ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μεγάλα «ψάρια» τρώνε τους μικρούς αλιείς

Το τελειωτικό χτύπημα στη μικρή παράκτια αλιεία της χώρας μας επιχειρεί η ΕΕ, με πρόσχημα την προστασία των ιχθυαποθεμάτων

Την ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων και την ταυτόχρονη διάλυση ουσιαστικά της παράκτιας και μέσης αλιείας στη χώρα μας, προβλέπει η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014 - 2020.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους γενικούς άξονες της νέας ΚΑλΠ που παρουσίασε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπονται νέα περιοριστικά μέτρα για την άσκηση της αλιείας στη χώρα μας, καθώς θα πολλαπλασιασθούν τα αλιευτικά καταφύγια (ολόκληρες περιοχές, δηλαδή, στις οποίες θα απαγορεύεται το ψάρεμα) ενώ για τα υπόλοιπα ύδατα θα αυξηθούν οι μήνες απαγόρευσης κάθε έτος. Την ίδια στιγμή μέσω του νέου χωροταξικού θα υπερπολλαπλασιασθούν σε ολόκληρη την επικράτεια οι περιοχές που θα επιτρέπεται η ιχθυοκαλλιέργεια και η οστρακοκαλλιέργεια, ενώ μια σειρά προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχίσουν την παροχή «ρευστού» προς αυτού του τύπου την παραγωγή αλιευμάτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συστήματος καταγραφής και ελέγχου των ιχθυαποθεμάτων που επιβάλλει η ΕΕ, οι Ελληνες ψαράδες υποχρεώνονται τα αλιεύματα που μέχρι σήμερα απέρριπταν στη θάλασσα, στο εξής να τα παραδίδουν σε συγκεκριμένα λιμάνια, για τον έλεγχο και την καταγραφή τους. Η πρακτική αυτή αντικειμενικά θα αυξήσει επιπλέον το κόστος κάθε αλιευτικής εξόρμησης, προσθέτοντας έτσι έναν ακόμη παράγοντα που οδηγεί στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Επειτα απ' όλα αυτά, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί η «υπόσχεση» του υπουργού ότι υπάρχουν προβλέψεις ενίσχυσης του εισοδήματος των αλιέων μέσω προγραμμάτων αλιευτικού τουρισμού και περιβάλλοντος. Δηλαδή στους ψαράδες των περιοχών που παραδοσιακά ασκούσαν το επάγγελμά τους και που στο εξής θα ονομαστούν «αλιευτικά καταφύγια» ή για το διάστημα που θα τους απαγορεύεται γενικά στις ελληνικές θάλασσες να ψαρεύουν, θα τους δίνεται η δυνατότητα να απασχολούνται στον καθαρισμό κάποιων παραλιών ή να... πηγαίνουν βαρκάδα τους τουρίστες που θέλουν να γευτούν το ελληνικό φολκλόρ. Θα ζουν δηλαδή με επιδόματα φτώχειας και τα φιλοδωρήματα των τουριστών.

Κι όλα αυτά στο όνομα της προστασίας των ιχθυαποθεμάτων του Αιγαίου, επιχείρημα άκρως υποκριτικό αλλά και προκλητικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στην ακριβώς απέναντι πλευρά του, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από τα ελληνικά νησιά που στους Ελληνες αλιείς επιβάλλονται όλοι οι παραπάνω περιορισμοί, οι Τούρκοι ψαράδες θα ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους αφού δεν δεσμεύονται από τους περιορισμούς της ΚΑλΠ. Κατά τον υπουργό, το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό, ωστόσο για την επίλυσή του παρέπεμψε στους διεθνείς οργανισμούς διαχείρισης της αλιείας ή ακόμη και στον... ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα 1991 - 2007 ο αλιευτικός στόλος της χώρας μας μειώθηκε από τα 23.181 σκάφη στα 17.801, ποσοστό μείωσης 23,2%, ενώ από τότε μέχρι και στα τέλη του 2012 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 16.000 περίπου. Την ίδια στιγμή, οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας από τις 220 που ήταν το 1995, έφτασαν τις 318 το 2008 και τις 330 το 2010, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 350, οι οποίες ανήκουν σε 80 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι 6 μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών συγκεντρώνουν τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής με το υπόλοιπο πλήθος μικρότερων μονάδων να χρησιμοποιούν τα εμπορικά δίκτυα των «μεγάλων» για τη διάθεση της παραγωγής τους.

ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ
Βίαιη υποχώρηση στο 75% της ΕΕ

Κατά 15 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες κατρακύλησε το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2010, στην Ευρώπη των 27, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για στοιχεία που αντανακλούν τη βίαιη καθίζηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων λόγω της εφαρμογής των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας, αν και οι μέσοι όροι μετριάζουν κατά πολύ το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2012 υποχώρησε στο 75% του μέσου κοινοτικού όρου των 27 χωρών της ΕΕ και με αυτή την επίδοση, η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη κατηγορία χωρών στις οποίες περιλαμβάνονται οι: Μάλτα, Σλοβενία, Τσεχία, Σλοβενία, Πορτογαλία, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ του 75% (Ελλάδα) και 85%. Το 2008 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ανέρχονταν στο 92%, το 2009 στο 94% και το 2010 στο 90%. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι ο μέσος όρος προκύπτει από την άθροιση του εισοδήματος της αστικής τάξης με τα εισοδήματα της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων, από αυτό και μόνο προκύπτει ότι η πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών τάξεων, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δείχνει ο μέσος δείκτης.

Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφεται στο Λουξεμβούργο (271%), ενώ ακολουθούν Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Σουηδία με το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ξεπερνά κατά 30% τα μέσα επίπεδα της ΕΕ-27. Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Φιλανδία, ξεπερνούν το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 15% έως 25%, Βρετανία, Γαλλία κατά 10%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ρουμανία (49%) και Βουλγαρία (48%).

ΠΑΣΕΒΕ
Νέα κινητοποίηση στις 26 του Ιούνη

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για κλιμάκωση του αγώνα για το Ασφαλιστικό

Νέα κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό, την ερχόμενη Τετάρτη 23 του Ιούνη οργανώνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ, η ΠΑΣΕΒΕ.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει:

Μετά την επιτυχημένη ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης για το Ασφαλιστικό στις 12/6/2013 που οργανώθηκε από την ΠΑΣΕΒΕ και συμμετείχε μεγάλος αριθμός Σωματείων και συναδέλφων με αποκλεισμούς και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις της χώρας, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ και κλιμακώνουμε την πάλη μας, στις 26 ΙΟΥΝΗ 2013.

ΞΑΝΑ στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ σε όλη τη χώρα και στο υπουργείο Απασχόλησης στην Αθήνα.

Προβάλλουμε το Αγωνιστικό Αντιμονοπωλιακό πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων της Π.Α.Σ.ΕΒΕ.

Συγκροτούμε το δικό μας, μαχητικό μπλοκ. Το μπλοκ των Αγωνιστικών δυνάμεων.

Διαχωρίζουμε τη θέση μας, από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που ψάχνουν να βρουν λύσεις και κοινές προτάσεις προσαρμοσμένες στην αντιλαϊκή πολιτική και τα μνημόνια.

Για την ΠΑΣΕΒΕ ο Αγώνας έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο:

    Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που διαλύει το ασφαλιστικό μας σύστημα.Μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Καλούμε τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ να οργανώσουν τη νέα κινητοποίηση, δίνοντας ηχηρή αλλά και μαζική απάντηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της τρικομματικής κυβέρνησης.

'Η ΑΥΤΟΙ 'Η ΕΜΕΙΣ

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Πτώση τζίρου - νέων παραγγελιών τον Απρίλη

Στην τροχιά της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να βρίσκεται η βιομηχανική παραγωγή της χώρας και τους πρώτους μήνες του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών (τζίρος) στη βιομηχανία σε ετήσια βάση τον Απρίλη του 2013, παρουσιάζει μείωση 5,7% έναντι αύξησης 12% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τη μέτρηση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου προκύπτει μείωση του τζίρου κατά 1,7%, έναντι αύξησης 5,9% που σημειώθηκε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επίσης, οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία σε ετήσια βάση τον Απρίλη του 2013 εμφανίζουν αύξηση 2,5%, έναντι μείωσης 14% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε μέσα επίπεδα οι νέες παραγγελίες εμφανίζουν μείωση κατά 5,8% έναντι μείωσης 3,9% που σημειώθηκε πέρυσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ