Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχι στη δημοπρασία αγροτικής γης

Ερώτηση του Κόμματος για αγροτεμάχια μικροκληρούχων στο Σουφλί, που οι κυβερνώντες σχεδιάζουν να παραχωρήσουν σε ιδιώτες

Να μην προχωρήσει η δημοπρασία παραχώρησης αγροτεμαχίων στο Δήμο Σουφλίου ζητούν, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης, Ελ. Γερασιμίδου και Δ. Μανωλάκου. Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου της Π.Ε. Εβρου και ειδικότερα στις περιοχές Σιδηρώ, Μεγάλο Δέρειο, Γονικό, Ρούσα υπάρχουν αγροτεμάχια που υποτίθεται θα νοικιάσει το ελληνικό κράτος με βάση το Νόμο 4061/2012 (ΦΕΚ Α' 66) σχετικά με τη "Διαχείριση ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ρυθμίσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις" και, την τροποποίησή του, τον Νόμο 4099/2012.

Ομως, τα αγροτεμάχια αυτά δεν είναι ελεύθερα. Υπάρχουν μικροκληρούχοι, φτωχοί αγρότες της περιοχής που για πολλές δεκαετίες νοίκιαζαν τα αγροτεμάχια αυτά από την Κοινότητα του Μεγάλου Δερείου, τον Δήμο Ορφέα παλιότερα και σήμερα από τον Δήμο Σουφλίου, με χαμηλό ενοίκιο ως κίνητρο για να μείνουν στην ορεινή αυτή περιοχή, να 'χουν κάποιο εισόδημα για να ζήσουν και να μην ερημώσει.

Αυτοί οι άνθρωποι, δεδομένου ότι κάθε χρόνο πάγια ο δήμος τους ενοικίαζε τις εκτάσεις που καλλιεργούσαν, τις έχουν βελτιώσει με δικά τους έξοδα. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φτιάξει υποδομές, όπως πρόχειρα καταλύματα για αιγοπρόβατα, έχουν φυτέψει δέντρα, τα δηλώνουν στη δήλωση καλλιέργειας βάσει της οποίας παίρνουν τις όποιες επιδοτήσεις, τα έχουν βάλει στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας.

Ερχεται λοιπόν το ελληνικό κράτος με τις κυβερνήσεις του και στην ουσία διώχνει τους αγρότες που τα διαχειρίζονταν για να τα δώσει σε άλλους, με δημοπρασία. Αυτό σημαίνει ότι από αυτούς τους μικροκληρούχους, τους παίρνετε την μπουκιά από το στόμα που έχουν για να επιβιώσουν, για να την δώσετε σε αυτούς που έχουν και θα δώσουν περισσότερα! Τα αγροτεμάχια αυτά οι κοινότητες κάθε χρόνο τα νοίκιαζαν σε φτωχομεσαίους αγρότες. Κάθε χρόνο ο κάθε αγρότης ήξερε ότι τα χωράφια που του είχαν νοικιάσει τα ξανάπαιρνε, το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα.

Οι αγρότες της περιοχής είναι εξοργισμένοι γιατί ξαφνικά έρχεται το κράτος και τους παίρνει το χωράφι που καλλιεργούσαν, χωρίς καμιά ειδοποίηση, για να το δώσει σε κάποιον άλλο.

Παρόλο που το ΚΚΕ με Ερώτηση (2703/9-10-2012) ανέδειξε το θέμα και τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού για να εξετάσει το θιγόμενο ζήτημα, τίποτα το θετικό δεν έχει προκύψει για τους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους στην περιοχή.

Επειδή πολλά προβλήματα έχουν και οι κάτοικοι σε αυτή την παραμεθόριο περιοχή, πρέπει επιτέλους να κατανοηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι οι άνθρωποι και η εργασία τους δεν είναι στατιστικά νούμερα. Πίσω από κάθε νούμερο αγροτεμαχίου που έβγαλαν στη δημοπρασία κρύβεται η ζωή και ο κόπος οικογενειών που προσπαθούν να ζήσουν με εισοδήματα κάτω από το όριο φτώχειας. Οι κοινωνικοί λόγοι που υπήρχαν όταν διατέθηκαν αυτά τα στρέμματα δημόσιας γης δεν έχουν εξαλειφθεί, αντίθετα σήμερα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης έχουν ενταθεί και οξυνθεί».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «αν θα πάρει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η διαδικασία και στις δημόσιες αυτές εκτάσεις, που ήδη καλλιεργούνται και αξιοποιούνται από φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να μην καταστραφούν και βρεθούν στην ανεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ