Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ
Προς συμφωνία διευκολύνσεων στρατιωτικής συνεργασίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση της Πάφου, υπέβαλε η Ρωσία, στο οποίο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απάντησε σε δηλώσεις του ότι θα αντιμετωπιστεί όπως και με τις άλλες φίλες χώρες, δηλαδή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κάτω από συνθήκες που θα συμφωνηθούν, η Λευκωσία θα μπορούσε να δώσει τη βάση για τον ανεφοδιασμό ρωσικών αεροσκαφών.

Η υπογραφή σχετικής συμφωνίας συζητήθηκε, σύμφωνα με τον Κυπριακό Τύπο, στη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αγία Πετρούπολη, την περασμένη βδομάδα και αφορά τη χρήση από τη Ρωσία της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπως γίνεται ήδη από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία κατ' αρχήν συμφωνία κατανόησης, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο και την οποία θα ακολουθήσει υπογραφή από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - θα συνεχιστεί η παροχή διευκολύνσεων όσον αφορά τη στάθμευση πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού.

Οι διευκολύνσεις που ζητά η Μόσχα σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις στη Συρία και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ