ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Συνεχίζεται η επιχείρηση αμαύρωσης του σοσιαλισμού

Την περασμένη βδομάδα, το κοινοβούλιο της Λετονίας έβαλε μια ακόμη «πινελιά» στην επιχείρηση αμαύρωσης του σοσιαλισμού, που διεξάγεται με τη μέθοδο της απαράδεκτης ταύτισής του με το φασισμό. Ετσι, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενέκρινε νομοθετικές τροποποιήσεις για την απαγόρευση της χρήσης και της διάδοσης των συμβόλων της πρώην ΕΣΣΔ, της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας, καθώς και της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια των δημόσιων εορταστικών, επετειακών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.

Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Λετονίας είχε απαγορεύσει τη χρήση των σοβιετικών και φασιστικών συμβόλων μόνο κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που αναφέρονται στο νόμο περί συνελεύσεων, διαδηλώσεων, πορειών.

Ετσι υπό απαγόρευση τίθενται οι σημαίες, τα εμβλήματα, οι ύμνοι και τα σύμβολα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας, το σφυροδρέπανο και το πεντάκτινο αστέρι κι οποιαδήποτε παραλλαγή τους, μαζί με τα σύμβολα της ναζιστικής Γερμανίας (στολές, σβάστικα, σύμβολα SS).

Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασε η Κρατική Δούμα, το κοινοβούλιο της Ρωσίας, που τη χαρακτήρισε «βλάσφημη» μιας και πλέον η απαγόρευση της χρήσης των σοβιετικών συμβόλων θα επιβάλλεται και κατά τη διάρκεια του εορτασμού της μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μάη. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για τις υποθέσεις των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), Λεονίντ Σλούτσκι, «πρόκειται για παραβίαση της μνήμης των πεσόντων στον αγώνα κατά του φασισμού και για διακρίσεις, που παραβιάζουν τα δικαιώματα των λιγοστών βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που έμειναν ζωντανοί». Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε την αγανάκτησή του σχετικά με την εξίσωση των ναζιστικών συμβόλων με τα σύμβολα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού, τονίζοντας πως η Ρωσία επανειλημμένα έθεσε το θέμα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, για το απαράδεκτο του ρεβανσισμού της φασιστικής ιδεολογίας, της αναθεώρησης της Ιστορίας, και της υποβάθμισης του ρόλου του σοβιετικού λαού στην Αντιφασιστική Νίκη.

Βεβαίως, ο συγκεκριμένος κρατικός παράγοντας της Ρωσίας, παρέλειψε να αναφερθεί και σε περιπτώσεις όπου και στη χώρα του, παρατηρούνται κρούσματα αντικομμουνιστικής διαστρέβλωσης της Ιστορίας, που φτάνουν μέχρι και την παραχάραξη των σοβιετικών αρχείων, όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην εισαγγελέας και βουλευτής Β. Ιλιούχιν.


Ι.Π.

ΙΤΑΛΙΑ
Δυσκολίες για την κυβέρνηση Λέτα

ΡΩΜΗ.--

Απανωτά «πλήγματα» δέχεται η, ούτως ή άλλως, εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία υπό τον Ενρίκο Λέτα. Μετά από την παραίτηση στην οποία υποχρεώθηκε η υπουργός Ισότητας, προερχόμενη από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, Γιοζέφα Ιντεμ, επειδή εμπλέκεται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, ακολούθησε η καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από δικαστήριο του Μιλάνου σε επτά χρόνια κάθειρξη και σε στέρηση, εφ' όρου ζωής, των πολιτικών του δικαιωμάτων, κρίνοντάς τον ένοχο για κατάχρηση εξουσίας και συνέργεια σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία για την υπόθεση των πάρτι «μπούγκα - μπούγκα».

Οι συνήγοροι του Μπερλουσκόνι προανήγγειλαν, ήδη ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση και ο 76χρονος επιχειρηματίας θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ομως, η απόφαση προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Ενρίκο Λέτα, όμως, έχει προβλήματα και από μερίδα των βουλευτών του δικού του κόμματος, οι οποίοι μαζί με βουλευτές του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» και του κόμματος «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία», (185 συνολικά) υπογράφουν κείμενο που ζητούν να μην προχωρήσει η αγορά 95 μαχητικών F35 από την εταιρεία «Λόκχηντ Μάρτιν» προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων που διοργανώθηκε από τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για θέσεις εργασίας. Από τις αρχές του χρόνου, περισσότερο από μισό εκατομμύριο Ιταλοί έχουν προστεθεί στους καταλόγους των ανέργων, με την ανεργία να έχει φτάσει, τον Απρίλη, επισήμως το 12%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΧΑ.-- Στον 33χρονο γιο του, Σεΐκ Ταμίμ, παρέδωσε χτες αιφνιδιαστικά την εξουσία ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Κχαλίφα αλ Θάνι, 15 χρόνια μετά την απόκτησή της ύστερα από αιματηρό πραξικόπημα σε βάρος του πατέρα του. Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που σε χώρα του Κόλπου η εξουσία παραδίδεται με τον τρόπο αυτό και από έναν ηγέτη μικρό σε ηλικία. Ο νέος εμίρης Ταμίμ έχει σπουδάσει στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Λονδίνου Σάντχαρστ, είναι υπαρχηγός ΓΕΣ, Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Νέο Πρόεδρο εξέλεξε το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο της Λιβύης. Πρόκειται για τον, καταγόμενο από την βερβερική μειονότητα, Νούρι Αμπουσαχμάιν, ο οποίος συγκέντρωσε 94 ψήφους από τους 184 βουλευτές, έναντι 80 που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του. Την ίδια ώρα, έξι Λίβυοι στρατιώτες σκοτώνονταν από αγνώστους ενόπλους σε επίθεση κατά σημείου ελέγχου του στρατού έξω από τη Σύρτη, σε ένα ακόμη δείγμα ανεξέλεγκτης δράσης των διαφόρων πολιτοφυλακών μετά την ανατροπή Καντάφι από την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συνεχίζεται και τα τελευταία 24ωρα το λουτρό αίματος στο Ιράκ, όπου από τον Απρίλη μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Τη Δευτέρα σε μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη, κυρίως κατά σιιτών πολιτών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, ενώ χτες καμικάζι ανατινάχθηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τουρκμένων κοντά στο Τουζ Χουρμάτου, στο βορρά, -11 νεκροί, περίπου 50 τραυματίες- και σε λεωφορείο με σιίτες προσκυνητές στην Ισκαντιρίγια, στο νότο - 5 νεκροί.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη θέσπιση νέων ορίων στις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανίες και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής επρόκειτο να ανακοινώσει χτες βράδυ, μεταξύ άλλων, με ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, μερικές ώρες πριν ξεκινήσει σήμερα την περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Ουγκάντας, Κένυας και Ρουάντας συμφώνησαν χτες να προχωρήσουν στη δημιουργία δύο τεράστιων πετρελαιοαγωγών στην ανατολική Αφρική, σε μία προσπάθεια να τερματίσουν την εξάρτηση του Νότιου Σουδάν από το Σουδάν για τις εξαγωγές πετρελαίου.

MΠΑΝΓΚΙ.-- Η κατάρρευση στοών σε χρυσωρυχείο της περιοχής Εντασίμα, που βρίσκεται 270 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές, την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 37 χρυσωρύχων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Απειλές και εκκλήσεις για Σνόουντεν

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τριγμούς στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, φαίνεται να προκαλούν οι κινήσεις του πρώην συμβούλου της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στο διαδίκτυο και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του από την Ουάσιγκτον με την κατηγορία της κατασκοπίας.

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε χθες ότι η Μόσχα δε διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στις προσπάθειες του Ε. Σνόουντεν να αποφύγει τη δίωξή του από τις αρχές των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «δεν πέρασε τα σύνορα της Ρωσίας», ενώ χαρακτήρισε τις «προσπάθειες απόδοσης ευθυνών στη ρωσική πλευρά απολύτως αβάσιμες και απαράδεκτες».

Τις προηγούμενες μέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα» για τη σύλληψη του Ε. Σνόουντεν, ενώ ήδη έχει ακυρωθεί το διαβατήριό του και όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Πσάκι, δεν πρέπει να του επιτραπεί να ταξιδεύει, παρά μόνο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, υποστήριξε ότι η διαφυγή του από το Χονγκ Κονγκ «αναμφίβολα» επηρεάζει αρνητικά τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, κάνοντας λόγο για «επιλογή» της κινεζικής κυβέρνησης. Τις κατηγορίες απέρριψε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία» του για τις κατηγορίες του Σνόουντεν ότι οι ΗΠΑ υποκλέπτουν δεδομένα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη Κίνα, λέγοντας ότι έθεσε το θέμα στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε τη Μόσχα να εφαρμόσει το νόμο και να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Ε. Σνόουντεν. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Εκουάδορ δηλώνει διαθέσιμη να παραχωρήσει άσυλο στον Αμερικανό φυγά.

ΙΝΔΙΑ
Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί - θύματα των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκαλούν οι μουσώνες στη βόρεια Ινδία και δη στο κρατίδιο Ουταραχάντ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στα οποία εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξηση, ακόμα και κατά εκατοντάδες, όταν αποσυρθούν τα νερά και αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, κατολισθήσεις και πλημμύρες με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν αποκλεισμένοι σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σωστικά συνεργεία, στα οποία συνδράμει και ο στρατός, ενώ τεράστιες είναι και οι υλικές ζημιές. Τη Δευτέρα, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων ανεστάλησαν λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών. Χτες, οκτώ άνθρωποι που επέβαιναν σε ελικόπτερο των δυνάμεων διάσωσης σκοτώθηκαν, καθώς αυτό συνετρίβη, λόγω του καιρού.

Οι μουσώνες είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε χρόνο στην Ινδία, ωστόσο οι αρχές της χώρας εμφανίζονται για ακόμα μία φορά ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τα καιρικά φαινόμενα και να προστατεύσουν το λαό της χώρας.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέος διαχειριστής για το κεφάλαιο

TΙΡΑΝΑ.--

Ο συνασπισμός «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» με επικεφαλής το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» του Εντι Ράμα προβάλλει ως αδιαμφισβήτητος νικητής των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Αλβανία, από τις οποίες ωστόσο δεν έλειψαν τα επεισόδια βίας που προκάλεσαν το θάνατο ενός υποστηρικτή της αντιπολίτευσης στην πόλη Λιάτσι και τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων (υπήρξε και επανακαταμέτρηση σε κάποιες περιπτώσεις), η «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» συγκεντρώνει ποσοστό 58% και 84 έδρες. Δεύτερη αναδεικνύεται η «Συμμαχία για την Απασχόληση, την Ευημερία και την Ενταξη» του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα με 39%και 56 έδρες στη 140μελή αλβανική βουλή.

Το ποσοστό της αποχής των περίπου 3.300.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ξεπέρασε το 46% και οι δύο σχηματισμοί πρεσβεύουν διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου και έχουν κοινή στρατηγική με κυρίαρχο ζήτημα την ένταξη στην ΕΕ, κάτι που προμηνύει νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ