. Ελπίζουμε να επαναληφθούν τέτοιες δραστηριότητες».

Η Βούλα Ζυγούρη, ολυμπιονίκης πάλης, ανέφερε: «Η ηλικία που θέλει να ξεκινήσει κάποιος είναι συνυφασμένη με το στόχο που θέλει να καταφέρει. Τα αθλήματα της αναμέτρησης αφορούν τον κάθε άνθρωπο, όπως και η αναμέτρηση αφορά τη ζωή μας γενικότερα. Δε χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό, μόνο μια παλαίστρα κι ένα μαγιό. Ο σκοπός είναι να επικρατήσουμε έναντι ενός αντιπάλου, δεν είναι απαραίτητο να βγούμε πρωταθλητές».

Ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, ομοσπονδιακός προπονητής και ολυμπιονίκης πάλης, δήλωσε: «Η πάλη σε διδάσκει να επικρατείς έναντι του αντιπάλου σου χωρίς να τον χτυπήσεις. Να χρησιμοποιείς την τακτική ευρύτερα στη ζωή σου. Στην καθημερινότητα χρησιμοποιούμε το ρήμα παλεύω, η συνεχής προσπάθεια για την επικράτηση έναντι του αντιπάλου. Αυτό γίνεται βίωμα, κι ίσως είναι κι ένας λόγος για να βγάλουν την πάλη από τα ολυμπιακά αθλήματα για να πάψει ο κόσμος να έχει τη μαχητικότητα στη ζωή του».

Το διήμερο έδωσε την ευκαιρία σε νέα παιδιά να γνωρίσουν τα αθλήματα με τα οποία ασχολούνται σε άλλους νέους. Οπως σημειώνει η Εβίτα, αθλήτρια της εθνικής ομάδας πάλης και μαθήτρια Λυκείου: «Είναι πολύ όμορφη η προσπάθεια που κάνει η ΚΝΕ. Η πάλη σε βοηθάει να αποκτήσεις πειθαρχία και καλή σωματική άσκηση. Κρίμα που το άθλημα δεν είναι διαδεδομένο, δεν προβάλλεται όπως θα έπρεπε, ειδικά τα κορίτσια είναι λίγα που επιλέγουν να ασχοληθούν με την πάλη». Ενώ η 16χρονη Ολυμπιάδα, αθλήτρια τάε κβο ντο, σημειώνει: «Θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες και να διδάσκεται φυσική αγωγή και μέσα στα σχολεία».

Το περιεχόμενο του διημέρου της ΚΝΕ ήταν και μία απάντηση στις μεθοδεύσεις για αποπομπή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της πάλης, ενός από τα αρχαιότερα αθλήματα, τη στιγμή που συμπεριλαμβάνονται αλλά, που «πουλάνε» περισσότερο, όπως το γκολφ.

Αναφορές στο διήμερο έγιναν από ιστοτόπους που εξειδικεύονται σε αυτά τα αθλήματα. Tο palema.gr αναπαράγει το ρεπορτάζ του «902.gr» για τις εκδηλώσεις καθώς και τις δηλώσεις της αθλήτριας Βούλας Ζηγούρη από το προσωπικό της μπλογκ voylazygouri gr. Η αθλήτρια αναφέρεται στην εκδήλωση χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, κάνει λόγο για την ανάγκη της δωρεάν άθλησης ενώ θεωρεί παγίδα τις λογικές του κόστους που προσπαθούν να περάσουν οι αρμόδιοι προκειμένου να δικαιολογήσουν τις περικοπές στον αθλητισμό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεύτερη μέρα σήμερα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας ξεκίνησε χτες στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, το φοιτητικό φεστιβάλ της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ-ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων της πρώτης μέρας πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας για τον Καπετάν Διαμαντή, καπετάνιο του ΕΛΑΣ και φοιτητή της Νομικής. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «από τους πολέμους των εκμεταλλευτών στην κατάργηση της εκμετάλλευσης», μουσικό αφιέρωμα με θέμα «Ο Μπρέχτ για τον πόλεμο». Συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο. Λαϊκό γλέντι.

Σήμερα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με πολιτική ομιλία από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Δημήτρη Σταρόβα και λαϊκό γλέντι.

Αλλες εκδηλώσεις αύριο Παρασκευή

-- Στην Κυψέλη, παράσταση καραγκιόζη, στην πλατεία, στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στο Μπραχάμι, στον Ασύρματο, προβολή της ταινίας «full Metal Jacket».

-- Στο Ρέθυμνο, στο ΤΕΙ, βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Λένιν «Από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης», βιντεοπροβολή και γλέντι.

-- Στα Τρίκαλα, προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι' άλλο το ζωνάρι» του Θεοδώρου Μαραγκού, στις 8.30 μ.μ., στην ταράτσα των γραφείων του ΚΚΕ.

-- Στο Κιλκίς, ιστορικός περίπατος για τους «Δίκαιους Πολέμους» στο χώρο του Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος στο Μπέλλες, στις 5 μ.μ.

-- Στη Φλώρινα, στο πάρκο στις 7 μ.μ., γίνονται οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακόμα θα γίνουν: Συζήτηση για ανεργία, θεατρικό για τον πόλεμο, μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη του κομμουνιστή Λάζαρου Σπυρόπουλου (9 μ.μ.) και πολλές συναυλίες.

Κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις

Ως αποτέλεσμα της άμεσης, συντονισμένης και αγωνιστικής παρέμβασης εκπαιδευτικών και γονιών ήρθε η χτεσινή δέσμευση από πλευράς υπουργείου Παιδείας ότι δε θα γίνουν συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων στο Περιστέρι.

Στη λίστα με τα 54 σχολεία που σύμφωνα με το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα συγχωνευτούν από την επόμενη σχολική χρονιά, περιλαμβάνονταν τέσσερα δημοτικά σχολεία του Περιστερίου. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», η Ενωση και Σύλλογοι Γονέων της πόλης έκαναν χτες κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις όπου ενημερώθηκαν ότι παίρνονται πίσω τα αρχικά σχέδια σε ό,τι αφορά το 5ο, 11ο, 36ο και 47ο Δημοτικά.

«Υψώνουμε ένα μεγάλο "όχι" στην επιχείρηση "συγχωνεύσεις σχολείων" και στην αναδιοργάνωση της εκπαιδευτικής δομής που αντικειμενικά προμηνύουν τα επόμενα εγκλήματα στη μόρφωση των παιδιών μας», σημειώνει η Ενωση Γονέων Ηρακλείου Κρήτης που σήμερα Πέμπτη, καλεί γονείς και σωματεία εκπαιδευτικών στο αμφιθέατρο της παλιάς Ακαδημίας, στις 12 το μεσημέρι, σε σύσκεψη για συντονισμό ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις. Το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης προβλέπει στο Ν. Ηρακλείου συγχώνευση των εξής δημοτικών σχολείων: Καβροχωρίου με Καλεσσών, Καρκαδιώτισσας με Προφήτη Ηλία, Αμιρών με Ανω Βιάννου, Παναγιάς Πεδιάδος με 2ο Αρκαλοχωρίου, Σκουρβούλων με 1ο Γαλιάς, Σίβα Πυργιωτίσσης με Πιτσίδων, Στερνών με Ασημίου.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ενάντια στις συγχωνεύσεις - συμπτύξεις, καλεί την Τρίτη 25 Ιούνη η ΕΛΜΕ Πειραιά. Χτες, η ΕΛΜΕ και Ενώσεις Γονέων διοργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής απαιτώντας να μη δηλωθούν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί, να μη δημιουργηθούν πληθωρικά τμήματα, να φτιαχτούν τμήματα με 20 μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ