ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες συγκέντρωσης του τραπεζικού κεφαλαίου

Οι εργαζόμενοι της ΕΕ θα πληρώσουν την πολιτική διάσωσης των τραπεζών. Οι διαδικασίες οδηγούν στην ενίσχυση του ρόλου και της δύναμης των μεγάλων τραπεζικών συγκροτημάτων

Η εκ βάθρων αναδιάρθρωση των τραπεζών της Ευρωζώνης, στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διαδικασίας συγκεντροποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου στα χέρια λίγων ισχυρών τραπεζικών μονοπωλιακών ομίλων, η οποία είναι συνυφασμένη με τον επιμερισμό του κόστους της διάσωσης προβληματικών τραπεζών, στα κράτη - μέλη, τους ιδιώτες μετόχους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), είναι το βασικό θέμα των συζητήσεων της συνόδου του Γιούρογκρουπ, που συνεδρίαζε χτες, από το πρωί, στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να στηρίξουν τη συγκυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία (διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία την προοπτική νέων εκλογών), ενώ παράλληλα να «συνετίσουν» τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, υπενθυμίζοντάς του τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για την υλοποίηση του προγράμματος λιτότητας, το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, εμφανίζει αρρυθμίες... Η προσοχή τους επικεντρώνεται στα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ, τα οποία ήδη ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ και εμφανίζουν αυξητική τάση, στην κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση εσόδων, αλλά και στις καθυστερήσεις που εμφανίζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μετά την «αποτυχία» πώλησης της ΔΕΠΑ. «Αποτυχία» στην οποία έβαλε το δάκτυλό της και η ΕΕ, η οποία είχε διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι δεν επιθυμούσε η εταιρεία αερίου να περάσει σε ρωσικά χέρια.

Για το θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, το ESM αναμένεται να λειτουργήσει σαν το μακρύ χέρι της ΕΕ στη διαδικασία συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου, καθώς θα μπορεί να προβεί στην απόκτηση μετοχών των αποκαλούμενων «συστημικών» τραπεζών, οι οποίες χρήζουν αναδιάρθρωσης, κάτι που του επιτρέπει να έχει αποφασιστικό λόγο για το μέλλον τους. Αν, δηλαδή, θα συνεχίσουν να λειτουργούν μετά τη διάσωσή τους και με ποιο καθεστώς, ή αν θα πρέπει να εκκαθαριστούν, οπότε τα «υγιή» περιουσιακά τους στοιχεία (καταθέσεις, δάνεια) θα μπορούν να εξαγοραστούν από άλλες ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν επίσης και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (μέτοχοι, καταθέτες ομολογιούχοι) στις ζημίες για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών, όπου εξετάζονται δύο εναλλακτικές λύσεις. Αν, δηλαδή, ισχύσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο και η οποία προβλέπει ζημιές μόνο για τους μετόχους και τους κατόχους χαμηλής διαβάθμισης ομολόγων των τραπεζών, ή αν εναρμονιστούν με την υπό διαμόρφωση οδηγία για τις τράπεζες, με βάση την οποία και οι υψηλής διαβάθμισης ομολογιούχοι, καθώς και οι μεγάλοι καταθέτες των τραπεζών, θα υφίστανται ζημιές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όποια λύση και αν επιλεγεί, θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν επιλέξει να τοποθετήσουν τα αποθεματικά τους σε εταιρικά τραπεζικά ομόλογα, ή έχουν καταθέσεις σε τράπεζες που οδηγούνται σε αναδιάρθρωση. Δεν είναι γνωστό, εξάλλου, αν θα συνεχίσει να ισχύει το όριο των 100.000 ευρώ για τη διασφάλιση των καταθέσεων, ή αν αυτό θα μειωθεί.

Επίσης, τα εθνικά κράτη, μέσω των Κρατικών Προϋπολογισμών τους (οι οποίοι φυσικά στηρίζονται στη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων), καλούνται να συμμετάσχουν στη διάσωση προβληματικών τραπεζών, με τη διάθεση του 10% έως 20% της προβλεπόμενης αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.

ΕΥΔΑΠ
Επιμένει στις κατασχέσεις ακινήτων

Ανακοίνωσε πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών μέχρι 36 δόσεις

Με την απειλή κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων απαντά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε όσα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών νερού, λογαριασμοί που με την ευκαιρία να πούμε ότι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία της επιχείρησης, κινούνται ήδη σε επίπεδα που έχουν ξεφύγει από τον παραλογισμό και την πρόκληση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, η διοίκηση της οποίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκαλείται επειδή δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις πληρωμές, επιχειρεί να εισαγάγει μαζικά το σύστημα της πληρωμής του νερού με δόσεις. Την ίδια στιγμή και προκειμένου να διασκεδάσει την κατακραυγή που προκάλεσε η ενεργοποίηση των διαδικασιών κατάσχεσης ακινήτου για χρέος της τάξης των 800 ευρώ, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι οι ενδιαφερόμενοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα διακανονισμού και πληρωμής του χρέους τους με δόσεις.

Το σχετικό πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών θα είναι μέχρι 36 δόσεις, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυαν παρόμοιες ρυθμίσεις για διάστημα μέχρι 6 μήνες.

Η ΕΥΔΑΠ λέει ότι απλοποιεί τη διαδικασία ένταξης πελατών της στο πρόγραμμα, ωστόσο η πρώτη προϋπόθεση για να αξιοποιήσει κάποιος τη συγκεκριμένη «διευκόλυνση» είναι να υπάρχει «αποδεδειγμένη οικονομική δυσκολία και πολύμηνη καθυστέρηση στην αποπληρωμή οφειλών». Κατά τ' άλλα γίνεται λόγος για «απλούστευση της διαδικασίας διακανονισμού και γρήγορη έγκριση των αιτημάτων χωρίς την υποχρέωση υποβολής πλήθους δικαιολογητικών», ενώ αποφασίστηκε να συσταθεί ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτημάτων Διακανονισμού Οφειλών για την άμεση εξέταση και διευθέτηση των περιπτώσεων καταναλωτών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση ή (και) ανήκουν στις επονομαζόμενες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (χρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, χρόνια προβλήματα υγείας, κ.λπ.).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχι στη δημοπρασία αγροτικής γης

Ερώτηση του Κόμματος για αγροτεμάχια μικροκληρούχων στο Σουφλί, που οι κυβερνώντες σχεδιάζουν να παραχωρήσουν σε ιδιώτες

Να μην προχωρήσει η δημοπρασία παραχώρησης αγροτεμαχίων στο Δήμο Σουφλίου ζητούν, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης, Ελ. Γερασιμίδου και Δ. Μανωλάκου. Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου της Π.Ε. Εβρου και ειδικότερα στις περιοχές Σιδηρώ, Μεγάλο Δέρειο, Γονικό, Ρούσα υπάρχουν αγροτεμάχια που υποτίθεται θα νοικιάσει το ελληνικό κράτος με βάση το Νόμο 4061/2012 (ΦΕΚ Α' 66) σχετικά με τη "Διαχείριση ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ρυθμίσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις" και, την τροποποίησή του, τον Νόμο 4099/2012.

Ομως, τα αγροτεμάχια αυτά δεν είναι ελεύθερα. Υπάρχουν μικροκληρούχοι, φτωχοί αγρότες της περιοχής που για πολλές δεκαετίες νοίκιαζαν τα αγροτεμάχια αυτά από την Κοινότητα του Μεγάλου Δερείου, τον Δήμο Ορφέα παλιότερα και σήμερα από τον Δήμο Σουφλίου, με χαμηλό ενοίκιο ως κίνητρο για να μείνουν στην ορεινή αυτή περιοχή, να 'χουν κάποιο εισόδημα για να ζήσουν και να μην ερημώσει.

Αυτοί οι άνθρωποι, δεδομένου ότι κάθε χρόνο πάγια ο δήμος τους ενοικίαζε τις εκτάσεις που καλλιεργούσαν, τις έχουν βελτιώσει με δικά τους έξοδα. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φτιάξει υποδομές, όπως πρόχειρα καταλύματα για αιγοπρόβατα, έχουν φυτέψει δέντρα, τα δηλώνουν στη δήλωση καλλιέργειας βάσει της οποίας παίρνουν τις όποιες επιδοτήσεις, τα έχουν βάλει στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας.

Ερχεται λοιπόν το ελληνικό κράτος με τις κυβερνήσεις του και στην ουσία διώχνει τους αγρότες που τα διαχειρίζονταν για να τα δώσει σε άλλους, με δημοπρασία. Αυτό σημαίνει ότι από αυτούς τους μικροκληρούχους, τους παίρνετε την μπουκιά από το στόμα που έχουν για να επιβιώσουν, για να την δώσετε σε αυτούς που έχουν και θα δώσουν περισσότερα! Τα αγροτεμάχια αυτά οι κοινότητες κάθε χρόνο τα νοίκιαζαν σε φτωχομεσαίους αγρότες. Κάθε χρόνο ο κάθε αγρότης ήξερε ότι τα χωράφια που του είχαν νοικιάσει τα ξανάπαιρνε, το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα.

Οι αγρότες της περιοχής είναι εξοργισμένοι γιατί ξαφνικά έρχεται το κράτος και τους παίρνει το χωράφι που καλλιεργούσαν, χωρίς καμιά ειδοποίηση, για να το δώσει σε κάποιον άλλο.

Παρόλο που το ΚΚΕ με Ερώτηση (2703/9-10-2012) ανέδειξε το θέμα και τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού για να εξετάσει το θιγόμενο ζήτημα, τίποτα το θετικό δεν έχει προκύψει για τους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους στην περιοχή.

Επειδή πολλά προβλήματα έχουν και οι κάτοικοι σε αυτή την παραμεθόριο περιοχή, πρέπει επιτέλους να κατανοηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι οι άνθρωποι και η εργασία τους δεν είναι στατιστικά νούμερα. Πίσω από κάθε νούμερο αγροτεμαχίου που έβγαλαν στη δημοπρασία κρύβεται η ζωή και ο κόπος οικογενειών που προσπαθούν να ζήσουν με εισοδήματα κάτω από το όριο φτώχειας. Οι κοινωνικοί λόγοι που υπήρχαν όταν διατέθηκαν αυτά τα στρέμματα δημόσιας γης δεν έχουν εξαλειφθεί, αντίθετα σήμερα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης έχουν ενταθεί και οξυνθεί».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «αν θα πάρει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η διαδικασία και στις δημόσιες αυτές εκτάσεις, που ήδη καλλιεργούνται και αξιοποιούνται από φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να μην καταστραφούν και βρεθούν στην ανεργία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ