ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τρομοκρατίας και καταστολής συνέχεια

Από διαδήλωση στη συνοικία Καντίκιοϊ
Από διαδήλωση στη συνοικία Καντίκιοϊ
ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τη βίαιη επίθεση εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και τις συλλήψεις «υπόπτων» για υποκίνηση των διαδηλώσεων συνεχίζει η τουρκική αστυνομία, προκειμένου να διαλύσει τις κινητοποιήσεις που εκφράζουν τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού απέναντι στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνεχίζονται από τις 31 Μάη. Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και άλλες πόλεις, με τους διαδηλωτές το Σάββατο να προσέρχονται στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη με γαρίφαλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική βία και να δέχονται επίθεση με χημικά, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες, από τις αστυνομικές δυνάμεις, που τελικά εκκένωσαν την πλατεία τα ξημερώματα της Κυριακής. Βίαιη επίθεση δέχθηκαν και οι διαδηλωτές στην Αγκυρα, οι οποίοι επίσης συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους.

Τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη οργανώθηκαν νέες μαζικές κινητοποιήσεις, στο Καντίκιοϊ, ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός που είχε προφυλακιστεί και κατηγορούνταν για το φόνο του διαδηλωτή Ετχέμ Σαρισουλούκ στην Αγκυρα, αποφυλακίστηκε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός από την πλευρά του, μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του, αλλά και στη Βουλή αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά σε ξένα κέντρα που υποκινούν τις διαδηλώσεις με στόχο τη ζημιά στην τουρκική οικονομία. Πρόσθεσε δε ότι και στη Βραζιλία, που «επίσης αποπλήρωσε το χρέος της στο ΔΝΤ» πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ σε ομιλία του στην αστυνομική σχολή της Αγκυρας, ο Ρ. Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων καταστολής.

Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να σεβαστεί τις «δημοκρατικές αξίες», με φόντο πάντα τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, απηύθυνε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, εξέφρασε την «υποστήριξη» των ΗΠΑ στο δικαίωμα των πολιτών για ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος είχε συνάντηση στην Ντόχα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφορικά με την «ένταση» στις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ότι υπάρχει δρόμος μέχρι την εκτόνωση της κατάστασης, ενώ το Γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδό του στα τουρκικά, με το σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις «Μη λυγίζετε». Το «Σπίγκελ» χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις και την καταστολή στην Τουρκία, κάθε άλλο παρά εσωτερική υπόθεση.

Παρά τις όποιες επικρίσεις για τις διαδηλώσεις, ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στο άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου στις ενταξιακές συνομιλίες με την Αγκυρα, τον Οκτώβρη, με την Τουρκία να απειλεί με συνέπειες την ΕΕ σε περίπτωση που δε λαμβανόταν η σχετική απόφαση.

ΣΥΡΙΑ
Νέος εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ.--

Την «ενίσχυση» των αντικαθεστωτικών «άμεσα με κάθε απαραίτητο υλικό» που «θα αποκαταστήσει την ισορροπία επί του εδάφους» αποφάσισαν οι λεγόμενοι «Φίλοι της Συρίας» (δηλαδή ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) στην Ντόχα του Κατάρ ανακοινώνοντας, έτσι, την έναρξη και επίσημου διαύλου εξοπλισμού, τον οποίο θα έχει υπό την εποπτεία του ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ σε συνάντησή του με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι στο Ριάντ χαρακτήρισε «κατεχόμενο έδαφος» τη Συρία, λόγω της ανάμειξης, όπως είπε, στις μάχες των μαχητών της «Χεζμπολάχ» και της ιρανικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς ενώ ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο όπλων προς το «γενοκτόνο και παράνομο συριακό καθεστώς» που θα υποχρεωθεί να το εφαρμόσει και η Ρωσία. Ο Κέρι δήλωσε ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί να λάβει διαστάσεις γενικευμένου πολέμου η κατάσταση». Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισαν την απόφαση των «Φίλων της Συρίας» ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών και ο Ιρανός ομόλογός του, τονίζοντας ότι υποσκάπτεται έτσι κάθε προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης και ειρήνευση.

Χτες, στη Γενεύη, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σάρμα, συναντήθηκε με τους Ρώσους ομολόγους της, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και Γκενάτι Γκατίλοφ, για να συζητήσουν την πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία. Παρών ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, που δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία «για το πώς, πότε και με τη συμμετοχή ποιων θα γίνει η σύνοδος», δηλαδή είναι δύσκολο να διεξαχθεί τον Ιούλη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι ελπίζει να πραγματοποιηθεί το «συντομότερο, γιατί η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από τα όρια της Συρίας και γίνεται πάρα πολύ επικίνδυνη». Αργά χτες, το ρωσικό πρακτορείο Ιταρ Τας μετέδιδε ότι ο Κέρι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ, με επίκεντρο τη Συρία, την επόμενη βδομάδα στο Μπρούνεϊ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση με στόχο το προεδρικό μέγαρο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση με στόχο το προεδρικό μέγαρο και τα γραφεία της CIA που στεγάζονται στο κοντινό ξενοδοχείο «Αριάνα», πραγματοποίησαν χτες δυνάμεις των Ταλιμπάν, στην πλέον καλά φυλασσόμενη περιοχή της Καμπούλ. Την επίθεση εξαπέλυσαν ένοπλοι «μαχητές», με αποτέλεσμα να σημειωθεί μάχη μιάμισης ώρας, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Αφγανοί φρουροί και οι Ταλιμπάν που ξεκίνησαν το επεισόδιο.

Σε διαφορετική επίθεση στην Κανταχάρ έχασαν τη ζωή τους ακόμα οκτώ γυναίκες και ένα παιδί, της ίδιας οικογένειας, κατά την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε τεντωμένο σχοινί μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις στη Σιδώνα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Από μια κλωστή κρέμεται η ενότητα και η στοιχειώδης πολιτική σταθερότητα στο Λίβανο μετά από τις πολύωρες και πολύνεκρες συγκρούσεις του στρατού με ενόπλους στη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο. Η ανταλλαγή πυρών άρχισε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του στρατού, την Κυριακή το πρωί όταν ένοπλοι προσκείμενοι στον εξτρεμιστή σουνίτη ιεροδιδάσκαλο Σεΐκ Αχμάντ αλ Ασίρ -ο οποίος ανοιχτά και επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες στρατολογεί Λιβανέζους σουνίτες, για να πολεμήσουν στο πλευρό των Σύρων αντικαθεστωτικών- επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχο του λιβανικού στρατού εντός της πόλης κοντά στα προάστια Αμπρα και Χιλαλίγια, επίθεση που εξελίχθηκε σε ανοιχτή μάχη με 19 νεκρούς Λιβανέζους στρατιώτες και τουλάχιστον 22 νεκρούς ισλαμιστές, ενώ περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες, στην πλειοψηφία στρατιώτες.

Χτες, ο στρατός, αφού εκκαθάρισε την περιοχή από εκρηκτικά και αφού έλεγξε τα γραφεία που χρησιμοποιούσε ο Ασίρ, επέτρεψε στους κατοίκους να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολυθεί για τη σύλληψη του Ασίρ, αλλά και άλλων 123 υποστηρικτών του, εναντίον των οποίων εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης.

Την υποστήριξή τους στο λιβανικό στρατό, που παραδοσιακά θεωρείται υπεράνω των θρησκευτικών δογματικών διαφορών και πολιτικών δυνάμεων ως εγγυητής της ενότητας της χώρας, έσπευσαν να εκφράσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των σουνιτικών, οι οποίες πήραν αποστάσεις από το κήρυγμα μίσους και βίας του Ασίρ. Εντούτοις, δεν έλειψαν οι κατηγορίες σε βάρος της «Χεζμπολάχ».

ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ
Προς συμφωνία διευκολύνσεων στρατιωτικής συνεργασίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση της Πάφου, υπέβαλε η Ρωσία, στο οποίο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απάντησε σε δηλώσεις του ότι θα αντιμετωπιστεί όπως και με τις άλλες φίλες χώρες, δηλαδή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κάτω από συνθήκες που θα συμφωνηθούν, η Λευκωσία θα μπορούσε να δώσει τη βάση για τον ανεφοδιασμό ρωσικών αεροσκαφών.

Η υπογραφή σχετικής συμφωνίας συζητήθηκε, σύμφωνα με τον Κυπριακό Τύπο, στη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αγία Πετρούπολη, την περασμένη βδομάδα και αφορά τη χρήση από τη Ρωσία της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπως γίνεται ήδη από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία κατ' αρχήν συμφωνία κατανόησης, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο και την οποία θα ακολουθήσει υπογραφή από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - θα συνεχιστεί η παροχή διευκολύνσεων όσον αφορά τη στάθμευση πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού.

Οι διευκολύνσεις που ζητά η Μόσχα σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις στη Συρία και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Παρών» δηλώνει ο στρατός ενώ αυξάνεται η ένταση

ΚΑΪΡΟ.--

«Ο στρατός δε θα παραμείνει σιωπηλός βλέποντας την Αίγυπτο να βυθίζεται σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση. Εχει υποχρέωση να σταματήσει την κατακρήμνυση σε αυτό το σκοτεινό τούνελ», δήλωσε την Κυριακή ο αρχηγός ΓΕΣ της Αιγύπτου και υπουργός Αμυνας. Ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι συμπλήρωσε ότι η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση βαθιού διχασμού και αν αυτό συνεχιστεί κινδυνεύει πραγματικά η Αίγυπτος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία εβδομάδα πριν από τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιούνη μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Μούρσι και κατά των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», οι οποίοι έκαναν την περασμένη Παρασκευή επίδειξη δύναμης απέναντι στην αντιπολίτευση με μεγάλες συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις. Η αντιπολίτευση και οργανώσεις δικαιωμάτων κατηγορούν τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τον Μούρσι ότι αγκιστρώνονται ολοένα περισσότερο στην εξουσία και ότι προσπαθούν με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο να επιβάλουν τη θέλησή τους, ενώ δεν έχουν επιτύχει ούτε ένα βήμα υπέρ του αιγυπτιακού λαού όπως διατείνονταν.

Η ένταση κλιμακώνεται περισσότερο μετά τη δολοφονία και διαπόμπευση από εξτρεμιστές ισλαμιστές -σουνίτες- τεσσάρων σιιτών Αιγυπτίων στην Γκίζα. Οι σιίτες δεν είναι πάνω από 1% του συνολικού πληθυσμού, ενώ οι Χριστιανοί Κόπτες είναι το 10%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ