ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ»
Εσπασαν την τρομοκρατία και απήργησαν

Με πρωτόγνωρα μαζική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Πανελλαδικό Σωματείο των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει τον αγώνα τους με τρομοκρατία, απειλές, αλλά και μοιράζοντας διατακτικές έναντι των δεδουλευμένων που τους οφείλει.

Εξαιτίας της μαζικής συμμετοχής στην απεργία, δεν λειτούργησαν 12 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και ένα (1) στα Γιάννενα, ενώ τα υπόλοιπα υπολειτούργησαν με απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία με διευθυντικά στελέχη και προϊσταμένους.

Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο από τις 8 το πρωί πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις στα καταστήματα της Επταπυργίου, της Βενιζέλου, της Τούμπας και της Κομνηνών στην Καλαμαριά. Στη συνέχεια, οι απεργοί εργαζόμενοι από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα της Κ. Ντηλ στο κέντρο της πόλης και από εκεί πραγματοποίησαν μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μετά το τέλος της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, οι απεργοί κατευθύνθηκαν προς το κατάστημα της Τούμπας όπου παρέμειναν μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Δίπλα τους, εκεί, βρέθηκε και το συγκρότημα του ΠΑΜΕ που τους συντρόφεψε με μουσική και τραγούδι σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τους.

Την Κυριακή, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κατάστημα «Αρβανιτίδης» στην Καλλικράτεια της Χαλκιδικής που λειτουργούσε καθώς βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Ενημέρωναν τους καταναλωτές τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η απλήρωτη δουλειά και οι απολύσεις όσο και για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει την κυριακάτικη αργία, οδηγώντας σε λουκέτο τους μικρούς εμπόρους αλλά και σε αύξηση των ωρών εργασίας των εμποροϋπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι του «Αρβανιτίδη», με οργανωτή του αγώνα τους το πανελλαδικό επιχειρησιακό σωματείο και τη στήριξη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Διεκδικούν: άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, ανάκληση των απολύσεων, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων, επαναφορά της κλαδικής σύμβασης για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους και όλες ανεξάρτητα από την ηλικία.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της «Κατσέλης»

Αύριο, Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μενιδίου

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της αρτοβιομηχανίας «Κατσέλης» πραγματοποιούν η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής. Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο, Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μενιδίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 21 Ιούνη η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της εταιρείας «Nutriart» (περιλαμβάνει την αρτοβιομηχανία ΚΑΤΣΕΛΗΣ, την αλευροποιία ΑΛΛΑΤΙΝΗ και τις κατεψυγμένες ζύμες ΠΛΑΖΑ) πως έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, η οποία θα εκδικαστεί στις 18 Σεπτέμβρη. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία βάζει «λουκέτο» στα εργοστάσια και πετά στο δρόμο συνολικά 500 εργάτες. Η εταιρεία «Nutriart» ανήκει στον όμιλο Δαυίδ.

Με την κοινή ανακοίνωσή τους η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών τονίζουν ανάμεσα στα άλλα:

«Καλούμε την εργατική τάξη της περιοχής μας, όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, στη Λαϊκή Επιτροπή. Να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την απόκρουση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, να οργανώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή της. Μόνο ο ενωμένος ταξικός αγώνας των εργατών μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της εργοδοσίας και στους κάθε λογής εκβιασμούς της και στον ΚΑΤΣΕΛΗ αλλά και παντού. Να απομονώσει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων! Ο αγώνας των εργαζομένων του ΚΑΤΣΕΛΗ είναι αγώνας όλων μας γι' αυτό και πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη αλληλεγγύη, απομονώνοντας τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

  • Με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Εργαζομένων «Coca-Cola» της Πάτρας, που επίσης ανήκει στον όμιλο Δαυίδ, καθώς και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΗΜΗ ΠΑΚ»
Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της κυτιοποιίας «ΦΗΜΗ ΠΑΚ», η οποία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, αναμένεται σήμερα να κηρύξει πτώχευση. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι απειλούνται να μην πάρουν σχεδόν τίποτα από τα οφειλόμενα 10 μηνών και τις αποζημιώσεις. Οι 110 εργάτες της «ΦΗΜΗ ΠΑΚ» βρίσκονται στο δρόμο από τις 18 Ιούνη όταν η εταιρεία αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο, δίχως να τους εξοφλήσει τίποτα. Οι εργαζόμενοι άμεσα προχώρησαν σε οργάνωση του αγώνα τους, περιφρουρώντας το εργοστάσιο προκειμένου να μην «εξαφανιστούν» τα μηχανήματα και η περιουσία της εταιρείας. Ταυτόχρονα, οξύνονται τα προβλήματά τους, ακόμη και για την καθημερινή τους επιβίωση, ενώ αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με την εφορία καθώς δεν τους έχουν δοθεί βεβαιώσεις αποδοχών για τη φορολογική δήλωση. Σήμερα το απόγευμα η Σωματειακή Επιτροπή των εργαζομένων της «ΦΗΜΗ ΠΑΚ», αναμένεται να προχωρήσει σε σύσκεψη, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργατών βρίσκεται η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΕΞΤΡΑ»
Σήμερα συμπληρώνουν 40 μέρες απεργία

Την 40ή μέρα απεργίας διανύουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «ΕΞΤΡΑ» στο Λαύριο που δίνουν τη μάχη για να ανακληθεί η απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα, να αποκατασταθούν οι μισθοί των εργαζομένων με βάση την κλαδική σύμβαση του εμπορίου του 2011, να σταματήσουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

ΑΝΕΡΓΙΑ
Στο 12,1% η ανεργία στην Ευρωζώνη

Τα 24,405 εκατομμύρια άτομα έφτασαν οι άνεργοι στην Ευρώπη των 27 κρατών μελών από το σύνολο των οποίων τα 19,222 εκατομμύρια άνεργοι βρίσκονται στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η «Γιούροστατ» για το Μάη του 2013. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη ανέβηκε στο 12,1% (από 11,3%) και στην Ευρώπη των «27» στο 10,9% (από 10,4%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 1,324 εκατομμύρια στην Ευρώπη των «27» και κατά 1,344 στην Ευρωζώνη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στην Ισπανία (26,9%) και στην Ελλάδα (26,8% το Μάρτη του 2013). Παράλληλα, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκε στην Κύπρο (16,3% από 11,4%), στην Ελλάδα (26,8% από 22,2% στοιχεία που αφορούν το μήνα Μάρτη) και στη Σλοβενία (11,2% από 8,6%). Τον Μάη του 2013, 5,501 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι στην Ευρώπη των «27» από τους οποίους τα 3,531 εκατομμύρια ήταν στην Ευρωζώνη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων εντοπίζονται στην Ελλάδα (59,2% το Μάρτη του 2013), στην Ισπανία (56,5%) και στην Πορτογαλία (42,1%).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Εκδήλωση για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών

Συγκέντρωση - σύσκεψη με θέμα «Τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών χτες και σήμερα. Η προοπτική του αύριο» διοργανώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β).

Η Γραμματεία Γυναικών καλεί εργαζόμενες, άνεργες, νέες και μετανάστριες να συμμετέχουν, ενώ έχει φροντίσει για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών από βρεφονηπιοκόμους στο χώρο της εκδήλωσης, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των μητέρων.

«ΛΑΡΚΟ»
Τέσσερις ελαφρά τραυματίες

Εργατικό «ατύχημα» με τέσσερις τραυματίες σημειώθηκε χτες στο εργοστάσιο της «ΛΑΡΚΟ» στη Λάρυμνα. Οι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, στο τμήμα με τα καμίνια, όταν το ρευστό μέταλλο τους προκάλεσε εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ σημειώνει πως τα εργατικά αυτά «ατυχήματα» είναι «αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων: εργολαβίες, εντατικοποίηση της δουλειάς, απαξίωση της επιχείρησης με σκοπό την παράδοσή της στο κεφάλαιο, λειψά μέτρα ασφαλείας και πρόχειρες επισκευές, όταν δε μπορεί να γίνει αλλιώς».

@ Δύο Ρώσοι ναυτεργάτες τραυματίστηκαν χτες στο φορτηγό πλοίο «DIAMOND» με σημαία Ρωσίας το οποίο ελλιμενίζεται στις εγκασταστάσεις «ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.» στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας οι δύο ναυτεργάτες βρίσκονταν σε σωστική λέμβο κλειστού τύπου η οποία έπεσε στη θάλασσα από ύψος περίπου 6 μέτρων. Οι ναυτεργάτες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ