ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Συνέχιση διαμαρτυριών και ελιγμοί της κυβέρνησης

Από χτεσινή διαδήλωση στη λαϊκή γειτονιά Καπάο Ρεντόντο στο Σάο Πάολο
Από χτεσινή διαδήλωση στη λαϊκή γειτονιά Καπάο Ρεντόντο στο Σάο Πάολο
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες στην Βραζιλία διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών ζωής σε αντίθεση με τις νέες μπίζνες του Μουντιάλ και της Ολυμπιάδας (2014 και 2016 αντίστοιχα) που θα φέρουν νέα κέρδη στο κεφάλαιο. Προσπαθώντας να καταλαγιάσει αυτή την οργή που βγήκε στους δρόμους η σοσιαλδημοκρατικής διαχείρησης κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη θέσπιση «απαραίτητων συνταγματικών αλλαγών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων» και νέα μέτρα και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση δημόσιων υποδομών Μεταφοράς, Υγείας και Παιδείας. Η εξαγγελία έγινε το βράδυ της Δευτέρας σε συνάντηση της Ρουσέφ με 27 κυβερνήτες πολιτειών και 26 περιφερειάρχες και δημάρχους.

Μαζί, ωστόσο, με το «καρότο» υπάρχει και το «μαστίγιο» όπως φάνηκε στο πανεθνικό διάγγελμα της Ρουσέφ (τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου). Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη δράση προβοκατόρων και αντιδραστικών δυνάμεων (η οποία έχει καταγγελθεί και από οργανώσεις του λαϊκού κινήματος) η πρόεδρος της Βραζιλίας τόνισε πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει την τάξη.

Το Βραζιλιάνικο ΚΚ που στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις, σε νέα του ανακοίνωση σημειώνει ότι καθοριστικό στοιχείο είναι να μπουν στον αγώνα πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι. Προσθέτει ότι δεν πρέπει να περάσουν τα σχέδια περί κινήματος «Εξω τα κόμματα», που προβάλλουν δήθεν «απολίτικες δυνάμεις» στη πραγματικότητα δυνάμεις της αντίδρασης που θέλουν να καπηλευτούν τις διαμαρτυρίες για να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση και όχι το σύστημα. Σημειώνει ακόμα ότι πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί με στόχο ο λαός να έρθει στην εξουσία, να καταργήσει τα μονοπώλια για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στο πλευρό του βραζιλιάνικου λαού

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγώνες του λαού της Βραζιλίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στις εκατοντάδες χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν σε παραπάνω από 100 πόλεις της Βραζιλίας ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες και για άλλες σημαντικές διεκδικήσεις. Η ΠΣΟ, επιπλέον, καταδικάζει την κρατική καταστολή την οποία αντιμετώπισαν οι διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις.

Μόνο μέσα από τους αγώνες τους και τη διεκδίκηση οι εργαζόμενοι και ο λαός θα μπορέσουν να πετύχουν κατακτήσεις. Η ΠΣΟ στηρίζει τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος και του εργαζόμενου λαού της Βραζιλίας ενάντια στην ακρίβεια και την κρατική καταστολή, για υπηρεσίες Μεταφορών, Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα είναι δημόσιες και ποιοτικές, στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η συμμετοχή των εργαζομένων στους δρόμους του αγώνα είναι βασική προϋπόθεση, για να μπορέσει το λαϊκό κίνημα να πετύχει τους στόχους του, για να μπορέσει ο λαός να καλυτερέψει τη ζωή του.

Η ΠΣΟ εμπιστεύεται και στηρίζει τις προτάσεις και τις θέσεις του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος της Βραζιλίας που εκφράζουν οι οργανώσεις - μέλη της».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Κρίσιμη η κατάσταση του Μαντέλα

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση υγείας του 94χρονου πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από ξαφνική επιδείνωση που παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο της Πρετόρια όπου νοσηλεύεται από τις 8 Ιούνη με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα που επισκέφθηκε χτες το νοσοκομείο, δήλωσε ότι οι γιατροί «κάνουν το παν» για να αναρρώσει ο πρώην ηγέτης καλώντας παράλληλα το νοτιοαφρικανικό λαό να υποστηρίξει σε αυτές τις δύσκολες ώρες τον Μαντέλα και την οικογένειά του, που όπως φαίνεται προετοιμάζονται για το χειρότερο...

Ο Μαντέλα είναι ζωντανό σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ, εξαιτίας του οποίου πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στη φυλακή στο νησί Ρόμπεν. Διετέλεσε πρόεδρος της Ν. Αφρικής από το 1994 (μετά τη διεξαγωγή των πρώτων πολυφυλετικών, δημοκρατικών, πολυκομματικών εκλογών στη Ν. Αφρική) ως το 1999. Συμμετέχει στο ANC από τη δεκαετία του '40 και διετέλεσε ηγέτης του κινήματος από το 1991 έως το 1997.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές και εσωτερική ένταση στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τρεις στόχους εντός της Λωρίδας της Γάζας έπληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας ισραηλινά αεροσκάφη χωρίς να προκαλέσουν θύματα αλλά αρκετές ζημιές σε εγκαταστάσεις τόσο της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» όσο και της «Χαμάς». Οι επιδρομές έγιναν ώρες μετά την εκτόξευση τουλάχιστον δύο ρουκετών από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, οι οποίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ισραηλινό στρατό, εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν από τον αντιπυραυλικό «θόλο» που έχει στηθεί.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όμως, επικρατούσε ιδιαίτερη ένταση πριν από τις ισραηλινές επιδρομές καθώς σε συμπλοκή με αστυνομικούς που πρόσκεινται στην ισλαμιστική «Χαμάς» έχασε τη ζωή του ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της ισλαμιστικής «Τζιχάντ». Η τελευταία κατήγγειλε τη «Χαμάς», η οποία ανταπάντησε ότι ο Ρασίντ Κάσιμ Τζουντάγαϊχ σκοτώθηκε από εκπυρσοκρότηση του όπλου του.

  • Μετά από πολύωρη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αμπάς στη Δυτική Οχθη έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμι Χαμντάλαχ, που είχε ορκιστεί μόλις στις 6 Ιουνίου. Δεν έγινε γνωστό αν θα αντικατασταθεί ο Χαμντάλαχ και από ποιον.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός την πληρώνει σε κρίση ή σε ανάπτυξη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις κινητοποιήσεις στη Βραζιλία

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε σχετικά με τις λαϊκές κινητοποιήσεις στη Βραζιλία:

«Οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Βραζιλία έχουν ως υπόβαθρο τις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, την ακρίβεια, τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας, τις υπέρογκες δαπάνες για διοργανώσεις, όπως το Μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επιβεβαιώνεται ότι τα αντιλαϊκά μέτρα υλοποιούνται τόσο σε χώρες που βρίσκονται σε καπιταλιστική κρίση, όσο και σε χώρες με καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως είναι η Βραζιλία. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό και τη νεολαία της Βραζιλίας που παλεύουν για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα ενάντια στις πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ